Kāpēc ņirgājas par 36 000 cilvēku ar kustību traucējumiem - invalīdu stāvvietas atļauja 17

 
Andris Kulbergs - speciāli iAuto | 29.septembris 2022 12:53

"Mēs ņirgājamies par 36 000 cilvēkiem ar kustību traucējumiem visā Latvijā un tik pat ar īslaicīgiem kustību traucējumiem, pazemojot viņus ar pilnīgi bezjēdzīgu un apgrūtinošu procesu ar invaliditātes apliecības un secīgi stāvvietas iegūšanu. Pēdējais, ko cilvēkiem ar apgrūtinātu kustību vajag, ir nepieciešamība staigāt no vienas valsts iestādes uz otru,” uzskata A.Kulbergs.

Latvijā saņemt invalīdu stāvvietas atļauju cilvēkiem ar kustību traucējumiem uz noteiktu laika periodu pēc operācijas vai nelaimes gadījumiem praktiski nav iespējams, jo, kamēr iestādes apstiprina invaliditāti, bieži vien cilvēkam ratiņkrēsls vai kruķi nav vairs nepieciešami, uzskata Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs. Balstoties uz savu personīgo pieredzi, A.Kulbergs uzskata, ka valstī ir jāmazina bezjēdzīgā birokrātija un jāatvieglo cilvēkiem ar kustību traucējumiem piekļuve infrastruktūras izmantošanai.

Foto: Andris Kulbergs

Pēc avārijas A.Kulbergs pieredzēja apgrūtinošu procesu, kad, cenšoties iegūt invalīda stāvvietas atļauju, bijis liecinieks milzu birokratizācijai. “Pēc avārijas periods manā dzīvē ir bijis pietiekami smags. Man bija jāmācās 5 mēnešus pārvietoties pa invalīdiem nepiemērotajām Rīgas ielām ar ratiņkrēslu, no jauna būs jāmācās staigāt un jāiet uz neskaitāmām fizioterapijas nodarbībām. Paralēli tam sapratu, ka mēs ņirgājamies par 36 000 cilvēkiem ar kustību traucējumiem visā Latvijā un tik pat ar īslaicīgiem kustību traucējumiem, pazemojot viņus ar pilnīgi bezjēdzīgu un apgrūtinošu procesu ar invaliditātes apliecības un secīgi stāvvietas iegūšanu. Pēdējais, ko cilvēkiem ar apgrūtinātu kustību vajag, ir nepieciešamība staigāt no vienas valsts iestādes uz otru,” uzskata A.Kulbergs.

Ja kāda iemesla dēļ ir radusies nepieciešamība pēc invalīda stāvvietas apliecības saņemšanas, cilvēkam ar īslaicīgiem kustību traucējumiem traumas vai avārijas dēļ tas praktiski nav iespējams, savukārt cilvēkiem ar pastāvīgo invaliditāti ir jārēķinās ar sarežģītu, ilgu un ikgadēju birokrātisku procesu. No sākuma ir jāsaņem nosūtījums no ģimenes ārsta uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju (Valsts komisija). Valsts komisijai pēcāk ir jāiesniedz iesniegums ar lūgumu veikt invaliditātes ekspertīzi, iesniegumam pievienojot ģimenes vai ārstējošā ārsta nosūtījumu uz komisiju un citus medicīniskos dokumentus pēc nepieciešamības. Tas vidēji aizņem 1,5 mēnešus. Ja ir nepieciešams saņemt Invalīdu stāvvietas karti, pēc tam ir jādodas arī uz CSDD.

“Ja esi pēc avārijas izrakstīts no slimnīcas ar kruķiem vai ratiņkrēslā, tad rēķinies, ka izmantot invalīdu stāvvietu tev traucē likums. Dodoties pēc zālēm, uz fizioterapiju, ārsta vizīti vai vienkārši pēc pārtikas, visu stāvlaukumu var nākties šķērsot ar kruķiem vai ratiņkrēslu, jo iegūt tikai invalīdu stāvvietas atļauju ir neiespējami. Cilvēkiem, kuriem ir kustību traucējumi, ikdienā jau tā ir grūti pārvietoties pat pa savu dzīvesvietu. Tomēr viņi ir spiesti gaidīt rindās, braukt no vienas iestādes uz otru, lai saņemtu primāri nepieciešamo atļauju, kas atvieglo tālāko ikdienas pārvietošanos. Sistēma piespiež cilvēkus nepakļauties noteikumiem un pēcāk viņus par to soda,” pauž A. Kulbergs.

Auto asociācijas prezidents akcentē, ka šādam procesam cauri katru gadu no jauna ir spiesti iet cilvēki ar kustību traucējumiem vai invaliditāti uz mūžu. “Paradoksāli, bet fakts – mēs esam traģiski birokratizējuši tik elementāru lietu cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Arī cilvēki ar invaliditāti no dzimšanas ir spiesti katru gadu pierādīt Valsts komisijā, ka nav notikuši brīnumi un viņiem nav ataugusi neesoša ekstremitāte vai atjaunojusies no dzimšanas zudusī redze,” piebilst A. Kulbergs.

Risinājums – ārstējošais ārsts izsniedz invalīdu stāvvietas atļauju

Latvijā ir izbūvēta plaša invalīdu stāvvietu infrastruktūru pie tirdzniecības, pārtikas, izklaides un citiem objektiem. Diemžēl šī infrastruktūra ikdienā netiek izmantota un stāvvietas ir tukšas, jo cilvēki ir spiesti iet cauri birokrātijas labirintam, lai nonāktu līdz atļaujas izsniegšanai. Rezultātā cilvēki ar kustību traucējumiem ir spiesti pārkāpt noteikumus, novietojot transporta līdzekli ērtākā vietā. A.Kulbergs uzskata, ka risinājums ir ļaut pilnvarotam ārstējošam ārstam uz laiku, kamēr pacientam ir atvērta slimības lapa, izsniegt invalīdu stāvvietas atļauju.

“Ir daudz cilvēku, kuri pēc smagām operācijām vai citām traumām uz ierobežotu laiku ir spiesti pārvietoties ar kruķiem vai ratiņkrēslos. Viņi bieži nevar gaidīt mēnesi un vairāk, lai saņemtu nepieciešamo invaliditātes apliecību un nodrošinātu sev ērtāku pārvietošanos ikdienā, tāpēc, ļoti iespējams, atmet visam ar roku un faktiski savu dzīvi uz šo laiku neatvieglo. Manuprāt, valsts šo procesu varētu padarīt elementārāku, ļaujot ārstējošajam ārstam izsniegt invalīdu apliecību cilvēkiem, kuriem kustību traucējumi ir īslaicīgi, uz slimības lapas laiku,” uzsver Auto asociācijas prezidents.

 
Visi komentāri
 
didzisk 29.septembris 2022 13:22
3 1 Atbildēt

Vienam radagabalam amputēja kāju... Tad reizi gadā viņam bija jāiziet medicīniskā komisija, lai varētu joprojām oficiāli būt par invalīdu, tieši kā Kulbergs raksta.

"A ja nu tā kāja pa šo gadu izaugusi vietā".

Pļurkt 29.septembris 2022 13:50
2 0 Atbildēt

Manam kaimiņam un darba biedram (nu jau bijušajam) arī katru gadu bija jābrauc uz ārstu komisijām. Par sevi šis nebija sašutis, jo invaliditāte tāda ne visai redzama. BET reizi atbrauca totāli sašutis - esot redzējis kā uz komisiju ar nestuvēm atnes invalīdu bez abām kājām, vienas rokas un stipri sakropļotu otro roku!!!

Vispār stulbuma kalngals!! Šis tā arī teica - šim vīrukam izaugs kājas un rokas, ka KATRU gadu ir jāatrādās komisijai??!!

Pļakt 29.septembris 2022 16:22
0 1 Atbildēt

nepārspīlē - es arī zinu gadījumu, kur tās lietas bija jānokārto, jo cilvēks palika uz mūžu ratiņkrēslā. Jā, sākumā bija jāatrādās reizi pusgadā, bet komisija bija pretimnākoša, ārsts iznāca līdz mašīnai un pārliecinoties, ka tas ir tas pats cilvēks, kuram labāk nepaliks, iedeva to "papīru uz mūžu", saskaņojot visu, ko prasa likums. Nevajag pašiem nezko iedomāties, izturēties rupji pret ārstiem un tēlot baigos kara invalīdus un apvainotos - cilvēcīga, saprotoša attieksme no abām pusēm un būs ok!

labais 29.septembris 2022 23:53
0 0 Atbildēt

Mums gan, vectēvam vajadzēja komisijai pierādīt ka kāja viņam nav ataugusi un neataugs, jo būdams invalīds no pusaudža gadiem (zaudēja labo roku no kara atstātām trofejām). Un kad vecumdienās zaudēja kāju un pats uzmeistaroja koka puļķi uz kura stutēties, tad ārstu "komisija" pat grupu negribēja dot, jo viņš taču staigā. Bet tā nu ir, kamēr uz savu ādu nejūt ciešanas, tikmēr var paņirgāties par invalīdiem.

ABC 29.septembris 2022 16:07
2 0 Atbildēt

Vispār jau tie ir meli>

Stāvvietai atļauju dod uz 10 gadiem uzreiz.

Pagarināt grupu arī nav vajadzīgs katru gadu.

Man ir abas kājas, bet grupu pēdējo reizi iedeva uz 5 gadiem

Apvienotais Saraksts 29.septembris 2022 13:23
1 3 Atbildēt

Beidzot kāds rūpējās par cilvēkiem ar kustības traucējumiem. Balsojiet par Andri!

mehs 29.septembris 2022 13:51
1 2 Atbildēt

Pēc vēlēšanām invalīdu nebūšanas tiks noliktas dziļākajā atvilknē. Paēdušais neēdušo nesprot. Šeit pieminētas kustību invalīdu problēmas, bet ir taču dzirdes, redzes un arī garīgo traucējumu invalīdi, kā lai visiem vidi pielāgo. Pieļauju, ja kungs ar ratiņiem var nobraukt 2m, tad var arī 10m nobraukt tas tikai stiprinās veselību.

Iautofans 29.septembris 2022 13:58
17 0 Atbildēt

Pirms pats neiejutās invalīda ādā, bija galīgi pajāt.

Genau 29.septembris 2022 14:07
10 0 Atbildēt

Teikšu vēl precīzāk - pirms nebija sarakstā, bija galīgi pajāt.

Maris 29.septembris 2022 16:47
0 0 Atbildēt

cik bieži tu par to domā, ja neesi ar kustību traucējumiem?

1.grupas i 29.septembris 2022 14:06
8 0 Atbildēt

Tik viennozīmīgi, kā to pasniedz AK vis nav - Rīgā, it īpaši centrā vai pie Alfa tirdzniecības centra reti no kuras mašīnas izkāpj tāds invalīds, kuram tik tiešām vajadzētu piebraukt pie pašām durvīm - lielais vairums ir tādu, kuriem (pēc skata) tajās stāvvietās nebūtu jābūt, kamēr cilvēki ratiņkrēslos spiesti meklēt citu stāvvietu. Es domāju tieši otrādi - tai kartei būtu jābūt tādai, lai ne katram tā tiktu, lai tās neatdotu lietošanā paziņām, draugiem utt, tātad vēl stingrākai un tajā pašā laikā saprātīgai (lai neiznāk kā ar amputēto kāju) kontrolei.

Klibais 29.septembris 2022 14:17
0 0 Atbildēt

Pēc skata jau neko nevar pateikt. Tagad invalīdiem ir modernas protēzes, ka var pat skriet ātrāk par veselajiem. Bet cilvēks parastais ar salauztu kāju (vai abām) vispār nevienam nav vajadzīgs, kā saka lai lec uz vienas kājas, vai staigā uz rokām, visiem pofig. Bet uz ārstniecības iestādi tāpat jātiek, ārstiem jāatrādās, jātaisa rentgeni, jo tādas lietas pa telefonu vai Skupe izdarīt nevar.

imzz 29.septembris 2022 14:33
0 0 Atbildēt

Aha. Bija tak tas invalīds-skriešanas čempions no Dienvidāfrikas, kurš vairāk zināms ar to, ka nošāva savu draudzeni.

felix65 29.septembris 2022 19:45
0 0 Atbildēt

Nu un? Da pajāt! Sēdi mājās, nevis dauzies apkārt velns zin kādēļ. Kad "pēc raznarjadkas" šito "toleranto" darbavietas ieņems sievietes un kropļi, tad paskatīsimies uz TO reakciju.

vietējais 29.septembris 2022 20:14
1 1 Atbildēt

Visiem ir priekšrocības, izņemot veselajiem, melnā darba darītājiem, kkuri rukā uz 100+ %, lai uzturētu to "izredzēto" baru! Atsevišķas stāvvietas, atsevišķas kases, atsevišķas rindas u.t.t. Un tas viss uz veselo rēķina! Un valsts tik štuko, kā tos veselos vēl appist. Skarbi, bet fakts!

uii 30.septembris 2022 8:37
4 1 Atbildēt

maz vēl dzīvē esi redzējis - es, piemēram, ratiņkrēslā jau vairāk kā 25 gadus sēžu tādēļ, ka dzērājšoferis iebrauca manā joslā un uztriecās mašīnai, kurā es atrados. Kļuvu par "izredzēto" ar mazu darba stāžu un attiecīgi invaliditātes pensiju. Lai savilktu galus strādāju, saņemot nelielu atalgojumu (neesmu ne skolotājs, ne mediķis), dzīvoju viens līvānu tipa mājā un šausminos par granulu cenu, kuras šogad, par laimi izdevās nopirkt vēl par sakarīgu cenu. Kādēļ ne citur? - tādēļ, ka mazpilsētā nav liftu, attiecīgi daudzdzīvokļu mājā neiekļūt. No "izredzēto" iespējām izmantoju atlaides auto ekspluatācijas nodoklim un 15 EUR elektrībai, ko piedāvā Latvenergo, un, jā, stāvvietas karti. Ja kāds nesaprot, tad paskaidrošu, ka tā ir ļoti būtiska lieta "izredzētajiem", jo īpaši tiem, kas ratiņkrēslā. Tā nepieciešama, lai savu auto varētu novietot platākā stāvvietā, kas ļauj pilnībā atvērt mašīnas durvis un bez citu palīdzības izcelt un nolikt vajadzīgajā stāvoklī ratiņkrēslu. Kādēļ tā „izredzēto” stāvvieta iekārtota tuvāk pie ēkas, iestādes, veikala durvīm? - tādēļ, ka sliktos laikapstākļos, īpaši ziemā, kad ietves, laukumi ir sasniguši, invalīdam katrs metrs ir bīstams un grūti pārvarāms.

Skarbi, bet fakts!, taču zinu ļoti daudzus veselus (tādi vispār ir?) cilvēkus, kas dzīvo iekš viena miera, iet pēc pabalstiem un pat negrasās strādāt. Jā, viņiem nekas daudz nepieder, bet arī nevajag – paēd sarkanajā krustā, telefonu, elektrību, siltumu, komunālos apmaksā pašvaldība. Un vēl, redzot, cik grūti dažiem cilvēkiem pārvietoties pārejošas invaliditātes vai vienkārši vecuma dēļ domāju, ka kaut kādam „izredzēto” situācijas atvieglošanas mehānismam ir jāpastāv.

attālais 30.septembris 2022 10:16
1 0 Atbildēt

Veselajam ir tādas priekšrocības kā rokas un kājas, kas klausa.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

Valsts policija pastiprināti kontrolēs atļautā braukšanas ātruma ievērošanu (+ VIDEO) 3

No 15. līdz 21. aprīlim Eiropas Savienības dalībvalstīs organizē Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akciju "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa". Akcijā piedalās arī Latvija, un Valsts policija 19. aprīlī organizē 24 stundu ātruma kontroles maratonu, kura laikā pastiprināti uzrauga atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 12

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti