Latvija paraksta 164 miljonus eiro vērtu līgumu par artilērijas sistēmas "Himars" iegādi 13

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 20.decembris 2023 16:18

Latvija ir parakstījusi līgumu ar ASV par sešu "Himars" raķešu artilērijas sistēmu un munīcijas iegādi, un līguma kopējā summa ir aptuveni 180 miljoni ASV dolāru (164, 2 miljoni eiro), paziņojis aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) bruņojumā būs arī tālās darbības un augstas precizitātes "Atacms" raķetes, kas būtiski pastiprinās NBS uguns jaudu. Šis ir vēl viens būtisks solis Latvijas un ASV stratēģiskās partnerības stiprināšanā un NATO aizsardzības spēju attīstībā, uzsver ministrs.

"Esmu pārliecināts, ka "Himars" sistēmai būs būtiska nozīme agresijas novēršanā un Latvijas aizsardzībā. Tas ir skaidrs signāls jebkuram potenciālajam pretiniekam: ASV un Latvija nopietni uztver mūsu kopīgo apņemšanos aizsargāt katru NATO teritorijas kvadrātcentimetru," Aizsardzības ministrijas izplatītajā paziņojumā norādījis ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons.

Uzņēmuma "Lockheed Martin" ražotās "Himars" ir augstas precizitātes raķešu artilērijas sistēmas, to darbības rādiuss sasniedz aptuveni 300 kilometru, izmantojot "Atacms" raķetes, kas ir daļa no līguma.

Papildus tam NBS tiks nodrošinātas apmācības, kā arī munīcija un cits atbalsta aprīkojums, lai Latvija varētu pilnvērtīgi pielietot "Himars" sniegtās aizsardzības funkcijas, informēja ministrija.

Lēmumā par "Himars" iegādi ņemts vērā arī tas, ka šī artilērijas raķešu sistēma sevi pierādījusi kā nozīmīgs elements Ukrainas cīņā pret Krievijas iebrukumu.

Paredzēts, ka Latvija augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmas "Himars" varētu saņemt no 2027.gada.

Jau ziņots, ka nesen noslēgts līgums par Latvijai paredzētās pretkuģu raķešu sistēmu "Naval Strike Missile" (NSM) iegādi un līguma kopējā summa ir 105 miljoni ASV dolāru (97,4 miljoni eiro), turklāt lielāko daļu izmaksu segs ASV puse. Sistēmas NSM ražo ASV uzņēmums "Raytheon" un Norvēģijas uzņēmums "Kongsberg".

Plānots, ka NMS sāks ieviest no 2026.gada, bet pilnībā būs piegādāta 2027.gadā.

Tāpat Latvijas Aizsardzības ministrija 30.novembrī parakstīja līgumu par vidējās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas "IRIS-T" piegādi. Ar Vācijas uzņēmuma "Diehl Defence" parakstītā līguma summa ir aptuveni 600 miljoni eiro. Sistēma Latvijai tiks piegādāta 2026.gadā.

 
13 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
0pis 21.decembris 2023 14:29
7 0 Atbildēt

Kad  krievu zoļļi tavu acu priekšā izvaros sievu un meitu, bet tevi aizdzīs karot pret tavu bračku, tu droši vien turpināsi uzdot tupus jautājumus. Jo esi vienkārši dulburs.

asd 21.decembris 2023 11:00
7 9 Atbildēt

Cik ģimenes ārstu kvotas tiek izšautas ar vienu raķeti? Vai šī sistēma spēs samazināt alkoholismu un miršanu Latvijā?

Ferdinands Kokoška 20.decembris 2023 17:05
5 4 Atbildēt

Tie haimarsi un atakami būs vajadzīgi jau nāškosgad, nevis sākot ar 2027. Tāpat kā tas žogs bija jābūvē jau pirms 30 gadiem, nevis tad, kad jau visur pilns.. Cerēt uz palīdzību no malas... ? Nebūsim naivi. Precedents pavisam netālu.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Kā baltkrievu tālbraucējs Polijā 350 eiro sodu nopelnīja (+ VIDEO) 1

Baltkrievu "fūres" vadītājs, kurš krustojumā un uz gājēju pārejas apsteidz netrafarētu policijas automašīnu, tiek apturēts un saņem sodu PLN 1500 (350 EUR) apmērā. Lasīt vairāk

 

Pilots, kurš uz Tallinas šosejas veica avārijas nosēšanos, ir pieredzējis instruktors (+ VIDEO) 9

Sestdien uz Tallinas šosejas avārijas nosēšanos veica privātā lidmašīna. Tās pilots ārkārtas situācijā rīkojies pareizi. Lasīt vairāk

 

Seat ar rekordlieliem ienākumiem pirmajā ceturksnī 7

Spānijas autoražotājs 2024.gadu iesācis teicami, pirmajā ceturksnī nopelnot 226 miljonus eiro. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.3 saņem vēl vienu uzlabojumu paketi 9

Elektriskais Volkswagen modernizāciju piedzīvoja jau pērn, taču ražotājs pie tā nav apstājies un atradis veidu, kā elektrisko hečbeku uzlabot arī šogad. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti