Rudenīgie laika apstākļi pasliktinājuši grants autoceļu un remontposmu stāvokli 4

 

Foto: iAuto.lv

Latvijas Valsts Ceļi | 16.oktobris 2019 14:47

Stiprs lietus, kas daudzviet bija vērojams pagājušajā nedēļā un aizvadītajās brīvdienās ir ietekmējis grants autoceļu kā arī atsevišķu ceļu remontposmu tehnisko stāvokli.

Iestājoties rudenīgiem laikapstākļiem, kad bieži līst, autoceļi ar grants segumu pārmitrinās, zaudē nestspēju un tajos intensīvāk veidojas bedres, ceļi kļūst grūti izbraucami. Tieši lietus un mitrums apgrūtina autoceļu uzturēšanu, jo slapjā laikā greiderēšana ir mazāk efektīva un bedres ātri vien veidojas atkārtoti. Bedres un tā saucamo “trepi” vai “redeli” grants segumā var efektīvi likvidēt vien tad, kad ceļš ir pietiekami sauss. Uzturēšanas darbus uz valsts autoceļiem veic VAS Latvijas autoceļu uzturētājs, kas seko līdzi laika prognozēm un ceļu stāvoklim, un plāno darbus tiklīdz ceļi ir pietiekami apžuvuši. Šodien, pateicoties labiem laika apstākļiem, daudzviet šie darbi notiek.

Mitri laika apstākļi ietekmē arī atsevišķu ceļu remontposmu stāvokli vietās, kur ir noņemts asfalta segums. Tāda situācija bija izveidojusies, piemēram, autoceļa Ventspils-Kuldīga (P108) remontdarbu posmā no Ventspils līdz Zirām (km 3.93-24.26), kur tiek veikta autoceļa pārbūve. Būvobjektā konstatēta grūti izbraucama brauktuve un par neatbilstošu brauktuves uzturēšanu, būvdarbu izpildītājs ir saņēmis vairākus aizrādījumus un arī līgumsodus. Pēc intensīva lietus perioda, autoceļa posmos ar grants segumu ir radušās bedres, brauktuve atsevišķos posmos nav nogreiderēta, lai kustība būtu droša visiem transporta līdzekļiem. Būvuzraudzība un LVC speciālisti turpina tur veikt ikdienas apsekošanu.

Būvdarbu laikā par autoceļa uztērēšanu un satiksmei drošu kustību ir atbildīgs būvdarbu veicējs. Lietus laikā būvniekam nav iespēju būtiski uzlabot tehnisko stāvokli posmiem, kas ir ar grants segumu, jo pielijušu granti greiderēt nevar. Iestājoties atbilstošiem laika apstākļiem šīs nedēļas sākumā, būvnieks ir veicis autoceļa greiderēšanu un šobrīd braukšanas apstākļi tur ir atbilstoši. Būvdarbus šajā posmā veic SIA Binders.

LVC reģionālo nodaļu speciālisti seko līdzi autoceļu stāvoklim un gadījumos, kad ceļa virsma ir pārmitrinājusies tā, ka ceļš zaudējis nestspēju un ar smago transportu var tikt sabojāts neatgriezeniski, uz autoceļiem tiek ieviesti masas ierobežojumi – liegums pārvietoties transportam, kas ir smagāks par 10 tonnām. Aizliegums paliek spēkā līdz brīdim, kad ceļš ir apžuvis un to var kvalitatīvi sakārtot.

Laika prognozes liecina, ka pēc saulainām dienām kā šodien un vakar, arī turpmāk gaisa temperatūra dienas laikā būs virs 10 grādiem, tomēr periodiski gaidāms lietus un ilgstošs sausuma periods netiek prognozēts. Stipra vai ilgstoša lietus gadījumā, grants ceļu stāvoklis turpinās pasliktināties. Kopumā valsts autoceļu tīklā ar grants segumu ir 10 812 kilometri ceļu, kas ir puse no visiem valsts autoceļiem.

 

 
4 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
650 16.oktobris 2019 16:28
1 0 Atbildēt

Lapas izbērt uz brauktuves ir aizliegts! Rudens ir nekavējoties saucams pie Atbildības!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti