Tavs auto - bleķa kaste vai draugs? 20

 
19.maijs 2008 8:43

Cik daudz mums nozīmē mūsu automobilis? Citam tā ir vienkārši bleķa kaste uz riteņiem, ar kuru pārvietoties no punkta A uz punktu B, reizi gadā pirms skates aizdzenot uz kādu krūmu servisu...

Citam - pašizteiksmes līdzeklis, tā sakot: redz, kāds es biezs vecis un man ir biezs braucamais, kurš maksā 20 "štukas", citam vienkāršs darba zirgs, nu gurķus un kartupeļus aizvest vai arī - kādu firma iedeva, ar tādu braucu un lai kompānijai galva sāp par remontu, citam gandrīz dzīva radība, kura tiek saukta vārdā, kurā ir ieguldīta paša braucēja sirds un dvēsele, daudzkārt arī krietni materiālie līdzekļi.

Ir redzēti pie krustojuma blakus stāvam divi Mercedesi, no kuriem viens ir jauns modelis, bet nobraukts līdz "kliņķim" un līdzās 15-20 gadus vecs, kurš izskatās kā vakar no salona izbraukts.

Paša privātais gandrīz netiek izmantots, šad tad sieva aizbrauc līdz mammai vai aizved bērnus uz skolu, savukārt darba busiņš ir daudz vairāk kā vienkārši balta kaste uz gumijas ripuļiem. Tas ir draugs. Reisi parasti ir tāli - Latvija, Lietuva ,Igaunija, Polija. Dienā nobraucu  no 500 līdz 900 km. Citureiz, veicot sarežģītāku apdzīšanu, saku busiņām "Nu vecīt stiep nu, mīļais" un tiekot garām "Paldies tev, mīļš puika". Braucot pagājušo gadu pa pēdējo trako puteni runājos ar busu visu ceļu. Nepievīla. Pēc reisa braucamais katrreiz tiek mazgāts un apkopts. Ne reizi neesmu pieļāvis, ka Masterītim kaut kas tiek nobraukts līdz beidzamajam. Kad šī gada sākumā parkā atnāca jauni busi un transporta daļas šefs vienu piedāvāja – atteicos. Parkā reiz redzēju, ka viens no mūsu šoferiem, mazgājot savu Scaniu, runājās ar viņu kā ar mazu bērnu liekot vannā.

Ir arī tādi, kuriem ir galīgi vienalga. Mašīna netīra, lukturi krīt ārā, salonā tikai čūsku trūkst. Var teikt - kāda mašīna, tāds braucējs.

Kāpēc es šo visu? Manuprāt, braucējs, kurš mīl vai vismaz ciena savu mašīnu, arī brauc daudz disciplinētāk. Viņš nedarīs pāri savai mašīnai, viņš cienīs, ja ne citu braucēju, tad viņa autiņu. Varat piekrist varat nepiekrist.

meils, iAuto lasītājs
 
Visi komentāri
 
257241. viesis 19.maijs 2008 8:53
0 0 Atbildēt

mjaaa... Forsji un tiesjaam sirsniigi pateikts... Es pilniigi pievienojos raksta autoram... Arii es briivdienaas censos savu braucamo apkopt - izvaakt pa nedeelju sakraajusjos drazu, izsuukt ar puteklju suuceeju salonu, notiiriit stiklus gan no ieksjpuses, gan aarpuses... Un ziniet patiikami peectam ir braukt un auto tevi klausa ja seedies ar pozitiivaam emocijaam pie stuures!!! :)

257242. viesis 19.maijs 2008 9:17
0 0 Atbildēt

Man mushas saka, ka Tu esi traks!

257243. viesis 19.maijs 2008 9:28
0 0 Atbildēt

blekja kaste, kas katru dienu zaudee veertiibu.

Fetishisti kaut kaadi :D

257246. viesis 19.maijs 2008 9:51
0 0 Atbildēt

Auto, lai arī tuvs, tikai bleķa kaste. Pārmaiņas pēc interesanti palasīt :)

257247. viesis 19.maijs 2008 10:04
0 0 Atbildēt

"Nu vecīt stiep nu, mīļais" :D šis labs...

varbūt tomēr vajadzēja ņemt jauno busu?

mans auto ir mans draugs, kurš pagaidām nepieviļ...

257248. viesis 19.maijs 2008 10:11
0 0 Atbildēt

vispār jau bleķa kaste.. bet pašam(-ai) vien tur iekšā diendienā jāsēž, tāpēc labāk ir, ka tā bleķa kaste ir tīra un negrab :)

257249. viesis 19.maijs 2008 10:12
0 0 Atbildēt

Man auto ir kā darba zirgs. Es to aprūpēju, lai tas būtu pie labas veselības, bet rozā lentītes gan krēpēs nesienu un pēc katras uzartās vagas to nemazgāju.

257250. viesis 19.maijs 2008 10:18
0 0 Atbildēt

pa tiem mercedesiem gan bišķi pārspīlēts..... nu tev ir jauns ienaidnieks - superzigis ;)

:D:D:D

257251. viesis 19.maijs 2008 10:19
0 0 Atbildēt

Par runāšanos ar dzelzs zirgu smieklīgi, bet fakts :)

Īpaši brīžos, kad ir "Nu vecīt stiep nu, mīļais" vai arī pēc tam "Paldies, izsprukām" :D

257256. viesis 19.maijs 2008 11:08
0 0 Atbildēt

Sirsnīgi un patiesi uzrakstīts. Autors, cik var saprast, pats ir profesionals autovadītājs - mīl un ciena savu darbu un auto. Kā šobrīd TV3 reklāmā: CILVĒKS īstajā vietā ! Nu, tā tam arī būtu jābūt. Pats arī piekrītu rakstiņam. Vēsturiski, padomjlaikos ģimenes auto vairumā gadījumu ieņēma pilntiesīgu ģimenes locekļa statusu. Bieži automobilim bija pat sava iesauka. Tajos laikos reti kurš auto izmantoja ikdienas braukšanai uz darbu. Vairāk tika braukts tikai brīvdienās un atvaļinājumos. Lai tiktu pie deficitām rezerves daļām (kardānkrustiņiem, izpūtējiem, vārstu gumijām, sadalenēm, u.c.) - bija jāmeklē blati radu rados un paziņās. Reali auto tika taupīts, jo lielākai daļai iedzīvotāju TIKŠANA pie jauna auto bija iespējama labākajā gadījumā reizi 15 gados. Protams, netrūka ari dažādu blatņiku un žuļiku, kuri vecos auto pārdeva par spekulatīvām cenām, un nopirka jaunus par valsts cenām.

ŠODIEN jau dzīvojam savādākā situacijā, vairums jauno auto ir uz lizingiem, cilvēki bieži auto maina jau pat pēc modeļa feislifta. Daudzās ģimenēs katram ir savs auto. Zināmā mērā tas nedaudz izmaina attieksmi pret auto kā "ģimenes locekli". Faktiski lielākā daļa braucēju apkopes un remontus veic servisos, arī auto mazgāšana,pulēšana un salona tīrīšana tiek veikta apkopes stacijās. Laiki mainās. Šķiet, ka lielākā daļa autovadītāju savus braucamos vērtē kā "bleķa kastes" vai vienkārši - pārvietošanās lidzekļus. Pieņemot eiropas tradicijas, ar katru gadu samazinās nozīme zīmoliem - cilvēki piešķir prioritātes JAUNIEM auto, nevis nobrauktiem šrotiem ar spēcīgiem nosaukumiem. NAV vairs kā 90-to sākumā, kad sirmas latvju tantes sajūsmā ģiba vien dzirdot pieminam VOLVO, MERCEDES, KREISLER..... Tas jau ir solis uz priekšu domāšanā, kad šodien vairs neģībst... dzirdot pieminam piem. žiguli. VECAJĀM tradicijām uzticīgi joprojām palikuši pensijas vecuma autovīri, kuri ar mīlestību jau 30-40 gadus garāžās paši remontē, apkopj un pucē vecās volgas un moskvičus, izbraucot ar tiem tikai svinīgos gadījumos. Lai viņiem MOŽŠ noskaņojums vienmēr !

257259. viesis 19.maijs 2008 11:17
0 0 Atbildēt

Ja mēs koptu, apčubinātu un mīlētu savus bērnus, sievas, galu galā paši sevi tik pat cik savus dzelžus, tad dzīve kļūtu ievērojami labāka :)

257266. viesis 19.maijs 2008 12:12
0 0 Atbildēt

Nezinu, smejies vai nē, bet mašīna ir kau daudz vairāk par bleķa kasti. Ja par to rūpēsies, tā pasargās tavu un tavu piederīgo dzīvību un veselību + pašam patīkamāk braukt negrabošā, tīrā un kārtīgā mašīnā kā kāpjot iekšā pasper čipsu paku dziļāk zem beņķa, vai ne?

257286. viesis 19.maijs 2008 15:25
0 0 Atbildēt

Autor!

Noteikti paglāsti autiņam izpūtēju! Un pēc iespējas biežāk! Tas tiem ļoti patīk!

:D

257291. viesis 19.maijs 2008 16:59
0 0 Atbildēt

Jauks rakstiņš. Es arī domāju, ka auto ir kaut kas vairāk kā pliki mehānismi... Es domāju, ka auto sagādā mums tieši tik daudz rūpju un bēdu, cik mēs "jauki" izturamies pret viņu un viņa darbu... Laikam jau mazliet šizofrēniski skan, bet kopš iekļuvu avārijā ar mašīnu, kura tā nevisai patika un kurai nepatika, ka vecais saimnieks šo atdevis... vienā vārdā sakot - galīgi nespējām saprasties... no tā laika uztveru viņu bez maz kā dzīvu būtni... Tīram, kopjam, smaržinam, labojam un uzslavējam "pelēcīti" par labi padarīto darbu :D Un problēmas vairs nekādas!!! Zinu, no malas tā jocīgi, bet arī lietas, kas ikdienā ir blakus, ir ļoti iemīļotas... :)))

257298. viesis 19.maijs 2008 19:54
0 0 Atbildēt

ir jau ari auto kuri gadiem ritot paliek dargaki.

257299. viesis 19.maijs 2008 20:51
0 0 Atbildēt

taa saciit- bez komentaariem :) sen pieraadiijusies patiesiiba- ar to dzelziiti- i jaaparunaa :)

257301. viesis 19.maijs 2008 21:33
0 0 Atbildēt

Mans auto,mana krana pagarinajums un miljota vienlaicigi viena persona!:):) Garlaicigie gurkju burku un labu auto izpostitaji SUCKS!:):)

257304. viesis 20.maijs 2008 1:06
0 0 Atbildēt

IkdienasViesi, bet tie žiguļi un volgas tak arī ietilpst tajā tavā kategorijā "nobraukti šroti ar spēcīgiem nosaukumiem" :D Jo tev eksistē tikai divas kategorijas "jauna naglukaste [JAUNA! JAUNA!" vai "nobraukti šroti ar spēcīgiem nosaukumiem", jo trešā kategorija "jauni brīnumi ar spēcīgiem nosaukumiem" tev nepastāv :D

Es atļaušos pasmīnēt par piebaldzēna tekstu par klausīšanu - četrus gadus vecas lagūnas klausīšanu :)

259964. viesis 19.jūlijs 2008 15:47
0 0 Atbildēt

Piekritu pilnibā!

Man pret savu privato ari ir ipašas jutas! :)

N

260384. viesis 29.jūlijs 2008 15:09
0 0 Atbildēt

:) Labs raksts! es tev piekriitu! lai veicas tev un tavam Masterītim

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 12

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti