Šogad sertificēti jau 35 jauni transportlīdzekļu tehniskie eksperti

 
4.aprīlis 2007 7:45

LTAB šogad sertificējis jau 35 jaunus transportlīdzekļu tehniskos ekspertus, kas vērtē transportlīdzekļiem nodarīto zaudējumu apmēru un nosaka cietušā transportlīdzekļa īpašniekam izmaksājamās apdrošināšanas atlīdzības apmēru.

Šobrīd Latvijā transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) jomā darbojas ap 200 sertificētu ekspertu.

Ar katru gadu, pieaugot automašīnu skaitam Latvijā, pieprasījums pēc sertificētiem transportlīdzekļu ekspertiem palielinās. Sertificēta eksperta slēdziens nepieciešams ikvienā OCTA atlīdzību lietā, kur satiksmes negadījumos bojātas automašīnas. Tāpat tehnisko ekspertu pakalpojumi tiek plaši pieprasīti apdrošināšanas sabiedrībās arī KASKO atlīdzību lietās.

Juris Stengrevics, LTAB valdes priekšsēdētājs: „Nepieciešamība pēc jauniem sauszemes transportlīdzekļu tehniskajiem ekspertiem Latvijā ik gadu pieaug. Pēdējos gados ievērojami palielinājies transportlīdzekļu skaits, kas piedalās ceļu satiksmē un attiecīgi pieaudzis arī ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros nepieciešams eksperta vērtējums, lai apdrošinātājs spētu noteikt nodarīto zaudējumu atlīdzības apmēru.

Jāatzīmē, ka tikai 2006.gadā vien apdrošinātāji saņēmuši ap 52 tūkstošiem zaudējumu pieteikumus saistībā ar ceļu satiksmes negadījumos nodarīto zaudējumu atlīdzību, kas, salīdzinot ar 2004.gadu, ir divas reizes vairāk. Daudzos gadījumos, saskaņā ar likumdošanā noteiktajām prasībām, ekspertam ir jāveic arī vainīgā vadītāja transportlīdzekļa apskate. Tas nozīmē, ka viens zaudējumu atlīdzības pieteikums nereti rada ekspertam papildu darba apjomu.”

Ikviens apdrošinātājs cietušā transportlīdzekļa īpašniekam atlīdzības apmēru nosaka, saņemot sertificēta tehniskā eksperta veiktu ekspertīzi. Eksperts ir īpaši apmācīts un sertifikātu ieguvis transportlīdzekļu bojājumu novērtētājs OCTA jomā, kas, vadoties pēc Latvijā apstiprinātas procedūras (aprēķinu metodikām, izmantojot tehniskos katalogus vai datorprogrammas, kā arī noteiktus mērinstrumentus), transportlīdzekļa bojājumus pārvērš naudas izteiksmē.

Saskaņā ar OCTA likumā noteikto kārtību, LTAB ir vienīgā institūcija Latvijā, kas veic ekspertu sertificēšanu darbībai OCTA jomā. Šim uzdevumam izveidota īpaša Sertificēšanas komisija, kas izvērtē katra pretendenta zināšanas un profesionālo kvalifikāciju.

J.Stengrevics: „Jāpiezīmē, ka eksperts ir neatkarīgs vērtētājs, kurš nedrīkst apzināti nepareizi veikt ekspertīzi transportlīdzekļa īpašnieka vai apdrošinātāja interesēs. LTAB Sertificēšanas komisija ne vien sertificē tehniskos ekspertus, bet arī pārrauga tos, saņem informāciju par LTAB iesniegtajām sūdzībām, kur cietušos transportlīdzekļa īpašniekus nav apmierinājis eksperta vērtējums un rupju pārkāpumu gadījumā ir tiesīga atņemt tehniskā eksperta kvalifikācijas statusu un izsniegto sertifikātu.”

Pretendentiem, kas vēlas kārtot sertifikācijas pārbaudi sertifikāta iegūšanai, LTAB regulāri rīko sagatavošanas kursus. Tāpat regulāri tiek organizētas ekspertu kvalifikācijas celšanas apmācības gan Latvijā, gan ārvalstīs.

 

Kā kļūt par sertificētu tehnisko ekspertu?

Lai iegūtu sertifikātu un kvalitatīvi spētu veikt ekspertīzes nepieciešamas ne vien teorētiskas, bet arī praktiskas zināšanas automašīnu uzbūvē, konstrukcijā un to pēcavārijas atjaunošanas remonta tehnoloģijā.

Ekspertu sagatavošanas kursa ietvaros pretendenti apgūst iemaņas darbam ar datorprogrammu, kas nepieciešamas transportlīdzekļu zaudējumu aprēķināšanai, kā arī iemaņas nedatorizēta zaudējumu aprēķina sastādīšanai, tiek iepazīstināti ar jaunāko transportlīdzekļu konstrukcijās un remonta tehnoloģijās, kā arī apgūst citas tehnisko ekspertīžu veikšanai nepieciešamas prasmes. Pēc sekmīgas zināšanu pārbaudes nokārtošanas pretendents iegūst sertificēta tehniskā eksperta statusu.

Katrs eksperts pēc sertifikāta iegūšanas saņem arī eksperta apliecību un personisko zīmogu, ar kuru apstiprina savas veiktās tehniskās ekspertīzes.
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti