DBS: Degvielas patēriņu iespējams samazināt par 10-15% 46

 
5.jūnijs 2008 9:47

Šobrīd, kad eksperti paredz strauju degvielas cenu kāpumu visā pasaulē, lai ietaupītu naudu, saudzētu apkārtējo vidi un stabilizētu automašīnas tehnisko stāvokli, ļoti svarīgi ir mācēt braukt ekonomiski, uzskata Drošas Braukšanas Skola (DBS). Analizējot savu braukšanas kultūru, var ne tikai ietaupīt, bet arī paaugstināt drošības līmeni uz ceļa.

„Mainot braukšanas paradumus, autovadītāji var būtiski ietaupīt, kā arī samazināt degvielas patēriņu vidēji par 10-15%. Svarīgi ir izvērtēt notikumus uz ceļa un adekvāti reaģēt. Ekonomiskai braukšanai ir jāizvēlas pareizi pārnesumi, jākontrolē motora apgriezieni, jāseko līdzi gaisa spiedienam riepās un jāievēro citas svarīgas nianses” stāsta DBS apmācību direktors Artūrs Priednieks.

DBS jau gandrīz divus gadus piedāvā autovadītājiem apgūt ekonomisku braukšanu, Tie, kas to apguvuši un īsteno arī dzīvē, ir ievērojami samazinājuši automobiļa degvielas patēriņu. „Šobrīd, kad degviela kļūst aizvien dārgāka, mācēt braukt ekonomiski būtu nepieciešams ikvienam. Tādējādi autovadītājs var ne tikai samazināt degvielas patēriņu, bet arī ceļā pavadīto laiku un auto apkopes izdevumus. Izvēloties ekonomiskas braukšanas stilu, tiek ierobežots risks iekļūt avārijā, kā arī siltumnīcas efektu veidojošo CO2 izmešu daudzums,” norāda A. Priednieks.

Ekonomiskas braukšanas ābece:

Vismazākais degvielas patēriņš ir sasniedzams izvēloties augstāko iespējamo pārnesumu pie minimāliem, stabiliem motora apgriezieniem. Braucot ar piekto pārnesumu pie mazāka ātruma nekā 90 km/h, iespējams ietaupīt pāris litrus degvielas uz 100 km. Braukšanu var uzsākt arī pietiekami strauji, gāzes pedāli nospiežot līdz pat 2/3 no pedāļa gājiena, atceroties, ka neekonomiska braukšana kļūst tad, kad motora apgriezienu skaits minūtē pārsniedz 3000, atzīmē A. Priednieks.

Vadītāji var būtiski samazināt degvielas patēriņu, pareizi novērtējot situāciju uz ceļa, izvairoties no nevajadzīgiem manevriem un liekas bremzēšanas. Tā vietā, lai pirms krustojumiem vienmēr bremzētu un apstātos, DBS eksperti aicina, laicīgi ievērot sarkano signālu luksoforā un samazināt ātrumu, atlaižot gāzes pedāli, tādējādi sagaidot zaļo signālu. Ja autovadītājs ietur distanci no priekšā braucošās mašīnas, tas dod laiku paspēt izvērtēt situāciju un paredzēt notikumu attīstību – sekojot līdzi savam braukšanas stilam, var ne tikai ietaupīt degvielu un izvairīties no stresa, bet arī paaugstināt drošības līmeni uz ceļa.

Ievērojot ekonomiskas braukšanas pamatprincipus ir iespējams degvielas patēriņu samazināt gan pilsētā gan arī ārpus tās. Ārpus pilsētas jāatceras, ka braucot ātrāk nekā ar ātrumu 90km/h, degvielas patēriņš pieaug īpaši strauji, jo automašīnai ir grūtāk pārvarēt gaisa pretestību. Šo apstākli vēl pastiprina jumta bagāžnieki, kuri tiek dažkārt vadāti līdzi, bez īpašas vajadzības.

Arī pazemināts gaisa spiediens riepās nelabvēlīgi ietekmē automašīnas ritošo daļu un apgrūtina tās vadīšanu, jo tiek radīta daudz lielāka rites pretestība. Normālas spiediens riepās ir no 1,7 līdz 2,5 atmosfērām, atkarībā no automobiļa modeļa. To kontrolējot ievērojami tiek samazināta iespēja sabojāt riepu, samazinot degvielas patēriņu.

Šie un daudzi citi ekonomiskas braukšanas principi padziļināti tiek mācīti Drošas Braukšanas Skolā, kursā „Statoil Eko ceļš”, kas izveidots sadarbībā ar „Latvija Statoil”. DBS apmācību kursus novērtē ne tikai privātpersonas, bet arī uzņēmumi un iestādes, tai skaitā Katastrofu medicīnas centrs (KMC).

„Steidzoties palīgā nelaimē nokļuvušajiem, mēs rūpējamies arī par savu darbinieku drošību, tādēļ sūtam viņus paaugstināt meistarību Drošas Braukšanas Skolā. Teorētiskie un praktiskie uzdevumi palīdz samazināt bīstamo situāciju skaitu uz ceļa, padomi noder arī ekstremālās situācijās. KMC misija ir glābt cilvēku dzīvības, ne tikai mediķu, bet arī Operatīvā medicīniskā transporta vadītāja profesionalitāte un pieredze palīdz nelaimē nokļuvušajiem,” stāsta KMC direktors Mārtiņš Šics.

„Mūsu uzņēmuma darbinieki mēnesī nobrauc daudzus tūkstošus kilometru. Rūpējoties par viņu drošību un degvielas ekonomiju, praktiski visi darbinieki ir izgājuši apmācības kursus Drošas Braukšanas Skolā. Ievērojot profesionāļu ieteikumus par ekonomisku braukšanas veidu, būtiski tiek samazināts uzņēmuma automašīnu degvielas patēriņš,” atzīst Merck Sharpe & Dohme Latvija direktors Imants Sinka.

Par DBS:
Drošas Braukšanas Skola darbojas kopš 2005. gada. Skolas galvenais darbības virziens ir drošas braukšanas apmācības un ar to saistīto risku samazināšana gan uzņēmumiem, gan jebkuram transportlīdzekļa vadītājam, kas vēlas uzlabot savas braukšanas prasmes. DBS sadarbības partneri ir ''Audi Centrs Rīga'', ''Hansa Līzings'', ''If Latvia'', ''Latvija Statoil'', ''Zebra'' un ''Pirelli'' oficiālais pārstāvis ''Latakko''. Sadarbojoties ar „Motofavorīts”, DBS maijā sāks drošas braukšanas apmācību motobraucējiem. Līdz šim DBS ir apmācījusi vairāk nekā 2 500 cilvēkus dažādās drošas braukšanas mācību programmās.

 
46 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
258149. viesis 6.jūnijs 2008 15:14
1 0 Atbildēt

Msh "Savādāk neredzu īpašu jēgu".

Ir jēga - 1-2-3 uzrāvienam no krusta un 5 pēc tam pilsētas ātruma noturēšanai. 4 sanāk lieks.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO)

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro 1

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 8

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti