Valsts līdz nākamā gada aprīļa beigām kompensēs 50% no elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma izmaksām elektroenerģijas galalietotājiem 7

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 21.decembris 2021 12:25

Valsts līdz aprīļa beigām kompensēs 50% no elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma izmaksām elektroenerģijas galalietotājiem, paredz šodien valdībā atbalstītie Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātie grozījumi likumā "Par piesārņojumu".

Grozījumi paredz no šā gada 1.decembra līdz 2022.gada 30.aprīlim kompensēt elektroenerģijas galalietotājiem 50% no elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma izmaksām. Īstermiņa kompensācija, kas mazinās elektroenerģijas cenu pieauguma tūlītējās negatīvās sekas gan privātpersonām, gan juridiskajām personām, tiek paredzēta no emisijas kvotu izsoļu ieņēmumiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) skaidro, ka tā būs palīdzība iedzīvotājiem un uzņēmumiem brīdī, kad straujais elektroenerģiju izmaksu kāpums rada finansiālu slogu un ietekmē ikvienu.

"Tajā pašā laikā vēlos norādīt, ka ir nepieciešamas sistēmiskas pārmaiņas, lai iespējami izvairītos no šādām situācijām nākotnē. Ir jāpaātrina Eiropas Zaļā kursa risinājumu ieviešana un klimatneitralitātes mērķu sasniegšana, lai ilgtermiņā stabilizētu elektroenerģijas izmaksas," norāda Plešs.

Kā piemēru viņš min šogad realizēto ievērojamo atbalsta programmu pašvaldībām, kurā piedāvāts arī finansējums pašvaldības ēku energoefektivitātes pasākumiem. Politiķis aicina pašvaldības izmantot VARAM sniegtās iespējas, jo atbalsts paredzēts arī nākamgad. Tāpat mērķtiecīgi jāiegulda atjaunojamo energoresursu infrastruktūras, piemēram, vēja parku attīstībā, lai veicinātu valsts enerģētisko neatkarību.

Elektroenerģijas izmaksu kompensācijai tiek paredzēti 77 894 000 eiro no emisijas kvotu izsoļu ieņēmumiem. Atbilstoši grozījumiem likumā visiem sistēmas operatoriem minētajā periodā ik mēnesi visiem saviem klientiem jāpiemēro kompensācija sistēmas pakalpojuma izmaksām, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), ko tālāk rēķinos piemēro arī elektroenerģijas tirgotāji saviem klientiem - elektroenerģijas galapatērētājiem. Savukārt sistēmas operatoriem līdz kārtējā mēneša 15. datumam būs jāsagatavo rēķins par iepriekšējā norēķinu periodā piemēroto sistēmas pakalpojuma izmaksu kompensāciju, ieskaitot PVN, ko valsts apmaksās līdz mēneša beigām.

Vienlaicīgs elektroenerģijas pieprasījuma pieaugums un zemi elektroenerģijas izstrādes apjomi no atjaunojamiem energoresursiem Eiropas Savienībā veicināja pārējo energoresursu pieprasījumu, palielinot elektroenerģijas izstrādi fosilo energoresursu elektrostacijās, kas savukārt ietekmēja emisijas kvotu un fosilo energoresursu cenu pieaugumu. Tādējādi cenu kāpums ietekmēja visus elektroenerģijas ražošanas veidus, tam atspoguļojoties elektroenerģijas cenās.

Viens no Eiropas Komisijas piedāvātajiem īstermiņa atbalsta pasākumiem ir vispārējs valsts atbalsts, kas samazinātu enerģijas izmaksas visiem enerģijas tiešajiem lietotājiem, uzsverot, ka šāds pasākums ar tūlītēju ietekmi var tikt daļēji finansēts no ieņēmumiem, kas gūti no emisijas kvotu izsolīšanas.

Emisijas kvotu izsolīšanas instruments (EKII) ir Latvijas valsts budžeta programma, kuras mērķis ir mazināt klimata pārmaiņas un nodrošināt pielāgošanos klimata pārmaiņām.

Grozījumi likumā "Par piesārņojumu" vēl būs jāpieņem Saeimā.
 

 
Visi komentāri
 
mnde 21.decembris 2021 13:57
2 0 Atbildēt

Lielākais absurds, ko nācies lasīt:

"Ir jāpaātrina Eiropas Zaļā kursa risinājumu ieviešana un klimatneitralitātes mērķu sasniegšana, lai ilgtermiņā stabilizētu elektroenerģijas izmaksas," norāda Plešs.

Kā reizi tieši zaļā vēja nepietiekamība, kas kombinējās un reizē rezultējās ar ūdens nepietiekamību Skandināvijas Zaļo HESu krātuvēs, rezultējās baisā cenu kāpumā.

Mazliet pārāk optimistiski prognozētāis vējš, nokrišņi un to faktoru vienlaicīgā izpausme ir nodrošinājusi elektroenerģijas trūkumu un esošo cenu.

GTD2 21.decembris 2021 14:19
2 1 Atbildēt

Nu ko lai dara ,ka puika īsti nerubī,

imzz 21.decembris 2021 14:37
3 0 Atbildēt

Jā, nu cerības, ka vienmēr saule spoži spīdēs un pūtīs spirgts vējš īsti neattaisnojas. Man gadījās redzēt viena Indijas štata vēja parku sezonalitātes līknes. Uzstādītā jauda pieklājīga, 1.2 GW. Bet rezultātā 1.0 GW bija tikai kādas 3.ned. gadā pārējā laikā 25-30% no max. un novembrī praktiski 0, jo vējš nepūta.

Cerības uz mazgabarīta kodolreaktoriem, urāna un torija. Torija ir daudz drošāki, 4 valstis izstrādā projektus, Ķīna sola komerciālu varianti ap 2030.gadu. ( Ķīnai un ASV ir kopīgs projekts, bet skaidrs, ka katra valsts izstrādā atsevišķi savu arī ) Torija reaktori zināmi no 20.gs. 60.ajiem gadiem, bet netika attīstīti, jo tos nevar izmantot kodolieroču ražošanai.

ms25 21.decembris 2021 14:59
1 0 Atbildēt

Kad elektrības firmas arī kompensēs cenu pieaugumu?

Vairākas ES elektrības kompānijas ir saņēmušas simtiem miljonu eiro subsīdijas (katra), pēdējo gadu laiku. Tā, zviedru giganta Vattenfall filiāle Nīderlandē ir saņēmusi pusmiljardu (!) Eiro no 2015. līdz 2020.g. Turklāt, dažas no firmām nemaksā nodokļus pilnā apmērā, jo ir reģistrētas ofšoros, līdz ar to valsts budžets un nodokļu maksātāji nesaņem atpakaļ ieguldītus līdzekļus. Tieši otrādi, nauda tiek virzīta ārpus valsts nezināmā virzienā.

Kādreiz Francijā tika piemērots 50% nodoklis t.s. ekstra peļņai. Šādas sistēmas ieviešana šodien ļautu novirzīt valsts budžetā tik nepieciešamus līdzekļus - runa ir par miljardiem Eiro. Līdzīga sistēma eksistējā arī ASV, Kanādā un Itālijā, kur peļņai virs 8% tika pielāgots nodoklis 80%.

Valdība, citējot partijas sponsorus apgalvo, kā problēmas risinājums ir liberalizācija un tirgus visu atrisinās. Viņi perfekti zina, ka pati liberalizācija ir problēma, nevis risinājums. Ir laiks arī elektrības kompānijām ieguldīt savu daļu cenu kāpuma segšanai, bet elektrība ir jābūt sabiedriskajām labumam.

Krotow 21.decembris 2021 16:43
0 0 Atbildēt

Lai atceļ subsīdijas naftas un gāzes kompānijām. Tur vien cik līdzekļu atbrīvosies.

Pļurkt 21.decembris 2021 16:32
2 1 Atbildēt

Jebkurai vēja un saules enerģijas izmantošanas iespējai ir jāuzbūvē pilnīgi tādas pat jaudas TESi!!! Tas ir gadījumam ja nav tās saules un nav tā vēja.

Pieņemsism, ka laika apstākļi ir ideāli un saules un vēja enerģija tiek izmantota uz pilnu klapi..... TESi stāv dīkā!! Tā dīkā stāvēšana maksā naudu!!

Jebkura vaida zaļā enerģija KĀ LIKUMS sadārdzinās enerģijas ieguvi PUSOTRAS reizes. Respektīvi, jo vairāk būs helio un vēja parku, jo dārgāka būs elektroeneģija!

KĀ TIK ELEMENTĀRAS LIETAS VAR NESAPRAST???

Cita lieta, ja ar helio tiek noklāti visi tuksneši..... BET kā iegūto elektroenerģiju transportēt pie patērētāja, jo tie būs kolosāli zudumi!! Nākamais - smiltis vairs neuzkarsīs, jo būs ēnā aiz saules paneļiem.... ka tik nesākas jauns leduslaikmets!!

Var jau noklāt ar vēja parkiem visas okeānu piekrastes, bet ja aiz tām samazinās vēja ātrums un lietus mākoņi vairs netiek aizpūsti uz kontinenta vidieni??? = tuksneša zona vismaz Eirāzijā krietni palielināsies!! Polijā, Čehijā, Ungārijā bijušajā Dienvidslāvija vajag tuksnesi??!!

Vēl totālākas glupības kā zaļo afērā cilvēce ne tikam nav redzējusi, bet arī laikam nekad neredzēs!

650 21.decembris 2021 23:43
0 0 Atbildēt

Hmm.Ja es tOlettē pieeju pie pissuāra, izvelku (savu) Galu un sāku skaļi urineet- kas tad es īsti esmu, Gala, Produkta, vai paša Poda (Siles) lietotājs?

Diez siles gala pašam galējajam lietotājam kkādi vēl galējāki gali ir?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 5

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti