Rūpes par drošību vai arī naudas pelnīšana: sarkano gaismu kameras neveicina satiksmes drošību (+ video) 32

 
iAuto.lv | 15.marts 2017 14:02

Satiksmes kontrolei pasaulē plaši izmanto tā saucamās sarkano gaismu kameras, kas piefiksē tos autovadītājus, kuri pārkāpj noteikumus pie sarkanās gaismas. Kā izrādās, šādas ierīces samazina drošību un tiek izmantotas galvenokārt peļņas nolūkos.

Šādas sistēmas tiek uzstādītas ar pamatojumu disciplinēt autovadītājus, lai tie nešķērsotu krustojumu pie sarkanās gaismas, tādējādi izvairoties no satiksmes negadījumiem. ASV medijs "Vox" norāda, ka vietās, kur ir sarkanās gaismas kameras, ir pieaudzis tādu negadījumu skaits, kur aizmugurē braucošais ietriecas priekšā esošā automašīnā, kas strauji apstādināta pie sarkanās gaismas. Rezultātā no vadītājiem tiek iekasētas soda naudas, taču reāli uzlabojumi ceļu satiksmes drošībai nav. Piemēram, Vašingtonas pilsētā (~7 milj. iedzīvotāji)  ik gadu ar sarkanās gaismas kameru palīdzību iekasē apmēram 12,9 miljonus dolāru, kā arī šādu sistēmu ieviešanu regulāri pavada kukuļošanas skandāli.

Krietni iedarbīgāki drošības uzlabojumi rodas, ja ierastos krustojumus pārveido par lokveida krustojumiem, kas gan būs dārgi, vai arī palielinot luksofora dzeltenā signāla degšanas laiku. Krustojumos Floridā dzeltenās gaismas degšanas intervāls tika palielināts no 3.9 sekundēm līdz 4.8 sekundēm, kā rezultātā par 79% mazāk tika izrakstītas soda kvītis un samazinājās satiksmes negadījumu skaits. Arvien vairāk pilsētu ASV atsakās no sarkano gaismu kamerām, jo tās neattaisno sevi ceļu satiksmes drošības uzlabošanā.

Latvijā šobrīd nav kameras pie luksoforiem, kuras fiksē pārkāpumu un sūta soda kvīti, bet mums ir kameras, kuras pie noteikta pārkāpuma ātruma ieslēdz luksoforā sarkano gaismu. Tādas vietas ir Babītē, uz Jelgavas šosejas pie Olaines, Jūrmalā pie Dubultu stacijas uc.

Tīri novērojums: šajos krustojumos daudz biežāk var novērot autovadītājus, kuri pārkāpj sarkano gaismas signālu, īpaši bieži tas bija sākumā, kad ieprogrammētie pārkāpuma ātrumi bija salīdzinoši mazi.

Raksti komentāros, kādi ir Tavi novērojumi par šiem "viedajiem" krustojumiem. Vai tie uzlabo satiksmes drošību vai tieši pretēji to pasliktina!?

 
32 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 15.marts 2017 14:18
25 4 Atbildēt

satiksmes drošība uzlabotos, ja cilvēki skatītos kas notiek priekšā, nevis tikai priekšā braucošajam dibenā.

Diemžēl, to nevar iemācīt. Ar vadīšanu ir tāpat kā ar visu pārējo - ja cilvēkam nav dotību, tad nav.

Andrejs 15.marts 2017 22:09
25 0 Atbildēt

Par kamerām, kuras pie noteikta pārkāpuma ātruma ieslēdz luksoforā sarkano gaismu... Pie mums kā vienmēr sanāk stulbi- kāds mocis aizrauj garām uz sotaku un vesela strīpa auto minūti stāv un dūmo.Ja nemāk, lai paprasa poļiem -tie sastellēs. Tāpat kā izlaboja Jelgavas luksoforu inteliģenci un tās radītos korķus. Polijā, ja pārsniedz ātrumu , priekšā ieslēdzas gan sarkanais, bet tiklīdz esi nobremzējis līz atļautajam, ir atpakaļ zaļais. Un neviens netiek apstādināts. Jo mērķis nav apturēt, bet ierobežot ātrumu

rt 15.marts 2017 14:05
15 7 Atbildēt

Cik ilgs ir reakcijas laiks 150 kg smagam amerikānim ar trīskāršo hotdogu vienā un litrīgo kolu otrā rokā, braucot ar RAM 3500 un ieraugot sarkano gaismu luksoforā?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 7

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 34

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti