Startē Latvijas rallija čempionāts!

 
25.janvāris 2009 12:07

Nedēļas nogalē startēs Latvijas autorallija čempionāts – sestdien, 31. janvārī Lietuvā, Utenas pilsētā un apkārtnē notiks mūsu valsts čempionāta pirmais posms, rallijs „Winter Rally 2009”. Lai arī kopējā situācija valstī atstājusi iespaidu uz dalībnieku sarakstu, jau pirmajā sacīkstē tiksies pēdējo sezonu galveno lomu spēlētāji – N4 klases pērnā gada medaļnieki Andis Neikšāns, Aivis Egle un Jānis Vorobjovs.

„Winter Rally 2009” sacīkstei pieteikušās 16 Latvijas ekipāžas, kas ir mazs skaits. Taču LAF Rallija komisija atzīmē, ka jāņem vērā sezonas pirmā posma, sacīkstes ārpus Latvijas un ziemas specifikas faktori, kas ietekmējuši sportistu izvēli doties uz starta. Jau Latvijas čempionāta otrajā posmā, rallijā „Sarma 2009”, kas notiks februāra vidū, dalībnieku būs vairāk, spriežot pēc komisijā pieteiktajām sportistu licencēm.

Par Latvijas rallija čempionāta punktiem „Winter Rally 2009” sestdien cīnīsies astoņas N4 klases ekipāžas, pa trim 2WD un Latvijas kausa 2WD Super klases ekipāžām un divas vienības A Plus klasē. Turklāt iespējami papildinājumi, jo atsevišķas lietuviešu ekipāžas nolēmušas piedalīties arī Latvijas čempionāta ieskaitē, par ko tām būs jāpaziņo LAF Rallija komisijai pirms gaidāmās sacīkstes.

N4 klasē galvenie uzvaras pretendenti, šķiet, būs iepriekšējās sezonas medaļu dalītāji: Latvijas čempioni Aivis Egle/Mārtiņš Jerums („R-evolution Racing”), vicečempioni, šā gada P-WRC čempionāta dalībnieki Andis Neikšāns/Pēteris Dzirkals („LMT Rallija komanda”) un bronzas medaļnieks Jānis Vorobjovs, kurš startēs kopā ar lietuviešu stūrmani Audrju Šošu („SEB Rallija komanda”). Papildu intrigu sagādā Raimonda Strokša/Anrija Jesses („RA Motorsport”) starts, jo vienība trasē izvedīs Baltijā pirmo Mitsubishi Evo X automašīnu – jaunāko leģendārās automobiļu sērijas produktu.

Bez minētajiem dalībniekiem N4 klasē uz starta stāsies arī Jānis Feldmanis/Juris Vilmanis („Pērc Auto Racing”), Andis Grīnbergs/Edgars Svencis, Mārtiņš Skakauskis/Andris Skakauskis un Mārtiņš Tams/Ēriks Kursišs. Astoņas ekipāžas, kā arī iespējamie Latvijas čempionāta papildinājumi no lietuviešu puses būs pirmie, kuri šogad centīsies sadalīt kopvērtējuma punktus.

Latvijas čempionāta N3 klase šogad pārdēvēta par 2WD klasi. Tā ir mašīnu grupa, kura sevī iekļauj N3, kā arī mazāka motora darba tilpuma automobiļu klases N1 un N2. Pirmajā posmā cīņā dosies trīs Latvijas ekipāžas, no kurām favorīte ir pērnā gada vicečempionvienība Zigurds Kalniņš/Ģirts Dombrovskis („Auto Stils Rally Team”), bet par pārsteigumiem centīsies parūpēties Ivo Priedītis/Mārtiņš Vitkovskis („RA Motorsport”) un Jānis Fārenhorsts/Ingars Smaižis.

Līdzšinējā Latvijas kausa 2WD+ klase šogad pārdēvēta par 2WD Super. Pirmajā cīņā Lietuvā uz starta stāsies trīs Latvijas ekipāžas. Galvenā favorīte būs ekipāža Normunds Verbelis/Igors Bartaščenoks („Liepājas Rallija komanda”), bet viņiem pretestību centīsies izrādīt Aivo Tamms/Gints Krišjanovs un brāļi Kaspars un Mārtiņš Īles. Kaspars un Mārtiņš nāk no autosportā slavenās Īļu ģimenes – līdz šim rallija trasēs panākumus guvušie Egils un Māris Īles ir Kaspara un Mārtiņa tēva brāļi! Lai arī rallijā debitanti – aizvadīts tikai pērnā gada „Parex Rallijs Latvija” – jaunākie Īles ir autosportā pieredzējuši sportisti. Pēc debijas Latvijas autokrosa čempionātā 1999. gadā Kaspars Īle pērn kļuva par Latvijas vicečempionu 1600 klasē, savukārt Mārtiņš pērn aizvadīja debijas sezonu Latvijas autokrosa čempionāta 2000 Super klasē.

Latvijas kausa pilnpiedziņas A Plus kategorijā pirmajā posmā spēkosies divas Latvijas ekipāžas Mārtiņš Svilis/Aivis Aizsilnieks un Miks Ernstsons/Kārlis Kļaviņš. Spriežot pēc iepriekšējo sacīkšu rezultātiem šis duelis var izrādīties visai intriģējošs!

Tomēr, lai arī tiešo konkurentu Latvijas čempionāta un Latvijas kausa dalībniekiem pagaidām nav daudz, „Winter Rally 2009” būs aizraujoša sacīkste, jo kopumā uz starta stāsies 68 ekipāžas. Neatkarīgi no Latvijas sportistu veikuma cīņa par uzvaru katrā klasē būs intriģējoša, jo pašiem Lietuvas sportistiem savi rēķini kārtojami arī Lietuvas čempionāta pirmajā posmā. Uz starta stāsies arī Igaunijas un Ukrainas ekipāžas.

Latvijas rallija čempionātā šosezon paredzēti seši posmi:
1. posms - rallijs „WINTER RALLY 2009”, Lietuva, 31. janvāris
2. posms - rallijs „SARMA 2009”, Gulbene, 14.-15. februāris
3. posms - rallijs “JOENSUU RALLY”, Somija, 6.-7. marts
4. posms - rallijs "TALSI 2009”, Talsi, 16.-17. maijs
5. posms - rallijs "KURZEME 2009”, Liepāja, 3.-4. jūlijs
6. posms - rallijs “LATVIJA 2009”, Rīga, 3.-4. oktobris
- rezerves rallijs „Aukštaitija 2009”, Lietuva, 22.-23. augusts
Rezerves rallijs tiek iekļauts kā Latvijas rallija čempionāta posms tikai gadījumā, ja nenotiek kāds no paredzētajiem čempionāta posmiem.

Viesturs Saukāns
LAF Preses dienesta vadītājs
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti