Eiropieši ir noraizējušies par gaisa kvalitāti un aicina rīkoties aktīvāk 39

 

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 24.oktobris 2022 17:12

Eiropieši ir nobažījušies par gaisa piesārņojuma ietekmi uz veselību un vidi, liecina šodien publicētā "Eirobarometra" īpašā aptauja, aģentūru LETA informēja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.

Vairums arī uzskata, ka nozarei, valsts iestādēm un darba devējiem ir jādara vairāk, lai uzlabotu gaisa kvalitāti. Respondenti atbalsta starptautisku vai Eiropas pieeju gaisa kvalitātes uzlabošanai, un lielākā daļa respondentu, kuri ir dzirdējuši par Eiropas Savienības (ES) gaisa kvalitātes standartiem, uzskata, ka tie ir jāpadara stingrāki.

Lielākā daļa eiropiešu uzskata, ka tādas veselības problēmas, kā elpceļu slimības, astma un sirds un asinsvadu slimības viņu valstīs ir nopietnas gaisa piesārņojuma izraisītas problēmas. Eiropieši ir nobažījušies arī par vides problēmām, ko ūdenstilpēs rada gaisa piesārņojums, proti, paskābināšanos un eitrofikāciju.

Paskābināšanās - ūdens kļūst skābāks - un eitrofikācija - pārmērīgs barības vielu daudzums ūdenī veicina aļģu pārmērīgu savairošanos, kas savukārt samazina skābekļa daudzumu citiem organismiem - ir vienas no galvenajām sekām, ko rada ūdens kvalitātes pasliktināšanās.

Gandrīz puse jeb 475 respondentu uzskata, ka gaisa kvalitāte pēdējo desmit gadu laikā ir pasliktinājusies, tomēr šis īpatsvars kopš 2019.gada ir samazinājies par 11 punktiem.

"Eirobarometra" rezultāti liecina, ka iedzīvotājiem trūkst informācijas par gaisa kvalitātes problēmām savā valstī. Vairums eiropiešu joprojām ir slikti informēti par spēkā esošajiem ES standartiem, jo tikai neliela daļa jeb 27% respondentu ir dzirdējuši par tiem. Tomēr lielākā daļa jeb 67% respondentu, kuri ir informēti par ES gaisa kvalitātes standartiem, apgalvo, ka tie būtu jāpastiprina. Tā domā gandrīz visās dalībvalstīs, izņemot piecās.

Lielākā daļa jeb 65% eiropiešu uzskata, ka gaisa piesārņojuma jautājums būtu jārisina starptautiskā līmenī, pēc tam ar 42% seko atbilde, ka tas ir jārisina Eiropas un valstu līmenī. 32% aptaujas dalībnieku uzskata, ka tas ir jārisina reģionālā vai vietējā līmenī, bet 19% atzīmē, ka tam jānotiek visos līmeņos.

Lielākā daļa eiropiešu uzskata, ka lielas rūpnieciskās ražotnes, enerģijas ražotāji, kuri izmanto fosilo kurināmo, valsts iestādes un darba devēji nedara pietiekami, lai veicinātu labu gaisa kvalitāti.

Vairākums arī uzskata, ka mājsaimniecību sektors dara pietiekami daudz. Salīdzinājumā ar 2019.gadu respondenti, visticamāk, šogad ir rīkojušies aktīvāk, lai paši samazinātu emisijas. Lai samazinātu kaitīgās emisijas gaisā, eiropieši ziņo, ka visbiežāk izvēlas sabiedrisko transportu, braukt ar velosipēdu vai iet kājām.

Kā paziņots Eiropas zaļajā kursā saistībā ar nulles piesārņojuma mērķi panākt no toksīniem brīvu vidi, EK plāno ierosināt pašreizējo ES gaisa kvalitātes standartu pārskatīšanu, lai tos ciešāk saskaņotu ar jaunākajiem Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumiem un pastiprinātu noteikumus, kas palīdzēs vietējām pašvaldībām panākt, ka gaiss kļūst tīrāks. Lai palīdzētu šos standartus ieviest praksē, pārskatītajā priekšlikumā galvenā uzmanība tiks pievērsta arī labākai īstenošanai.

"Eirobarometra" īpašā aptauja tika veikta no 21.marta līdz 20.aprīlim. Aptuveni 26 509 respondentu no dažādām sociālajām un demogrāfiskajām grupām EK vārdā tika uzrunāti viņu dzimtajā valodā.

Šī "Eirobarometra" īpašā aptauja ir turpinājums 2019.gada "Eirobarometra" speciālajai aptaujai par eiropiešu attieksmi pret gaisa kvalitāti. Lai varētu salīdzināt tendences, šajā "Eirobarometra" aptaujā tika atkārtoti vairāki 2019.gada "Eirobarometra" aptaujas jautājumi.

 
39 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
MMX 24.oktobris 2022 22:23
11 0 Atbildēt

Tas prasīs vispirms tautas analfabētisma izskaušanu. Kāda jēga mēģināt runāt par AES, ja visādi zaļie ar ķēdēm pie tā zemes pleķa pieķēdēsies un pilsonis vidējais ar lielu prieku vēlēšanās balsos par to partiju, kas viņam apsolīs ka AES Latvijā netiks celta? Visi, arī pilsoņi Eiropā, grib lai viņu valstī ir tīra un lēta enerģija bez nekādiem atkritumiem, ideāli ja elektrību ražotu Āfrikā, Krievijā aiz Urāliem, vai vēl kaut kur maksimāli tālu, visus atkritumus atstātu tur, bet pie mums nonāktu tikai tīra elektrība. Tad uz vietas varētu sist sev pie krūtīm par dabas saudzēšanu, kamēr kaut kur citur snieg melns sniegs

R(8) 24.oktobris 2022 18:08
9 1 Atbildēt

Kartejais reklamraksts , kas neatbilst patiesibai , sobrid eiropa cilvekiem lielakas galvasapes rada apmaksat vajpratigos elektrorekinus , gazi un piepildit degvielas baku autinam un tas viss pateicoties stulbajam zalajam kursam , jo politiski tiek pienemti lemumi , kurus neviena valsts teoretiski nevar izpildit , jo nav atbilstosas infrastrukturas , nesaku , ka visas idejas ir sliktas , bet tomert nevajag skriet pa prieksu ratiem

Auģiks 24.oktobris 2022 18:26
7 1 Atbildēt

Nez kuri ir tie eiropieši, jo šeit melni dūmi ir cieņā

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Atsaukums 12 tūkstošiem Kia EV9 1

Dienvidkorejas autoražotājs Kia atsauks gandrīz divpadsmit ar pusi tūkstošu elektrisko EV9 krosoveru, lai novērstu problēmas ar attālinātās parkošanās palīgsistēmu. Lasīt vairāk

 

Jauni motori BMW 5. sērijas Touring un versija, kas maksās mazāk par 60 000 eiro 2

BMW papildinājis 5.sērijas Touring universāla motoru klāstu ar jaunām izvēlēm, kas pircējiem kļūs pieejamas no šī gada novembra. Lasīt vairāk

 

Skaņu signālu Audi vadītājs uztver kā vērsis sarkanu lupatu (+ VIDEO) 8

No apraksta noprotams, ka video autors ar skaņu signālu brīdina Audi vadītāju, kurš atpakaļgaitā izbrauc no pagalma. Pēdējais to uztver kā "vērsis sarkanu lupatu" un metas video autoram pakaļ. Lasīt vairāk

 

BYD piesaka 1200 Zs jaudīgo Yangwang U8 Parīzes autoizstādei (+ VIDEO) 2

Ķīnas autobūves koncerns BYD gatavojas Parīzes autoizstādei, kas durvis ver 14. oktobrī. Jaunumu skaitā arī luksuss klases apvidus auto Yangwang U8, kas pirmizrādi Ķīnā svinēja 2023. gada novembrī. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti