Latvijā jauniem elektroauto noteikts 4500 EUR, bet lietotiem elektroauto un jauniem ārēji lādējamiem hibrīdauto 2250 EUR atbalsts 57

 
Nozare.lv | 4.janvāris 2022 8:24

Izsludināts konkurss auto tirgotājiem par atbalstu elektroauto un mazemisiju hibrīdauto iegādei, un tajā pieejams Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansējums 10 miljonu eiro apmērā, liecina VSIA "Vides investīciju fonds" paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

"Vides investīciju fonds" aicina iesniegt projektus Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansētajā atklātajā konkursā "Siltumnīcefekta gāzu emisijas (SEG) samazināšana transporta sektorā - atbalsts bezemisiju un mazemisiju transportlīdzekļu iegādei" atbilstoši pasaulē saskaņotā vieglo transportlīdzekļu testēšanas procedūras (WLTP) svērtajam kombinētajam ciklam.

Konkursā pieejamais Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansējums ir 10 miljoni eiro.

Projekta pieteikumus var iesniegt Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pārziņā esošajā transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā reģistrēti komersanti, kas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ierīkojuši un reģistrējuši transportlīdzekļu tirdzniecības vietu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji aģentūrai LETA norādīja, ka CSDD reģistrētas 777 tirdzniecības vietas, bet komersants vienlaikus var ierīkot vairākas tirdzniecības vietas. Tātad ikviens komersants, kas izpilda projektu konkursa nolikuma prasības un noslēdz līgumu par projekta īstenošanu ar "Vides investīciju fondu", var pārdod iedzīvotājiem jaunus un/vai lietotus elektromobiļus vai jaunus ārēji lādējamus hibrīdauto, tas ir, konkursā var "uzvarēt" neierobežots skaits automašīnu tirgotāju.

Turklāt konkursa nolikums neparedz konkrētu finansējuma apjomu katram projekta īstenotājam. Konkursa ietvaros ir pieejams maksimālais finansējuma apjoms 10 miljonu eiro neatkarīgi no tā, cik daudz būs projektu īstenotāju. Līdz ar to, ja komersants būs noslēdzis līgumu par projekta īstenošanu, tad par katru pārdoto elektromašīnu vai ārēji lādējamu hibrīdauto tas attiecīgi saņems finansējumu šī konkursa ietvaros. Komersantam "Vides investīciju fondā" būs jāiesniedz pārskatu un pamatojošos dokumentus, savukārt maksājumu veiks VARAM.

Pieteikumi projektā iesniedzami līdz šī gada 3.februārim.

Kā ziņots, Ministru kabinets 21.decembrī apstiprināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto atbalsta programmu elektroauto iegāde. VARAM atbalsta programmā ir ietvērusi virkni nosacījumu, lai šādu transportlīdzekļu iegāde būtu pieejama pēc iespējas plašākam iedzīvotāju lokam, lai elektromobiļus un ārēji lādējamus hibrīdauto varētu iegādāties iedzīvotāji, kas ikdienā regulāri darba vai privātām vajadzībām izmanto automašīnas.

Atbalsta programmā pieejamais kopējais finansējums ir 10 miljoni eiro. Finansējuma apmērs jauniem elektromobiļiem noteikts 4500 eiro, lietotiem elektromobiļiem un jauniem ārēji lādējamiem hibrīdauto (līdz 50 g CO2/km) - 2250 eiro.

Vienlaikus papildu atbalstu 1000 eiro apmērā varēs saņemt par esoša transportlīdzekļa norakstīšanu, nododot to apstrādes uzņēmumam saskaņā ar Nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas likumu, kā arī būs iespēja saņemt auto tirgotāja sniegto papildu atlaidi vai citu vienu vai vairākus stimulējošus risinājumus.

Pēc VARAM rīcībā esošās informācijas, šobrīd tirgū ir pieejami vismaz divi mazas klases jauni elektromobiļu modeļi ar bāzes vērtību līdz 25 000 eiro un vismaz 15 dažādi mazas, vidējas, apvidus un kravas klases elektromobiļu modeļi ar bāzes vērtību līdz 40 000 eiro. Mašīnu ar iekšdedzes dzinējiem piedāvājumā gan ir būtiski vairāk un tās ir lētākās.

Ņemot vērā pieejamā finansējuma apjomu, VARAM prognozē, ka kopējais iegādāto elektromobiļu un ārēji lādējamu hibrīdauto skaits varētu sasniegt 3800, kā rezultātā siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājums ar konkursa ietvaros iegādātajiem transportlīdzekļiem būtu ap 9800 tonnu CO2 gadā jeb 49 000 tonnu CO2 piecu gadu monitoringa periodā.

Noderīgi:

Jaunākie Latvijā nopērkamie elektroauto ir:

Ūdeņraža auto pēc būtības arī ir elektroauto un attiecīgi Latvijā tiek reģistrēts

 
57 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
GTD2 4.janvāris 2022 9:50
16 6 Atbildēt

žēl,ka nevarēja jeb nemācēja atrast 10miljoniem jēdzīgāku pielietojumu.

GTD2 4.janvāris 2022 17:03
9 4 Atbildēt

tomēr ir atšķirība vai mēs piemaksājam subsidijas veidā lai daži privātie var iegādāties sev izpriecu mantiņu , vai arī pa to naudu iegādāties nepieciešamos, piemēram, policijas auto kuriem nauda budžetā trūkst, un tapēc daļa no tiem tiks nomāti tā kārtējo reizi pārmaksājot. Bet protams labāk kārtējo reizi to izklekerējot un pašiem sēdēt parādos ar pliku pakaļu uz mūrīša

Aigi 4.janvāris 2022 13:08
6 6 Atbildēt

Ļoti loģisks pielietojums.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 4

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 17

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti