Ceļu satiksmes drošības padomes domnīcā pārrunāti risinājumi dzērājšoferu uzvedības labošanai 6

 
Nozare.lv | 26.marts 2023 9:13

Ceļu satiksmes drošības padomes (CSDP) domnīcā ceturtdien, 23.martā, pārrunāti risinājumi dzērājšoferu uzvedības labošanai, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijas pārstāvji.

Ministrijā norāda, ka domnīcā pārrunāti risinājumi uzvedības korekcijas programmām dzērājšoferiem un alternatīvi risinājumi, kā ierobežot autovadīšanu alkohola reibumā, tostarp veselības pārbaužu termiņu un kritēriju pārskatīšana un alkohola testu veikšana pirms sēšanās pie stūres.

Līdz ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa spēka zaudēšanu, vairs nepastāv iespēja piemērot administratīvo arestu autovadītājiem par sēšanos pie stūres alkohola reibumā. Pašlaik pastāv likuma norma, kas noteic, ka šoferiem, kuri sodīti par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā, nepieciešams iziet uzvedības korekcijas kursus, taču, kā CSDP domnīcas diskusijā norādīja eksperti, pastāv problēmas, kas apgrūtina šīs normas ieviešanu.

Viena no problēmām, pēc ekspertu atzinuma, ir tas, ka trūkst speciālistu, kuri būtu gatavi šādus kursus nodrošināt. Tāpat paredzams, ka uzvedības korekcijas kursi būtu pieejami tikai Rīgā, kas apgrūtinātu to pieejamību reģionu iedzīvotājiem. Eksperti arī norādījuši, ka kursu saturā būtiski iekļaut dalībnieku līdzdalību, piemēram, diskusijas un testus, kas veicinātu uzvedības maiņu.

Vienlaikus vairāki no domnīcas dalībniekiem aicināja paraudzīties uz jau esošajiem kursiem, kas domāti agresīvo autobraucēju uzvedības korekcijai. 

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) eksperti norādīja, ka pēc šo kursu apmeklēšanas novērojams īslaicīgs pozitīvs efekts - sešus mēnešus pēc kursu apmeklēšanas šoferi nepieļauj ar agresīvu braukšanu saistītus pārkāpumus. Tomēr diskusijas dalībnieki bija skeptiski par to, kādu efektu kursi sniegtu braucējiem, kuri regulāri sēžas pie stūres alkohola reibumā vai bez tiesībām.

Eksperti kā alternatīvus risinājumus uzvedības korekcijas kursiem vienojās nākotnē izskatīt risinājumus, kas saistīti ar veselības pārbaužu kritērijiem un termiņiem, piemēram, dzērājšoferiem liekot biežāk pārbaudīt veselības stāvokli. Tāpat domnīcas dalībnieki lēma nākotnē plašāk pārrunāt risinājumu, kas saistīts ar alkohola testu veikšanu pirms sēšanās pie stūres - kā īstenot šādu priekšlikumu, kādus resursus tas prasītu un kāda būtu darba devēju loma šī risinājuma ieviešanā.

CSDP domnīcā apspriestos risinājumus tālāk skatīs Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā, aplūkojot priekšlikumus grozījumiem Ceļu satiksmes likumā.

CSPD domnīcā piedalījās pārstāvji no Satiksmes ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Tieslietu ministrijas, CSDD, Rīgas domes, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra, elektroskrejriteņu nomnieka "Tuul", Rīgas domes, kā arī nevalstiskajām organizācijām "Drošās ielas" un "Pilsēta cilvēkiem".
 

 
Visi komentāri
 
650 26.marts 2023 16:55
0 0 Atbildēt

Izskatās, ka skaļi izbazūnētie "uzvedības maiņas" pasākumi būs tā mērķtiecīgi noorientēti uz lielRīgas psihiatrijas centra "atbildības zonā" dzīvojošajiem dzērājiem.

Elektroskrejriteņu "nomnieks" drošvien ir atrisinājis "savu" problēmu ar vairākpersonu braucējiem uz/viena un ar savu to izmētāto dzelzs s*uudu novākšanu no trotuāriem un/vai zālājiem.Tāpēc (par/To!) viņš tagad ir nokļuvis pašā problēmu risināšanas Perzidijā.Jā.

Bet diezin vai sava nopelniem Bagātā bisnesmūža laikā šamais te "nomnieks" kopā ar ("lielpilsēta/dižcilvēkiem") būs pabijis kādos tādos dažādos no psihiskās pilsētu civilizācijas attālinātākos novadu Apakšnovados, kur visādi šitādi cilvēkveidīgie radījumi (veiksmīgi un nesodīti) dzer un brauc jau kopš pagājušā gadu simteņa.

Visi apkārtējie visā apkārtnē tur lieliski zin un jau pa gabalu pazīst vaigā un aizvaigā šos te Varoņus (nerunājot viņu mājiniekiem un tuvākajiem kaimiņiem) ,taču kaut kādu iemeslu dēļ reti kurš no tiem ir gatavs tai Lielajai Taisnīgajai Cīņai.Iemesli ir gana skaidri un/vai saprotami, taču plašākai publikai tie netiek skaidroti.Tāpēc tagad galējā bezpacietībā ļoooti gaidām šitā te Nomnieka, Rīgasdomes,Satminesterijas un/vai Pilsētcilvēku ierašanos "uz vietām".Jā.

vietējais 26.marts 2023 18:40
0 0 Atbildēt

Un kā domnīcas "ekspertiem" iet ar nāvējošās vasaras riepu lietotāju ziemā statistikas uzlabošanu? Vai tagad pavasaris, līdz ziemai tālu, pokuj?

Vuļs 26.marts 2023 23:02
1 2 Atbildēt

Un kāds tad ir risinājums? Ar slapju lecamauklu pa stilbiem?

CC 27.marts 2023 8:27
1 0 Atbildēt

Padomju laikā alkāniem piešķīra īpašu reģistrācijas numuru sēriju, lai pa gabalu redz un kaunina.

Latvietis 27.marts 2023 10:42
0 0 Atbildēt

Atņemt tiesības ar auto uz mūžu, piespriest cietumsodu vai sabiedriskos darbus, izdalīt vienas dienas autobusa biļeti.

imzz 27.marts 2023 18:31
0 0 Atbildēt

Ja uzvedību varētu mainīt ar "psiholoģisku uzvedības korekciju", tad cietumus nevajadzētu. Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) eksperti norādīja, ka pēc "agresīvo autobraucēju uzvedības korekcijai apmeklēšanas novērojams īslaicīgs pozitīvs efekts - sešus mēnešus pēc kursu apmeklēšanas šoferi nepieļauj ar agresīvu braukšanu saistītus pārkāpumus".

Drīzāk jau "agresīvie" pusgadu ar riebumu atcerējās nejēdzīgo pasākumu, kuru viņus piespieda apmeklēt.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Busiņa šoferis zaudē tiesības (+ VIDEO) 3

Busiņa šoferis brauc pa kreiso malējo joslu un bloķē ātrāk braucošos, bet, kas vēl ļaunāk, vienā brīdī viņš apstājas un iet izskaidroties ar Audi vadītāju. Lasīt vairāk

 

Nissan modernizējis krosoveru Qashqai (+ FOTO) 7

Pēc trim gadiem apritē, modernizāciju piedzīvojis viens no Nissan kompaktās klases modeļiem - krosovers Qashqai. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 5

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 21

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti