Valdība lemj par autoceļu lietošanas nodevas samaksas kontroli uz Latvijas ceļiem 12

 

Foto: iAuto.lv

Satiksmes Ministrija | 26.februāris 2019 18:17

Lai uzlabotu autoceļu lietošanas nodevas samaksas kontroli, Ministru Kabinets (MK) otrdien, 26. februārī apstiprināja grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, precizējot nodevu maksātāju loku, līdztekus esošajiem mehāniskā transportlīdzekļa īpašniekam, turētājam, vadītājam turpmāk būs arī - pārvadātājs.

Turklāt turpmāk nodevas nemaksātājus fiksēs arī automatizētas iekārtas.

Lai nodrošinātu nodevas samaksas kontroli, paredzēts, ka turpmāk nodevas samaksas kontroli varēs veikt ar arī tehniskajiem līdzekļiem, t.i., pārkāpumu varēs fiksēt neapturot transportlīdzekli.

Savukārt nodevas samaksas kontroli veiks Valsts policija (VP), bet VAS “Latvijas Valsts ceļi” (LVC), ar tās rīcībā esošajiem tehniskajiem līdzekļiem, nodrošinās iespējamo pārkāpumu fiksēšanu, neapturot transportlīdzekli. Izdevumus, kas LVC radīsies  saistībā ar šo uzdevuma izpildi, paredzēts segt no valsts pamatbudžeta programmai 23.00.00 “Valsts autoceļu fonds” piešķirtajiem līdzekļiem.

LVC iegūtos datus par fiksētajiem pārkāpumiem, neapturot transportlīdzekli, nodos VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSSD), kam ir tiesības noslēgt deleģēšanas līgumu ar VP, lai veiktu informācijas apstrādi, sagatavotu administratīvā pārkāpuma protokola projektu un nosūtītu to VP izvērtēšanai, kā arī nosūtītu VP lēmumu adresātam un citu Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikto darbību veikšanai.

Vienlaikus MK tiek skatīti Satiksmes Ministrijas (SM) sagatavotie grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā par autoceļu lietošanas nodevas pārkāpumiem, nosakot, ka par likumā noteiktā valsts autoceļa posma lietošanu, ja autoceļu lietošanas nodeva nav samaksāta vai nav samaksāta pilnā apmērā, var sodīt transportlīdzekļa vadītāju, kā arī valsts reģistrā norādīto transportlīdzekļu turētāju. Gadījumos, kad turētājs nav norādīts vai transportlīdzeklis ir noņemts no uzskaites, sodīts var tikt transportlīdzekļa īpašnieks (valdītājs), vai gadījumos ja tiek norādīts, pārvadātājs, kas veic kravas pārvadājumus.

Autoceļu nodevas samaksas kontroles automatizētā sistēma, kas ļauj veikt autoceļu lietošanas nodevas samaksas kontroli neapturot transportlīdzekli, paredz, ka uz valsts autoceļiem tiks uzstādītas iekārtas, ar kuru palīdzību varēs veikt nodevas samaksas kontroli. Par autoceļu posma lietošanu ar transportlīdzekli, par kuru nebūs veikta autoceļu nodevas samaksa, tiks sastādīts administratīvo pārkāpumu protokols.

Pēc SM iniciatīvas, LVC no 2017. gada 14. decembra līdz 2018. gada 15. jūnijam realizēja autoceļu nodevas samaksas kontroles pilotprojektu, lai noskaidrot, cik liela daļa nodevas maksātāju nav veikuši nodevas samaksu, kā arī samaksu ir veikuši vai veikuši neatbilstošā apmērā. Kontroles pilotprojekts tika veikts uz valsts galvenā autoceļa Rīga–Daugavpils–Krāslava–Baltkrievijas robeža (Pāternieki)(A6) un valsts galvenā autoceļa Krievijas robeža (Grebņeva)– Rēzekne–Daugavpils–Lietuvas robeža (Medumi)(A13). Pārbaudot visus, šajās vietās braukušos, transportlīdzekļus sešu mēnešu garumā, tika konstatēts, ka par 16% transportlīdzekļiem, nav veikta nodevas samaksa par valsts galveno un reģionālo autoceļu lietošanu. Tādejādi valsts budžetā netiek iekasēti vidēji 340 000 euro mēnesī jeb 4,08 miljoni euro gadā.

 
12 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
msh 26.februāris 2019 18:38
25 0 Atbildēt

Mani kaut kā sāk jau šķebināt klasiskās frāzes pie šādiem rakstiem, vai rakstiem par izmaiņām likumos "varētu iekasēt" un "plānots iekasēt"...

Freijers 26.februāris 2019 18:58
17 0 Atbildēt

Tu draudziņ vēl pagaidām maksā vien "auto ekspluatācijas nodevu (vai nodokli, kā tur īsti ir)", sākot no 3.1t tr līdzekļiem papildus vēl noteiktos posmos ir t.s. vinjete, par ko te arī tiek runāts, kā nu to kontrolēs...kā kā robotizēti ar radariņiem, lai nauda nāk, viena tāda kaste jau pirms Saulkalnes ir, acīmredzot būs vēl.

Pievienojos msh...drusku jau aknās sēž kārtējie pasākumi iekasēšanai, kontrolei, ierobežošanai, utt.

Rihards 26.februāris 2019 19:09
11 0 Atbildēt

Lūdzu bet lēnu izskaidrojot vēlreiz kas kur kā būtu jāmaksā..saprotu ceļi ir dirsa

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti