Eiropieši ir noraizējušies par gaisa kvalitāti un aicina rīkoties aktīvāk 39

 

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 24.oktobris 2022 17:12

Eiropieši ir nobažījušies par gaisa piesārņojuma ietekmi uz veselību un vidi, liecina šodien publicētā "Eirobarometra" īpašā aptauja, aģentūru LETA informēja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.

Vairums arī uzskata, ka nozarei, valsts iestādēm un darba devējiem ir jādara vairāk, lai uzlabotu gaisa kvalitāti. Respondenti atbalsta starptautisku vai Eiropas pieeju gaisa kvalitātes uzlabošanai, un lielākā daļa respondentu, kuri ir dzirdējuši par Eiropas Savienības (ES) gaisa kvalitātes standartiem, uzskata, ka tie ir jāpadara stingrāki.

Lielākā daļa eiropiešu uzskata, ka tādas veselības problēmas, kā elpceļu slimības, astma un sirds un asinsvadu slimības viņu valstīs ir nopietnas gaisa piesārņojuma izraisītas problēmas. Eiropieši ir nobažījušies arī par vides problēmām, ko ūdenstilpēs rada gaisa piesārņojums, proti, paskābināšanos un eitrofikāciju.

Paskābināšanās - ūdens kļūst skābāks - un eitrofikācija - pārmērīgs barības vielu daudzums ūdenī veicina aļģu pārmērīgu savairošanos, kas savukārt samazina skābekļa daudzumu citiem organismiem - ir vienas no galvenajām sekām, ko rada ūdens kvalitātes pasliktināšanās.

Gandrīz puse jeb 475 respondentu uzskata, ka gaisa kvalitāte pēdējo desmit gadu laikā ir pasliktinājusies, tomēr šis īpatsvars kopš 2019.gada ir samazinājies par 11 punktiem.

"Eirobarometra" rezultāti liecina, ka iedzīvotājiem trūkst informācijas par gaisa kvalitātes problēmām savā valstī. Vairums eiropiešu joprojām ir slikti informēti par spēkā esošajiem ES standartiem, jo tikai neliela daļa jeb 27% respondentu ir dzirdējuši par tiem. Tomēr lielākā daļa jeb 67% respondentu, kuri ir informēti par ES gaisa kvalitātes standartiem, apgalvo, ka tie būtu jāpastiprina. Tā domā gandrīz visās dalībvalstīs, izņemot piecās.

Lielākā daļa jeb 65% eiropiešu uzskata, ka gaisa piesārņojuma jautājums būtu jārisina starptautiskā līmenī, pēc tam ar 42% seko atbilde, ka tas ir jārisina Eiropas un valstu līmenī. 32% aptaujas dalībnieku uzskata, ka tas ir jārisina reģionālā vai vietējā līmenī, bet 19% atzīmē, ka tam jānotiek visos līmeņos.

Lielākā daļa eiropiešu uzskata, ka lielas rūpnieciskās ražotnes, enerģijas ražotāji, kuri izmanto fosilo kurināmo, valsts iestādes un darba devēji nedara pietiekami, lai veicinātu labu gaisa kvalitāti.

Vairākums arī uzskata, ka mājsaimniecību sektors dara pietiekami daudz. Salīdzinājumā ar 2019.gadu respondenti, visticamāk, šogad ir rīkojušies aktīvāk, lai paši samazinātu emisijas. Lai samazinātu kaitīgās emisijas gaisā, eiropieši ziņo, ka visbiežāk izvēlas sabiedrisko transportu, braukt ar velosipēdu vai iet kājām.

Kā paziņots Eiropas zaļajā kursā saistībā ar nulles piesārņojuma mērķi panākt no toksīniem brīvu vidi, EK plāno ierosināt pašreizējo ES gaisa kvalitātes standartu pārskatīšanu, lai tos ciešāk saskaņotu ar jaunākajiem Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumiem un pastiprinātu noteikumus, kas palīdzēs vietējām pašvaldībām panākt, ka gaiss kļūst tīrāks. Lai palīdzētu šos standartus ieviest praksē, pārskatītajā priekšlikumā galvenā uzmanība tiks pievērsta arī labākai īstenošanai.

"Eirobarometra" īpašā aptauja tika veikta no 21.marta līdz 20.aprīlim. Aptuveni 26 509 respondentu no dažādām sociālajām un demogrāfiskajām grupām EK vārdā tika uzrunāti viņu dzimtajā valodā.

Šī "Eirobarometra" īpašā aptauja ir turpinājums 2019.gada "Eirobarometra" speciālajai aptaujai par eiropiešu attieksmi pret gaisa kvalitāti. Lai varētu salīdzināt tendences, šajā "Eirobarometra" aptaujā tika atkārtoti vairāki 2019.gada "Eirobarometra" aptaujas jautājumi.

 
Visi komentāri
 
Hmm 24.oktobris 2022 17:15
3 0 Atbildēt

Tad sildīties vairs nevajag? - dzīvosim aukstumā, bet tīrā gaisā.

WALA 24.oktobris 2022 17:37
3 0 Atbildēt

Nu ta jau ielas ziemā kaisīt ar vairs nedrīkstēs ... varbūt kaut var tai lietai ar "tīru gaisu" pieiet kait kā saprātīgāk un racionālāk ??? Ne visas vecās mājas kāds tagad skries un renovēs, ne visiem ir tūkstoši "ko iegrūst" inflācijai rīklē ... Un vis vis vis-sviestainākaus ir tas ka privātmājā ļoti bieži iznāk lētāk dzīvot, kā dzīvoklī, tas nekas ka tas nebūs "pretī Prezidenta pilij" ...

R(8) 24.oktobris 2022 18:08
9 1 Atbildēt

Kartejais reklamraksts , kas neatbilst patiesibai , sobrid eiropa cilvekiem lielakas galvasapes rada apmaksat vajpratigos elektrorekinus , gazi un piepildit degvielas baku autinam un tas viss pateicoties stulbajam zalajam kursam , jo politiski tiek pienemti lemumi , kurus neviena valsts teoretiski nevar izpildit , jo nav atbilstosas infrastrukturas , nesaku , ka visas idejas ir sliktas , bet tomert nevajag skriet pa prieksu ratiem

Auģiks 24.oktobris 2022 18:26
7 1 Atbildēt

Nez kuri ir tie eiropieši, jo šeit melni dūmi ir cieņā

Eiropietis 24.oktobris 2022 20:19
2 2 Atbildēt

Ar steigu jāaizliedz kurināt ar malku, oglēm, šķeldu, granulām, briketēm un citiem gaisa bendētājiem.

Smieklīgi,ko? 24.oktobris 2022 20:23
0 0 Atbildēt

Man nekas nebūtu pret pilnībā elektrisku apkuri ja tas maksātu teiksim eur150 mēnesī. Neviens nekurina gaisā mellus dūmus, nav smirdoņas pa visu apkaimi - vai tas būtu slikti?

150 EUR 24.oktobris 2022 20:51
0 0 Atbildēt

Piekrītu - ir tev variants, kā to paveikt?

Nu 24.oktobris 2022 21:13
2 1 Atbildēt

Vairākas atomstacijas Polijas/Baltics/Nordic reģionā, bez piradasiem biržā kas mākslīgi uztur augstu cenu.

Krotow 24.oktobris 2022 22:00
0 0 Atbildēt

Tas prasīs pilnīgu teroristisko elementu izskaušanu. Gan privāto gan valstisko. Cerams, nav jāskaidro, kapēc.

MMX 24.oktobris 2022 22:23
11 0 Atbildēt

Tas prasīs vispirms tautas analfabētisma izskaušanu. Kāda jēga mēģināt runāt par AES, ja visādi zaļie ar ķēdēm pie tā zemes pleķa pieķēdēsies un pilsonis vidējais ar lielu prieku vēlēšanās balsos par to partiju, kas viņam apsolīs ka AES Latvijā netiks celta? Visi, arī pilsoņi Eiropā, grib lai viņu valstī ir tīra un lēta enerģija bez nekādiem atkritumiem, ideāli ja elektrību ražotu Āfrikā, Krievijā aiz Urāliem, vai vēl kaut kur maksimāli tālu, visus atkritumus atstātu tur, bet pie mums nonāktu tikai tīra elektrība. Tad uz vietas varētu sist sev pie krūtīm par dabas saudzēšanu, kamēr kaut kur citur snieg melns sniegs

QWS 25.oktobris 2022 10:18
1 0 Atbildēt

Jautājums vai AES ir atbilde uz esosājiem izaicinājumiem pēc zaļas un pieejamas enerģijas. Somijā AES būvēja 15 gadus (termiņš ļoti pārsniedza plānoto) (tikko pabeidza), budžets pārsniedza plānoto, ja nemaldos 3x.

MMX 25.oktobris 2022 11:56
3 0 Atbildēt

AES jebkurā gadījumā būs atbilde uz vismaz daļu enerģētikas izaicinājumu, jo elektroenerģētikā ir tādi lielumi kā bāzes jauda un pīķa jauda. Bāzes jaudu parasti nosedz AES un TEC, kas parasti regulē arī tīkla frekvenci, pīķa jaudai jau var variēt ar visādiem HES, saules vai vēja energostacijām un citiem resursiem. Mūsu "zaļie" enerģētiķi protams stāsta, ka saule un vējš ir risinājums visam, bet bez bāzes jaudas tā visa ir ākstīšanās, ja vien netiek taisītas, kaut kādas akumulējošas stacijas, kas ļauj lieko saules vai vēja enerģiju uzkrāt lietošanai brīžos kad saule nespīd un vējš nepūš.

Mājsaimniecību līmenī cilvēki šo loģiku saprot - saules paneļi paralēli ir pieslēgti pie kopējā tīkla vai baterijām, lai nodrošinātu mājas bāzes jaudu, bet tikko jautājums aiziet valsts līmenī, tā uzreiz ir "nē, kam tos TEC un AES vajag, tikai piesārņo dabu, visu tak var ar atjaunojamiem resursiem nosegt". Nu gluži tas tā nestrādā - ja mēs nekurinam TEC un HES krāj ūdeni pīķa patēriņam, tad bāzes jauda pa lielam tiek importēta no tiem pašiem somu AES. Šajā pat brīdī AST.lv rāda, kamēs importējam ~900MW un eksportējam ~400MW, attiecīgi mūsu orientējošā bāzes jauda pieskaitot TEC ražotos 125MW, ir kaut kādi 625MW. Pārējo spraugu patēriņā nosedz HES.

Jā, pilna izmēra AES būvēšana ir nežēlīgs naudas un laika ieguldījums, tāpēc pamazām sāk līst ārā idejas par modulārajiem reaktoriem un pieaugot pieprasījumam domāju, ka tā lieta drīzumā aizies, ja vien netiks izveidots kaut kāds mikroģenerācijas risinājums, kas ļaus vispār atteikties no elektroenerģijas pārvades. Tad gan mēs varēsim iztikt bez bāzes jaudas, jo katra mājsaimniecība ražos enerģiju sev.

... 25.oktobris 2022 12:36
1 0 Atbildēt

Prieks redzēt, ka kāds vismaz saprot tēmu, nevis raksta nejēdzības par to kā ziemas naktī tērēsim vasaras dienā saražoto saules enerģiju... Vēl tikai gribu piebilst, ka HESu darbība LV ir atkarīga no gadalaika (ūdens līmeņa Daugavā) un tikai pāris mēnešus pavasarī HESi var strādāt ar pilnu jaudu, bet sausā vasarā tikai daļēji nosegt pīķus...

teleskops 25.oktobris 2022 11:08
1 4 Atbildēt

Paldies varat pateikt Putinam par izraisīto karu Ukrainā

WALA 25.oktobris 2022 11:15
3 0 Atbildēt

Ar enerģijas "krīzi" Putinam sakara ir ļoti maz, cilvēku stulbums, nepamatota vēlme lekt uz "zaļā kursa" ecešām, vēlme ne sūda nedarīt, kaut riski sen visiem labi bija zināmi utt.

Vari pie reizes pateikties biržai, par to ka visi tagad gudri kā var vairāk no "loha parastā" nokāst naudu ...

Bet jā visādi citādi Putins vainīgs ... nu gluži kā krieviem - Ukraina vainīga pie visām viņu nelaimēm ... tajā skaitā pie tā ka nebija neviens kas piespiestu vienkārši domāt priekšu un "vienkārši" strādāt ...

... 25.oktobris 2022 12:39
1 4 Atbildēt

Pastāsti savu vīziju, kā bez biržas Latvija nosegs enerģijas trūkumu brīžos kad pietrūkst pašu saražotā? Vienkārši slēgsim nost patēŗētājus?

WALA 25.oktobris 2022 13:25
3 1 Atbildēt

Tad kad LV nekas nebija biržā, tad pirka gāzi un naftu ar lielu rezervi, tagad kad ir biržā, tad laiž luni, pērk létu enerģiju, pārdod dārgu, un iespēju robežās TEC vispār nekurina, lai CO2 kvotas 'nosargātu' ...

Stulbu un nepārdomātu ideju kopums "ar zaļu ievirzi" ir tas kas šobrīd "atspēlējas".

... 25.oktobris 2022 17:54
0 3 Atbildēt

1) Īpaši apdāvinātiem laikam vajag īpaši paskaidrot, kā mainījās gāzes tirgus šogad?

2) Sūdīgi, ka komentē pārgudri cilvēki kam nav nekādas nojausmas par energoapgādes principiem un to, kurā brīdī palīdzēs TECs un kurā nē. Izlasi MMX komentāru nedaudz augstāk...

WALA 25.oktobris 2022 21:17
0 0 Atbildēt

1) Pie pakaļas KĀ, ja neesi pamanījis, tad naftu un gāzi no Krievijas pirka uz velna paraušanu, un pasaulē principā gada sākumā kad sākās Ukrainas "specoperācija" nebija nekāda gāzes deficīta, tip visi tik gudri vadāt RU naftu uz velna paraušanu, bet par gāzi "kaut jā nejauši piemirsa" , nu beigsim izlikties stulbāki pat sētas mietu ...

2) Nopietni ??? Tip mums LV enerģijas patēriņš tā pieaudzis(pret iepriekšējiem gadiem) ka nu pēkšņi mums nekā nav, beidz ka nu muldēt ... tā ir politika un tikai. Varētu domāt ka enerģija no RU te netiek importēta ...

... 25.oktobris 2022 22:13
0 1 Atbildēt

Stulbums nav ārstējams.

Protams, ka stulbenim nepielec, ka gāzes rezerves tiek ieprktas vasarā, bet ziemā tērētas.

Protams, ka stulbenis nezin, kā šogad izmainījās gāzes cena un attiecīgi TECu saražotās elektrības cena.

Protams, ka stulbenisir pārāk stulbs, lai saprastu ka ar TEC vien nevar nodrošināt elektrību gan ziemā gan vasarā, dienā un naktī, jo TEC jaudas dinamiski neregulējas.

Protams, ka stulbenis nezin, ka Latvija vienmēr ir daļēji pirkusi elektrību, jo elektrības pārpalikums ir tikai tajos mēnešos kad Daugavā ir daudz ūdens,

Protams, ka stulbenis ir spējīgs tikai gvelzt pilnīgas muļķības par tēmām no kē neko nejēdz.

Tāpēc jau viņš ir stulbenis....

WALA 26.oktobris 2022 9:36
0 0 Atbildēt

Paskaties dažādu energījas nesēju LV patēriņa statistiku, paskaties Conexus datus pa gadiem, drusku padomā un tad ieskatie spogulī ... nekas no manis teiktā neapstrīd jūsu enerģijas "ražošanas modeli", taču tas ir spējīgs uz daudz lielāku atdevi, ja izslēdzam izmaksas, no tā izriet vienkāršs secinājums - enerģijas LV nepietrūks, bet jā tā var būt dārga.

Te vari vēl pielikt šādu faktu klāt no 2021 gada "labākai izpratnei par enerģētisko ainu":

www.lsm.lv/raksts/zinas/...gnoze.a423272/

Enerģētiskā drošība, kā labi redzams, ir pie dirsas, ka tik var nopelnīt ...

Pļurkt 26.oktobris 2022 8:22
0 0 Atbildēt

Gāzes cenas vasarā pieauga tieši tāpēc, ka krasi samazināja gāzes iepirkšanu no Krievijas - sankcijas pret Krieviju.

Biržā to tik vien vajag kā deficītu (vislabāk mākslīgi izraisītu), lai cenu momentā uzblieztu augšā par vairākām reizēm! Kas arī tika izdarīts...

+++++++++++++

Kur ir palikušas tās jaudas kas bija komunistu laikos?????

KOm laikos visādu rūpnīcu un ražotņu bija ka biezs - katrā kolhozā pa vairākām, ar ļoti neefektīvu elektroenerģijas izmantošanu. Nu ir aizklapētas teju vai visas šīs ražotnes ciet, nolikvidētas visas kolhozu fermas, visi pārgājuši uz ekonomiskām spuldzēm utt.

KOm laikos skaitījās ka Latvija pati saražo 1/3 no elektrības gada patēriņa. BET ir veiktas TECu un HESu modernizācijas, sacelti jauni mazie HESi, daudzas katlumājas pārtaisītas par koģenerācijas stacijām, visādi bio - ibio sacelti, bet kā pērkam tā pērkam!!!

Kā kom laikos nepilnu vienu mēnesi pārdevām elektrību no HESiem, tā arī pašlaik pārdodam.

====

Te nu galīgi nekas neiet kopā!

... 26.oktobris 2022 10:03
0 0 Atbildēt

Bļin! Vēl viens pajolis!

Elektrības patēriņš nav īpaši samazinājies, bet ir mainījies. Tagad galvenais patērētājs ir mājsaimniecības. Ja PSRS laikā lielākais patēriņš mājā bija gludeklis, tad tagad katrā mājoklī ir milzums patērētāju sākot ar veļas mašīnām un mikroviļņu krāsnīm, beidzot ar siltumsūkņiem un elektroauto.

Tiešām domā, ka tagad Daugava sākusi tecēt 2x ātrāk?

Un vēlreiz atkārtoju HESI ir un paliks tikai pīķiem. Pamats kā bija tā arī paliek TECi. Ja PSRS laikos dedzināja krievu mazutu, tagad dedzina krievu gāzi. Tas arī viss. Visi vēja, saules, u.c. mazie ražotāji ir tikai ielāps ar ko caurumu neaizlāpīsi. Tā kā LV nav ne savas gāzes ne naftas, tad atliek vai nu AES (un degviela arī jāpērk) vai nu būvēt MILZĪGUS vēja parkus, kas arī nebūs panaceja, jo LV nav tuksnesis ar pastāvīgu vēja plūsmu...

Pļurkt 26.oktobris 2022 12:18
0 0 Atbildēt

Uz mazpilsētu rūpnīcām no augstsprieguma transformatoriem gāja kabelis, kur katra dzīsla bija kārtīga tēvaiņa rokas izmērā!! Tad tagad uz to pašu visu mazpilsētu kopējā kabeļa diametrs jau ir mazāks!

Kur palika tās jaudas???

Kom laikos bija ierasta lieta pazemināts spriegums visur un gandrīz vienmēr!!

Kas ir - samazināja kabeļa diametru un pieauga spriegums, tai pat laikā kā tu te gvelz, ka patēriņš nesamazinājās!~!

++++

Es PSRS laikos dedzināju 200 kWh mēnesī un tagad arī tika pat, pie kam viss ir uz elektrību! Siltais ūdens, plītiņa, utt.

Toties tuvējā apkārtnē vairs nav nevienas fermas, nevienas graudu kaltes, nevienas ražotnes (nekādas).

Tā vienkārši aizveries, jo pašam no visa tā ir tikai kaut kas sagrābstīts pa nodzeltējušām avīzēm!

Vo kur idiots!!!

... 26.oktobris 2022 14:03
0 0 Atbildēt

Kad vienreiz pļurkšķiem pieleks ka HES maksimālā jauda ir izmantojama tikai 1...2 mēnešus gadā?

Droši vien nekad, jo ar 3 klašu humanitāro izglītību ir liela pašapziņa, bet maza sajēga par tehniskām lietām. Par TECu jaudām - vēlreiz atkārtoju TECiem ir ļoti liela inerce, tāpēc var nosegt tikai bāzes patēriņa līmeni, nevis to daļu kas dinamiski mainās atkarībā no diennakts laika u.c. apstākļiem. Un vēlreiz - ko Tu plāno dedzināt TECā? Kaut gan Tu tik daudz pļurkšķi, ka varētu darbināt kādu nelielu TECu. Tā ka padomā par šo biznesa ideju...

Noriebušies debiliķi profāni, kas ar savām izžuvušajām salmu smadzenēm vēl atļaujas citus saukāt par idiotiem. Izskatās pēc kaut kādiem mazattīstīto partiju propogandas upuriem ar vienu rievu nodzertajās smadzenēs...

WALA 26.oktobris 2022 11:49
0 0 Atbildēt

"Gudrīti" uzraksti sev priekšā uz lapiņas, kāda ir izmantotā TEC jauda, un kāda ir to maksimālā jauda ! Un tad ja tiešām ko jēdz un spēj rēķināt apstāsti "mums muļķiem" kāpēc TEC jauda ir tāda kā tā ir šobrīd, un kāds tur ir tas biznesa "risinājums" un kāpēc ....

Pļurkt 26.oktobris 2022 12:21
0 0 Atbildēt

Aha, un vēl tam "pāgrudrītim" būtu vēlams uzlikt uz papīra cik bija KATTRA TEC, TES, HES maksimālā jauda komunistu laikos un pašlaik - PĒC REKONSTRUKCIJĀM!!!

... 26.oktobris 2022 13:57
0 0 Atbildēt

Kad vienreiz pļurkšķiem pieleks ka HES maksimālā jauda ir izmantojama tikai 1...2 mēnešus gadā?

Droši vien nekad, jo ar 3 klašu humanitāro izglītību ir liela pašapziņa, bet maza sajēga par tehniskām lietām. Par TECu jaudām - vēlreiz atkārtoju TECiem ir ļoti liela inerce, tāpēc var nosegt tikai bāzes patēriņa līmeni, nevis to daļu kas dinamiski mainās atkarībā no diennakts laika u.c. apstākļiem. Un vēlreiz - ko Tu plāno dedzināt TECā? Kaut gan Tu tik daudz pļurkšķi, ka varētu darbināt kādu nelielu TECu. Tā ka padomā par šo biznesa ideju...

WALA 26.oktobris 2022 14:35
0 0 Atbildēt

Joprojām gaidu skaidrojumu kapēc TEC "bāzes jaudas nosegšanai" tiek turēts pie apmērm 50-60 % no LV patērētā diennakts minimuma ???

Kura ir tā "inerce" - fizikālā, jeb tomēr finansiālā !?!?

... 27.oktobris 2022 12:52
0 0 Atbildēt

Un finansiālā nav arguments?

Kā arī - gāzes rezerves.

Vai Tu uzskati, ka pareizi būtu tagad kurināt TECus uz pilnu jaudu. Un janvārī prasīt, lai Pļurķšķis piepļurkšķina Inčukalnu ar gāzi, jo visas rezerves būs nosvilinātas

WALA 27.oktobris 2022 13:54
0 0 Atbildēt

UN ??? Tālāk kādi secinājumi, vispirms nosauci mūs par stulbiem, tālāk mal tukšu par to kā TEC nosedz "bāzes jaudu" ( kur piedevām lielāko daļu mēneša ir zem 50% no diennakts LV minimālā patēriņa un jūdzēm tāaaaaaaalu no maksimālās jaudas) un tagad jautā man par to vai finansiālais nav arguments ????

Varbūt nepamanīji, bet es jau sākotnēji saku ka "finansiālais" ir THE MAIN ARGUMENT(s), un mēs importējam lētu enerģiju, kamēr cenšamies pārdot dārgu, bet ar enerģijas pieejamību tieši LV tam ir ļoti maz sakara. Inčukalnā ir pietiekoši, Latvenergo pieder gāze ar rezervi, bet tāpat inčukalnā ir padaudz gāzes "spekulatīviem mērķiem" gluži tāpat kā 2021. gadā ( kur tiku iemetis linku uz rakstu) . Un tās pašas spekulācijas ir novedušas pie LNG tankkuģu "salidojuma" pie Spānijas krastiem ...

P.S. un "bāzes jaudu ko itkā nodrošina TEC", ja paskatīsies AST grafikos šī gada garumā tad pamanīsi ka ir cēluši diennakts griezumā par vairākiem 100 MW, un pēc laika nolaiduši lejā. Care to explain, kā tas atbilst tavai retorikai ???

650 25.oktobris 2022 22:07
1 0 Atbildēt

EuroLohi acīmredzot nebij pamanījuši, ka tepat euroteritorijā jau astoņus mēnešus kaut/kas diezgan stipri kūp.Iespējams, tur (kāds) 24/8 šauj un spirdzina.Cilvēki (svaigo) ēdienu gatavo (svaigā gaisā) uz ielas un (dzeramo,aizvaiga) ūdeni vienkārši smeļ no peļķēm.Tur viss ira par/brīvu,ieskaitot eko apkuri un šmeko kanaanalizāciju.

Bet demagoģijai un liekulībai robežu nav, tā ka iespraužam/eurobarometru,aizbāžam skursteņus un elpojam dziļāk.Krievu izejvielas mēs nepirkām un jahtas viņiem nebūvējām.Restorānos tos nebarojām un par viņu pretīgo uzvedību viņiem neklanījāmies.Neviens (ne uz ko) pat neuzvārījās.Nee.Paliksim katrs/savā.Jā.

Pļurkt 26.oktobris 2022 8:25
0 0 Atbildēt

AES piekritējiem....

No kurienes ņemsim kodoldegvielu???

Visa Eiropa kā ņēma no Krievijas, tā arī vēl šodien ņem!!

... gluži tā pat kā nodod kodolatkritumus atpakaļ Krievijai....

===

Teikskim - Putlers kārtējo reizi iešauj sev kājā un nepieņem kodolatkritumus??? KO tālāk!!!

WALA 26.oktobris 2022 9:39
1 0 Atbildēt

Pēc būtības tas daudz neatškirsies ne ar ko no "zemē nomestiem" saules paneļiem, tik ja kodoldegvielai tomeŗ valstiskā līmenī saprot ka ir atbilstoši jāseko un jāglabā, tad visiem citiem "zaļajiem" mēsliem īpaši neviens nesako, tieši tāpat kā jautājumam par asbestu saturošu šīfera utilizāciju ..

MMX 26.oktobris 2022 12:54
1 0 Atbildēt

Kur ņems kodoldegvielu:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_...ium_production

Eiropa šobrīd ņēma no Krievijas, jo daudzkur bija reaktori, kas būvēti sadarbībā ar Krieviju, krievi piedāvāja lētāk, vai arī valstu energokompānijām bija kādas īpašas saites ar krieviem. Nav tā, ka pasaulē krievi būtu vienīgais piegādātājs.

Attiecībā uz izlietoto materiālu glabāšanu tieši tas pats princips - tā vietā lai celtu dārgas glabātuves kā somi, vienmēr pa lēto var atdot krieviem, kas tos visus sūdus iegāž kādā ogļu šahtā aiz Urāliem. Visas problēmas ar atomenerģētiku ir pat ļoti risināmas, vienkārši kādam baram no iesaistītajiem būs jāatsakās pāris gadus no privātajām lidmašīnām un jahtām.

Pļurkt 26.oktobris 2022 13:31
0 0 Atbildēt

Kodoldegviela vēl kādam ir jāsaražo Krievijas vietā!!!

Tas nav pasmelt lieku kausiņu ūdens no upes!!

Pie kam ne jebkuram reaktoram var ieštopēt jebkuru kodoldegvielu!

MMX 26.oktobris 2022 13:40
1 0 Atbildēt

Piekrītu, ka urāns tālāk jāpārstrādā, bet dienas beigās tas ir tikai gribēšanas jautājums - ja Irāna, sēžot zem sankcijām 40 gadus, spēj bagātināt urānu, tad tādai Vācijai tas ir vairāk gribēšanas nekā varēšanas jautājums. Ar visiem šiem jautājumiem Eiropā jautājums vienmēr apstājas pie tā, ka paši eiropieši negrib uzņemties riskus avāriju gadījumā, līdz ar to labi, ka blakus ir Krievija, kurā par tādām lietām neiespringst.

Pļurkt 27.oktobris 2022 8:20
0 0 Atbildēt

Nav tik vienkārši kā liekas!

Mums te dažus gadus atpakaļ ienāca superpiedāvājums - palielināt produkcijas izlaidi 25+ reizes!!

Nu un gala rezultātā nekas nesanāca, jo.... jāuztaisa projekt rūpnīciņas kardinālas palielināšanai, saskaņošanas, jāiepērk iekārtas utt.

BET:

1) nav iespējams noformēt tik lielu kredītu (jo nav tik lielas ķīlas) un tik ātri!

2) tajā apkārtnē nav neviena gribētāja strādāt pēc slīdošā grafika = nakts maiņas, sestdienas, svētdienas un svētku dienas!

======

Nevienam nestāv "rezervē" lielas liekas jaudas, aļa ja nu kas!

... 27.oktobris 2022 12:54
0 0 Atbildēt

Nevienam nestāv "rezervē" lielas liekas jaudas, aļa ja nu kas!

Nu protams - Pļurkšķis arī ar auto vienmēr brauc uz max apgriezieniem, lai liekā jauda nestāvētu rezervē...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Atsaukums 12 tūkstošiem Kia EV9 1

Dienvidkorejas autoražotājs Kia atsauks gandrīz divpadsmit ar pusi tūkstošu elektrisko EV9 krosoveru, lai novērstu problēmas ar attālinātās parkošanās palīgsistēmu. Lasīt vairāk

 

Jauni motori BMW 5. sērijas Touring un versija, kas maksās mazāk par 60 000 eiro 2

BMW papildinājis 5.sērijas Touring universāla motoru klāstu ar jaunām izvēlēm, kas pircējiem kļūs pieejamas no šī gada novembra. Lasīt vairāk

 

Skaņu signālu Audi vadītājs uztver kā vērsis sarkanu lupatu (+ VIDEO) 8

No apraksta noprotams, ka video autors ar skaņu signālu brīdina Audi vadītāju, kurš atpakaļgaitā izbrauc no pagalma. Pēdējais to uztver kā "vērsis sarkanu lupatu" un metas video autoram pakaļ. Lasīt vairāk

 

BYD piesaka 1200 Zs jaudīgo Yangwang U8 Parīzes autoizstādei (+ VIDEO) 2

Ķīnas autobūves koncerns BYD gatavojas Parīzes autoizstādei, kas durvis ver 14. oktobrī. Jaunumu skaitā arī luksuss klases apvidus auto Yangwang U8, kas pirmizrādi Ķīnā svinēja 2023. gada novembrī. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti