Plāno liegt iespēju ikvienam iegūt informāciju par transportlīdzekļu vadītāju soda punktiem 13

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 27.novembris 2021 9:20

Atbilstoši Satversmes tiesas (ST) spriedumam, ka vispārpieejamas informācijas statusa noteikšana ziņām par personas uzkrātajiem soda punktiem ceļu satiksmē neatbilst Satversmei, Satiksmes ministrija sagatavojusi grozījumus Ceļu satiksmes likumā, aģentūrai LETA pastāstīja ministrijas pārstāve Baiba Gulbe.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likumu valsts informatīvajā sistēmā vispārpieejama ir informācija par juridiskajai personai piederošu transportlīdzekli, par personas tiesībām vadīt transportlīdzekļus, par likumā noteiktajā termiņā personas neapmaksātajiem sodiem, kas piemēroti par pārkāpumiem ceļu satiksmē, kā arī pārējā transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā un traktortehnikas un tās vadītāju.

ST nosprieda, ka vispārpieejamas informācijas statusa noteikšana ziņām par personas uzkrātajiem soda punktiem ceļu satiksmē neatbilst Satversmes 96.pantam, kas nosaka, ka ikvienam ir tiesības uz privātās dzīves, mājokļa un korespondences neaizskaramību.

Satiksmes ministrijā skaidroja, ka saskaņā ar Satversmes tiesas likumu tiesību norma, kuru ST atzinusi par neatbilstošu, uzskatāma par spēkā neesošu no ST sprieduma publicēšanas dienas, ja tiesa nav noteikusi citādi. Attiecīgi, ievērojot minēto, jau šobrīd informācija par personai reģistrētajiem pārkāpumu uzskaites punktiem nav publiski pieejama.

Vienlaikus, lai precizētu Ceļu satiksmes likuma regulējumu atbilstoši ST spriedumam, Satiksmes ministrija ir sagatavojusi grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz, ka informācija par fiziskajai personai reģistrētiem pārkāpumu uzskaites punktiem ir ierobežotas pieejamības informācija, un to varēs iegūt tiesībaizsardzības iestādes, valsts un pašvaldību iestādes, citas likumā noteiktas personas, kā arī personas, kuras nosaka Ministru kabinets un kurām informācija nepieciešama darba vai dienesta funkciju veikšanai.

Kā aģentūru LETA informēja ST, lieta tika ierosināta pēc kādas personas pieteikuma. Pieteikumā norādīts, ka Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā pieteikuma iesniedzējam reģistrēti astoņi pārkāpumu uzskaites punkti.

ST secināja, ka, apstrīdētajā normā paredzot informācijas par personai reģistrētajiem pārkāpumu uzskaites punktiem izpaušanu jebkuram šādas informācijas pieprasītājam, tiek pieļauts tas, ka šo informāciju saņem arī tādas personas, kurām tā nav nepieciešama saistībā ar ceļu satiksmes drošības nodrošināšanu un veicināšanu. Vēl jo vairāk - personas, kam informācija par konkrētai personai reģistrētajiem pārkāpumu uzskaites punktiem patiešām ir vajadzīga, varētu šo informāciju iegūt arī tad, ja tai būtu ierobežotas pieejamības informācijas statuss, un tādējādi tiktu nodrošinātas atbilstošas garantijas datu subjekta tiesībām un brīvībām.

Ievērojot minēto, ST atzina, ka konkrētajā gadījumā pastāv tādi personas tiesības mazāk ierobežojoši līdzekļi, ar kuriem apstrīdētajā normā ietvertā pamattiesību ierobežojuma leģitīmo mērķi ir iespējams sasniegt tādā pašā kvalitātē. Proti, apstrīdētajā normā ietvertais pamattiesību ierobežojums neatbilst samērīguma principam.

Apzinoties ES tiesību nozīmi datu aizsardzības jomā un nepieciešamību stiprināt brīvības, drošības un tiesiskuma telpu ES, ST nolēma, ka apstrīdētā norma zaudē spēku no tās spēkā stāšanās dienas, proti, 2005.gada 29.jūnija.

 
Visi komentāri
 
WALA 27.novembris 2021 10:23
2 0 Atbildēt

Vajadzētu palabot, tas nav ka plāno, tas ir noticis fakc, pie tam ar atpakaļejošu datumu, un ja kāds kantoris savu IS tam nav piemērojis - var atrauties soda naudu jau tagad !

WALA 27.novembris 2021 10:25
0 0 Atbildēt

Vienīgais uz ko vēl var varbūt mēģināt izšļūkt, ja tas vēl nav bijis publicēts Latvijas vēstnesī, un citos oficiālajos avotos !

Pipec 27.novembris 2021 13:09
3 2 Atbildēt

Jevropas komunisti jau galīgi jēgu izmīzuši....tā nonāksim līdz tam, ka nedodot alkānam auto uz nomu, varēs atrauties sodu par radošās personas diskrimināciju. Nujā, bet nomas kantori jau nevarēs redzēt alkānu vēsturi, tie skaitīsies leģitīmi vadītāji. Prieki būs, kad kāds alkāns nobrauks kādu no saviem aizstāvjiem, bērnu vai tuvinieku. Tad būs labi un pareizi no likuma viedokļa. Jā gan.

WALA 27.novembris 2021 13:19
2 0 Atbildēt

Nomas kantoriem tā ir info kurai ir leģitīms izmantošanas mērķis, to visu var juridiski pareizi sakārtot, un būs pieeja.

NoSTma 28.novembris 2021 0:36
0 1 Atbildēt

Tev ļevais kantoris, kas miskastes nomā, kam rati nost krīt, tādēļ arī kviec. VID ciemos bijis?

Kanibaals 27.novembris 2021 14:27
2 0 Atbildēt

Baigie jau nu personas dati pie kuriem tiek ja zin personas datus. Nepārkāp un nebūs par tevi šo "sensitīvo" datu. Apbrīnojami, ka likumi ir žuļiku pusē, drīz jau nonāksim līdz tam, ka ja zaglis satraumēsies apzogot tavu īpašumu tad būsi vainīgs.

Ir padomā viens iesniegums ST, kas izgausmotu cik neatkarīga un taisnīga ir tiesa. Ak jà bija jau no AT arī šāds interesants lēmums - itiesibas.lv/raksti/aktual...tas-pats/15660

Cik atceros kad pieņēma likumu tad uzsvēra, ka papildus adrese kā reiz ir līdzvērtīga.

WALA 27.novembris 2021 21:32
1 1 Atbildēt

Likumi ir likumi, un konkrēto pamats ir faktā, ka sūds par žuļikiem, bet nepamatoti vai nepareizi izmantojot personas datus ir cietuši absolūti likumpaklausīgi pilsoņi, tajā skaitā arī no valsts varas pārstāvjiem, policistiem un pat federālajiem aģentiem.

Tādēļ datiem ir hābūt pieejamiem tikai uz "need to know" pamata, citādāk daža laba "fantāzija" izspēlē nejaukus jokus ar likuma un kārtības nodrošinātājiem.

Viena nevainīga cilvēka "iesēdināšana" ir par pakāpi dranķīgāks pasākums nekā 10 vidēji žuļiki.

Visstulbākais piemērs kad ar mākslīgo intelektu Britos policisti nepārbaudot sāka tupināt kamerās fiksētus cilvjus, kurus compis bija identificējis kā ap 90% līdzīgus reģistrētiem nopietniem noziedzniekiem ... paveicās kā dolbojobi policisti nevienu nenošāva "prikola pēc", bet kļūdas procents pēc apkopojuma sadarbībai policists ar AI šiem izrādījās veseli 90% ...

tā arī ir personas datu nepareiza apstrāde un iespējams arī glabāšana !

Kanibaals 28.novembris 2021 1:10
1 0 Atbildēt

Kas tieši soda punktos ir personas dati? Soda punkti nepasaka neko par to kādu pārkāpumu tie ir saņemti.

WALA 28.novembris 2021 12:40
2 2 Atbildēt

Nu pirmkārt policijai ir leģitīms mērķis, par pārējiem - nahren tā pieeja vajadzīga, neko saprātīgu ar tiem datiem tāpat nedara.

imzz 28.novembris 2021 10:48
1 0 Atbildēt

Bet kā tas ir no biznesa viedokļa ? Ja, pieņemsim, transporta firmas īpašnieks pieņem darbā autovadītāju ar turpat maksimālo punktu skaitu, vadītājs dabū vēl klāt, zaudē tiesības un nevar pildīt darba pienākumus ?

WALA 28.novembris 2021 12:43
0 1 Atbildēt

Varētu domāt ka tas darbinieks nedabūs ar kurpi pa pakaļu, ja būs sūdabrālis, pie kam "tā vienkārši" pie stūres nevienu nelaiž, ir iekšējie filtri, un ja esi mudaks, jāmāk to ļoti slēpt ...

Pļūtplandēmija 28.novembris 2021 19:23
0 0 Atbildēt

Pareizi Satversme saka, tāpēc arī hujūrkodu jums nav tiesības man prasīt, jo tas attaino manu medicīnisko datu slepenu un privātu informāciju.

riebeklis 28.novembris 2021 22:14
0 1 Atbildēt

soda punktus dala kur vajag un kur varētu ari nepiemērot. tas ir resnã lukstiņa bizness komplektã ar sia psihologs tev

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 29

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti