Sabiedriskajai apspriešanai nodots Rīgas un Pierīgas veloinfrastruktūras attīstības plāns 22

 
Nozare.lv | 13.jūnijs 2022 11:19

Sabiedriskajai apspriešanai nodots Rīgas un Pierīgas veloinfrastruktūras attīstības plāns, ko paredzēts īstenot ar Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda līdzekļu palīdzību, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Plāns paredz līdz 2026.gada 31.maijam Rīgā un Pierīgā izbūvēt vai atjaunot veloinfrastruktūra vismaz 60 kilometru garumā. Kā norādīts plāna anotācijā, investīcijai pieejamais kopējais Atveseļošanas fonda attiecināmais finansējums ir 34,514 miljoni eiro.

Pašlaik saistībā ar Atveseļošanas fonda ietvaros īstenojamo Rīgas metropoles areāla transporta sistēmas zaļināšanu plānots attīstīt piecus maģistrālos veloceļu koridorus - Rīga-Babīte-Piņķi, Rīga-Carnikava, Rīga-Ulbroka, Rīga-Ķekava, Rīga-Mārupe.

Kā norādīja SM, lai samazinātu transporta radīto siltumnīcefekta gāzu emisiju daudzumu Rīgā, nepieciešams radīt priekšnosacījumus transporta plūsmu pārstrukturēšanai Rīgas metropoles areālā, tajā skaitā Rīgā un Pierīgā, tādējādi mainot satiksmes dalībnieku paradumus. Proti, nepieciešams veicināt velotransportu, attīstot maģistrālo veloceļu infrastruktūru. Veloceļu infrastruktūras attīstība Rīgā un Pierīgā ir nozīmīgs instruments motorizētās mobilitātes īpatsvara kopējā mobilitātē samazināšanā un mikromobilitātes attīstībā.

Velotransporta satiksme ir viena no visstraujāk augošajām motorizēto transportlīdzekļu alternatīvām galvaspilsētā. Tomēr esošajā situācijā trūkst vienota velotransporta satiksmes tīkla, jo Rīgas metropoles areālā veloceļu infrastruktūra ir attīstīta fragmentāri. Līdz ar to ir augsta nepieciešamība pēc vienotas, nepārtrauktas maģistrālās veloceļu infrastruktūras, lai nodrošinātu "zaļās" mobilitātes pieejamību starp apdzīvotām vietām un radītu priekšnosacījumus arī vietēja līmeņa un apkaimju savienojumu attīstībai, pauda SM.

Integrējot veloceļu infrastruktūru vienotā satiksmes sistēmā, iespējams ievērojami paaugstināt iedzīvotāju mobilitātes iespējas un dot pienesumu vides un dzīves kvalitātes uzlabošanā reģiona iedzīvotājiem.

Ar plānu iespējams iepazīties Tiesību aktu projektu publiskajā portālā. Publiskā apspriešana norit līdz 22.jūnijam.

Jau ziņots, ka Latvija tuvāko piecu gadu laikā varētu saņemt Atveseļošanas fonda investīcijas 1,82 miljardu eiro apmērā un īstenot fonda plānā paredzētos pasākumus.

Ar fonda atbalstu tiks paātrināta zaļā un digitālā pārkārtošanās un stiprināta dalībvalstu noturība, tostarp īstenojot valsts un pārrobežu mēroga pasākumus saskaņā ar plānu "REPowerEU".
 

 
22 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Kakts 13.jūnijs 2022 13:01
6 0 Atbildēt

Diezgan smalki ir nedot saiti uz apspriežamo dokumentu un pat ne uz apsriedējorgānu. Nedod Dievs kāds iedziļināsies tajā Māsterplānā. Saites ir jāliek tikai reklāmrakstos. Jā.

tapportals.mk.gov.lv/public_partic...c-8243d2362c4b

Viedoklis 14.jūnijs 2022 8:03
4 0 Atbildēt

Par velo tēmu ir tāpat kā ar minoritātēm. Nu nebūs velo zaļais glābējs, piemēram, Jaunmārupes iedzīvotājiem, lai dotos uz Rīgas centru dēļ attāluma un ceļā pavadītā laika. Nav pašlaik alternatīvas automašīnai. Sabiedriskais ir sū..s pēdējais, jo ar velo tiešām sanāktu par kapeiku ātrāk. Tagad no Jaunmārupes 55 autobuss kursē reizi pusotrā stundā. Un vēl daži mikriņi. Kāds na..j velosipēds!?!?!?! Daļa zaļās tautas Eiropas Savienībā ir salātus pārēdušies un vairs nespēj domāt un kaut cik jēdzīgi analizēt. Varētu vēl saprast risinājumu - ērts un lēts sabiedriskais plus velosipēdi, bez automašīnām. Bet nē, visur tikai to velo bīda.

Atbalsts 14.jūnijs 2022 9:09
4 1 Atbildēt

Velo infrastyruktūras atbalsts būtu jāpiešķir tām pašvaldībām, kas atsakās no sava auto transporta un pāriet uz velosipēdiem. Kāda jēga Rīgā būvēt velo celiņus, ja visi domnieki uz darbu brauc ar auto, nevis velo vai sabiedrisko. Vecrīgā, aiz RTU ēkas ir milzīga stāvvieta Rīgas domniekiem.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti