Jauna parauga autovadītāju apliecības 4

 
3.janvāris 2013 11:56

No 2013.gada 2.janvāra Latvijā tiek izsniegtas jauna parauga transportlīdzekļu vadītāja apliecības un braukšanas mācību atļaujas. Apliecību izsniedzēja – Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), uzsver, ka esošajiem transportlīdzekļu vadītājiem jaunā kārtība neradīs papildus sarežģījumus vai izdevumus.

Nolūkā uzlabot satiksmes drošību un vadītāja apliecību atpazīstamību, līdz 2013.gada 19.janvārim visām Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm jāievieš jaunā parauga vadītāja apliecības. Šo kārtību nosaka 2006.gada 20.decembra Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva 2006/126/EK. Jāpiebilst, ka pašlaik ES un EEZ par derīgām ir uzskatāmas 110 dažādu paraugu vadītāju apliecības, kas rada problēmas ar to atpazīstamību un viltošanas gadījumiem.


Pāreja uz jauno vadītāja apliecību izsniegšanu notiek pakāpeniski, līdz ar to transportlīdzekļu vadītājiem no 2013.gada janvāra nav speciāli jāmaina iepriekšējā parauga vadītāja apliecība uz jaunu, jo esošās vadītāja apliecības ir derīgas līdz uz tām norādītajam termiņam. Ņemot vērā, ka Latvijā pamatā vadītāja apliecības tiek izsniegtas uz pieciem vai desmit gadiem, tad pakāpeniska pāreja uz jaunā parauga vadītāja apliecībām tiks pabeigta 2022.gada beigās. Jaunā parauga vadītāja apliecības tiek izsniegtas tiem transportlīdzekļu vadītājiem, kuri no 2013.gada 2.janvāra sekmīgi nokārtojuši vadītāja eksāmenus, kā arī tiem, kuru apliecībām beidzies derīguma termiņš vai apliecība pazaudēta vai nozagta. Protams, iepriekšējā parauga vadītāja apliecību pret jauno priekšlaicīgi var apmainīt jebkurš auto vadītājs, kurš to vēlas.


Jauno apliecību izgatavošanā izmantotas jaunākās tehnoloģijas un pretviltošanas elementi. Piemēram, mainīgs lāzergravēts attēls, kas ietver apliecības turētāja fotogrāfiju un dzimšanas datumu; burtu „LV” kustīgs attēls; izcelta reljefa drošības elements – ar tausti jūtamas burtu „CSDD” kontūras. Tādējādi tiek pastiprināta apliecību aizsardzība un drošība, kā arī nodrošināta augstāku kvalitāti. Tāpat kā līdz šim, jaunās apliecības būs vadītājiem jau ierastajā izmērā – kredītkartes formātā, kā arī maksa par vadītāja apliecību saglabājas līdzšinējā.
Iepriekšējā parauga transportlīdzekļu vadītāju apliecības Latvijā ir kopš 2004.gada.

Pielikumā: transportlīdzekļu vadītāja apliecības un braukšanas mācību atļaujas paraugi.


 

 
Visi komentāri
 
288793. viesis 4.janvāris 2013 10:25
0 0 Atbildēt

Kad ieviesa spēkā esošās, tad skaļi tika deklamēts, ka tās atbilst visiem EU standartiem...

288802. viesis 4.janvāris 2013 15:13
0 0 Atbildēt

Viesim - acīm redzot EU standarti arī mainās pa šiem 8-9 gadiem.

288883. viesis 11.janvāris 2013 21:56
0 0 Atbildēt

Jā, varbūt, bet kāpēc man par to jāmaksā?

288896. viesis 13.janvāris 2013 19:01
0 0 Atbildēt

Būtu jauki, ja kāds pastāstītu, kāda šobrīd ir kārtība ar šoferu medkomisijām. Esmu dzirdējis,ka tur daudz kas ir mainījies. Jautājums - kas šodien var izsniegt med.izziņu par atļauju vadit auto. Vai ģimenes ārsti var to izdarīt, vai jāmeklē specialas komisijas. CSDD lapā par šim lietām nekādu ziņu nav.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 2

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 17

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti