Latvijā potenciālais pircējs priekšroku dod dīzeļauto 34

 

Foto: iAuto.lv/Ilustratīvs attēls

Nozare.lv | 10.decembris 2018 10:57

Latvijā iedzīvotāji nesteidzas atteikties no dīzeļdzinēju automašīnām, aģentūrai LETA pavēstīja "SEB bankas" komunikācijas projektu vadītāja Jeļena Kontusa, atsaucoties uz bankas grupā ietilpstošās līzinga kompānijas "SEB līzings" veiktās aptaujas datiem.

Viņa informēja, ka aptaujā 90% Latvijas iedzīvotāju, kuri tuvākajā laikā plāno iegādāties automašīnu, kā vienu no svarīgākajiem kritējiem spēkrata izvēlē nosaukuši degvielas tipu. Tostarp populārākā izvēle ir auto ar dīzeļdegvielas dzinēju - iespēju iegādāties šādas automašīnas apsver 35% aptaujāto, kamēr auto ar benzīna dzinēju domā pirkt 24% aptaujāto, bet ar gāzes iekārtu - 23% respondentu. Vienlaikus apmēram 26% potenciālo pircēju labprāt izvēlētos hibrīda auto.

Uz jautājumu, vai viņu izvēli ietekmē Eiropā valdošā nostāja samazināt dīzeļdzinēju auto izmantošanu, 50% aptaujāto Latvijā atbildējuši, ka viņiem būtiskāki kritēriji ir degvielas patēriņš un efektivitāte.

Vienlaikus 36% aptaujāto pauduši pārliecību, ka iniciatīvas, kas ierobežo dīzeļdegvielas auto izmantošanu, ir pārāk radikālas un pēc būtības nav nepieciešamas, bet 16% respondentu atzīmējuši, ka viņus sarūgtina fakts, ka pēc kāda laika auto ar dīzeļa degvielu var nebūt vispār. Tajā pašā laikā 23% respondentu pauduši pārliecību, ka dīzeļdegvielas auto izmantošanas samazināšana palīdzēs rūpēties par apkārtējo vidi.

Kontusa minēja, ka Lietuvā 48%, bet Igaunijā 44% iedzīvotāju neatbalsta Eiropas Savienības politisko nostāju un jūtas sarūgtināti par dīzeļdegvielas auto izmantošanas ierobežošanu. Tajā pašā laikā Igaunijā un Lietuvā šādi auto vairs nav pirmā izvēle. Turklāt, atbalstot Eiropas iniciatīvu, 23% Lietuvas iedzīvotāju atzīmējuši, ka plāno pārtraukt dīzeļdegvielas auto izmantošanu, kamēr Igaunijā šādi atbildējuši 10% respondentu, bet Latvijā - 8%.

Pēc aptaujas datiem, Lietuvā populārākā izvēle būtu hibrīda auto - to vēlētos iegādāties 37% respondentu, otrajā vietā ir auto ar benzīna dzinēju (29%), bet trešajā vietā ir auto ar dīzeļa dzinēju (27%). Savukārt Igaunijā lielākā daļa aptaujāto (38%) apsver benzīna auto iegādi, otrajā vietā ir hibrīda auto (28%) un trešajā - auto ar dīzeļa dzinēju (25%). Visās trijās Baltijas valstīs visnepopulārākie ir elektriskie auto: Lietuvā par šādu auto iegādi domā 13% respondentu, Latvijā - 12%, bet Igaunijā - 7%.

Aptaujā, kuru 2018.gada vasarā pēc "SEB līzinga" pasūtījuma veica kompānija "Norstat", piedalījās 1042 respondenti vecumā no 18 līdz 55 gadiem no Latvijas, 1053 - no Igaunijas un 1028 - no Lietuvas.

 
34 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
GTD2 10.decembris 2018 13:04
23 22 Atbildēt

viens aspekts kad dizeldzinejam ir lielaks resurs, un tagad mode ir nemotori ar loti mazu resursu, ta ka parsvaraa cilveeki izvelas lietotus auto tad arii izvele ir uz dizeli, , jo tagad jaunie bendzinieki ir tikpat sarezgiiti ka ar dizeli aprikotie auto, arpus pilsetas varbuut nebuus liela degvielas atkiriiba , bet pilsetaa un ziemas apstaklos atskiriiba ir diezgan liela

kasinsh79 10.decembris 2018 12:14
15 21 Atbildēt

Neteiktu vis, ka pilnīgs vairums domā par dīzeļauto. Jaunie benzīnnieki arī ir ultra ekonomiski, pie tam - lētāki, tos iegādājoties (jaunus). Man ir viens ļoti labs piemērs. Braucu kādu laiku ar garantijas P508 2,0 dīzeli automātu 180zs - vidējais bija ap 7,5 litriem dīzeļa. Tagad braucu ar garantijas Passat 1,8Tsi 180zs - un vidējais patēriņš ir 100% identisks. Bet jau benzīna. Jautājums - kāda iksa pēc vajadzīgs dīzelis, kam vēl tendence sliktāk uzsilt?

GTD2 10.decembris 2018 13:11
13 20 Atbildēt

kaut kaa loti liels paterinsh tam dizelpassatam, vajadzetu buut ap kadi sesi, vismaz man pazistamam kam lidzigs tik ar parasto karbu ir ap 6 litri ja brauc vairaak arpuspilsetas tad pat mazaaks, lai ganvinam parastaa karba, bet tagad ir tka runaa ka auto ar dsg esot pat ekonomiskakas par parasto karbu, man personiigi 1.6tdi 140zs superb ,kas ir analogs passatamteree ne vairaak ka 5 litri, lai gan daudz sanaak arpus pilsetas braukt un ipasi censos par 110 atraak nebraukt, lai nav problemu ar policiju

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO)

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro 1

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 8

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti