Rūpes par drošību vai arī naudas pelnīšana: sarkano gaismu kameras neveicina satiksmes drošību (+ video) 32

 
iAuto.lv | 15.marts 2017 14:02

Satiksmes kontrolei pasaulē plaši izmanto tā saucamās sarkano gaismu kameras, kas piefiksē tos autovadītājus, kuri pārkāpj noteikumus pie sarkanās gaismas. Kā izrādās, šādas ierīces samazina drošību un tiek izmantotas galvenokārt peļņas nolūkos.

Šādas sistēmas tiek uzstādītas ar pamatojumu disciplinēt autovadītājus, lai tie nešķērsotu krustojumu pie sarkanās gaismas, tādējādi izvairoties no satiksmes negadījumiem. ASV medijs "Vox" norāda, ka vietās, kur ir sarkanās gaismas kameras, ir pieaudzis tādu negadījumu skaits, kur aizmugurē braucošais ietriecas priekšā esošā automašīnā, kas strauji apstādināta pie sarkanās gaismas. Rezultātā no vadītājiem tiek iekasētas soda naudas, taču reāli uzlabojumi ceļu satiksmes drošībai nav. Piemēram, Vašingtonas pilsētā (~7 milj. iedzīvotāji)  ik gadu ar sarkanās gaismas kameru palīdzību iekasē apmēram 12,9 miljonus dolāru, kā arī šādu sistēmu ieviešanu regulāri pavada kukuļošanas skandāli.

Krietni iedarbīgāki drošības uzlabojumi rodas, ja ierastos krustojumus pārveido par lokveida krustojumiem, kas gan būs dārgi, vai arī palielinot luksofora dzeltenā signāla degšanas laiku. Krustojumos Floridā dzeltenās gaismas degšanas intervāls tika palielināts no 3.9 sekundēm līdz 4.8 sekundēm, kā rezultātā par 79% mazāk tika izrakstītas soda kvītis un samazinājās satiksmes negadījumu skaits. Arvien vairāk pilsētu ASV atsakās no sarkano gaismu kamerām, jo tās neattaisno sevi ceļu satiksmes drošības uzlabošanā.

Latvijā šobrīd nav kameras pie luksoforiem, kuras fiksē pārkāpumu un sūta soda kvīti, bet mums ir kameras, kuras pie noteikta pārkāpuma ātruma ieslēdz luksoforā sarkano gaismu. Tādas vietas ir Babītē, uz Jelgavas šosejas pie Olaines, Jūrmalā pie Dubultu stacijas uc.

Tīri novērojums: šajos krustojumos daudz biežāk var novērot autovadītājus, kuri pārkāpj sarkano gaismas signālu, īpaši bieži tas bija sākumā, kad ieprogrammētie pārkāpuma ātrumi bija salīdzinoši mazi.

Raksti komentāros, kādi ir Tavi novērojumi par šiem "viedajiem" krustojumiem. Vai tie uzlabo satiksmes drošību vai tieši pretēji to pasliktina!?

 
Visi komentāri
 
rt 15.marts 2017 14:05
15 7 Atbildēt

Cik ilgs ir reakcijas laiks 150 kg smagam amerikānim ar trīskāršo hotdogu vienā un litrīgo kolu otrā rokā, braucot ar RAM 3500 un ieraugot sarkano gaismu luksoforā?

viencexperc 15.marts 2017 14:22
6 3 Atbildēt

ja tev ir RAM 3500, tad priekš kam vispār bremzēt???

Lai visi sīkie nabagi dot ceļu.

youtu.be/jDUem5wWlQI?t=18

viencexperc 15.marts 2017 14:32
4 0 Atbildēt
Kanibaals 16.marts 2017 10:57
4 0 Atbildēt

Tik, kad divi RAM saskrienas tad vairs nav viennozīmīgi. ASV tā tagad ir problēma, no sākuma SUVus reklamēja kā drošākus, jo varēja saplacināt vieglos auto, bet kad visiem ir SUVi, tad atkal viss ir pa vecam.

pm 17.marts 2017 10:56
0 0 Atbildēt

uz sevi paskaties! Šitās izbrīnā paceltās uzacis un atkārušos žokļus sarkanā braucējiem var redzēt arvien biežāk. Tjipa ups (vai pģts) šoreiz šitiem zaļais ātrāk ieslēdzās kā vakar!

viencexperc 15.marts 2017 14:18
25 4 Atbildēt

satiksmes drošība uzlabotos, ja cilvēki skatītos kas notiek priekšā, nevis tikai priekšā braucošajam dibenā.

Diemžēl, to nevar iemācīt. Ar vadīšanu ir tāpat kā ar visu pārējo - ja cilvēkam nav dotību, tad nav.

Jānis 22.decembris 2017 14:39
1 0 Atbildēt

Skatīties uz priekšu palīdzētu arī labāki ceļi...

rt 15.marts 2017 14:24
0 14 Atbildēt

ASV mediji būtu labāk domājuši par MS-13 rindu retināšanu un par bēdīgo statistiku nošauto skolēnu skaita ziņā.

viencexperc 15.marts 2017 14:41
11 5 Atbildēt

atļaut visiem nēsāt šaujamieroci un viss.

Jo Visas apšaudes bija štatos, kuros gunfree. ASV ir pasaules līderis ieroču skaita ziņā uz vienu iedzīvotāju, bet tikai 28 vietā slepkavību skaita ziņā uz 100 000 iedzīvotāju, vai Lielbritānijā ir par 125% vairāk izvarošanu upuru, nekā ASV.

Interesanti cik bērnus kāds nošaus, ja atnāks šaudīties teksasā?

spi3uk.itvnet.lv/upload2/artic...un-free-21.jpg

Kanibaals 16.marts 2017 11:01
0 0 Atbildēt

Es tik gribu redzēt to slaktiņu, kas notiks, kad uz plaukšķenes skaņu sāks visi vilkt savus šaujamos ārā un šaudīties uz skaņas avotu un tad uz tiem kas sākuši šaut. Visiem šaujamie nozīmēs, ka vairs nebūs skaidrs, kurš uzsāka apšaudi.

Redz kur video no dzīves - www.youtube.com/watch?v=551_wlV44GU

viencexperc 16.marts 2017 11:30
4 1 Atbildēt

Labāk viens tāds gadījums, nevis viens -

www.youtube.com/watch?v=3h0NYk8pweg

650 15.marts 2017 14:47
12 4 Atbildēt

Rīgā dzeltenā gaisma tika daudzkur likvidēta kā tāda.Par to mums bija gari ieinteresēto pajoliņu izklāstījumi "kāpēc tas vajadzīgs". Amērikā otrādi- tur pagarina dzelteno krānu, un tulinj jau viss uzlabojas. Izņemot "ieņēmumu" daļu.Kuriem krāpniekiem mums ir jātic? Jo pretīgāka valsts- jo tur zemāka vidējā morāle un visi pārkāpj visu. Bet- uz tā rēķina tur itin visur zeļ un plaukst daži "izredzētie",kuriem ir teikšana un kuriem ir iespējas par sabiedrības kopējo naudu iepirkt un uzstādīt visdažādākos tehnikas sasniegumus naudas izvilkšanai un šo pašu savu naudas devēju/līdzpilsoņu čakarēšanai. Viņi visu māk zinātniski "pierādīt/pamatot" un lielākā sabiedrības daļa šai muldēšanai kvēli tic- ka tas viss ir nu Ļoti vajadzīgs drošībai uttttt

4diena 15.marts 2017 15:48
6 6 Atbildēt

pats savus murgus pārlasīji?

Kuros krustojumos ir izņemts dzeltenais?????

Visur iet uz to ka dzeltenais palielinās un ir brīdis kad visiem ir sarkanais! Izņēma mirgojošo zaļo!

Uzskatu ka šādām kamerām ir jābūt! Pie mums dzeltenie ir pietiekoši ilgi, lai apstātos. Iespējams kameras liktu cilvēkiem saprast to ka dzeltenais ir signāls apstāties, nevis paātrināties!!!

iciks 15.marts 2017 16:11
1 0 Atbildēt

Dzelteno PĒC zaļās novākt nedrīkst. Pēc sarkanās - tādas lietas redzētas ir. Daugavpilī pēc centrālās ielas rekonstrukcijas luksoforos tāda lietiņa bija novērota. Sarkans un uzreiz zaļš.Pēc kāda laika gan arī dzeltenais parādījās, laikam sabiedrība nesaprata.

Dzeltenā pagarināšanu dod vai nedod ko, nemācēšu teikt, taču ir svarīgi, lai šī pārregulēšana notiek vienlaicīgi. Zinu vienu krustojumu (ne dižajā pilsētā), kur dzeltenais nezin kāpēc bija stipri vien garāks kā citur. Nu un tad standarta situācija - iedegas dzeltenais, pilsonis jau sāk laist vaļā sajūgu, taču pamana, ka īsti zaļš vēl nedeg. Un tad sāk raustīties. Tizli.

650 15.marts 2017 23:02
0 0 Atbildēt

atvaino, es biju dikti dusmīgs par šo tēmu un ātrumā neprecīzi izteicos ;D

anonimikis 15.marts 2017 16:51
5 0 Atbildēt

Kad redneks vai lauķis iebrauc pilsētā, ne tādi vien pigori notiek. Amerikāņi skrien viens otram tirsā, mūsējie nejēdz izslēgt miglas lukturus ....

Andrejs 15.marts 2017 22:00
13 2 Atbildēt

agrāk bija normāla prakse, ka luksoforos zaļais pirms dzeltenā mirgoja. Pietika laika izdomāt, vai braukt vai bremzēt. Tagad pārslēdzas tik strauji, ka daudziem nākas pārskriet pie sarkanā, lai neradītu avārijas situācijas( it sevišķi slidenā laikā). Ja atgrieztos pie mirgojoša zaļā, tad varētu piekrist sarkano gaismu kameru nepieciešamībai

Andrejs 15.marts 2017 22:09
25 0 Atbildēt

Par kamerām, kuras pie noteikta pārkāpuma ātruma ieslēdz luksoforā sarkano gaismu... Pie mums kā vienmēr sanāk stulbi- kāds mocis aizrauj garām uz sotaku un vesela strīpa auto minūti stāv un dūmo.Ja nemāk, lai paprasa poļiem -tie sastellēs. Tāpat kā izlaboja Jelgavas luksoforu inteliģenci un tās radītos korķus. Polijā, ja pārsniedz ātrumu , priekšā ieslēdzas gan sarkanais, bet tiklīdz esi nobremzējis līz atļautajam, ir atpakaļ zaļais. Un neviens netiek apstādināts. Jo mērķis nav apturēt, bet ierobežot ātrumu

he 16.marts 2017 7:47
0 0 Atbildēt

ne tikai poļos,bet lieta laba,ne kā lv-prieš rijīgajiem!

Jānis 16.marts 2017 10:40
3 0 Atbildēt

Katru dienu braucu pa Jelgavas šoseju un esmu redzējis vismaz 5 reizes, kad auto, kurš brauc pa pirmais, "ieslēdz" sarkano un pats vai nu jau brauc stirpi ātrāk vai nu iespiež grīdā, kad iedegas dzeltenais un pārbrauc pāri pie sarkanā. Tam pat prātā nenāk apstāties. Savukārt visi pārējie "lohi" dabū stāvēt un "maksāt" par šī gudrinieka izdarīto pārkāpumu.

Vai kāds man var pastāstīt, kā šāda situācija (pat ja arī pārkāpējs apstātos) iet kopā ar pārējo cilvēktiesībām?

Kādēļ man un vēl vismaz pāris citiem auto ir "jāizcieš" sods par šī pārkāpēja izdarīto pārkāpumu????

Varbūt arī veikalā aizturam un iesēdinam uz sutkām tos, kuri ir bijuši blakus brīdī, kad kāds ir kaut ko nozadzis?

Sākumā tur vispār vāks bija. Katru dienu varēja redzēt kādu avāriju, kur viens nomet pa mēmajiem un otrs iebrauc pakaļā. Varat nedziedāt dziesmas par distances ievērošanu, jo cēlonis ir pavisam kaut kur citur.

Es saprotu - ātrums jāievēro, ghājēju pāreja utt, bet KĀDĒĻ mani soda par cita pārkāpumu?

Paskaidrojiet.

rt 16.marts 2017 10:52
6 10 Atbildēt

Piedod, bet man arī patīk ieslēgt sarkanos. Un to pat var izdarīt legāli, pašam izbraucot pie zaļā, ja zin vietu no kuras var iedot grīdā. Tā parasti var atkratīties no astē sēdētājiem.

viencexperc 16.marts 2017 11:35
7 0 Atbildēt

nomainītu savu 318 BMW 1994,gada pret normālu auto, varētu atrauties no astē sedosajiem tāpat,, neizmantojot sarkano gaismu.

Kanibaals 16.marts 2017 11:15
0 0 Atbildēt

Jā uz Jelgavas šosejas tiešām var ieslēgt sarkano pašam aizbraucot pie zaļā. Nav tur normāli saregulēts.

Es 16.marts 2017 10:52
11 0 Atbildēt

NEvajag mums automatizētās ierīces, nekādas. Tās ir dumjas un dara visu automātiski, neatkarīgi no situācijas.

Paņemsim tos pašus fotoradarus. man pa ceļam ir viens tāds, kas izvietots pie krustojuma, kur ir 70 ātruma samazinājums. Itkā loģiski, bet praksē labāk es tai bīstamajai vietai braukšu kaut ar 90, bet skatoties uz ceļu, nevis 90% vērojot spidometru un 10% ceļu.

Tas pats būs ar kamerām uz krustojumiem. 90% uzmanība luksafora gaismas signālam un 10% ceļam. Bet kamēr tu vērosi luksafora signālu, atnāks čoms mērfijs, iedegsies dzeltenais un priekšā braucošais negribēdams riskēt uzrauties uz kameras metīs pa mēmajiem... csn gatavs.

Labāk vairāk adekvātu ceļu policistu, kā kaudzi ar automatizētiem un nederīgiem brīnumiem

Kanibaals 16.marts 2017 11:18
3 0 Atbildēt

>Labāk vairāk adekvātu ceļu policistu

Ar to mums Latvijā arī problēma, tie jau daudz neatšķiras no biorobotiem. Liek sodus neizvērtējot. Kaut vai piemēram sodot par nelielu ātruma pārsniegšanu apdzenot, satiksmes drošību tas nekādi neuzlabo, tik sarausta satiksmi vēl vairāk.

Kainšvainlībtdihs 16.marts 2017 15:15
1 0 Atbildēt

Pie mums jau zem teksta "rūpēties par satiksmes drošību" tāpat jebkurā gadījumā apakšā slēpjas zem teksts "po par drošību, galvenais nokāst piķi, peļņa, un ieraut ko kabatās". Tieši tikai un vienīgi drošības nolūkos veikto pasākumu apjoms ir tik niecīgs, ka var uzskatīt, ka to nav bijis vispār. Tik sabiedrībai bāž acīs "mēs jau tikai par drošību", pilnīgi buļļu izkārnījumi, tikai peļņa, gan valstij, gan indivīdiem. Tautai acis neaizbāzīsi.

MK 16.marts 2017 19:22
0 0 Atbildēt

... Latvijā šobrīd nav kameras pie luksoforiem, kuras fiksē pārkāpumu un sūta soda kvīti ... Pļaviņās gan tāda ir. Zaļais deg 1 sekundi. Mana mīļākā vieta, kur atstāt izpūtējā sakrājušos mēslus.

Vērotājs. 16.marts 2017 22:44
2 0 Atbildēt

Drošība ir aizbildinājums. Galvenais ,cirpšana. Stulbu apstākļu radīšana,pēc tam cirpt,slaukt u,t,t.

KĀPĒC 17.marts 2017 9:58
2 0 Atbildēt

dēļ 1 ātrumpārkāpēja apturēt arī visus ātrumievērotājus? vai nav totāls stulbums?

Žora 17.marts 2017 10:12
0 0 Atbildēt

Armijā esi dienējis? Tur pirmajā gadā tā bija visiem.

BadAss 17.marts 2017 10:42
2 0 Atbildēt

Kameras (un sodi) būtu noderīgs risinājums vitāli svarīgos krustojumos, kuros automašīnas bieži iebrauc un paliek arī visu sarkanā laiku, traucējot šķērsojošos. Ātri disciplinētos.

Autovadītājs 28.maijs 2023 19:08
0 0 Atbildēt

VEF krustojums!

Dalbo... pilns, kas bloķē satiksmi!

Vien drons, un pilna kase!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti