Kā pagarināt logu slotiņu kalpošanas laiku? Kad tās jāmaina? 7

 

Foto: Publicitātes attēls

220.lv | 27.augusts 2022 10:26

Ja būtu jānosauc vairākas svarīgākās lietas automašīnas aprīkojumā, tad vienas no pirmajām tiktu nosauktas logu slotiņas.

Šobrīd grūti iedomāties, ka pirmo automašīnu vējstikliem slotiņu nebija, bet pirmos auto logu tīrītāju modeļus darbināja manuāli, grozot kloķi automašīnas salonā. Mainījušies slotiņu darbināšanas principi, taču nemainīgs ir to uzdevums nodrošināt nevainojamu redzamību jebkuros laika apstākļos.

Lai logu slotiņas veiktu savu funkciju, tās regulāri jāapkopj un nepieciešamības gadījumā jāmaina. Tuvojoties rudenim, aktualizējas vajadzība iegādāties un uzstādīt jaunas logu slotiņas, lai braukšana mainīgajos mūsu klimatam raksturīgajos laika apstākļos nebūtu apgrūtināta vai pat bīstama.

Kādi loga tīrīšanas defekti liecina, ka slotiņas jāmaina?

Vienmēr jāatceras, ka nodilušas, ieplaisājušas vai kā citādi bojātas logu slotiņas, kas nav laicīgi nomainītas, var sabojāt auto stiklu.

Pievērsiet uzmanību šādiem faktoriem:

  • Troksnis logu tīrīšanas laikā;
  • Slotiņas nevienmērīgi pieguļ stiklam - pārāk cieši vai tieši otrādi, pārāk vaļīgi;
  • Stikls netiek pilnībā notīrīts;
  • Tīrot slotiņas atstāj uz stikla paliekošas švīkas.

Kā šos defektus pārbaudīt?

Ja esat novērojis kādu no augstāk minētajiem faktoriem, bet vēlaties būt pilnīgi pārliecināts, tad papildiniet logu tīrīšanas šķidrumu, ieslēdziet stiklu tīrītāju un veiciet pārbaudi. Ja pamanāt, ka slotiņas slīd ārā no stiprinājumiem, tad to nomaiņa jāveic nekavējoties, lai nepieļautu stikla bojājumus.

Svarīgi pārliecināties ne tikai par logu slotiņu stāvokli, bet arī par tīrītāja motora un mehānisma nevainojamu darbību.

Kādas pazīmes var norādīt, ka stiklu tīrītāju motors ir jāmaina?

  • Logu slotiņas kustas pārāk lēni;
  • Stikla tīrītāji neslēdzas iekšā vai ārā;
  • Stikla tīrītāji darbojas tikai vienā ātruma režīmā;
  • Logu slotiņas neapstājas pareizajā pozīcijā.

Cik bieži slotiņas ir jāmaina?

Slotiņu ekspluatācijas laiks var svārstīties no sešiem līdz divpadsmit mēnešiem atkarībā no gadalaika, braukšanas apstākļiem un slotiņu kvalitātes. Var gadīties, ka arī pēc četriem mēnešiem slotiņas ir nolietojušās un tās strauji jāmaina, lai nesabojātu automašīnas stiklu.

Visbiežāk tā notiek, ja ir to nolietojumu pastiprinoši apstākļi:

  • Laikapstākļi — jo lielāks nokrišņu daudzums, jo ātrāk slotiņas nolietojas;
  • Mehāniski bojājumi, ko rada apledojuša vai ļoti netīra stikla tīrīšana;
  • Logu tīrīšana bez šķidruma vai ar sliktas kvalitātes vējstiklu šķidrumu.

Pērk un maina uzreiz abas logu slotiņas, lai arī viena no tām parasti izskatās labākā stāvoklī nekā otra.

Kā pagarināt logu slotiņu kalpošanas laiku?

Lietojot logu slotiņas, tās nenovēršami nolietojas, taču to ekspluatācijas laiku var pagarināt, rūpējoties par slotiņas konstrukcijas un gumijas elementiem. 

  • Regulāri slotiņas paceliet un aizvāciet visus apakšā sakrājušos gružus un lapas; ziemā rūpīgi no stikla nokasiet ledus kukuržņus; 
  • Ziemā rūpīgi notīriet slotiņas ar ziemas apstākļiem paredzētu logu mazgājamo šķidrumu, kura sastāvā ir spirts;
  • Jāizvairās slotiņas berzēt pret īpaši netīru stiklu. Ja braukts pa dubļiem vai slapju grants ceļu, kā rezultātā viss vējstikls ir nošķiests, tad lielākos netīrumus ieteicams vispirms noskalot ar ūdeni, it sevišķi, ja tie pēc brauciena piekaltuši;
  • Ziemā auto stikls jātīra ar tam paredzētiem instrumentiem un nav pieļaujama logu slotiņu berzēšana pa apledojušu stiklu.

Vai dārgāka logu slotiņa kalpos ilgāk?

Speciālistiem nav pārliecinošu argumentu, ka dārgākas logu slotiņas ir arī labākas. Visas nolietojas apmēram vienādi. Eksperti iesaka izvēlēties zināmu zīmolu logu slotiņas, piemēram Bosch logu slotiņas Champion, Valeo, Denso vai Einparts slotiņas. To klāstā būs atrodamas visām auto markām un modeļiem piemērotas logu slotiņas, turklāt katrs no šiem ražotājiem piedāvā premium, vidējās un arī zemākas cenu kategorijas produkciju. 

Ja pienācis laiks mainīt savam auto logu slotiņas, ieskatieties 220.lv piedāvājumā.

 
Visi komentāri
 
es 27.augusts 2022 21:04
0 1 Atbildēt

Risinājums slotiņu dzīves 2x pagarināšanai:

core 28.augusts 2022 9:00
0 1 Atbildēt

Kādas pazīmes var norādīt, ka stiklu tīrītāju motors ir jāmaina?

Logu slotiņas kustas pārāk lēni;

Stikla tīrītāji neslēdzas iekšā vai ārā;

Stikla tīrītāji darbojas tikai vienā ātruma režīmā;

Logu slotiņas neapstājas pareizajā pozīcijā.

Kurš gudrīts šo sacerēja?

Autors 29.augusts 2022 9:04
1 0 Atbildēt

Raksta autors taču ir norādīts

650 28.augusts 2022 14:46
0 1 Atbildēt

Slotiņas berzēt/pret (stiklu) vispār ir šausmīgs paradums.Ja gadījumā lotiņas kurstās pārāk lēni, nekādā gadījumā nevajag aiztikt (pat ne apskatīt) logu tīrītāju mehānismu.Jo viss princips sastāv tikai no slotņas un motora- pa ceļam starp tiem abiem nekā nav, tur ira Tukšums.

Einparts logu slotiņas kādreiz bija vispār vienas no populārākajām visā Europā.Uzreiz otrajā vietā aiz rolleX rokaspulksteņiem un piOnier magnetolām.

Krišs 29.augusts 2022 15:00
1 1 Atbildēt

Pie mums nopirkt slotiņu ar svaigu gumiju ir tādas pašas izredzes, ka laimēt loterijā.... Pērc kādu klasi un cik dārgu gribi pēc 2-5mēn un principā ir metamas. Vienalga vai maxima, vai champion vai bosch.

Reiz bija iespēja dabūt vāczemē no ražotaja, dažas ned atpakaļ izražotas, tās nokalpoja man nepilnu gadu līdz sāka palikt skaļākas un tad vēl pāris mēnešus līdz sāka mest pelķes un vajadzeja mainīt.

Neko īpasu nedarīju... ziemā pat tīriju pakusušo ledu ar viņām nost jo bija slinkums saldēt savus knaģus.

Būtu zinājis, ka tāda sķirba, būtu paņemis 2 vai 3 kompl.

650 29.augusts 2022 18:01
0 0 Atbildēt

Nu kur (un cik ilgi) šitādu fufeli var stumt...

Nianse 4.septembris 2022 9:51
0 0 Atbildēt

Viens no variantiem ir gumijas atsvaidzināšana ar benzīnu.. taču baigā ņemšanās, tomēr rezultāts ir un kādu brīdi turās.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti