Krievija nākošgad varētu iestāties Zaļās kartes sistēmā 1

 
31.maijs 2007 0:00

Krievija plāno 2008.gadā iestāties „Zaļās kartes” jeb Starptautiskajā sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas sistēmā.

Tas nozīmēs, ka Latvijā reģistrētajiem transportlīdzekļiem, šķērsojot Latvijas Krievijas robežu, būs derīga polise „Zaļā karte”, ko varēs iegādāties pie mūsu valsts apdrošinātājiem. 

Tādējādi tiktu atviegloti ceļojumu un darījumu braucieni starp Krieviju un Latviju, ko šobrīd apgrūtina sarežģītā OCTA polises iegāde uz robežas.

Par Krievijas plāniem un paveikto likumdošanas sakārtošanas jomā, lai iestātos „Zaļās kartes” sistēmā, informēja Krievijas atbildīgo institūciju pārstāvji nesen notikušajā starptautiskajā OCTA seminārā Sanktpēterburgā, kurā stāstīt par Latvijas pieredzi tika uzaicināts arī Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Līdz šim transportlīdzekļa īpašniekam, dodoties uz Krieviju ar savu automašīnu, bija nepieciešams iegādāties Krievijas OCTA apdrošināšanu, jo tajā nedarbojās ne OCTA standarta polise, kas derīga visās Eiropas Ekonomikas Zonas (EEZ) valstīs, ne arī starptautiskā „Zaļās kartes” civiltiesiskās atbildības apdrošināšana.

Juris Stengrevics, LTAB valdes priekšsēdētājs: „Krievijai pievienojoties „Zaļās kartes” sistēmas dalībvalstīm, tiks atvieglota OCTA apdrošināšanas polises iegāde transportlīdzekļiem. Ja līdz šim katram, kas iebrauca Krievijā ar Latvijā reģistrētu transportlīdzekli, bija jāpērk vietējā OCTA uz robežas, tad pēc pievienošanās „Zaļās kartes” sistēmai, pietiks ar Starptautisko OCTA apdrošināšanas līgumu, ko varēs noslēgt tepat Latvijā pie jebkura apdrošinātāja. Turklāt pats fakts, ka Krievija ir Starptautiskās OCTA sistēmas dalībvalsts, dos zināmu drošību arī mūsu iedzīvotājiem, kas būs cietuši ceļu satiksmes negadījumos.”

Arī Krievijā reģistrētajiem transportlīdzekļiem nevajadzēs slēgt robežapdrošināšanas līgumu, iebraucot Latvijā vai citās Zaļās kartes valstīs.

Krievijas OCTA apdrošināšanas sistēma pašlaik tiek uzlabota un pilnveidota, lai jau nākamajā gadā tā varētu pievienoties „Zaļās kartes” sistēmai. Jau veiktas nepieciešamās izmaiņas likumdošanā, izveidots tehniskais un ekonomiskais pamats, lai nodrošinātu sistēmas veiksmīgu funkcionēšanu. Seminārā, kas notika aprīļa beigās Sanktpēterburgā, ievērojama uzmanība tika pievērsta „Zaļās kartes” sistēmas funkcionēšanai un pieredzes apmaiņai ar citām valstīm, tai skaitā Latviju.
„Zaļā karte” ir starptautiska transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšana, kas šobrīd darbojas 45 valstīs. Krievijas to vidū pašlaik nav. Latvija ir šīs sistēmas dalībvalsts kopš 1998. gada.

Latvijas OCTA standartlīgums ir derīgs EEZ dalībvalstīs (pagaidām izņemot Bulgāriju un Rumāniju) kā arī Andorā, Šveicē un Horvātijā. Izbraucot ar savu auto ārpus EEZ valstu robežām, jāiegādājas „Zaļā karte”, ja dodaties uz kādu no „Zaļās kartes” sistēmas valstīm, vai konkrētas valsts robežlīgums, ja braucat uz valsti, kur ieviesta OCTA, bet kas nav „Zaļās kartes” sistēmā.
 
Visi komentāri
 
234860. viesis 31.maijs 2007 11:17
0 0 Atbildēt

Krievijas OCTA var iegādāties Baltikumā, bez problēmām

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volvo izlaidis pēdējo eksemplāru ar dīzeļdzinēju 9

Zilās krāsas XC90, kas 2024. gada 27. martā noripoja no rūpnīcas konveijera Gēteborgā, kļuvis par pēdējo zviedru markas vieglo automašīnu, kurai iebūvēts dīzeļdzinējs. Lasīt vairāk

 

Nepilni 123 000 eiro – Mercedes prezentējis G-klases modernizēto modeli (+ FOTO) 4

G-klases 45 gadus ilgā vēsture turpinās. Cenas sākas no atzīmes 122 808 eiro, AMG modelis varētu maksāt nepilnus 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Mercedes-AMG GT tagad arī četrcilindru motora versijā (+ FOTO) 3

Divvietīgajai kupejai arī šādā versijā jaudas netrūks. Lasīt vairāk

 

Porsche Panamera sasniedz trešo paaudzi (+ FOTO)

Sportiskais modelis ir apritē jau 15 gadus, laiks jaunās paaudzes uznācienam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti