Teritorijās ar zemu apdzīvotības blīvumu ieviesīs bezmaksas sabiedrisko transportu 4

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 7.jūlijs 2021 8:19

Teritorijās ar zemu apdzīvotības blīvumu ieviesīs bezmaksas sabiedrisko transportu, paredz otrdien valdībā apstiprinātie grozījumi noteikumos "Sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanas kārtība maršrutu tīklā".

Ministru kabinets ar grozījumiem noteicis kritēriju kvantitatīvos rādītājus un kritēriju noteikšanas metodiku to reģionālās nozīmes maršrutu noteikšanai, kuros sabiedriskā transporta pakalpojumus sniedz bez maksas.

Plānots, ka sabiedriskā transporta pakalpojumi bez maksas tiks nodrošināti aptuveni 20 reģionālajos maršrutos visos reģionos, izņemot Rīgas reģionu. Autotransporta direkcija ir identificējusi potenciālos bezmaksas maršrutus, tomēr to daudzums varētu mainīties, ņemot vērā aktuālos datus un izvērtējot kritēriju kvantitatīvos rādītājus. Lai izvērtētu, kurās teritorijās ieviešams bezmaksas sabiedriskais transports, tiks izmantoti 2019.gada dati.

Lemjot par bezmaksas sabiedriskā transporta ieviešanu, tiks ņemti vērā četri kritēriji - apdzīvotības blīvums, proti, mazāk nekā četri iedzīvotāji uz vienu kvadrātkilometru, ieņēmumi no pārdotajām biļetēm un nesaņemtie ieņēmumi no pasažieriem, kuriem pienākas braukšanas maksas atvieglojumi, kurus sedz valsts saskaņā ar spēkā esošiem normatīviem aktiem, maršrutā nepārsniedz 15%, reisu skaits reģionālajā maršrutā nepārsniedz sešus reisus dienā, kā arī nav pieejami citi sabiedriskā transporta pakalpojumi uz vietu, kurā atrodas maršruta galapunkts, kā arī valsts no savas puses sedz vairāk nekā 85% maršruta uzturēšanas izmaksu.

Šāda bezmaksas maršrutu ieviešana tiek īstenota pirmo reizi. Pirmie reisi tiks ieviesti šī gada rudenī. Autotransporta direkcija 2022.gada septembrī veiks situācijas izvērtēšanu, kritēriju kvantitatīvo rādītāju analīzi un nepieciešamības gadījumā tos pārskatīs, ņemot vērā risinājuma virzību un attīstību, kā arī izvērtējot apstiprināto bezmaksas maršrutu funkcionalitāti un pieprasījumu.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) aģentūrai LETA skaidroja, ka teritorijās ar zemu apdzīvotības blīvumu ieņēmumi no sabiedriskajā transportā pārdotajām biļetēm ir zemi un sabiedriskais transports galvenokārt pilda sociālu funkciju.

"Lai paaugstinātu sabiedriskā transporta pieejamību un veicinātu iedzīvotāju pārvietošanos ar reģionālo maršrutu autobusiem, šādās teritorijās plānots ieviest bezmaksas sabiedrisko transportu," skaidroja satiksmes ministrs.

Viņš pauda, ka mazapdzīvotās teritorijās, kur tiks ieviesti šie bezmaksas reisi, iespēja braukt ar sabiedrisko autobusu būs ikvienam neatkarīgi no dzīvesvietas.

Bezmaksas sabiedrisko transportu mazapdzīvotās teritorijās paredz "Sabiedriskā transporta koncepcija 2021.-2030.gadam", kuras galvenais mērķis ir veicināt iedzīvotāju pārsēšanos no privātajiem automobiļiem uz konkurētspējīgu, integrētu un ērtu sabiedrisko transportu un ko 2019.gadā valdība pieņēma konceptuālajā ziņojumā. Sabiedriskā transporta koncepcija paredz, ka sabiedriskā transporta sistēmas mugurkauls ir dzelzceļš, bet autobusi papildina vilcienu pārvadājumus.

 
Visi komentāri
 
Pļurkt 7.jūlijs 2021 9:02
2 1 Atbildēt

Kārtējā darbības imitācija!!!

Nevis maksa ir problēma, bet gan tas ka transports neiet ērtā laikā!! Ja nav transporta tad kad to vajag, tad tas kļūst bezjēdzīgs un nevajadzīgs!

eidis 7.jūlijs 2021 13:31
0 0 Atbildēt

Tak nē. Izmirušajās teritorijās ir neiespējami nobalansēt finanses. Braucēju ir tik maz, ka īstajai cenai jābūt milzīgai (nepaceļamai). Savukārt zem tās ir grūti pamatot jebkuru ciparu. Tāpēc vienkāršāk ir uzdāvināt.

Un rezultātā laiki paliks vēl sliktāki - tiks izpildītas tikai minimālās prasības. Bet tajās tertitorijās dzīvošana pati par sevi ir mazahoisms. Tie jau pieraduši

iJuris 7.jūlijs 2021 11:45
2 0 Atbildēt

tāpat kā centrālā stacija Rīga, ja nākamais vilciens atiet 2as minūtes pirms ienāk tavs

reku 7.jūlijs 2021 23:42
1 0 Atbildēt

Komunisms pienācis!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti