Rallijreids «Latvian Baja» būs arī šovasar

 
1.marts 2007 0:01

Šovasar no 29. jūnija līdz 1. jūlijam Madonā un tās apkārtnē jau ceturto gadu pēc kārtas notiks starptautiskais apvidus rallijreids „Latvian Baja”. Ar katru nākamo gadu ir audzis „Latvian Baja” dalībnieku skaits un braucēju sportiskā konkurētspēja, un aizvadītajā gadā Madonā pulcējās jau astoņu valstu sportisti.

Ik gadu ir palielinājies arī „Latvian Baja” ātrumposmu un kopējās distances garums, kā arī paaugstinājies sacensību organizatoriskais līmenis. Tādējādi šogad rallijreids „Latvian Baja” ne tikai no organizācijas viedokļa, bet arī pēc distances garuma pilnībā atbildīs Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) noteiktajiem bahas (baja) tipa sacīkšu standartiem.

Debijā 2004. gadā „Latvian Baja” kopējā distance bija 545,88 kilometri, no kuriem speciālo ātrumposmu kopgarums bija tikai 284,11 km, bet šogad sportistiem būs jāiztur gandrīz divreiz grūtāks pārbaudījums – attiecīgi 905,02 km, no kuriem vairāk nekā puse – 520,48 km būs speciālie ātrumposmi, kas jāveic sacīkšu režīmā. Sacensību trase tradicionāli aptvers vairākas Astrumlatvijas teritorijas – Madonas, Aizkraukles un Balvu rajonu. Uz pirmo “Latvian Baja” sacensību atsaucās divi ārvalstu sportisti, un kopumā uz starta izgāja tikai 20 automobiļi un motocikli, bet jau pērn startēja 34 tehnikas vienības.

Jāatzīmē, ka līdz šim “Latvian Baja” galvenā balva par uzvaru absolūtajā vērtējumā arvien ir palikusi Latvijā, lai gan 2006. gadā sacensībās piedalījās patiesi spēcīgi konkurenti, tostarp nu jau divkārtējie Krievijas čempioni Aleksejs Berkuts un Antons Nokolajevs, kā arī vairākkārt Eiropas kausa izcīņā sevi apliecinājusī čehu ekipāža Miroslavs Zapletals un Miloslavs Janāčeks un citi ārvalstu sportisti.

Pirmo uzvaru “Latvian Baja” vēsturē 2004. gadā izcīnīja pasaules trases pazīstamā rallijreidu prototipa OSCar radītājs un divkārtējais Eiropas vicečempions autokrosā Andris Dambis ar stūrmani Aināru Princi (OSCar), bet divos turpmākajos gados uzvaru svinēja vairākkārtējais Latvijas čempions rallijreidā Jānis Naglis, vispirms 2005. gadā ar stūrmani Aleksandru Innusu, bet 2006. gadā ar Agri Pētersonu (abas reizes Mitsubishi Pajero). Motociklu konkurencē pirmo reizi uzvarētāja laurus plūca tagadējais Dakaras rallija varonis Jānis Vinters, bet nākamajos gados čehs Dušans Randušeks un vācietis Džerits Geijers. Savukārt kvadraciklu konkurencē “Latvian Baja” līdz šim ir piedalījušies tikai ārvalstu sportisti un trīs aizvadīto gadu labākie bija vācieši Tomass Šraibers, Martins Broijers un Matiass Geists.

Ieviesīs sekošanas sistēmu

Jau tagad droši zināms, ka startam “Latvian Baja” gatavojas visi aktīvie Latvijas braucēji, jo starptautiskā reida ietvaros paredzēta arī Latvijas rallijreidu čempionāta 3. posma ieskaite. Zināms arī tas, ka piedalīsies vadošie Baltkrievijas un Lietuvas sportisti, jo Latvijas starptautiskā rallijreida rīkotāji pašlaik ved pārrunas ar šo valstu pārstāvjiem, lai noorganizētu “Baltic Baja Cup” izcīņu, kurā bez “Latvian Baja” būtu iekļauta arī “Belarus Baja” Baltkrievijā (notiks no 10. līdz 12. augustam), kā arī posms Lietuvā. Ir iemesls cerēt, ka uz “Latvian Baja” ieradīsies šīs sacīkstes jau vairākkārt iepazinušie rallijreidu braucēji no Čehijas un Vācijas, kā arī pērn Latvijā pabijušie Itālijas un Krievijas pārstāvji. Turklāt rīkotāji nepārtraukti strādā, lai piesaistītu jaunus dalībniekus.

Nozīmīgākais jaunums, kas saistīts ar “Latvian Baja” organizatorisko pusi, ir ziņa, ka tiek veikts mēģinājums pirmo reizi ieviest globālās sekošanas sistēmu race control, kas sacensību vadības grupai un drošības dienestiem  nodrošinātu iespēju nepārtraukti sekot katrai tehnikas vienībai visā sacensību gaitā. Ar race control nekļūdīgi tiktu fiksēti dalībnieku pārkāpumi ātruma ierobežojumu vietās,  bet, kas vēl svarīgāk – šī sistēma ļautu daudz pilnīgāk kontrolēt situāciju drošības ziņā, piemēram, nekavējoties reaģēt uz iespējamiem sacīkšu negadījumiem trasē. Šo projektu rallijreida rīkotāji attīstīta sadarbībā ar vienu no vadošajiem karšu un programmatūras izstrādātājiem “Karšu izdevniecību Jāņa sēta”. Tiek domāts arī par to, kā race control piesaitīt rallijreida interneta mājas lapai, lai līdzjutēji, līdzīgi kā Dakaras rallijreidam, arī “Latvian Baja” gaitai varētu sekot neklātienē.

Dalībnieku pieteikumu pieņemšana ir uzsākta no 15. februāra. Šogad rīkotāji ir kardināli atjaunojuši rallijreida oficiālo interneta mājas lapu www.latvianbaja.lv, kurā jau ir pieejama būtiskākā informācija dalībniekiem. Ir publicēts gan sacensību nolikums un tā pielikumi, gan pieteikuma formas, kā arī rallijreida maršrutkarte un no jauna izstrādātā ievērojami atraktīvākā simbolika.
Starptautiskā rallijreida “Latvian Baja 2007” rīkotājs ir biedrība “Latvian Baja” sadarbībā ar galvenajiem atbalstītājiem “Luna Latvija”, “Hansa Flex Hidraulika”, “Auto Stils”, “Marathon”, studiju “Grafs”,  Madonas pilsētu un Madonas rajona padomi. Informāciju par rallijreidu “Latvian Baja” sākotnēji nodrošina “AZ Komunikācijas”.


Starptautiskā rallijreida “Latvian Baja 2007”
preses dienesta vadītājs Ainārs Zariņš
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO)

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro 1

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 8

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti