Vāc parakstus par jaunas brīdinājuma ceļazīmes "Melnais punkts" ieviešanu 8

 
Nozare.lv | 22.maijs 2023 9:52

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par jaunas brīdinājuma ceļazīmes "Melnais punkts" ieviešanu.

Kā inisiatīvas pārstāvis norādīts Andrejs Turko. Viņš skaidro, ka Eiropas Savienības (ES) valstu reitingā, kas apkopo ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušo skaitu uz miljonu iedzīvotāju, Latvija 2019.gadā ierindojās piektajā vietā - uzreiz ar Rumānijas, Bulgārijas, Polijas un Horvātijas. Latvijā šis rādītājs bijis 69 cilvēki uz miljonu iedzīvotāju; ES vidēji - 51.

Ar šo iniciatīvu Turko aicina ieviest jaunu brīdinājuma ceļazīmi "Melnais punkts", kas norādītu uz bīstamību attiecīgajā ceļa posmā un aicinātu transportlīdzekļa vadītāju pievērst īpašu uzmanību ceļam.

Šāda ceļazīme jau daudzus gadus ir Lietuvā, un Latvijas valsts ceļi jau uztur melno punktu karti. Šos apzinātos melnos punktus ir jākomunicē arī reālajā vidē, uzskata idejas autors. Spriežot pēc publiskās informācijas, pašlaik ārpus apdzīvotām vietām par melnajiem punktiem atzīst vietas, kur viena kilometra garumā notikuši vismaz trīs smagi negadījumi, kuros ir cietušie, vai arī astoņas avārijas bez tiem.Savukārt apdzīvotās vietās par bīstamu ceļa posmu ir uzskatāms 300 metru garš ceļa posms, kur trīs gadu laikā ir notikušas vismaz desmit avārijas vai ir vismaz trīs smagie negadījumi. Krustojums uzskatāms par bīstamu, ja negadījumi ir notikuši 150 metru rādiusā uz katru pusi.

"Par metodoloģiju var diskutēt, un, ja tiešām ir tik liela nepatika pret papildu zīmēm uz ceļa, tad melnā punkta zīmes kritēriju var arī mīkstināt. Piemēram, uzstādot ceļa posmos, kur pēdējo piecu gadu laikā bijuši vismaz divi letālie negadījumi. Zīme būtu jāpapildina ar 307.3. ceļazīmi "Darbības zona", kas norāda garumu ceļa bīstamajam posmam," skaidro Turko.

Turko aicina veikt attiecīgus grozījumus normatīvajos aktos, ieviešot gan jaunu ceļazīmi, gan arī nosakot, ka ātruma pārsniegšanas gadījumā šīs zīmes darbības zonā transportlīdzekļa vadītājam (turētājam) tiek piemērota tādi pati sodu sistēma, kā apdzīvotās vietās.

Līdz ar melno punktu ceļazīmes ieviešanu Latvijā paredzami uzlabotos braukšanas kultūra un samazinātos letālo avāriju skaits. Tas ne tikai glābs cilvēku dzīvības, bet arī nepatērēs operatīvo dienestu resursus.

Parakstīties par iniciatīvu var šeit: IEVIEST JAUNU BRĪDINĀJUMA CEĻAZĪMI "MELNAIS PUNKTS"

 
8 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
WALA 22.maijs 2023 10:26
5 1 Atbildēt

Labāk par sūda ceļazīmes izdomāšanu, lai šajos "melnajos punktos" savāc max precīzu statistiku un padara to publisku, kas un kāpēc avarējis. Jo ja piem. izrādītos, ka cilvēki ir "akli " pret brīdinājuma, vai ātruma ierobežojuma zīmēm, tad zīme melnais punkts aŗi būs "tukša skaņa"...

vietējais 22.maijs 2023 11:06
5 2 Atbildēt

Labāk ieviesiet pārkāpējiem obligātu uzlīmi logā "Īsais pimpis".

... 22.maijs 2023 13:26
3 0 Atbildēt

LV izpildījumā gan tas parasti nozīmē ka konkrētajā vietā ir uztaisīts kārtējais nepārdomātais risinājums, ko neviens negrib sakārtot, bet labāk piekarināt kaut kādu zīmi...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO)

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

Līdz 1400 eiro - deputāti spriedīs par sodu pastiprināšanu ceļu satiksmē 21

Saeimas Juridiskajā komisijā šodien plānots spriest par sodu pastiprināšanu par pārkāpumiem ceļu satiksmes jomā. Lasīt vairāk

 

Japāņu Bavārija. Pirmais ieskats Mazda CX-80 salonā (+VIDEO)

Vai atminaties, kad pēdējo reizi sastapāties ar pa īstam lielu Mazda markas automašīnu? Līdz šim lielākais japāņu ražotāja modelis Eiropā saucas CX-80, un TV Autoziņām radās unikāla iespēja iepazīties ar septiņvietīgo krosoveru Mazda R&D centrā Vācijā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti