"MAN" investēs aptuveni 100 miljonus eiro akumulatoru bateriju rūpnīcas izveidē Nirnbergā

 

Foto: MAN

Nozare.lv | 6.jūlijs 2022 10:26

Ražotājs "MAN" investēs aptuveni 100 miljonus eiro akumulatoru bateriju rūpnīcas izveidē Nirnbergā, aģentūru LETA informēja automašīnu "MAN Truck & Bus" oficiālā importētāja Latvijā SIA "Avar Auto" pārstāvji.

No 2025. gada sākuma "MAN Truck & Bus" savā Nirnbergas ražotnē lielos apjomos ražos augstsprieguma akumulatoru baterijas elektriskajām kravas automašīnām un autobusiem. Šim nolūkam uzņēmums nākamajos piecos gados ražotnē ieguldīs aptuveni 100 miljonus eiro.

Ražošanas jauda tiks palielināta līdz vairāk nekā 100 000 akumulatoru bateriju gadā. Ieguldījumi akumulatoru bateriju ražošanas izstrādē nodrošinās 350 darbavietas. Šis lēmums par investīcijām tika pieņemts, uzņēmumam cieši sadarbojoties ar darbinieku pārstāvjiem, kā arī to aktīvi atbalstot Bavārijas politiķiem. Šis lēmums tradicionālajai Nirnbergas ražotnei rada skaidru nākotnes perspektīvu.

Sākotnēji – aptuveni divarpus gadu – akumulatori, kuri ar dzinējiem ir elektrisko komerciālo transportlīdzekļu piedziņas pamatelements, mazās sērijās manuāli tiks ražoti "MAN" rūpnīcā Nirnbergā. Lielapjoma ražotnes būvniecību plānots sākt 2023.gada vidū un pabeigt līdz 2024.gada beigām. Tādējādi "MAN" liek pamatus kravas automobiļu un autobusu elektropiedziņas sistēmu plaša mēroga industrializācijai.

Komerciālo transportlīdzekļu ražotājam atbalstu sniedz "MAN Truck & Bus" ir viens no vadošajiem komerciālo transportlīdzekļu ražotājiem un transporta risinājumu nodrošinātājiem Eiropā, kura gada ieņēmumi ir nepilni 11 miljardi eiro (2021.gadā). Uzņēmuma produktu portfelī ietilpst mikroautobusi, kravas automobiļi, autobusi/tālsatiksmes autobusi, gāzes un dīzeļdzinēji, kā arī pakalpojumi, kas saistīti ar pasažieru un kravas transportu. "MAN Truck & Bus" ir "Traton Group" uzņēmums, kas nodarbina vairāk nekā 34 000 darbinieku visā pasaulē.

Bavārijas federālās zemes valdība, kas apsolījusi laikposmā no 2023. līdz 2027.gadam piešķirt aptuveni 30 miljonu eiro finansējumu enerģētikas pētniecībai un tehnoloģiju izstrādei ar nosacījumu, ka tiks izpildītas finansējuma un budžeta prasības. Šie līdzekļi tiks izmantoti, lai veiktu pētniecības darbus akumulatoru bateriju montāžas, elementu ķīmijas un izstrādes, akumulatoru drošības un, visbeidzot, akumulatoru pārstrādes jomā ar nolūku nodrošināt šī piedziņas veida ilgtspējību.

"MAN Truck & Bus SE" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Vlaskamps saka: "Tagad mēs sākam industrializēt elektromobilitāti un turpinām virzīties uz klimatneitrālu komerciālo transportlīdzekļu mobilitāti. Tas ir vēsturisks lēmums par ražošanas vietu un investīcijām, kas veicinās attīstību nākamajās desmitgadēs. Vienlaikus tas ietilpst "MAN" pārveidē par ilgtspējīgu transporta risinājumu piegādātāju. Tagad tas paver ceļu komerctransporta e-klasterim “Ražots Bavārijā”, kurā ietilpst kravas elektroautomobiļu ražošana "MAN" rūpnīcā Minhenē, akumulatoru bateriju ražošana Nirnbergā, pētniecība un izstrāde abās vietās un teicama sadarbība ar attiecīgajām augstskolām, universitātēm un institūtiem. Pieņemot lēmumu par šīm investīcijām, mēs nodrošinām aptuveni 350 darbavietas Nirnbergas ražotnē un simtiem, ja ne tūkstošiem, darbavietu Vācijā. Šādus svarīgus lēmumus var pieņemt tikai ciešā sadarbībā ar visām iesaistītajām pusēm no darba devēja un darba ņēmēja puses, kā arī no politiķu puses."

Nirnbergas rūpnīcas padomes priekšsēdētājs un ģenerālpadomes un koncerna rūpnīcu padomes priekšsēdētāja vietnieks Markuss Vanšs piebilst: "Mūsu nozarē notiek pamatīgas pārmaiņas. Mūsu darbinieki pamatoti jautā - kādas ir mūsu perspektīvas? Tāpēc ir ļoti laba ziņa, ka mums kopā ir izdevies Nirnbergā izveidot akumulatoru bateriju sērijveida ražošanu. Tas apliecina, ka arī Nirnbergas kā ražošanas vietas nākotne balstīsies uz stabilo elektromobilitāti."

Akumulatoru baterijas ir sarežģīta montāžas procesa un spēka avotu kopums. Tie ir izgatavoti no akumulatora elementiem, kas savukārt ir sagrupēti moduļos un apvienoti atsevišķos slāņos, veidojot akumulatora korpusu (komplektu). Tam nepieciešamas augsta līmeņa zināšanas un stingri drošības standarti. Atkarībā no nobraukuma elektriskajam smagkravas automobilim ir nepieciešams uzstādīt līdz pat sešus šādus akumulatoru bateriju blokus.

Sākotnēji "MAN" kravas elektroautomobiļi varēs nobraukt no 600 līdz 800 kilometriem. Ieviešot nākamās paaudzes akumulatoru bateriju tehnoloģiju, aptuveni no 2026. gada prognozējamais pilnuzlādes nobraukums sasniegs pat 1000 kilometru. Tādējādi kravas elektroautomobilis beidzot būs piemērots tālsatiksmes pārvadājumiem.

Aptuveni šīs desmitgades vidū kravas elektroautomobiļu un ar dīzeļdzinēju darbināmu kravas automobiļu īpašumtiesību kopējās izmaksas būs vienādas. Tāpēc "MAN" sagaida, ka, vēlākais, līdz tam laikam ievērojami palielināsies klientu pieprasījums pēc e-automobiļiem, pieņemot, ka būs izveidota atbilstoša uzlādes infrastruktūra.

2024.gada sākumā "MAN" rūpnīcā Minhenē tiks uzsākta smagkravas e-automobiļu ražošana. 2019.gadā ražotājs laida satiksmē nelielu sēriju. "MAN" jau kādu laiku tirgū piedāvā arī pilnībā elektriskos pilsētas autobusus un mikroautobusus.

Nirnbergas rūpnīcā valda senas tradīcijas. Tai ir aptuveni 180 gadu sena vēsture, un tajā sakņojas "MAN" uzņēmējdarbība. Kravas automašīnas vai to sastāvdaļas Nirnbergā tiek ražotas jau vairāk nekā simt gadu. Mūsdienās šajā ražotnē ir nodarbināti aptuveni 3600 darbinieki un tās atbildībā ir visu "MAN" dīzeļdzinēju un gāzes dzinēju izstrāde, ražošana un pārdošana.

Līdz ar Nirnbergas ražotnes un izstrādes centra "elektrifikāciju" tas arvien vairāk uzņemsies arī "Traton Group" pienākumus. Uzsākot akumulatoru bateriju ražošanu, "MAN Truck & Bus" nostiprina savu pozīciju "Traton Group" kā kompetentais partneris elektromobilitātes jomā.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO)

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 15

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 2

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 3

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti