Transportlīdzekļu tirgotāji rosina ieviest vismaz 50% ekspluatācijas nodokļa atlaidi, nomainot vecu auto pret jaunāku 15

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 3.decembris 2020 15:42

Ja pircējs aizvietotu esošo automobili ar vismaz piecus gadus jaunāku, neatkarīgi no tā, vai tiek iegādāts jauns vai lietots auto, pircējam būtu nepieciešams nodrošināt vismaz 50% Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atlaidi, aģentūrai LETA pauda Latvijas Transportlīdzekļu tirdzniecības asociācijā (LATTA).

LATTA rosina ekspluatācijas nodokļa atlaidi jaunākā transporta līdzekļa īpašniekam paredzēt uz tik pilniem gadiem, par cik ir jaunāks aizvietojošais transportlīdzeklis. Vienlaikus, ja nomainīto novecojušo transportlīdzekli tā īpašnieks pārdotu izvešanai no valsts, ekspluatācijas nodokļa atlaidei vajadzēt tikt piemērotai par vēl papildus diviem gadiem, kas veicinātu, ka Latvija nekļūtu par daudzu veco spēkratu pēdējo mājvietu.

Tāpat LATTA ieteica atsevišķām sociāli mazāk aizsargātām iedzīvotāju kategorijām, tostarp daudzbērnu ģimenēm, personām ar invaliditāti, pensionāriem, iepriekšminēto ekspluatācijas atlaidi palielināt no 50 līdz 75%.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets 9.oktobrī atbalstīja grozījumus Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, atsakoties no kritizētās idejas ieviest vieglo automobiļu reģistrācijas nodokli.

Iepriekš Satiksmes ministrija (SM) bija izstrādājusi grozījumus attiecīgajā likumā, paredzot no 2021.gada 1.janvāra ieviest vieglo automobiļu reģistrācijas nodokli ar mērķi novērst vecu un videi nedraudzīgu vieglo automašīnu reģistrēšanu Latvijā.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) sēdē piebilda, ka SM sadarbībā ar Finanšu ministriju un Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministriju ir jāizstrādā priekšlikums, kādā veidā varētu ierobežot vecu automašīnu ieplūšanu Latvijā, papildus paredzot kompensējošus mehānismus, kas varētu stāties spēkā nākamā gada 1.jūlijā.

Kariņš iepriekš uzdeva pārskatīt SM virzīto priekšlikumu. "Jābūt stimulējošam mehānismam ar ilgtermiņa ieguvumu videi un sabiedrībai. Esošais piedāvājums to nenodrošina," mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojis politiķis.

LATTA ieskatā Ministru prezidenta izvirzītos uzdevumus var sasniegt, ja ministrijas uzklausīs nozares ekspertu un sabiedrības viedokli.
 

 
Visi komentāri
 
Krotow 3.decembris 2020 17:15
0 0 Atbildēt

Iesākumā pietiktu ar to ja valsts pilsoņiem, pērkot par 10 gadiem vecāka auto jaunu "aizvietotāju", atlaistu PVN. Tur, protams var uzlikt limitu, cik dārgs "aizvietotājs" var būt - piemēram līdz 25K EUR vai tml.

rigged 3.decembris 2020 19:02
0 0 Atbildēt

Nopērc lūzni par 1k un atvelc pvn uz 6k?

otrādi 3.decembris 2020 17:23
0 3 Atbildēt

pie auto maiņas, palielināt 2x - tas līdzētu samazināt sastrēgumus.

Auto tirgotājiem un pilsētniekiem ir diametrāli pretēji mērķi....

?? 3.decembris 2020 21:33
0 0 Atbildēt

Vai pilsētnieks ir tas kas dzīvo īrētā dzīvoklī, katru vakaratu strebj alu un uz krogu min ar fiksīti?

Ir arī tādi pilsētnieki, kam jābrauc uz darbu un brīvdienās vajag kaut kur izbraukt...

tu 4.decembris 2020 0:18
3 1 Atbildēt

tiešām esi stulbs no sava troļļu alus?

es tev nemācu, ar ko tev jābrauc uz darbu - ar auto, ar fiksīti (ar kuru tu nenobrauktu 5 metrus) vai spacex kosmosa kuģī.

es saku, ka sastrēgumus veido automašīnas un jo mazāk to būs, jo mazāk vajadzēs risināt piesārņojuma problēmu un izrādīsies, ka pilsēta var bū tīri ok vieta bez smirdīgiem ikrīta un ikvakara sastrēgumiem, pat bez pilnas un obligātas pārejas uz elektriskajiem auto vai 10gadīga auto nomaiņas pret 5gadīgu.

He 3.decembris 2020 17:45
1 1 Atbildēt

Vēl daži gadi un auto tirgotāji nemaz nebūs , viss notiks internetā pa taisno no ražotāja , tieši tā kā Teslai. Paliks tikai remontētāji un apkopju veicēji.

felix65 3.decembris 2020 20:03
2 1 Atbildēt

Pretenziju arī varēsi pieteikt kā tagad- uz trubas bērniem dzimstot, pieaugot un mirstot.

lolax 4.decembris 2020 9:30
1 1 Atbildēt

domā, ka pēkšņi izzudīs auto servisi?

runa tik par to, ka no barības ķēdes izzudis posms, kas tev šobrīd neko īsti nedod. pasēdēt dzīvā auto? nu, cilvēki pērk dzīvokļus vai mājas, vēl neredzot kā tas izskatīsies dabā un tie maksā dārgāk par auto. nu tā.

Pļurkt 4.decembris 2020 12:34
0 3 Atbildēt

Neredzot māju to pērk tikai vai nu totāli stulbeņi vai naudas izšķērdētāji - tādi kas šķiežās ar sazagto piķi!

Eižens 4.decembris 2020 17:49
0 0 Atbildēt

Muļķības, esmu pircis nekustamo īpašumu pats neapskatot to, aizsūtīju čomu, lai apskata.

Tiesa tā nebija māja, bet zemesgabali un dzīvokļi.

msh 5.decembris 2020 21:13
0 0 Atbildēt

Dīleri dod gan kaut ko. Redzi, galvenais jau nav tirdzniecība - galvenais ir remonti un rezerves daļas. Normālajā modelī ražotājs ražo un organizē rezerves daļu ražošanu, bet mašīnas tirgo, remontē un apkopj neatkarīgas firmas, kurām ir līgums ar ražotāju. Šī iemesla dēļ tu, ja tev nepatīk konkrēta dīlera kvalitāte vai izcenojums, vari doties pie cita dīlera - un pat ja tādā valstī kā Latvija ražotājam X ir tikai viens dīleris - vari braukt uz Lietuvu vai Igauniju, ja turienes dīleris ir labāks.

Tikmēr Teslas variants - mašīnu iPhonizācija - sūkā dirsu - ir tikai viens izcenojums darbībām, jo oficiālais darītājs ir tikai viens, un oriģinālās rezerves daļas tiem, kas grib saremontēt vecāku mašīnu, tikpat labi var būt neredzēt kā savas ausis - jo šajā modelī ražotājs var tādas nepiedāvāt; vai nu remontē pie mums vai PN.

felix65 3.decembris 2020 20:01
0 0 Atbildēt

Nu vot man ir 16gadīga korsa, kuras nobraukums ir kādi hviz...tšukas 120. Es viņu nomainu pret 11gadīgo nopistu lūzni un viss štokos?

650 3.decembris 2020 21:59
0 2 Atbildēt

Ā,vaitureko.Kurbijkurnee,pēkšņi viena gudra doma. Jāgaida,kad attapsies atzīt nākamo soli.Ka pusotra k vērta kūpoša auto īpašnieks (iespējams) sapņo to apmainīt pret 3arpus k vērtu,mazāk kūpošu.Nevis veikalā pret jaunu elektrohidrogen gibrīdmobīli pa 35,-..Jautājums tikai, kur paliks tas pirmais- tiks utilizēts,vai tomēr atradīs kādu nākamo saimnieku un vēl neskaitāmas reizes nonāks atpakaļ apritē un satiksmē.

Kā arī,7k "vērtais" īpašnieks (ar izgriezto izpūtēju) iespējams plāno nopirkt vietā par 10k, ar daudzmaz veselu/pilnu izpūtēju.Kur paliks tas 7k vērtais?

Pļurkt 4.decembris 2020 12:36
1 2 Atbildēt

Doma ta ir laba, bet zinot VISAS LĪDZ ŠIM ESOŠĀS VALDOŠĀS KLIĶES sametīs nodokļu kāpumu pārējiem, un ka sametīs, ta sametīs vismaz pareizinot ar koeficientu 3!!

Pļurkt 4.decembris 2020 15:16
0 1 Atbildēt

vai pat koef. 5!!!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 3

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti