Atklāj pirmo CNG jeb saspiestās dabasgāzes staciju Latvijā 10

 

Foto: Publicitātes attēls

Virši | 18.maijs 2019 12:14

16. maijā, uz valsts nozīmes A6 autoceļa Jēkabpilī atklāta pirmā CNG jeb saspiestās dabasgāzes degvielas uzpildes stacija Latvijā. Lai turpinātu attīstīt CNG infrastruktūru Latvijā, AS „Virši-A” plāno atvērt vēl divas CNG stacijas Rīgā šī gada laikā.

CNG stacijas būvniecībā Jēkabpilī AS „Virši-A” ieguldījuši vairāk nekā vienu miljonu eiro. Stacijā būs iespējams iegādāties ne tikai saspiesto dabasgāzi, bet arī klasiskos degvielas veidus un citus „Virši”  piedāvātos produktus. Stacija Jēkabpilī ir arī pirmā degvielas uzpildes stacija, kurā ir skatāma pilnībā atsvaidzinātā uzņēmuma vizuālā identitāte.

CNG (Compressed Natural Gas) ir saspiesta dabasgāze, kas galvenokārt sastāv no metāna. CNG ir augstāks enerģijas saturs nekā benzīnam vai dīzeļdegvielai. Tas ir ekonomiskāks un ekoloģiskāks alternatīvās degvielas veids. CNG infrastruktūra šobrīd ir attīstīta arī kaimiņvalstīs, kur Igaunijā publiski pieejamas ir 15, bet Lietuvā piecas saspiestās dabasgāzes stacijas.

„Eiropas Savienības īstenotā klimata politika pēdējo gadu laikā mērķtiecīgi veicina alternatīvo degvielas veidu izmantošanu, kā rezultātā CNG tirgus Eiropā piedzīvo būtisku attīstību. Ieviešot CNG Latvijā, mums ir svarīgas ne tikai šī degvielas veida ekoloģiskās īpašības, bet arī ekonomiskais ieguvums, ko tas nodrošina mūsu klientiem. Vēlos pateikties mūsu sadarbības partneriem – AS „Latvijas gāze” un AS „Gaso” – par kopīgu darbu, ieviešot šāda mēroga un ekonomiskās nozīmes projektu Latvijā,” stāsta AS „Virši-A” izpilddirektors Jānis Vība.

Kā norāda J. Vība, ņemot vērā citu valstu pieredzi, CNG ieviešanas un attīstības modelī šo dabai draudzīgo produktu sākotnēji izmanto pašvaldību autoparki, kam seko uzņēmēji un privātpersonas. Šobrīd ar CNG darbināmu automašīnu skaits Latvijā ir neliels, taču līdz ar infrastruktūras attīstību paredzams, ka to skaits tuvāko gadu laikā būtiski pieaugs.

CNG priekšrocības:

●     Nodrošina lielāku nobraukumu: iegādājoties benzīnu, dīzeļdegvielu vai CNG par 10 eiro, nobraukums katram degvielas veidam attiecīgi ir 178 km, 208 un 277 km.*  Transportlīdzeklis, kas darbojas ar CNG, ir tikpat ātri un viegli uzpildāms kā benzīna vai dīzeļmotora transportlīdzekļi.

●     Samazina gaisa piesārņojumu: salīdzinājumā ar citiem degvielas veidiem, oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzums CNG ir par 35% mazāks nekā benzīnam un par 23% mazāks nekā dīzeļdegvielai, savukārt slāpekļa dioksīda (NOx) izmešu daudzums CNG ir par 87% mazāks nekā benzīnam un par 90% mazāks nekā dīzeļdegvielai. Tāpat saspiestai dabasgāzei ir par 98% mazāks smalko putekļu izmešu daudzums nekā benzīnam un dīzeļdegvielai.**

●     Ekonomiski izdevīgāks degvielas veids: lai ar automašīnu nobrauktu 100 km distanci, izmantojot benzīnu tas izmaksās 5,60 eiro, izmantojot dīzeļdegvielu – 4,80 eiro, bet izmantojot CNG – 3,50 eiro.*

*           Aprēķins veikts salīdzinot kombinēto patēriņu (WLTP) trīs līdzvērtīgām Škoda automašīnām: Octavia Combi 1,6TDI 85 KW DSG; Octavia Combi 1,0 TSI 85 KW DSG; Octavia Combi 1,5TGI 95 KW DSG. Piemērā iekļautas degvielas cenas: E95 1,22 EUR; DD 1,20 EUR; CNG 0,98 EUR/kg.

**          Avots: www.erdgas.info

 

 
Visi komentāri
 
Pļurkt 18.maijs 2019 19:24
4 3 Atbildēt

Jēkabpilī atklāta pirmā CNG jeb saspiestās dabasgāzes degvielas uzpildes stacija Latvijā.

---------------------

CIK VAR DIRST?????????????

CIk SASPIESTĀS DABASGAZES staciju tika aizvērtas 2000-to gadu sākumā?????????

Pļurkt 18.maijs 2019 19:28
0 2 Atbildēt
Lelde 18.maijs 2019 21:21
0 4 Atbildēt

Ir sestdienas pēcpusdiena, tuvojas vakars, prāts tā vien sliecas doties kopā ar draugiem iedzert, atzīmēt nedēļas nogali, apspriest šodienas Latvijas izlases sniegumu cīņā ar Krievijas komandu. Nedari to! Par mazāk kā viduvējas kvalitātes dzēriena pudeles cena aizpildi loterijas biļešu komplektu ar saviem Laimīgajiem skaitļiem tuvākajai PowerBall goo.gl/kX177C izlozei, kura notiks šonakt pēc Latvijas laika. Un rīt, ja paveiksies – pamodīsies bagāts. Ja tomēr nepaveiksies – vismaz nesāpēs galva un nebūs morālo par dzērumā sastrādāto.

Starp citu – iesaku izmēģināt sindikātu taktiku – aprakstu un izskaidrojumu atradīsi loto brokera mājaslapā, kura ievērojami palielina laimesta iespēju.

Un padomā, vai varēsi sev piedot, ja nebūsi mēģinājis iegūt Džekpotu, kurš ļaus saņēmējam visu atlikušo mūžu nestrādāt un pilnvērtīgi baudīt karalisku dzīvi – māju Jūrmalā, Baltezerā vai Mežparkā, brīvdienu māju kaut kur Vidusjūras krastā ar jahtu piestātni, sapņu autoparku, ceļojumus apkārt pasaulei.

Kanibaals 19.maijs 2019 12:25
0 0 Atbildēt

Un cena?

Bet šeit arī prasītos valsts kontroles komentārs nu kā tā var ka miljoni ieguldīti, bet lietotāju nav?

Rexx 19.maijs 2019 13:46
1 0 Atbildēt

CNG(44000000 J/kg) augstāks enerģijas saturs kā benzīnam(4700000J/kg) Kas tas par murgu? Kurš te nav skolā fiziku mācījies?

Pļurkt 19.maijs 2019 19:22
0 0 Atbildēt

CNG Nm3 ir 8500 kcal

dīzelis litrs ir 8400 kcal

DALJNOBOJS 20.maijs 2019 18:26
1 0 Atbildēt

Es negribu būt kosmonauts. Ļaudis vai jūs sava skopumā dēļ gribat vadāt bagāžnieka bumbu - balonu ar 200-250 atmosfēru spiedienu, es NĒ!!!

Kanibaals 21.maijs 2019 8:23
0 0 Atbildēt

Daži gatavi pat sēdēt uz pustukša balona ar ūdeņradi.

DALJNOBOJS 21.maijs 2019 9:04
0 0 Atbildēt

Nē esmu iedziļinājies tēma, bet liekas ka Honda koncepcijā ūdeņradi glabā. Balona ar "šūnām" un lai ūdeņradis izdalītos vaidzīgs uz šūnām padot strāvu. Nav strāvas nav ūdeņraža, itkā sprādzien bīstamāmiba novērsta.

Bradypus 21.maijs 2019 12:44
0 0 Atbildēt

Reizēm tādu pat stiepju uz muguras Un ne skopuma dēļ.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 6

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Īlons Masks veic optimizāciju: "Tesla" plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu 1

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" pasaulē plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu, pirmdien ziņoja interneta vietne "Electrek", kas publiskojusi kompānijas vadītāja Īlona Maska e-pasta vēstuli. Lasīt vairāk

 

Geely Panda tagad stilīgajā Go Kart Edition versijā 5

Ķīnas autobūves koncerns Geely nodemonstrējis elektriskā Panda Mini EV Go Kart Edition versiju, uzsverot, ka šāds modelis paredzēts gados jaunākiem pircējiem. Lasīt vairāk

 

Ford parādījis perfektāko hot hatch zīmola vēsturē (+ FOTO) 8

Ražotājs uzskata, ka jaunākais Focus ST Edition ir noslīpēts līdz pilnībai. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti