Ieviešot 30 km/h ātruma ierobežojumu, Siguldas pilsētā samazinājies satiksmes negadījumu skaits 14

 

Foto: Publicitātes attēls

Siguldas novada pašvaldība | 24.februāris 2021 15:58

Drīzumā apritēs gads, kopš Siguldas pilsētas centrālajā daļā izveidota ātruma ierobežojošā zona, kurā transportlīdzekļi nevar pārsniegt 30 kilometrus stundā.

Salīdzinājumā ar 2019. gadu pērn satiksmes negadījumu skaits samazinājies par 9%, liecina Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Satiksmes drošības pārvaldes statistikas informācija. Pašvaldības izveidotie drošības pasākumi rezultējušies ar to, ka 2020. gadā Siguldas pilsētas teritorijā nav bojā gājis neviens iedzīvotājs (2019. gadā divi bojāgājušie).

Izvērtējot Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Satiksmes drošības pārvaldes apkopotos statistikas datus par 2020. gadu, secināms, ka pirmie rezultāti satiksmes drošībā redzami jau gada laikā. Ir “izglābtas” divu cilvēku dzīvības, kā arī ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros iesaistīti velosipēdi, Siguldā samazinājies par 50% attiecībā pret 2019. gadu. Savukārt ārstniecības iestādēs nogādāto personu skaits, kuros cietuši gājēji vai velosipēdi, samazinājies par 25%.

“Ir labi, ja pašvaldība rūpējas par satiksmes drošības uzlabošanu tās esošajā teritorijā, kas arī ir viens no pašvaldību pamatuzdevumiem. Taču, lai varētu novērtēt, vai kāda jauna iniciatīva vai projekts ir attaisnojis iecerēto un uzlabojis satiksmes drošību, ir jāpaiet noteiktam laika periodam un pēc tā esošā situācija jāvērtē atkārtoti,” uzsver Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītājs Juris Jančevskis.

Statistikas dati parāda, ka gan 2019. gadā, gan 2020. gadā bīstamākās vietas gājējiem un velosipēdistiem joprojām ir Ausekļa un Raiņa iela, jo tajās šajos gados fiksēti uzbraukumi mazāk aizsargātajām satiksmes dalībnieku grupām. Tā kā šis ceļa posms Siguldas pilsētas teritorijā ir VAS “Latvijas Valsts ceļi” pārziņā, pašvaldība plāno šo ceļa posmu pārņemt savā pārziņā un izveidot drošāku satiksmes kustību kājāmgājējiem un riteņbraucējiem. Plānots, ka vasarā tiks uzlabota drošība pie abām gājēju pārejām Raiņa ielas posmā no Ausekļa līdz Oskara Kalpaka ielai, lai pēc iespējas samazinātu gājēju traumatismu. Tāpat uz šīm ielām izvietoti arī atstarojošie cilvēciņi, lai pievērstu papildu autovadītāju uzmanību gājējiem.

“Man kā ārstam, kurš piedalās traumu ārstēšanā pēc sadursmēm ar dažādiem transportlīdzekļiem, jāteic, ka vislabāk, protams, ir atdalīt un norobežot jebkuras satiksmes dalībnieku plūsmas, ja tām ir dažāds ātrums un smagums. Ir bīstamas arī tādas situācijas, kad gājēju ietves apvieno ar veloceliņiem, jo sadursmēs ar velosipēdu un gājēju nereti iespējami ne tikai izbīļi un sasitumi, bet arī kaulu lūzumi, smadzeņu satricinājumi. Diemžēl ne vienmēr tas ir iespējams. Tāpat arī pie gājēju pārejām, nereti gājēji, paļaujoties uz savu priekšrocību, ne vienmēr atbildīgi novērtē, vai automašīna patiešām apstāsies, kā rezultātā gājēji cieš ļoti smagi! Līdz ar to ir apsveicami, ka ir iespēja panākt ātruma samazinājumu, kas kopumā samazina traumatismu, ja noticis negadījums,” norāda Siguldas slimnīcas Ķirurģijas nodaļas vadītājs Oļegs Kozlovskis.

Jau ziņots, ka 2020. gada maijā ar vertikālām un horizontālām ceļa zīmēm izveidota marķēta zona, kurā braukšanas ātrums Siguldas pilsētas centrā nevar pārsniegt 30 km/h. Zonas ieviešana īstenota saskaņā ar iedzīvotāju ierosinājumiem, satiksmes drošības un plānošanas ekspertu ieteikumiem un tā paredz to, ka visiem satiksmes dalībniekiem – gājējiem, riteņbraucējiem, motobraucējiem un autobraucējiem – ir nodrošināta vienlīdzīga un droša pārvietošanos pilsētvidē.

Satiksmes mierināšanas risinājumi ieviesti arī Rožu ielā, kur saskaņā ar Valsts policijas datiem nav konstatēts neviens satiksmes negadījums. Tāpat papildu drošībai Siguldā piecās vietās veikta horizontālo papildmarķējumu “STOP” izveide, kā arī reljefa joslu uzkrāsošana divās zonās uz brauktuves pirms krustojuma un astoņās vietās uzstādītas atstarojošas figūras, kas automašīnu vadītājiem atgādina pievērst uzmanību gājējiem. Uzstādīti arī ātrumvaļņi un izveidoti paceltie krustojumi.

Siguldas novada pašvaldības speciālisti turpinās uzraudzīt statistikas datus ceļu satiksmes negadījumu jomā, veicinot drošākas vides veidošanu ne tikai pilsētas centrā, bet arī ārpus tā. Šajā gadā plānota drošības uzlabošana pie vairākām gājēju pārejām, tostarp jaunu gājēju pāreju izveidošana Parka ielā pie ieejām Raiņa parka skeitrampās un bērnu rotaļu laukumā.

 
14 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Nelabojams 24.februāris 2021 17:55
8 0 Atbildēt

Ierobežos līdz 5 km/h un ieviesīs prasību skriet pa priekšu cilvēkam ar sarkanu karogu - vēl vairāk samazināsies!

imzz 24.februāris 2021 16:13
6 0 Atbildēt

Viens ceļš visiem ? Tas tak ir "atpakaļ pagātnē", pirms 100 gadiem un agrāk arī bija viens ceļš visiem: gan pajūgiem, gan jātniekiem, gan gājējiem :-/

WALA 24.februāris 2021 16:04
5 1 Atbildēt

Nez vai tas nu būs 30 nieka nopelns, gan jau ka reali mazak transporta tur tusē, vismaz tads iespaids radas tās dienas kad tur padzivojos un kajam staigaju.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti