Daudzbērnu ģimenes izvēlas elektroauto: trīs nedēļu laikā saņemti 97 pieteikumi elektroauto iegādei ar valsts līdzfinansējumu 34

 

Ilustratīvs attēls Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 8.augusts 2024 12:47

Atbalsta programmā videi draudzīgu auto iegādei nepilnu trīs nedēļu laikā saņemti 97 pieteikumi elektroauto iegādei ar valsts līdzfinansējumu, no tiem 19 pieteikumus iesniegušas daudzbērnu ģimenes, aģentūru LETA informēja Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) pārstāvji.

No 19 daudzbērnu ģimeņu pieteikumiem šobrīd apstiprināti deviņi, bet 10 pieteikumi ir izskatīšanā. 

Daudzbērnu ģimenes līdz šim lielākoties devušas priekšroku lietotam piecvietīgam elektroauto. No apstiprinātajiem pieteikumiem tādu izvēlējušās septiņas ģimenes, bet divas ģimenes izvēlējušās jaunu elektroauto. Viens no apstiprinātajiem pieteikumiem ir par jauna septiņvietīga auto iegādi.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) norāda, ka izmaiņas atbalsta programmā, kas balstījās uz 2023.gadā veiktās aptaujas rezultātiem, ir guvušas lielu atsaucību tieši no daudzbērnu ģimenēm, jo piektā daļa no visiem pieteikumiem ir no Latvijas Goda ģimenēm, dodot iespēju šīm ģimenēm pārvietoties ar klimatam draudzīgu automobili par zemākām ikdienas izmaksām auto uzturēšanai.

KEM pilnveidojusi atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un ārēji lādējamu hibrīdauto iegādei, kas ir spēkā no 20.jūlija. Atbalsta programmā palielināts valsts atbalsts lietota elektroauto un jauna hibrīdauto iegādei, kā arī videi draudzīgo automobiļu iegādei daudzbērnu ģimenēm.

Pastiprināta uzmanība, izstrādājot izmaiņas, tika pievērsta atbalsta stiprināšanai daudzbērnu ģimenēm, kas piecvietīgam elektroauto un jauna ārēji lādējama hibrīdauto iegādei ir 6750 eiro, bet piecvietīgam lietotam elektroauto - 5000 eiro. Ja ģimenei ir interese iegādāties septiņvietīgu auto, atbalsts ir lielāks, ņemot vērā, ka tirgū septiņvietīga automobiļu cena ir vidēji par 30% augstāka. Attiecīgi septiņvietīgam jaunam elektroauto un jaunam ārēji lādējam hibrīdauto atbalsts ir 9000 eiro, bet septiņvietīgam lietotam elektroauto - 6750 eiro.

Ministrijā arī atzīmē, ka valsts atbalsts iedzīvotājiem lietotam elektroauto ir 3350 eiro, bet jaunam ārēji lādējamam hibrīdauto - 4500 eiro. Savukārt, norakstot veco transportlīdzekli, kas darbināms ar benzīnu, dīzeļdegvielu vai gāzi, un nododot to apstrādes uzņēmumam, var saņemt 2000 eiro "bonusu". "Bonuss" attiecas uz visiem iedzīvotājiem, tostarp daudzbērnu ģimenēm, kuras iecerējušas iegādāties videi draudzīgu automobili.

KEM iesaka iekšdedzes dzinēja auto norakstīt brīdī, kad elektroauto jau ir piegādāts un reģistrēts Latvijā. Norakstot veco iekšdedzes dzinēja auto, iedzīvotājs "uz rokas" saņems transportlīdzekļa likvidācijas sertifikātu, kuru kopā ar pieteikumu par atbalsta saņemšanu varēs iesniegt auto tirgotājam. Process, kamēr notiek dokumentu izskatīšana, līdz brīdim, kad elektroauto var sākt izmantot, ilgst aptuveni nedēļu.

Atbalsta programma - Emisijas kvotu izsolīšanas instruments - EKII, iedzīvotājiem ir pieejama no 2022.gada marta. Latvijā ir 1897 elektroauto un hibrīdauto, kas nedaudz vairāk kā divu gadu laikā iegādāti (līdzfinansēti) par EKII finansējumu 7,5 miljonu eiro apmērā. Tie ir 24,3% no kopējā elektroauto skaita Latvijā.

 
34 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
msh 9.augusts 2024 12:40
9 1 Atbildēt

Tu savā verga mentalitātē esi piemirsis vienu sīkumiņu - "klimata mērķus" ir uzlicis bariņš neievēlētu, korumpētu politikāņu, un tie arī reāli nav izpildāmi - kas droši vien arī ir mērķis - attiecīgi vajag nevis ņaudēt ka jāpērk sūdi,ja ne, daži reketieri piestādīs fiktīvus sodus, bet buntoties.

Šajā sakarā ļoti interesanti redzēt stāvokli ar autobūvi kā tadu - elektriskās mašīnītes nepērk un ražotāji viens pēts otra iesēdz atpakaļgaitu saviem sapņu plāniem par pilnīgi elektrisku modeļu klāstu...

GTD2 8.augusts 2024 16:03
9 1 Atbildēt

veseli 19 daudzbērnu ģimeņu pieteikumi, apsveicami, Agrāk latvijā bija apmeram 40.tukst daudzbernu gimenes. ļoti graujoša statiskika 19 no 40tūkst uzrakstījuši pieteikumus elektroauto atbalstam

Sergejs 8.augusts 2024 13:16
7 4 Atbildēt

Atceros ap gadu atpakaļ Balcia sarīkoja akciju "šodien polisēm ir 50% atlaide". Darbā kolēģei kāreiz gāja uz beigām OCTA YARISam. Iegājam Balcia mājaslapā - jā, tiešām, ir pārsvītrots cipars 150eur un spēkā ir 75 eur gadam. Iegājām OCTA mājaslapā - diviem pirmajiem apdrošinātājiem gada polises cena ir 52-54 eur bez jebkādas akcijas. Bet cik zinu daudzi taj dienā ar entuziasmu pirka Balcia polises jo redz "atlaide".

 Kamdēļ es šo stāstu? Tamdēļ ka ļoti daudziem pietiek pateikt vārdu atlaide/haļava ta tie skrien un grābj, pat nedomājot apjēgt un aprēķināt vai tas tiešām ir tā ka stāsta. Pieaugušiem cilvēkiem, kas APZINĀTI laiduši pasaulē 2+ bērnus, ir vairāk vai mazāk skaidrs ka to bērnu audzināšana prasa zināmus līdzekļus un piepūli un šiem cilvēkiem jau sen ir gan māja gan EV vai ICE ģimenes auto ne vecāks par 5 gadi, ko viņi var uzturēt bez piepūles.   Savukārt tie kas kļuva par daudzbērnu ģimeni vienkārši drāžoties bez kontracepcijas un dzīvo no rokas mutē ir ļoti naski paķert sev vēl vienu apgrūtinājumu - dārgu EV (jo re tak , dod 9k par brīvu pērkot 50-70k vērtu auto) un par uzturēšanas izmaksām (OCTA, KASKO, riepas, apkopes, parkings) nedomā līdz brīdim kad jāsāk maksāt. Gana pazīstu tādus kam ziemas riepu iegāde ir vesela epopeja.

 Viedoklis ir dziļi subjektīvs un var neatbilst realitātei jo nezinu kāds ir materiālais stāvoklis tiem 97 pretendentiem, rakstiju izejot no tā ko redzu sev apkārt. Pats esmu "latvijec" ar videjo atalgojumu +200eur.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Škoda Elroq – čehu ražotājs nodemonstrē jauno dizaina virzienu (+ FOTO)

Čehijas autoražotājs Škoda publicējis topošā modeļa dizaina skices atklājot, ka elektriskās piedziņas SUV būs pirmais, kas izmantos jauno Modern Solid dizaina valodu. Lasīt vairāk

 

Satiksmes autobusa un vieglā auto sadursme uz A2 autoceļa 9.09.2024 (+ FOTO) 20

Vieglais auto uztriecas reisa Žīguri-Balvi-Rīga satiksmes autobusam. Nav zināms, kādēļ notikusi sadursme, taču redzams, ka tā nav smaga, tādēļ, cerams, iztikts bez cietušajiem. Lasīt vairāk

 

Daudzvirzienu ceļš. Pirmais kontakts ar Toyota nākotnes modeļiem (+ VIDEO)

Toyota ir hibrīdpiedziņas pionieris, taču nesnauž arī citu enerģijas un piedziņas veidu izpētē. Toyota multipath - way pasākumā Francijā pirmo reizi ieraudzījām degvielas šūnu pikapus un citus nākotnes transportlīdzekļus, kā arī vērienīgo ieguldījumu motorsportā ar Toyota Gazoo Racing nodaļām. Lasīt vairāk

 

2026. gadā Chrysler un Dodge sola jaunus krosoverus; bažas par likvidāciju gaist - pagaidām 3

Bažas par to, ka Stellantis varētu upurēt abas markas šī brīža autoražotājiem ne pārāk labvēlīgajos apstākļos pēc šī paziņojuma gaist – pagaidām. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti