Ukraina parāda cenu, kas maksāta iegūstot graudus, ko poļu zemnieki izgāž zemē; protestiem pievienojas čehi (+ VIDEO) 31

 
Nozare.lv | 23.februāris 2024 12:45

Uz Ukrainas-Polijas robežu atvesta lauksaimniecības tehnika, kas iznīcināta uzbraucot uz mīnām. Tikmēr poļu lauksaimnieku protesti vēršas plašumā un tiem pievienojušies arī čehu lauksaimnieki.

Polija atzīst robežšķērsošanas punktus ar Ukrainu par kritisko infrastruktūru

Polijas premjerministrs Donalds Tusks ceturtdien paziņojis, ka robežšķērsošanas punkti ar kaimiņvalsti Ukrainu tiks uzskatīti par kritisko infrastruktūru, lai nodrošinātu palīdzības plūsmu uz Ukrainu.

Poļu kravas automašīnu vadītāji un lauksaimnieki pēdējos mēnešos ir bloķējuši robežkontroles punktus, sūdzoties par, viņuprāt, negodīgo konkurenci un lauksaimniecības produktu importu no Ukrainas. Robežas bloķēšana izraisījusi spriedzi Kijivas un Varšavas starpā.

Kijiva trešdien brīdināja, ka blokādes uz robežas varētu kavēt ieroču piegādi Ukrainai.

"Lai nodrošinātu simtprocentīgu garantiju, ka militārā palīdzība, ekipējums, munīcija, humānā un medicīniskā palīdzība bez kavēšanās sasniegs Ukrainas pusi, mēs iekļausim robežšķērsošanas punktus ar Ukrainu (..) kritiskās infrastruktūras sarakstā," paziņoja Polijas premjers.

Šonedēļ Polijas lauksaimnieku protesti izraisīja jaunas domstarpības starp kaimiņvalstīm. Vienā gadījumā protestētāji atvēra kravas preču vagonus ar Ukrainas labību, bet otrā gadījumā protestētāja pie viena no traktoriem izkāra plakātu uzrakstu: "Putin, sakārto Ukrainu, Briseli un mūsu valdību".

Tusks uzsvēra, ka Polija neļaus "tiem, kas atklāti un aktīvi kalpo (Krievijas diktatora Vladimira) Putina propagandai", izmantot lauksaimnieku protestus uz robežas ar Ukrainu. "Jebkurš šāds atbalsts Putina naratīvam ir nodevība, mēs to nepieļausim," uzsvēra Tusks.

Čehijā lauksaimnieki protestē robežkontroles punktos

Čehijā tūkstošiem lauksaimnieku ceturtdien sapulcējās pie robežkontroles punktiem un lielākajās pilsētās, pieprasot izmaiņas Eiropas Savienības (ES) kopējā lauksaimniecības politikā.

Pēdējo nedēļu laikā līdzīgi lauksaimnieku protesti ir notikuši daudzviet ES. Lauksaimnieki sūdzas par ES politiku vides un citos jautājumos, kas uzliek finansiālu slogu un sadārdzina viņu produkciju salīdzinājumā ar precēm, kas tiek importētas no valstīm, kas nav ES.

Eiropas Komisija (EK) dažu pēdējo nedēļu laikā ir nedaudz piekāpusies, tomēr protesti turpinās.

Čehijas Lauksaimniecības kamera paziņoja, ka protesti notiek visā valstī un ielās izbraukuši aptuveni 3000 traktori.

Lauksaimnieki šodien pulcējās pie robežšķērsošanas punktiem ar Slovākiju un Poliju un izmantoja traktorus un lauksaimniecības tehniku, lai aizsprostotu ceļus un kavētu satiksmi. Viņi pieprasa izbeigt lauksaimnieciskās ražošanas ierobežojumus, samazināt birokrātiju lauksaimniecībā un mainīt ES un Ukrainas vienošanos par lauksaimniecības produktu importu.

Lauksaimnieki visā Eiropā uzskata, ka Ukrainas produktu imports un to radītā konkurence ir samazinājusi viņu ienākumus.

Čehijas lauksaimniecības ministrs Mareks Vibornijs sacīja, ka saprot lauksaimniekus. "Arī mani satrauc nevajadzīgā birokrātija un dažas no nereālajām prasībām, ko ES izvirza mūsu lauksaimniekiem," platformā "X" norādīja ministrs.
 

 
31 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Džonis 23.februāris 2024 15:26
61 8 Atbildēt

Varbūt Latvijas zemniekiem vajadzētu uz Latvijas robežas turēt nost poļu fūres uz gāzt ārā poļu ābolus un citu lauksaimniecības produkciju, ko ieved, vai ved cauri Latvijai?

Jop 23.februāris 2024 15:33
59 9 Atbildēt

Tikai ātri atklājās ka tas putlera mīlētājs ne tuvu nav zemnieks... tādi kūdītāji ir arī pie mums un visā Eiropā... poļiem labi atbildēja vācieši, kuri Ukrainas graudus kā reiz gaida, ka pēc tādas shēmas Vācija slēdz robežu ar Poliju un nepieņem viņu lētos ābolus un citu produkciju....tas tikai pierāda ka tagad nav īstais laiks savā starpā kašķēties... vispirms jātiek galā ar kopējo ienaidnieku, sīkumi pēc tam.... putlers izmanto veco taktiku- sadali un uzveic katru atsevišķi pēc kārtas....

BMW 23.februāris 2024 13:48
58 12 Atbildēt

Krievu nozombēti lauķi taisa protesta akcijas! Viens poļu Dalbajobs pat bija uz sava traktora uzlicis plakātu ar aicinājumu Putinam sakārtot Polijas problēmas un vēl sarkano PSRS karogu izkarinājis! Tas arī parāda, kas stāv aiz šīm akcijām!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Degvielas cenas: Dīzelis 1.647 un 95 benzīns 1.697 EUR - 26.04.2024 (+ VIDEO)

Latvija apsteidz Spāniju... ar degvielas cenām. Būtu jauki, ja tas notiktu arī ekonomikā, taču atliek tikai paskatīties, kaut vai uz mūsu ceļiem, lai saprastu, kur esam. Lasīt vairāk

 

Ram nāk klajā ar 547 Zs pikapu 1500 RHO (+ FOTO) 4

ASV autobūves uzņēmums Ram pieteicis jaunu modeli – 547 Zs jaudīgo pikapu 1500 RHO, kas nomainīs iepriekšējo jaudas virsotni TRX. Lasīt vairāk

 

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 22

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Arī pārāk lēna braukšana var radīt avārijas situācijas (+ VIDEO) 43

Satiksmes drošību veido daudz un dažādi aspekti. Viens no tādiem ir – cik droši vadām savu transportlīdzekli un cik labi iekļaujamies satiksmes plūsmā. Nereti no autovadītājiem dzirdamas sūdzības par citu satiksmes dalībnieku pārgalvīgu braukšanas stilu. Tomēr ir arī tādi, kas kopējā satiksmes plūsmā neiekļaujas, jo dažādu iemeslu dēļ brauc pārāk lēni. Arī šāds braukšanas stils var radīt neprognozējamas situācijas uz ceļa. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti