Auto mazgāšana pagalmā. Noderīgi padomi 15

 

Foto: Publicitātes attēls

220.lv | 20.augusts 2022 10:38

Automašīnā, kas tīra no ārpuses un iekšpuses, ne tikai patīkami iekāpt. Cik tā sakopta, daudz liecina par pašu autobraucēju. Ikviens automašīnas īpašnieks vēlas, lai viņa spēkrats mirdzētu, bet, auto mazgājot, gadās arī to pabojāt.

Nevelti visdažādākie auto mazgāšanas pieredzes stāsti izraisa autovadītāju viedokļu apmaiņu un lielu interesi. Mazgāšana ar birstēm auto uzpildes stacijā, pašapkalpošanās automazgātavā, vai virsbūves mazgāšana rokām, uzticot to profesionāļiem, ir visbiežākie auto mazgāšanas veidi, taču nav mazums ir autobraucēju, kas auto izvēlas mazgāt savas mājas pagalmā. Viņu galvenais arguments ir rūpība un iespēja pašiem izvēlēties kvalitatīvu auto ķīmiju.

Mazās automazgātavas– augstspiediena mazgātāji

Ļoti svarīgi izvēlēties piemērotus mazgāšanas līdzekļus un apgūt paņēmienus, kas nodrošina labu rezultātu. 

Neatsverami palīgi šajā procesā ir dažādi augstspiediena mazgātāji. Tie darbojas ļoti vienkārši: ar šļūtenes palīdzību augstspiediena mazgātāju pievieno pie ūdens avota un pēc tam pieslēdz elektrotīklam. Uz izsmidzināšanas šļūtenes uzstāda uzgali – ieslēdzot mazgātāju, iedarbojas sprausla un sākas ūdens izsmidzināšana. Spiediens tiek veidots korpusa iekšpusē. Ūdens plūsma noskalo putekļus, sāli, mazgāšanas līdzekļus, noņem sakaltušus dubļus. 

Rīkojoties ar augstspiediena mazgātāju, jāievēro daži noteikumi:

  • Pirms mazgātāja ieslēgšanas, nospiediet pistoles gaili, lai izlaistu esošo gaisu un atlikušo spiedienu.
  • Ieslēdzot mazgātāju, strūklu sākumā vērsiet sāniski, prom no auto;
  • Mazgāt auto zem tiešiem saules stariem nav ieteicams;
  • Vislabāk putas uzklāt uz sausa auto, bet tikai tad, ja virsbūve nav pārāk netīra;
  • Ja auto stipri netīrs, tad vispirms to noskalojiet ar plašu strūklu;
  • Sākumā darba attālums ir apmēram 60 cm no auto, pēc tam uzgali var nedaudz pietuvināt, bet ne tuvāk par 15 cm no virsbūves;
  • Uzgaļa darba leņķim jābūt 25-45° pret apstrādājamo virsmu -  tas ļaus nomazgāt dubļus, nenodarot bojājumus auto virsbūvei;
  • Efektīvai putu izveidei izmantojiet speciālus uzgaļus.

Kas jāzina par mazgāšanu ar putām?

Vienmēr izmantojiet tikai īpašus līdzekļus, kas paredzēti augstspiediena mazgātājiem.

  • Putas labāk uzklāt virzienā no lejas uz augšu – tādā veidā tās stingrāk turēsies uz virsmas;
  • Pēc putu uzklāšanas nepieciešams uzgaidīt aptuveni 5 minūtes, lai mazgāšanas līdzeklis iedarbotos;
  • Putas noskalo, turot pistoli vismaz 30 cm attālumā;
  • Putu skalošanu jāveic divos posmos – no sākuma virzienā no lejas uz augšu, un pēc tam no augšas uz leju.

Kā izvēlēties piemērotu auto ķīmiju?

Ja piederat pie tiem autovadītājiem, kas savu auto mazgā trīs reizes gadā un salonu tīra galējā nepieciešamībā, tad jums varbūt būs pārsteigums, kāda ir auto ķīmijas un tīrīšanas līdzekļu daudzveidība.

Svarīgi izvēlēties viena ražotāja līdzekļu sēriju, lai produkti būtu savstarpēji ķīmiski un tehnoloģiski radnieciski. Auto ķīmija un tīrīšanas līdzekļi, kas piemēroti visiem auto modeļiem, var nebūt piemēroti Jūsu vajadzībai. Pirms veicat pirkumu, pārliecināties, kam konkrētais līdzeklis ir paredzēts.

Lai panāktu vēlamo efektu, iegādājaties tīrīšanas līdzekļus, kas piemēroti dažādām auto daļām. Izvēlaties atsevišķus tīrīšanas līdzekļus:

  • Lukturiem;
  • Stikliem;
  • Virsbūvei;
  • Auduma vai ādas apstrādei;
  • Salonam;
  • Diskiem un riepām.

Lai saglabātu auto labā stāvoklī, automašīnas salona sakopšana ir tikpat svarīga, cik virsbūves tīrīšana. Veicot salona regulāru kopšanu, nemainīsies tapsējuma krāsa, kā arī salons nepievilksies ar nepatīkamiem aromātiem un neuzkrās netīrumus.

Auto ķīmija, kas rūpējas par auto ikdienā ir degvielas piedevas, ziemas un vasaras vējstikla šķidrums, motoreļļa, dzesēšanas šķidrums. Būsiet droši jebkurā situācijā, ja iegādāsities tos savlaicīgi.

Parūpējaties par savu auto, izvēloties auto kopšanas produktus un auto ķīmiju no interneta veikala 220.lv. 

 

 
Visi komentāri
 
WALA 20.augusts 2022 12:08
4 1 Atbildēt

Tehniski man šķiet ka lielāka daļa pilsētu un pašvaldību pasākums "mazgāt auto pagalmā" ir aizliegts. Varētu vēl runāt par skalošanu (ar tīru ūdeni) bet tas arī viss kas IMO nav aizliegts ...

Slinkais 21.augusts 2022 16:36
1 0 Atbildēt

Tu sak ka vajag aizliegt tirgot tos vell karčerus privātpersonām, bez obligātās sertificēšanas?

Bez auto, to gretas murgu tak izmanto lai mazgātu vēl veselu lērumu ar virsmām. Un katrai virsmai karčeris ir izzīdis savu ķīmiju, kura arī brīvi tirgojas un nonāk gruntī....

Tirgotājs 22.augusts 2022 19:59
0 0 Atbildēt

Šmigu un cigas arī oficiāli tirgo veikalos - ja no tiem būtu kāds kaitējums, taču netirgotu. Piekrīti?

Padoms 20.augusts 2022 12:59
3 8 Atbildēt

Ja redzat kādu pipuku mazgājam auto ārpus mazgātuves - fočējiet, filmējiet un rakstiet iesniegumu policijai. Lai to feniņpi$ēju izskolo par viņa paša naudu.

Tims 20.augusts 2022 22:55
1 1 Atbildēt

Nu nezinu.. saspiedušies visu ar to ekoloģiju. Visi mazgājamie līdzekļi zaļi līdz nelabumam. Lietus to pašu nomazgās nedēļas laikā.. Kādēļ lai savas mājas pagalmā to nedarītu? Nerunāju par noeļļota dīzeļmotora mazgāšanu..

Tāpēc 20.augusts 2022 23:33
5 1 Atbildēt

ka gruntsūdeņi ir kopīgi un ne visi grib dzert tava auto sūdus.

m 21.augusts 2022 23:46
1 0 Atbildēt

Mēģināju atrast šādu likumu, bet nezidevās. atradu tikai ka nedrīkst mazgāt sabiedriskās vietās, bet ne vārda par privātām teritorijām. Pat Pašvaldības policijas mājaslapā ir minēts tikai par sabiedriskajām teritorijām.

likumi.lv/ta/id/160837-...noteikumi-riga - 6.5. punkts

rpp.riga.lv/expert-answer...vu-automasinu/

p.s. tam nav nekāda sakara ar feniņ....vai kā tur to nosauca. Mazgājot pats es varu izvēlēties gan līdzekli gan laiku kad un kā to darī, lai bez steigas nomazgātu, kas nav iespējams nevienā automazgātuvē.

qwerty 22.augusts 2022 10:57
2 0 Atbildēt

"Padomam" kā zirgam klapes uz acīm. Redz tikai vienā virzienā un sprauslā, ja kas nepatīkams. Nersparot, ka tam nav nekāda sakara ar viņa piesauktajiem feniņiem, jo tāds kerhers maksā stipri vairāk nekā carwash apmeklējums.

m 22.augusts 2022 13:04
0 0 Atbildēt

papildinājums manam komentāram: es pazvanīju uz Pašvaldīvbas Policiju un noskaidroju ka NAV šādu ierobežojumu kas aizliegtu mazgāt privātajā teritorijā savu auto, vioenīgi jāseko līdzi lai tas ūdens pēc pēc tam neiztek uz ielas (ja pagalmā ir cietais segums, un slīpums ir uz ielas pusi, piemēram). Protams var jau būt ka kādā pašvaldībā ir šāds aizliegums, tāpēc noskaidrojiet paši. Ķekavas pašvaldībā drīkst mazgāt.

p.s. Vispār baigi interesanti ka meklējot šādu info, izlec reklāmraksti kas klaji dezinformē sabiedrību, pimēram šāds te: www.radio1.lv/lv/Reklamarak...ajot-savu-auto

Iespējams ka šo rakstu ir pasūtījis kāds no šobrīd masveidā saradušos auto mazgātavu īpašniekiem lai ar dezinformācijas palīdzību maldinātu sabiedrību un palielinātu savu peļņu.

Krišs 22.augusts 2022 12:45
0 0 Atbildēt

Pag pag. Kur ir kāds teikums, ka ja savā pagalmā vēlies mazgāt auto ar jebkuru ķīmiju, tad tev ir jabūt cietajam segumam un āra kanalizācijai/notecei, kur 'droši' šai ķīmijai aizplūst centralajā pilsētas kan. sistēmā vai savā bio.

Savādāk norausi labu sodu, ja savā zalītē, savā īpasumā tagad ņemsies, putosi šampūnu un šrubēsi. Mazliet absurdi ne?!???

Sanāk, ka tagad varu mazgāt un ja kāds nosūdz un pašvaldība atbrauc uzliekot sodu, tiesā ar šo vienkāršo atsauci nometu no sevis visu atbildību(jo sekoju tikai rakstītajam) un diez kurš no iauto vai 220 maksās šo sodu, ka arī man nodarīto morālo kompensāciju un fiziskos zaudējumus kas saistīti ar tiesvedību?

Krišs 22.augusts 2022 12:58
0 0 Atbildēt

p.s. Šis varētu būt atkarīgs no pašvaldības noteikumiem, nevis valstiskajiem, bet Jūrmalā reiz saņēmu 'brīdinājumu' no pašakiem, jo kāds uzzvanīja un viņi atbrauca, kaut mierīgi ar švammīti un spainī ar šampūnu kopu savu auto, savā privātīpašuma zalītē. Nevienam netraucējot, ne ba jau tur putas lidoja pa gaisu, kā tas ir no augstspiediena putotājiem/pistolēm ir....

Kopš tā laika ja nepieciešams autinu piekopt(bez pamatīgas tīrīšanas), tad uz manas sāna ielas ar tīru ūdeni spainī to daru(bez nekādiem šampūniem vai ķimikālijām) virskārtas putekli noskaloju un notīru un autiņs spīd... Bet ja kāds izsauks un gribēs pašaki likt sodu, tad to visu var viegli pārsūdzēt.

(jo tad jau arī pie katra lietus varētu piečakarēties un saukt pie atbildības auto īpašnieku, kapēc zemē no auto virsbūves tek netīrs ūdens, bojājot vidi....)

m 22.augusts 2022 13:08
0 0 Atbildēt

Visticamāk PP vienkārši paskaidros tam zvanītājam ka nav aizliegts mazgāt (atkarīgs no pašvaldības).

P.S. Lielākā daļa veikalos nopērkamo šampunu ir droši lietošanā, un ir speciāli paredzēti tam ka viss nonāk piemājas zemē vai vietējā kanalizācijā. Šampūni ko izmanot automazgātuvēs gan ir daudz spēcīgāki koncentrāti, tos gan vajag attīrīt.

m 22.augusts 2022 20:01
0 0 Atbildēt

Reizēm es pat piesperu klāt dzeramajam ūdenim šampūnu ar aprikožu smaržu - gan patīkami smaržo, gan skaisti puto

darklight 22.augusts 2022 18:39
0 0 Atbildēt

Jūrmala jau nav nekāds rādītājs, tur daudz kas nav kā pie cilvēkiem

WALA 23.augusts 2022 19:19
0 1 Atbildēt

Tātad precizēšu savu teikto, valsts Vides aizsardzības likums jau netieši norāda uz jebkāda veida piesārņojošām darbībām, dod tiesības vides inspektoriem ieiet jebkurā (arī privāta) teritorijā veikt apsekošanu un pieņemt lēmumu par piesārņojuma sastavu un bistamibu Pašvaldībām utml. ir pienakums izstrādāt atbilstošus vidi saudzējošus normatīvos aktos ....

Pārāk tālak neiedziļināšos, bet pēc būtības ja kaimiņš teiks ka tu lohs mazgāji auto savā īpašuma bet putas leca viņa ūdens ņemšanas vietas (spices utml.) virzienā, tad ir liela varbūtība, ka auto mazgāt savā pagalmā otrreiz negribēsi ...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 29

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 2

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti