Vēja turbīnām ir potenciāls; Čudars: Vēja turbīnas kļūs par mūsu ikdienu 15

 
Nozare.lv | 13.jūlijs 2023 14:43

Latvijā nākotnē jārēķinās, ka vēja turbīnas kļūs par mūsu ikdienu, proti, tās būs mūsu tuvumā, šorīt TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars (JV).

Komentējot jautājumu par iespējami izdevīgāko atjaunojamo energoresursu izmantošanu Latvijā, Čudars teica, ka Latvijas gadījumā labākais variants, piemēram, elektroenerģijas ražošanai būtu saules un vēja enerģijas izmantošana kombinētā viedā, jo saules paneļi vieni paši nevarot nodrošināt sistēmas stabilitāti. Tāpēc tie jākombinē.

Čudars arī atzīmēja, ka, ņemot vērā apdzīvotību, Latvijā ir liels potenciāls vēja turbīnu izvietošanai, tostarp liels potenciāls arī meža zemju izmantošanā.

Atbildot uz jautājumu par iespējamu iedzīvotāju neapmierinātību redzējumam par vēja turbīnu izvietošanu pašvaldībās, Čudars norādīja, ka patlaban izstrādes procesā ir risinājums nodevas ieviešanai, kuras ieņēmumi tiktu novirzīti konkrētu pašvaldību budžetos un izmantoti pašvaldību kopienu vajadzībām.

Pēc ministra teiktā, šādas nodevas izstrāde esot tuvāko mēnešu jautājums.

 
15 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Sadales 14.jūlijs 2023 15:37
5 1 Atbildēt

Jo vairāk ražotāju, jo lielāka konkurence, konkurence ir sinonīms vārdam lētāka cena.

Somi tikmēr nevaid par mušām, putniem utt, bet realizēs milzu projektu ar atjaunojamo enerģiju, ūdeņradi un amoniju.

www.reuters.com/business/ener...nd-2023-05-30/

Ūdeņradi un amoniju, var izmantot vēlāk, tā teikt uzkrāt un arī ja parāk daudz tad eksportēt citur, un pelnīt milzu piķi.

Un tapec somi aptaujās ir laimīgākā nācija, bet mums vecas vecenes un muļķi kas seko fb un citur deputātiem ar apšaubāmām reputācijām, kliedz ko tiem saka tie deputāti.

Parasti tie deputāti ir caurkrituši uzņēmēji, un tadi pret kuriem ir ierosināti kriminalprocesi, un vaino pie visa levitu.

Šie deputāti aģitē pret jebkādu labklājību, jo saņem naudu no austrumu kaimiņiem.

Viņiem viss labi viņi savu naudu saņems, bet vai tie kas viņiem seko un atkārto viņu mantras, kas viņiem no tā?

Da nekas tikai kartejo reizi pierada ka ir papagaiļi, ar nolaistām biksēm, bez maizes klaipa.

Jauda 14.jūlijs 2023 9:33
4 0 Atbildēt

Iemesls kapēc tas ir vajadzīgs, jo šobrīd biržas cena dažbrīd pat 4€ jau ir norma, arī visējā cena ziemā virs 35 centiem arī ir norma.

Otra lieta ir Brell, mums nav brīvu jaudu lai atslēgtos no tā.

“ Šobrīd Baltijas valstis atrodas vienotā sinhronajā zonā ar Vienoto Krievijas elektroenerğijas sistēmu UPS (Unified Power System of Russia), tostarp saskaņā ar BRELL lokā iekļauto valstu noslēgtajiem līgumiem. Pamatojoties uz šiem sadarbības līgumiem, Baltijas valstīs frekvences regulēšanu veic Vienotā Krievijas elektroenerğijas sistēma, bet to atbalsta Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pārvades sistēmu operatori, kas nodrošina katras valsts elektroenerğijas sistēmas līdzsvara novirzi noteikta diapazona ietvaros.”

www.energijaunpasaule.lv/wp-content/up...10/siemens.pdf

Lai pie mums būtu zema elektrības cena mājsaimniecībām un ražošanai, nepieciešamas papildus jaudas.

Tad tiešām siltumsūkņi palika lētāki ekpluatācijā par citiem apkures veidiem. Arī rūpniecība būs ieinteresēta, šeit kaut ko darīt.

MMX 13.jūlijs 2023 16:44
2 1 Atbildēt

Vēl viens enerģētikas guru. Kur viņš plāno bāzt to vēja enerģiju ar propeleru pie katra pakša? ST transformatorus sildīs? Mums ir starpsavienojumi lai to visu apjomu novadītu uz Vāciju? Cik zinu ziemeļos elektroenerģiju pateicoties somu AES īsti vairs nevajag, atliek tikai dienvidi. Ukrainā beigsies karš, poļiem arī nevajadzēs, atliek tik Vācija. 

Vai arī sauksim lietas īstajos vārdos - ir piķis un vajag apgūt, poh ar kādiem rezultātiem. Pēc tam kaut vai zemē to elektrību laidīsim bet būvēt vajag.

Kompetence ir pametusi telpu un palikuši vieni bīdītāji, kuri attīstīs pofig ko pofig kur, galvenais ka tāmē lieli cipari. Galvenais izcelt piķi pirmajos mēnešos un laicīgi notīties pirms visi saprot, ka projekts ir sūds.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Degvielas cenas: Dīzelis dārgāks 1.477 un 95 benzīns 1.497 EUR - 28.09.2024 (+ VIDEO) 1

Degvielas cena atkal uzsākusi ceļu augšup, desmit dienu laikā pievienojot litra cenai 10 centus. Atgādināsim, ka 18. septembrī litrs dīzeļdegvielas Neste uzpildes stacijā maksāja 1,377 eiro, bet 95-tais benzīns - 1,397. Lasīt vairāk

 

Tagad netrafarētās Škoda fiksē arī OCTA apdrošināšanu un tehnisko apskati (+ VIDEO) 23

iAutolv apskata kā aprīkoti policijas transportlīdzekļi no ārpuses un iekšpuses, ko savās kamerās redz policisti un ko spēj fiksēt šajos transportlīdzekļos iebūvētā elektronika. Lasīt vairāk

 

Kā mūsdienu modernie auto mūs izspiego (+ VIDEO) 4

Epizode, kurā tiek apskatīts, kā automašīnu ražotāji izspiego labticīgos autovadītājus, slepeni pārdodot viņu personisko informāciju datu brokeriem un apdrošināšanas kompānijām. Lasīt vairāk

 

Tikai Eiropas tirgum – prezentēts ekskluzīvais Bentley Bentayga EWB Azure (+ FOTO) 2

Britu luksuss automobiļu ražotājs Bentley nodemonstrējis jaunu modeli, kas turpina 2023. gadā aizsākto Riviera Collection sēriju. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti