Dīzeļu nenovēršamās beigas

anonimikis Reģ.: 18.10.2002

Dīzeļdzinēju gals vieglajos auto jau ir tuvākās nākotnes jautājums. Visas ziņas rāda, ka Eiropā tos vairs negrib, pasaulē nekad nav sevišķi cienījuši.Pircēji nepērk, ražotāji drīz neražos, pilsētplānotāji aizliegs rādīties pie mierīgiem iedzīvotājiem. Diemžēl Latvijā daļai autobraucēju tas jau kļuvis reliģisks jautājums un iestājusies būtiska atkarība, kas neļauj adekvāti novērtēt realitāti. Šis varētu būt psiholoģiskas palīdzības topiks, kas ļautu šiem nabaga cilvēkiem lēnām pierast pie gaidāmā. Varam ik pa laikam te mest ziņas, kas liecina par gala tuvošanos. Dīzelisti, savukārt, var bliezt savus noliegumus, maukt zem tiem 130 plusiņus, ja tas palīdz vieglāk pārdzīvot skarbo dzīves realitāti.

1 2
GB12 Reģ.: 29.03.2011
0 1 Atbildēt
0pis Reģ.: 16.02.2023
0 0 Atbildēt

Renō rūpnīcas pielāgojas un sāk ražot dronus. Valsts pasūtījums un smadzenes nečakarē skrjagas ar garantijas pieteikumiem, ka pēc 5 gadiem uzmeties rūsas pleķis. 

www.defensenews.com/global/europe/2026/01/20/french-carmaker-renault-to-produce-long-range-drones-for-french-forces/

GB12 Reģ.: 29.03.2011
0 0 Atbildēt

Renault galvenais akcionārs ir valsts, līdz ar to, tur cita opera.

Aigars1981 Reģ.: 23.01.2026
0 0 Atbildēt

Nav vel nekas tā saplānots un nekas izdarīts lai cilvēki nomainitu Savus dīzeļus uz benzīna vai elektroauto un domāju ka tuvākos 10 gadus nekādu baigo izmaiņu šajā ziņā nebūs,nedaudz vairāk jau jā ,zinu paziņas kas iegādājoties šobrīd jaunus auto izvēlas benzīna nevis dīzeļus bec cik tadu ir pret pārējiem .

Kalvis99 Reģ.: 13.09.2017
0 0 Atbildēt

Auto skaits un degvielas veidi Latvijā

Statistics of registered vehicles | Vehicles | Statistics | Road traffic

Date

Total Cars

Petrol Cars

Diesel Cars

01.01.2018

689,536

248,926

387,995

01.04.2018

693,385

247,085

393,871

01.07.2018

706,041

248,556

404,745

01.10.2018

710,433

244,864

413,218

01.01.2019

707,841

238,207

418,226

01.04.2019

711,536

236,392

424,270

01.07.2019

721,467

236,495

434,281

01.10.2019

728,907

235,064

443,697

01.01.2020

727,164

230,506

447,468

01.04.2020

729,529

228,823

452,068

01.07.2020

733,909

228,301

457,267

01.10.2020

741,292

227,639

465,694

01.01.2021

739,124

223,989

468,130

anonimikis Reģ.: 18.10.2002
1 4 Atbildēt

Pat Latvijā 2025.gadā no 25K reģistrētiem jauniem auto tikai 5K ir dīzeli. Nepērk tos arī pie mums vairs neko daudz. 

GTD2 Reģ.: 18.10.2004
1 0 Atbildēt

Viens no iemesliem, ka ir ļoti mazs piedāvājums ar dīzeļiem

ZZZZ Reģ.: 26.02.2014
1 0 Atbildēt

GTD2 rakstīja:

Viens no iemesliem, ka ir ļoti mazs piedāvājums ar dīzeļiem

Un arī vēl viens, ka tiem ražotājiem, pašiem jāmaksā soda naudas, tāpēc ražo visādus puselektriskus, lai sasniegtu mazizmešu normas. 

1 0 Atbildēt

Nu jā perk vairak benziniekus ,tagat jau tie 1,5l ar gandriz 200hp un ed ar pamaz vienigi cik tie dzineji ilgi ies un kadas buss atsauksmes pec kādiem pieciem gadiem to manīs

MMX Reģ.: 03.03.2022
2 0 Atbildēt

WALA rakstīja:

Kamēr vien tie auto pēc 5 gadi visi kā viens netiek pārstrādāti koservbundžās - vari slacīt ko vien ienāk prātā - ar to elektronikas daudzumu ko tur bāž iekšā nekas labs nav gaidāms, un tas pats attiecas uz ar elektroniku piebāztiem ICE. 

Un ņemot vērā ka pat serveri netiek mainīti nereti pat pēc 10 gadiem - nekas labs šajā visā pasākumā nav gaidāms.

Šis man atgādina galda spēles Warhammer 40k sižetu, kurā mehāniķus ir aizstājuši tehnoloģiju priesteri, kas ar lūgšanām un visādiem zīmogiem mēģina pierunāt tā laika iekārtas darboties 😁

Tā kā pats ik pa brīdim darbojos ar industriālo automātiku un esmu elektriķis pēc izglītības, man šermuļus uzdzen jau teksti ko dzirdu no jauno ICE auto braucējiem par dažādiem gļukiem - bremzēšanām, motora dīvainām darbībām, utt. Visa elektronika gļuko, atšķiras tikai laiks līdz pirmajiem gļukiem un vai kāds ir paredzējis risinājumu gļuku apejai. Automātikā metode ir vienkārša - vai nu brauc līdz pirmajiem gļukiem mazsvarīgākās sistēmās vai arī vienkārši periodiski mani iekārtas, pat ja tās vēl darbojas. Attiecīgi sarežģītāks jaunais auto - 5-10 gadi un uz lūžņiem.

Es pats braucu ar 2016. gada dīzeļhečbeku ar manuālo kārbu un manuālo rokas bremzi, un pat tad šoziem biju spiests lielajos salos slēgt ārā saķeres kontroli jo pilnīgi jutu nepareizu dzinēja darbību. Kur tur vēl elektroauto? Kā otrais auto jā, viennozīmīgi. Kā vienīgais? Varbūt tikai kaut kur tuvāk Rīgai lai uzreiz var savāk evakuātors un aizvest uz dīlercentru.

eidis Reģ.: 07.11.2001
2 0 Atbildēt

MMX rakstīja:

WALA rakstīja:

Kamēr vien tie auto pēc 5 gadi visi kā viens netiek pārstrādāti koservbundžās - vari slacīt ko vien ienāk prātā - ar to elektronikas daudzumu ko tur bāž iekšā nekas labs nav gaidāms, un tas pats attiecas uz ar elektroniku piebāztiem ICE. 

Un ņemot vērā ka pat serveri netiek mainīti nereti pat pēc 10 gadiem - nekas labs šajā visā pasākumā nav gaidāms.

Šis man atgādina galda spēles Warhammer 40k sižetu, kurā mehāniķus ir aizstājuši tehnoloģiju priesteri, kas ar lūgšanām un visādiem zīmogiem mēģina pierunāt tā laika iekārtas darboties 😁

Tā kā pats ik pa brīdim darbojos ar industriālo automātiku un esmu elektriķis pēc izglītības, man šermuļus uzdzen jau teksti ko dzirdu no jauno ICE auto braucējiem par dažādiem gļukiem - bremzēšanām, motora dīvainām darbībām, utt. Visa elektronika gļuko, atšķiras tikai laiks līdz pirmajiem gļukiem un vai kāds ir paredzējis risinājumu gļuku apejai. Automātikā metode ir vienkārša - vai nu brauc līdz pirmajiem gļukiem mazsvarīgākās sistēmās vai arī vienkārši periodiski mani iekārtas, pat ja tās vēl darbojas. Attiecīgi sarežģītāks jaunais auto - 5-10 gadi un uz lūžņiem.

Es pats braucu ar 2016. gada dīzeļhečbeku ar manuālo kārbu un manuālo rokas bremzi, un pat tad šoziem biju spiests lielajos salos slēgt ārā saķeres kontroli jo pilnīgi jutu nepareizu dzinēja darbību. Kur tur vēl elektroauto? Kā otrais auto jā, viennozīmīgi. Kā vienīgais? Varbūt tikai kaut kur tuvāk Rīgai lai uzreiz var savāk evakuātors un aizvest uz dīlercentru.

Hmmm. Un kāpēc uzsvars uz elektroauto? Manuprāt šobrīd visi auto ir ar aptuveni vienādu automātikas aprīkojumu sadaļā, kas ir aiz piedziņas. Savukārt piedziņa EV kāreiz ir stipri vienkāršāka kā ICE. Kādu brīdi braukāju ar jauno Kaskaiš. Tam visu lampiņu midžināšana aptuveni tāda pat kā ID3. Bet pa virsu vēl diezgan plānprātīga start - stop sistēma un visiai aizdomīgs 1,3l motors komplektā ar variatoru. Tam 1.3l motoram ir 160bhp un start/stop sistēma gaitā komplektā ar variatoru. Domāju, ka tur tieši šī sadaļa nekādu ilgo mūžu nepiedzīvos

feciic Reģ.: 09.05.2008
1 0 Atbildēt

anonimikis rakstīja:

Pat Latvijā 2025.gadā no 25K reģistrētiem jauniem auto tikai 5K ir dīzeli. Nepērk tos arī pie mums vairs neko daudz. 

Tam ir vairāki iemesli:

1. Salīdzinoši mazāks piedāvajums

2. Benzīni nu jau vairs neko neatpaliek no dīzeļa patēriņa ziņā

3. Cenas starpība starp dīzeli un benzīnu iegādes brīdi, jābūt diezgan lielam nobraukumam lai dīzelis spētu atmaksāties ņemot vērā mazo patēriņa starpību. 

MMX Reģ.: 03.03.2022
1 0 Atbildēt

eidis rakstīja:

MMX rakstīja:

WALA rakstīja:

Hmmm. Un kāpēc uzsvars uz elektroauto? Manuprāt šobrīd visi auto ir ar aptuveni vienādu automātikas aprīkojumu sadaļā, kas ir aiz piedziņas. Savukārt piedziņa EV kāreiz ir stipri vienkāršāka kā ICE. Kādu brīdi braukāju ar jauno Kaskaiš. Tam visu lampiņu midžināšana aptuveni tāda pat kā ID3. Bet pa virsu vēl diezgan plānprātīga start - stop sistēma un visiai aizdomīgs 1,3l motors komplektā ar variatoru. Tam 1.3l motoram ir 160bhp un start/stop sistēma gaitā komplektā ar variatoru. Domāju, ka tur tieši šī sadaļa nekādu ilgo mūžu nepiedzīvos

Par to ka idejiski elektroauto vajadzētu būt vienkāršākiem es pilnīgi piekrītu. Problēma ir faktā ka ražotāji, sekojot Teslas piemēram un kaut kādām savām fantāzijām, tieši elektroauto sāka piebāzt ar displejiem visos galos, visādiem spīguļiem un elektronikām. Tehniski tie paši VW varēja elektrodzinēju ielikt golfam un pasātam, un miers, bet nē, jātaisa vesela jauna auto sērija ar navarotiem, ekrāniem, utt.. Cik saprotu pēdējā laikā gan elektroauto ir drusku samazinājuši figņu skaitu bet ICE palielinājuši, tad piekrītu ka situācija jau ir līdzīga.

Kas attiecas uz modernajiem 1.3 ar variatoru un tamlīdzīgiem risinājumiem - ICE kas lietojams ilgtermiņā sākas ar dzinēja tilpumu ap 1.8, viss pārējais pamatā ir pirmajam pircējam. Jā, ir kaut kādi atsevišķi risinājumi kas ir ilgāk braucami, bet otrreizējā un trešreizējā tirgū tā jau ir uzprasīšanās uz piedzīvojumiem. Tas pats attiecas arī uz lielajiem tilpumiem virs 2.0, tur arī tāds mīnu lauks ar apkopju izmaksām un tehniskajiem risinājumiem.

0 0 Atbildēt

Te patiesībā grūti salīdzināt to visu,kādu laiku atpakaļ kad bija mazāk prasību un daudzi sapirkās dīzeļus varēja izgriezt visas ekaloģijas un ar mazu patēriņu bet ar palielu jaudu braukāt,te ar tā cena tiem vecajiem bembjiem piemēram un likās ka nu baigi ekanomiski kopsummā ,varēja nobraukt gadus 4 un par to pašu summu vai dārgāk.tos pārdot tai pat laikā kārtīgam benziniekam pateriņs paliels un nodoklis bet tur nevar salīdzinat ,daudz dažādu auto gan motori gan nodokļi gan izmaksas.Tagat cits laikmets ,met pakaļ jaunos auto ,var nopirkt gandrīz katrs un nopirkt jaunu ,pārsvarā benzīnieku ar mazlitrāžas motoru tai pat laikā pietiekami daudz zirgu un kautvai pec gadiem 4 vai vairāk tas sāks brukt un kas zin tas izmaksas jo tie auto vel nav kartīgi pabraukti un saprasti ,pec gadiem 4 nomainīs atkal jaunu un braukās ar nelielām izmaksām ,svaigu auto pilnu visu nepieciešamo ekstru un nebaidoties pielaist ziemā un par visādām ekaloģijām apskatēs ,tās varētu but daļējas dīzelu beigas bet tā ka dabut no aprites arā dizeļus nu domāju vel illlgggiii gadi un kas to vel zin.

eidis Reģ.: 07.11.2001
0 0 Atbildēt

MMX rakstīja:

eidis rakstīja:

MMX rakstīja:

WALA rakstīja:

Par to ka idejiski elektroauto vajadzētu būt vienkāršākiem es pilnīgi piekrītu. Problēma ir faktā ka ražotāji, sekojot Teslas piemēram un kaut kādām savām fantāzijām, tieši elektroauto sāka piebāzt ar displejiem visos galos, visādiem spīguļiem un elektronikām. Tehniski tie paši VW varēja elektrodzinēju ielikt golfam un pasātam, un miers, bet nē, jātaisa vesela jauna auto sērija ar navarotiem, ekrāniem, utt.. Cik saprotu pēdējā laikā gan elektroauto ir drusku samazinājuši figņu skaitu bet ICE palielinājuši, tad piekrītu ka situācija jau ir līdzīga.

Kas attiecas uz modernajiem 1.3 ar variatoru un tamlīdzīgiem risinājumiem - ICE kas lietojams ilgtermiņā sākas ar dzinēja tilpumu ap 1.8, viss pārējais pamatā ir pirmajam pircējam. Jā, ir kaut kādi atsevišķi risinājumi kas ir ilgāk braucami, bet otrreizējā un trešreizējā tirgū tā jau ir uzprasīšanās uz piedzīvojumiem. Tas pats attiecas arī uz lielajiem tilpumiem virs 2.0, tur arī tāds mīnu lauks ar apkopju izmaksām un tehniskajiem risinājumiem.

Skatoties EV konstatēju, ka uz ICE uzbūvētie EV ir neveiksme, jo tiem nav vietas baterejai un to iekrāmē bagažniekā ar secīgu svarojuma un ietilpības zudumu. Tāpēc VAG rīkojas prātīgi veidojot atsevišķu līniju. 

Savukārt vienā laika periodā uzkārtie bubinatori abām grupām ir aptuveni vienādi. Rezultātā ICE ir sarežģītāks un nestabilāks par spēka agregātu sadaļu. 

taaneko Reģ.: 30.07.2008
2 0 Atbildēt

https://www.delfi.lv/auto/55116266/e-mobilitate/120108054/dizelis-elektribas-vieta-stellantis-atjaunos-dizeldzineju-piedavajumu-savos-modelos

Skarbi Tev. Slapjo sapnīšu vietā, par maigi žūžojošiem elektroauto, nāksies atmosties tarkšķošu un kūpošu dīzeļu ielenkumā, kur tie tarkšķošie un kūpošie centīsies pārspēt viens otru tarkšķēšanā un kūpēšanā.

1 2

Lasītākie raksti

Jaunie raksti