Jā - ļoti grūti. Tam "Premium" nav nekāda seguma - prasta mārketinga mētāšanās ar vārdiem. Valsts drīkst noteikt tikai objektīvi novērtējamus, no ražotāja neatkarīgus kritērijus. Cena... Jā, der - daļēji. Jau tagad ir cenas ierobežojums viegajiem pasažieru un tieši tas ir radījis vēlmi tos reģistrēt kā komercauto. Ierobežot komercauto cenu? Škiet, ka tu lien lauciņā, kurā švaki orientējies. Mani kolēģi braukā ar MB Sprinteriem, kas maksāja apmēram 300 000 gabalā. Jā - dēļ ļoti specifiska aprīkojuma, kas vienlaikus padara tos nelietojamus jebkādiem privātiem mērķiem. Bet kā to nodefinēt cenas vērtējumā? Noteiksi, ka jāvērtē tikai bāzes cena bez papildaprīkojuma? Nekādu problēmu - dīleri pamainīs papildaprīkojuma tabulas un sanāks, ka bāze nemaksā neko, bet viss, ko pērc, ir papildaprīkojums.
Eiropa kādu laiku atpakaļ pieņēma likumus, kas motoriem virs 2.0 ir ievērojami lielāki nodokļi. Ko panāca? To, ka lietotāji tagad brauc ar megasarežģītiem forsētiem bi-turbo 1.9, kas remontos izmaksā daudz vairāk, jo lielajiem motoriem resurss bija krietni lielāks. Lietotāji grib jaudīgas mašīnas un ražotāji tās piedāvā. Birokrātu iejaukšanās pa vidu to visu sačakarē, bet pašos pamatos neko nemaina...
Dānijā, piemēram, uzņēumu auto ir citas krāsas numuri un ārpus darba laika policija pārbauda, vai tiešām tiek braukts darba vajadzībām un vai attiecīgi tiek maksātas virsstundas. Kas ar to ir panākts? Manuprāt tikai tas, ka valsts, kura pati mašīnas neražo, tās importē 2x vairāk, jo piespiež cilvēku iegādāties divas mašīnas, lai gan tīri loģiski viņam pietiktu ar vienu.
No manas personīgās pieredzes. Laikos, kad centos būt godīgs mazais uzņēmējs (neizdevās - izvēlē starp kļūšanu par negodīgu un atgriešanos algotā darbā pie lielā darba devēja izvēlējos pēdējo) uzdevu VID konsultantei jautājumu - ja man darba vajadzībām ar uzņēmumam patapinātu auto ir jābrauc pie partnera, kas atrodas 150km no Rīgas, tajā pat pilsētā, kur dzīvo mani vecāki, un es pēc darba lietām apciemoju vecākus, kā man šadam braucienam ir jāraksta ceļazīmi, atbilde bija - NEKĀ! Mans pienākums ir atgriezties Rīgā, noslēgt ceļazīmi un pēc tam braukt atpakaļ pie vecākiem uz sava rēķina. Variants, ka rakstu ceļazīmi par vienvirziena braucienu, neder - jo kā tad es auto nogādāšu ceļazīmē minētajā sākumpunktā.
Es tev prasīju vai ir dimati smilšu cen, abet tu man par smiltīm zelta cenā... :D Es tev neprasīju pārbūvētas ladas kaļinas cenui griestus, bet "Marketologu" Premium segmenta vāģi kaļinas cenā... Nu - ir variant? Vari nosaukt?
Salikt kopā brends + virsbūves tips ir tavā cietajā paurī neiespējami, vai ne? Sprinteris 300 K vērtībā NAV domāts braukāt uz mājām un ciemos. Visticamāk ka virsbūve nu nekādi neiet cauri apzīmējumam vienkāršs pasažieru busiņš. Ja iet, tad tas ir ļoti biezs luksusa transports biežņiem, jo pasažieru mikriņš 300 k nunekādi nemaksā...
Auto ar tādu aprīkojumu, ir ļoti specifisks un uzņēmumam dārgs, lai ar to vienkārši vizinātos apkārt un brauktu uz mājām, vai ne?
Un tev ir labāki variant negodīgu glumekļu nodokļu "optimizācijas" novēršanai? Vai ir tikai kārtējie argumenti kāpēc tas vai cits nestrādās...
Kā tu proti meklēt ieganstus un demonstrēt savu "pozitīvismu". :D
Es tev skaidri un gaiši atbildēju - nejauc P ar P. Virsbūves tipu drīkst likt ierobežojumos. Brendu - nekādā gadījumā - tā ir konkurences ierobežošana vistiešākajā veidā. Tas, ka man nav labāku variantu, nemaina faktu, ka nav pieļaujams variants, kas garantē starptautisku tiesvedību un Latvijas valsti zaudētājos.
Bet nodokļu optimizēšana tādos apmēros, kā tas notiek šobrīd, ir tikai un vienīgi pilnīgi muļķīgas nodokļu politikas rezultāts. Un ir muļķīgi ar vēl lielāku birokrātiju cīnīties ar sekām.
Atbildot uz tavu jautājumu - kā nošķirsi biezo pasažieru busiņu no tā, kurš patiešām vadā pasažierus kā taksis vai maršrutnieks? Un tas par 300k arī ir pasažieru pēc reģistrācijas datiem - jo ir aprīkots ar izbraukuma laboratoriju un logiem (bāze ir pasažieru buss).
Izbraukuma laboratorija ir NEATŅEMAMA busa sastāvdaļa, kas nāca jau no ražotāja, vai tā ir reģistrēta specpārbūve?
Vai smagi novienkāršojot Autobuss, kuram pie grīdas pieskrūvēti dārgi instrumenti, bez pārbūves saskaņojuma?
Pirmais ir spectransports, kurš ir specifiski reģistrēts - piemēram, ĀMP mašīna, viss pārējais ir mazsvarīgi, da kaut zelta stieņus iemet bagažniekā!
Tas, ka nodokļu politika ir pakaļā - tas ir globāls jautājums un ir visai netieši saistīts ar lietu. Būtu VID gudrāks- tad arī pie mums Lexusi savulaik ienāktu kā Dānijā - tukša bundža un kastēs mašīnas aprīkojums. Bet pie mums VIDam bija pajāt - atnāk vesela mašīna, bet tiek izrakstīa klientam uz 2 pavadzīmēm un neviens neredz nekādu problēmu.