Pieaug atlīdzības par CSN personai nodarītajiem zaudējumiem

 
9.jūlijs 2007 12:00

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) apkopotā statistika liecina, ka pēdējo gadu laikā strauji pieaugušas atlīdzības, ko apdrošinātāji izmaksājuši par ceļu satiksmes negadījumos personai nodarītajiem zaudējumiem.

Desmit gadu laikā, no 1997.gada līdz 2007.gada 1.maijam, apdrošinātāji apdrošināšanas atlīdzībās sakarā ar personai nodarītajiem zaudējumiem izmaksājuši  gandrīz 3 miljonus latus. Savukārt, šā gada pirmajos četros mēnešos apdrošināšanas atlīdzībās par personai nodarītajiem zaudējumiem izmaksāti jau  gandrīz 600 tūkstoši lati, kas  ir 1/4 daļa no summas, kas  izmaksāta desmit gadu laikā.

Tas norāda uz pozitīvu tendenci - arvien vairāk ceļu satiksmē cietušo apzinās savas tiesības un vienlaikus ar mantai nodarītajiem zaudējumiem piesakās atlīdzībām, kas paredzētas par personai nodarītajiem zaudējumiem.

Baiba Gribuste, LTAB valdes priekšsēdētāja vietniece: „Ar katru gadu pieaug sabiedrības informētība par savām tiesībām ceļu satiksmes negadījumos un reizē pieaug arī iesniegto pieteikumu skaits apdrošinātājiem par atlīdzībām, kas paredzētas par personai nodarītajiem zaudējumiem. Turklāt pēdējos gados strauji pieaudzis šī atlīdzību veida vidējās izmaksas lielums. Ja 2000.gadā šī atlīdzība bija vidēji 159 latu, tad pērn tā bija 377 latu un šogad jau ap 500 latu.”

Visvairāk atlīdzināts par cietušo personu  ārstēšanos pēc CSNg

Vislielāko īpatsvaru -  82% no desmit gadu laikā izmaksātajām apdrošināšanas atlīdzībām par personai nodarītajiem zaudējumiem veido ar ārstēšanos saistīti izdevumi.

Piemēram, 47% no gandrīz 3 miljoniem latu ir atlīdzināti par paša cietušā ārstēšanās izdevumiem, 27% ir atlīdzināti Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrai (VOAVA), jo tā  apmaksā cietušo personu ārstēšanos slimnīcās un rehabilitācijas iestādēs, bet 5% atlīdzināti cietušajiem sakarā ar zaudējumiem  pārejošas darbnespējas dēļ.

Interesanti, ka vidējā izmaksa par pārejošu darbnespēju 2000.gadā bija apmēram 100 latu robežās, pērn vairāk nekā 600 latu. Tas ļauj secināt, ka viens no pieauguma  iemesliem ir tāds, ka šo gadu laikā  samazinājušās aplokšņu algas, kā arī pieaugusi vidējā darba samaksa.
           

Aktīvāk piesakās atlīdzībām par nemateriālajiem zaudējumiem

No 2005.gada 1.maija cietušajiem ir  iespēja pieteikties arī uz nemateriālo zaudējumu kompensāciju sakarā ar  cietušās personas fizisku traumu, sakropļojumu,  invaliditāti, kā arī  tuvinieka  invaliditāti vai nāvi. No 2005.gada 1.maija līdz pat 2007.gada 1.maijam par nemateriāliem zaudējumiem apdrošinātāji apdrošināšanas atlīdzībās izmaksājuši jau 67 tūkstošus latu.

B.Gribuste: „Atlīdzības par nemateriālajiem zaudējumiem mūsu sabiedrībai ir kaut kas jauns. Tāpēc uz visu atlīdzību fona to īpatsvars vēl joprojām ir salīdzinoši niecīgs. Tomēr jāatzīst, ka ar katru gadu cietušie un to tuvinieki kļūst izglītotāki un apdrošinātājiem iesniedz arvien aktīvāk atlīdzību pieteikumus.”

Informācijai

Atlīdzībai par personai nodarītajiem zaudējumiem var pieteikties ikviens cietušais, kura veselībai ir nodarīts kaitējums - gājējs, velosipēdists, transportlīdzekļa pasažieris u.c., ja vien viņš pats  nav atzīts par  atbildīgo CSNg izraisīšanā.

Cietušajam ir iespēja pieteikties gan materiālo, gan nemateriālo zaudējumu atlīdzināšanai.
Materiālo zaudējumu atlīdzība paredz segt finansiālus izdevumus, kas saistīti ar cietušās personas ārstēšanos, pārejošu darba nespēju, darbaspēju zaudējumu (invaliditāti) vai nāvi.

Sakarā ar ārstēšanos cietušajam tiek atlīdzināti tie izdevumi, kas radušies ārstējoties slimnīcā vai rehabilitācijas iestādē, apmeklējot ārstus, iegādājoties medikamentus, medicīnas preces un tehniskos palīglīdzekļus. Tiek atlīdzināti arī ceļa izdevumi, kuri radušies apmeklējot ārstus.
Cietušā darba nespējas gadījumā, cietušajam tiek atlīdzināti nesaņemtie ienākumi.

Ja cilvēks ceļu satiksmes negadījuma rezultātā kļuvis pat invalīdu, tad viņam tiek izmaksāts ikmēneša pabalsts līdz brīdim, kamēr tiek noteikta invaliditāte, ja invaliditātes  dēļ viņam radušies materiālie zaudējumi.

Cietušā nāves gadījumā tuviniekiem tiek atlīdzināti bēru izdevumi ne mazāk kā astoņu minimālo mēnešalgu apmērā, kā arī tiek maksātas atlīdzības cietušā apgādājamajiem līdz to pilngadības sasniegšanai.

Ceļu satiksmes negadījumā cietušajam tiek atlīdzināti tie nemateriālie zaudējumi, kas saistīti ar viņa sāpēm un garīgām ciešanām viņa fiziskas traumas, sakropļojuma vai invaliditātes dēļ. Savukārt, cietušā laulātajam, apgādniekiem un apgādājamajiem nemateriālās atlīdzības tiek maksātas tajos gadījumos, ja cietušais kļuvis par 1.grupas invalīdu vai arī gājis bojā.

Nemateriālie zaudējumi tiek izmaksāti vienreizēja pabalsta veidā līdz Ls 1000,00 par katru ceļu satiksmes negadījumā cietušo  personu.

Uz doto brīdi apdrošināšanas atlīdzības limits par personai nodarītajiem zaudējumiem ir līdz 250 tūkstošiem latu. No 2009.gada 1.decembra to ir plānots palielināt līdz 2,5 miljoniem eiro., bet no 2012.gada 1.jūnija tas pieaugs līdz 5 miljoniem eiro par satiksmes negadījumu.
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO)

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 15

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 2

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 3

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti