NMP dienests sniedz komentāru par izsaukuma pieņemšanu pēc negadījuma Jaunpiebalgā uz Naudēļu ceļa (+ video) 20

 
Neatliekamās Medicīniskās Palīdzības Dienests | 31.marts 2017 15:59

Pieraksties iAuto YouTube kanāla jaunumiem - abonē šeit >>> te video parādās ātrāk!

Atsaucoties uz sociālajos tīklos publicēto audio ierakstu par izsaukuma pieteikšanu uz ceļa satiksmes negadījumu Jaunpiebalgas pagastā, informējam, ka esam identificējuši izsaukuma laiku un vietu un šobrīd uzsākuši iekšējo pārbaudi, lai izvērtētu dispečera rīcības atbilstību izsaukumu pieņemšanas algoritmam konkrētajā situācijā. Sākotnējā informācija liecina, ka zvana laikā dispečers ir identificējis notikuma vietu un līdz ar to nosūtījis brigādi uz izsaukumu - NMP brigāde ieradusies negadījuma vietā 9 minūšu laikā no zvana saņemšanas, sniegusi nepieciešamo palīdzību un nogādājusi cietušo slimnīcā.

Diemžēl Latvijā valstiskā līmenī pagaidām operatīvajiem dienestiem nav pieejams tāds tehnoloģiskais risinājums, kas zvana laikā automātiski kartē parāda zvanītāja atrašanās vietu, lai arī par šādu nepieciešamību diskutēts daudzu gadu garumā. Patlaban sadarbībā ar operatīvajiem dienestiem pie šāda risinājuma ieviešanas strādā Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs. Līdz ar to šobrīd, runājot ar zvanītāju, dispečers vienlaicīgi pēc dotajām norādēm meklē atrašanās vietu kartē vai citās programmās, kas ļauj meklēt pēc orientieriem (piemēram, tuvākās pieturvietas, veikala nosaukuma u.c.). Tāpēc ļoti svarīga ir dispečera un zvanītāja sadarbība izsaukuma pieņemšanas laikā. Dispečeram nepieciešams pēc iespējas precīzāk noskaidrot negadījuma vietu, lai nekļūdīgi nosūtītu izsaukumā tuvāko brigādi, kā arī tādēļ, ka vietējā brigāde var būt jau aizņemta sniedzot palīdzību citam pacientam un var nebūt brīva ilgāku laiku (piemēram, ja transportē kritiskā stāvoklī esošu pacientu uz reģionālo slimnīcu vai uz specializēto klīniku Rīgā, piemēram, ja nepieciešama mikroķirurgu palīdzība pacientam, kurš nozāģējis plaukstu). Tas nozīmē, ka uz izsaukumu būs jānosūta cita tuvākā brīvā brigāde, kura ikdienā nestrādā šajā teritorijā. Lai vieglāk orientētos arī mazāk zināmās vietās, katras brigādes mašīnā ir GPS ierīce, taču pirms tam dispečeram ir jācenšas pēc iespējas precīzāk noskaidrot notikuma vietu.

Ņemot vērā to, ka šobrīd zvana laikā dispečeriem kartē automātiski neparādās zvanītāja atrašanās vieta, aicinām iedzīvotājus savos tālruņos lejupielādēt un ārkārtas dienestu izsaukšanai izmantot Latvijā izstrādātās mobilās lietotnes, kas reizē ar zvanu ļauj nosūtīt arī atrašanās vietas koordinātes (piemēram, lietotne “eVeselībasPunkts” neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukšanai, Valsts policijas lietotne “Mana drošība” visu ārkārtas dienestu izsaukšanai). Ja tālrunī ir funkcija, kas uzrāda atrašanās vietas GPS koordinātes, tad dispečeram iesakām nosaukt šos datus un viņš, tos ievadot kartē, var redzēt precīzu zvanītāja atrašanās vietu un nekavējoties nosūtīt brigādi.

iAuto jau rakstīja "Dramatisks video - Naudēļu ceļš... avārija, cietušais, steidzami, sūtiet ātros!!! (+ video)"

 

 
Visi komentāri
 
Rufus 31.marts 2017 16:50
27 26 Atbildēt

Un ja man nav viedtālruņa,bet nokia 3310? Man ir jānosprāgst kamēr dispičers mekle nosaukto vietu amerikas kartē?

Tusis 31.marts 2017 17:14
41 11 Atbildēt

Nē, "gudrīti", tev nebūs jānosprāgst, jo precīzāk izstāstīsi ceļu, jo ātrāk tevi izglābs. 113 izsūta mašīnu uzreiz pēc izsaukuma saņemšanas un dispečers runājot ar tādu kā tu, pa rāciju dod norādījumus brigādei precizējot maršrutu. Un pārējie jautājumi par cietušo ir domāti mediķiem, lai pēc iespējas labāk mediķi būtu informēti par to, kas viņus sagaida izsaukuma vietā.

Jā, arī vecumam un dzimumam ir liela nozīme, bet tā jau ir medicīna un fizioloģija (ja zini, kas tā tāda ir). Un lai to visu saprastu ir daudzi gadi jāpavada pie mācību grāmatām.

. 31.marts 2017 17:29
1 1 Atbildēt

un nedrīkstēsi izmanot Norda banku :D

bet tāda ir tā traģēdija latvijā. nespēj ieviest telefona zvanu ķeršanu, bet tajā vietā iegrūž naudu mobilajā lietotnē(tikai ios un android...hello, windows phone?), kura patiesībā izmanot tava telefona internetu un gps opciju, lai noteiktu vietu. Tas nav nekāds WOW, parasta pielāgota google maps

anonimikis 31.marts 2017 17:43
1 6 Atbildēt

nu tad jau tu tāds bomārs vien esi un sabiedrībai liela zuduma nebūs.

Tusis 31.marts 2017 17:18
35 6 Atbildēt

Starp citu, "3 stāvīgie" teksti aizņēma pārāk lielu sarunas laiku, kurā varēja mierīgi paskaidrot atrašanās vietu. Ir jau viegli vainot pārējos, bet vai izsaucēji paši izdarīja visu, ko varēja izdarīt? Izpildīja pienākumu - sniegt PIRMO palīdzību cietušajam?

Rufus 31.marts 2017 17:24
7 3 Atbildēt

Bet,ja, Es pats esmu cietis un knapi pie samaņas,nakts,sniegs,putenis,zibens pa vidam un neviena apkart,zinu tik ceļu pa kuru braucu,ko tad "GUDRĪTI"

Tusis 2.aprīlis 2017 23:09
1 4 Atbildēt

Nu tev protams gribas, lai tev apkārt visibūtu gaišreği un zeme grieztos tik ap tevi. Jo lūk viens tāds āksts ziemā, puteņa laikā dodas figviņzinkur, pa viņam vien zināmu ceļu. Jā, vispirms pašam ir jāparūpējas par savu drošību, kas sevī ietver drošu braukšanu atbilstoši CSN, laika apstākļiem un a/m tehniskajam stāvoklim.

P.S. Pat mans 11 gadus vecais dēls zina, ka braucot a/m ik pa laikam jāpiefiksē tas, kas rakstīts uz kilometru stabiņa, jo no nelaimes neviens nav pasargāts...

ārprāts 31.marts 2017 17:49
17 6 Atbildēt

Šie dīvānā pirdēji nonākot ārkārtas situācijā kviec kā cūkas panikā un nespēj neko sakarīgu izstāstīt kurā vietā atrodas. Nevienu pietures punktu nenosauca, lai cilvēks saprot kurā D,,,sā viņš vispār atrodas,

Kad nokrita paštaisītais deltaplāna Jekabpilī šāds pats mērglis zvanīja un pat nevarēja pateikt kurā Daugavas pusē tas mēsls nokrita. Ieteiktu šim "pirdējam"sākt ar sevi...

atb 1.aprīlis 2017 15:38
7 7 Atbildēt

Lasi un klausies uzmanīgāk, gudrīti. Cilvēks vairākkārtīgi nosauca, ka avārija notikusi uz Jaunpiebalgas - Naudēļu ceļa, 2km attālumā no benzīntanka no Jaunpibalgas puses. Kas te nav saprotams?

Ro 1.aprīlis 2017 15:32
13 2 Atbildēt

Diemžēl, izsaukt ātri 'ātros' ir diezgan problemātiski, ko varu pateikt no savas pieredzes. 10 reizes visu pārjautā - ielu, Pilsētu, Novadu, vārdu uzvārdu, vecumu, kas noticis. Sevišķi problemātiski tas ir, ja izsauc svešam cilvēkam un nevar dispečeram iestāstīt, ka neesam pazīstami un nezinu ne cilvēka vārdu, ne vecumu, ne kas viņam noticis. Un, ja vēl gadās cittautietis, tad viņam nevar iestāstīt līdzīgo ielu atšķirību nosaukumos, kā rezultātā aizsūta uz nepareizo ielu. Bieži 'ātro' izsaukšana aizņem 10-15 minūtes. Vēl trakāk, ja esi 200 metru attālumā no 'ātrās' palīdzības punkta, bet 'ātrie' kategoriski atsakās sniegt palīdzību, kamēr viņi nesaņems komandējumu uz šo nelaimes vietu 200 metru attālumā. Tad parēķiniet, cik daudz laika aizņem palīdzības saņemšana pēc iespējas ātrāk...

Tusis 2.aprīlis 2017 23:12
2 4 Atbildēt

Vot šeit nevajag D...st. Ātrie sniedz palīdzību jebkurā gadījumā. Arī tad,ja ieradīsies ā/p apakšstacijā, vai apturēsi NMP transportu pa ceļam.

GB12 2.aprīlis 2017 2:21
4 0 Atbildēt

Pamata problēma ir vienā apstāklī - mēģinot ekonomēt, NMPD ir izveidota centralizēta sistēma, ka visus izsaukumus pieņem Rīga, nevis vietējie. Kad izsaukumus pieņēma konkrētajā rajonā, tad parasti jau no pusvārda dispečers (un vadītāji) zināja, kur jābrauc. Šādu gadījumu diemžēl ir daudz.

Palaidniex 2.aprīlis 2017 21:32
2 0 Atbildēt

Vieniem ir nauda būvēt sporta auto un nepiesprādzēties ārdoties pa koplietošanas ceļiem.

Visas ekipāžas nevar noekipēt visam. Visur nevar salikt visas iespējamās un nogarantēt, ka ik sekundi, neatkarīgi no izsaukumu skaita vienmēr būs vēl viena atbilstoši ekipēta briva... Ekipāžas ir specializētas, gluži kā sporta auto, ir F1 un ir bagiji. Katram savi uzdevumi.

Tusis 2.aprīlis 2017 23:14
0 1 Atbildēt

Šeit nu tu pa lielam maldies.

mnde 3.aprīlis 2017 9:45
1 0 Atbildēt

Nu, pastāsti, kā tieši feldšeris un šoferis nodrošinās adrenalīna injekciju sirds muskulī atdzīvināšanas pasākumos, ja tiem nav ne adrenalīna, ne speciālās adatas, ne tie ir gana apmācīti tādu injekciju veikt?

Un kāpēc uz izsaukumu ar vienu cietušo jāsūta 2 brigādes?

Ja patiešām ir spēcīga asiņošana un/vai bezsamaņa bez elpas un sirdsdarbības - bez izsaucēju pašu tūlītējas PMP sniegšanas pacients izdzisīs...

Tusis 4.aprīlis 2017 5:15
0 0 Atbildēt

Varbūt no sākuma mazliet vajag pamācīties un ievākt informāciju?

1. Adrenalīns ir uz visām brigādēm, neatkarīgi no brigādes sastāva.

2. Adrenalīna injekcijas tiek veiktas intravenozi reanimācijas laikā, tāpat arī cita veida manipulācijas. Un tās veic jebkura ārstniecības persona, kura atrodas izsaukumā.

3. Varbūt vari apgaismot pārējos, kādos gadījumos tiek veiktas intrakardiālās injekcijas un kādos apstākļos?

4. Uz vienu izsaukumu dodas divas brigādes tajos gadījumos, kad reanimācijas brigāde atrodas salīdzinoši tālu. Tādēļ, lai nezaudētu laiku, pie cietušā dodas pirmā tuvākā, brīvā brigāde, kas uzsāk neatliekāmās palīdzības sniegšanu, kamēr atbrauc specializētā reanimatologu brigāde.

Diez vai tevi apmierinātu atbilde, ka patreiz nav brīvu renimācijas brigāžu, bet uz pārējām nav, kā tev labpatīk teikt - adatas, ar ko iedurt sirds muskulī. Tāpēc gaidiet...

Tusis 3.aprīlis 2017 6:19
2 0 Atbildēt

"Šādu gadījumu diemžēl ir daudz" - cik daudz, kaut vai %, ar konkrētiem pierādījumiem, gadījumiem!

NUMARS 9.aprīlis 2017 21:12
1 0 Atbildēt

Nu godigi sakot tam calim pa telefonu neko parmest nevaru ljoti labi saprotu, ko nozime, kad redzi draugu, pazinju radu, ta vienalga kaadu cilveku blakus dziestam. zi vins prove skaidrot marsrutu otraa trubas galaa atbild neko nesaprotu, kur atrodies velreiz ludzu... hm pirma palidziba ok tusi redzu tupats no brigades, bet godigi liela dala cilveku p-at nezin kas tas par s**** un ka veicams zi varam apmetaties ar s**** bet isti si sistemea nav kartiba... paris menesus atpakal man meitai(2gadi veca) palika ljoti slikti ar vederu beerns rkliedz pilnaa kaklaa (esmu tevs un ar ljoti stabilu nervu sisteemu taakaa nav taa ka kritu panikaa bet skaidrs bija uzreiz ka labi nav.) izsaucu atros pa telefonu 10 minutes skaiudrojot ka vinjai tiesam sap un kur sap un vai ir pie samanas (johaidi tass nav smiekligi), atbrauc brigade un sak prasnat, ko edusi - nu labi - maizi, zupu, cepumus (eureka!!!!!) skaidrs paareedusies cepumus, tagad aizcietejums(divi cepumi, jus ko, jokojat!!!!) nu ok, aizved uz slimnicu un man jaklausas, kaa vecaaki LOHI paarbarojusi beernu ar cepumiem (savstarpeja saruna starp medikiem, tikai piedodiet man ar dzirdi viss veel labi). reaali saaka kautko dariit tikai peec stundas, laiku zinu toc tapeec ka zi saaku palikt stipri nemieriigs un palaataa bija pulkstenis taa kaa tas nebija situaacijas izspeeleets laika triks (nabaga beernele no saapeem aardaas aaraa) un tad veel bija jaklausas, kaa vinu mieru esmu iztrauceejis, tagad b uusot papiiru kaudze aizpildama u.t.t... ,piedodiet, bet nedomaaju ka tas ir normaali.

Numars 9.aprīlis 2017 21:23
1 0 Atbildēt

starpcitu google maps un apmeram 15 sekundes mana laika

www.google.ru/maps/place/Na...2!4d26.0144179

starpcitu neierakstot pat pilnu nosaukumu tikai pirmos 4 burtus un celja garums apmeram 200-300 metri hmm tikesaam gruuti atras zi :D

Vārds 5.augusts 2021 21:33
1 0 Atbildēt

Komentārs

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO)

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 15

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 2

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 3

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti