Pagājušā nedēļā elektroenerģijas biržas vidējā cena Latvijā pieauga par 87% 20

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 16.novembris 2021 9:23

Pagājušā nedēļā Latvijā elektroenerģijas cena pieauga par 87% un bija 125,31 eiro par megavatstundu (MWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo".

Igaunijā elektroenerģijas cena pieauga par 48%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, un bija 96,98 eiro par MWh. Savukārt augstākā cena Baltijā bija Lietuvā - 128,59 eiro par MWh, kas ir pieaugums par 92%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Augstsprieguma līniju apkopes darbu dēļ samazinājās starpvalstu šķērsgriezumu jauda, kas noteica elektroenerģijas cenu starpību Baltijas valstīs.

Papildus elektroenerģijas cenu kāpumu Baltijā noteica cenu pieaugums Ziemeļvalstīs, ko pastiprināja vēsāki laikapstākļi reģionā, veicinot elektroenerģijas patēriņa pieaugumu. Tikmēr enerģijas plūsmas no Somijas pieauga par 8%, plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala kritās par 34%, savukārt enerģijas plūsmas no Krievijas bija divreiz lielākas nekā nedēļu iepriekš.

Savukārt "Nord Pool" sistēmas elektroenerģijas cena pagājušajā nedēļā kāpa par 32% līdz 74,45 eiro par MWh, ko galvenokārt noteica laikapstākļi. Iepriekšējā nedēļā vēsāku laikapstākļu dēļ "Nord Pool" reģionā par 6% pieauga pieprasījums. Tajā pašā laikā nedēļas izstrāde vēja stacijās pieauga par 12%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, tomēr tā bija nepietiekama, lai panāktu "Nord Pool" sistēmas cenas samazinājumu.

Salīdzinot ar pagājušo nedēļu, "Nord Pool" reģionā patēriņš pieauga un tika patērētas 8632 gigavatstundas (GWh). Pieauga arī izstrādes apjomi, un tika saražotas 9326 GWh elektroenerģijas.

Aizvadītajā nedēļā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš pieauga par 6%, un kopā tika patērētas 563 GWh. Latvijā patēriņš pieauga par 3% līdz 144 GWh. Igaunijā elektroenerģijas patēriņš bija par 3% lielāks, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, un kopā tika patērētas 168 GWh. Tajā pašā laikā Lietuvā patēriņš kāpa par 9% līdz 251 GWh.

Pagājušajā nedēļā Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 9% un bija 299 GWh, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Latvijā elektroenerģijas izstrāde kāpa par 73%, un iepriekšējā nedēļā tika saražotas 99 GWh. Igaunijā ražošanas apjomi pieauga par 4% un bija 128 GWh. Lietuvā elektroenerģijas izstrāde bija par 23% mazāka un tika saražotas 72 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 69%, Igaunijā 76%, bet Lietuvā 29%. Baltijas valstīs tika saražoti 53% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.

 
20 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Uff 16.novembris 2021 9:53
3 0 Atbildēt

Nu, tagad tik jāpērk elektriskie auto, skaistā nākotne beidzot ir pienākusi!

Aha 16.novembris 2021 12:55
3 1 Atbildēt

Tik neaizmirsti parēķināt arī pletīzera sākotnējo cenu

Te vēl 16.novembris 2021 11:29
2 0 Atbildēt

nesen viens eksperts stāstīja, ka tas viss dēļ zemā ūdens līmeņa, bezvēja utt. Bet šobrīd ūdens līmenis upēs ir tik augsts, kā vēl nekad, bet cena biržā kāpj. Tā kā visloģiskākais šobrīd būtu pasūtīt biržas vienu māju tālāk.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 4

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti