Svētdien Smiltenē autokrosa čempionāta priekšpēdējais posms

 
20.augusts 2010 11:17

Svētdien Smiltenē, Tepera trasē notiks Latvijas autokrosa čempionāta priekšpēdējais – piektais – posms. Sacīkstes, kas sāksies pl.11:30, būs īpaši nozīmīgas visās klasēs Latvijas čempionāta un citu ieskaišu kopvērtējuma cīņu kontekstā.


Foto: Čempionāta pirmajā posmā 1600 klasē lielisku dueli demonstrēja Andris Priedītis un Andis Kļava. (Foto: Viesturs Saukāns)

Priekšpēdējais sezonas posms var gan saasināt cīņu par čempiontituliem, gan dod izšķirošu pārsvaru pirms pēdējā posma atsevišķiem favorītiem. Latvijas čempionāta ieskaitē cīnīsies 1600, 2000 Super, Open, B600 un D12 klases, Latvijas kausa ieskaitē – VAZ Klasika, bet Baltijas kausa ieskaitē – D7 klases lielie bagiji.

Šā gada čempionāts ir īpaši intriģējošs, jo nevienā klasē pāris posmus pirms sezonas beigām nav izveidojies līderis, kura uzvara kopvērtējumā šobrīd šķistu pašsaprotama. Visticamāk, visu čempionu noskaidrošana tiks atlikta uz pēdējo posmu, kas vieglajām automašīnām un B600 bagijiem notiks 4. septembrī Mūsas trasē, bet D12 – 11. septembrī Igaunijā.

Salonauto 1600 klasē pēc uzvaras iepriekšējā posmā kopvērtējuma vadībā nonācis mārupietis Andris Priedītis. Viņš būs galvenais uzvaras pretendents arī Smiltenē, taču viņam būs jāaizstāvas pret otra titula pretendenta Anda Kļavas uzbrukumiem. Savu vārdu, lai gan zaudējis cerības uz čempiontitulu, gribēs teikt arī salacgrīvietis Reinis Lilienšteins. Tomēr klases intrigu palielinājis īpašs notikums – pirmo reizi šogad uz starta plāno iziet 2009. gada 1600 klases Latvijas čempions Edgars Galvanovskis! Nav nojaušams, cik spēcīgs pēc izlaistās sezonas lielākās daļas būs čempions un, cik viņa spēkos būs pretoties šīs sezonas līderiem.

Open klase labojusi iepriekšējā posma Priekulē kļūdu un pieteikumu sarakstā fiksēts dalībnieku skaits, kas nodrošinās punktu sadali šai klasei. Īpaši svarīga sacīkste pēdējo divu gadu čempionam Raimondam Jerānam, kurš, būdams galvenais favorīts, kopvērtējumā ir tikai trešais. Viņam pārsteidzoši priekšā atrodas pirms gada čempionātā debitējušais Jānis Vanags, kā arī tradicionāli sīvākais konkurents Jānis Kozlovskis. Jerāna pakaļdzīšanās kopvērtējumā var izrādīties sacīkstes viens no spilgtākajiem notikumiem.

B600 bagiju klasē šis posms noskaidros – vai čempiontitula galvenie divi pretendenti Ģirts Zīle un Otto Vočtavs pirms pēdējā posma vēl vairāk attālināsies no sekotājiem, vai tomēr cīņa par uzvaru saasināsies un pēdējā sacīkstē uzvaru būs jādala arī ar Aigara Liškovska un Jāņa Baumaņa līdzdalību. Favorītu statuss gan vairāk piedēvējams tieši Zīlem un Vočtavam.

2000 Super klasē čempionāta vadībā atrodas Jānis Berķis, bet neveiksmju sēriju mēģinās pārvarēt Jānis Spīķis, kurš pirms sezonas tika uzskatīts par galveno favorītu. Šobrīd Spīķis kopvērtējumā trešais aiz Berķa un Māra Ločmeļa, un Smiltenē būs viņa pēdējā iespēja atgriezties cīņā par čempiona titulu. Visi trīs minētie ir arī galvenie svētdienas uzvaras pretendenti.

Latvijas čempionāta D12 smago automašīnu klasē palikuši divi galvenie čempiontitula pretendenti – smiltenietis Kristaps Eglītis un cēsinieks Bruno Leimanis. Grūti prognozēt, kurš no viņiem ir spēcīgākais un, šķiet, klasē titula ieguvēju noskaidros nevis Smiltenes posms, bet gan pēdējā sacīkste septembra vidū Varstu trasē Igaunijā. Iespējams, svētdien bez uzvaras paliks gan viens, gan otrs, jo kaujas gatavībā ir pērn par Latvijas čempiona titulu cīņu aizvadījušais igaunis Tāvi Pindiss. Tiesa, viņš uz kopvērtējuma panākumiem vairs nevar cerēt, jo pēc pirmā posma Smiltenē tika izlaistas nākamās divas sacīkstes Priekulē.

Lieliska cīņa gaidāma Baltijas D7 bagiju sacīkstēs. Uz smago automašīnu bāzes būvētie bagiji būs septiņi, ar pārstāvjiem no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uz starta. Galvenais favorīts būs lietuvietis Audrjus Pilipavičs, kurš uzvarējis visos iepriekšējos posmos. Savukārt viņa sīvākie konkurenti būs Arnis Ramats un šogad neveiksmju sērijā šajā klasē iekļuvušais Jānis Kozlovskis.

VAZ Klasika klasē, kurā sportisti cīnās ar VAZ aizmugures piedziņas automašīnām, šogad visos posmos uzvarējis vienīgi Imants Kolomenskis. Ja nu kādā klasē priekšlaicīgi iespējama uzvarētāja noskaidrošana, tad VAZ Klasikā tas ir visreālāk. Tiesa, Kolomenska konkurenti Jānis Rakuzovs, Edijs Zimza un citi mēģinās uzvarētāja noskaidrošanu atlikt uz pēdējo posmu.

Smiltenē tiks atjaunota sena autokrosa tradīcija – mehāniķu brauciens. Šajā sacīkstē sporta mašīnās sēdīsies tie, kuri sezonas gaitā palīdzējuši sportistiem tehnikas sagatavošanā. Savulaik šādas sacīkstes bija populāras un dažbrīd izrādījās spilgtākais dienas notikums.

Viesturs Saukāns
LAF Preses dienesta vadītājs

 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti