"Latvenergo" līdz 2026.gadam paredz īstenot atjaunojamās enerģijas resursu projektus ar 600 MW jaudu

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 17.oktobris 2022 15:20

AS "Latvenergo" līdz 2026.gadam paredz īstenot atjaunojamo enerģijas resursu projektus mājas tirgū un ārpus tā ar 600 megavatu (MW) jaudu, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

Savukārt līdz 2030.gadam "Latvenergo" plāno īstenot atjaunojamās enerģijas projektus ar 2300 MW jaudu.

Prognozēto apjomu plānots sasniegt gan ar pašu jaudu attīstīšanu, gan arī izvērtējot komerciāli pamatotu ārēju projektu piesaisti, saņemot vietējo uzņēmēju piedāvājumus.

"Latvenergo" stratēģija, ko pērn apstiprināja akcionārs - Latvijas valsts, paredz palielināt atjaunojamo enerģijas resursu portfeli, attīstot vēja un saules elektrostacijas mājas tirgū un ārpus tā. Stratēģijas īstenošana veicinās Latvijas klimatneitralitātes sasniegšanu līdz 2050.gadam.

Uzņēmumā skaidro, ka "Latvenergo", veicinot nacionālo klimata mērķu sasniegšanu un stiprinot enerģētisko drošību, attīsta atjaunojamās ģenerācijas portfeli, koncentrējoties uz lielas jaudas vēja elektrostaciju izveidi. Plānotais jaudas apmērs var nodrošināt sadarbības iespējas ar koncernu arī Latvijas uzņēmējiem - primāri tiem, kas sākuši vēja parku projektus, kā arī saistītajām nozarēm, piemēram, tehnoloģiju un infrastruktūras nodrošinājumam. Koncerns ir atvērts piedāvājumiem un sarunām ar vietējiem uzņēmējiem.

Mērķa sasniegšanai koncerns īsteno gan dažādus savus vēja parku projektus, gan izskata sadarbības iespējas ar vairākiem citiem vēja parku attīstītājiem. Piemēram, šobrīd "Latvenergo" vērtē arī tādu vēja parku projektu iegādi, kuru īpašnieki dažādu iemeslu dēļ izlēmuši paši nenodarboties ar ieceres realizāciju un neturpinās darbošanos vēja enerģētikā. Patlaban izvērtēšanā ir projekti, kuru potenciālā kopējā jauda pārsniedz mērķos noteikto, tādējādi "Latvenergo" veic detalizētu izvērtēšanu un salīdzināšanu, lai izvēlētos komerciāli pamatotus priekšlikumus, minēja kompānijā.

"Latvenergo" pārstāvji norāda, ka uzņēmuma rīcībā ir pieredze, nepieciešamie resursi un kompetence, lai atlasītu, izvērtētu saimnieciski izdevīgākos projektus un īstenotu tos, piesaistot tiem lētāko finansējumu. Nepieciešamības gadījumā potenciālo sadarbības pušu vēja parku attīstībai izvēle tiek veikta, ekspertiem izpētot piedāvājumus tirgū, izvērtējot piedāvāto projektu atbilstību noteiktiem kritērijiem, to īstenošanas iespējas, termiņus un izmaksas, nodrošinot līdzekļu efektīvu izmantošanu, atbilstību spēkā esošo likumu prasībām, kā arī stratēģisko mērķu izpildi intensīvas konkurences apstākļos.

Kompānijā arī atzīmē, ka vēja enerģija šobrīd ir viens no ekonomiski efektīvākajiem risinājumiem, it īpaši tagad, kad Latvijā un Baltijā vērojams jaudu deficīts, kas elektroenerģijas tirgū negatīvi ietekmē cenas. Ar jaunām vēja elektrostacijām arī Latvijā iespējams rentabli un bez subsīdijām ražot konkurētspējīgu un zaļu, videi draudzīgu elektroenerģiju. 

"Lieljaudas vēja parku attīstība uzskatāma par Latvijas valsts un visas sabiedrības interesēs īstenojamu projektu. Baltijas un Latvijas valsts neatkarība no ārējiem energoresursiem ir neatsverams nacionālās drošības un suverenitātes balsts," pauž kompānijas pārstāvji.

Tāpat "Latvenergo" pārstāvji norāda, ka vēja parku plānotās jaudas sasniegšana pēc iespējas īsākā termiņā būs neatsverams ieguldījums kopējam Latvijas elektroenerģijas ģenerācijas portfelim. Veicinot atjaunojamās enerģijas ražošanu un izbūvējot lieljaudas vēja parkus, tiks sekmēta Latvijas energoneatkarība, ieviestas bezemisiju enerģijas sistēmas, samazināta fosilo energoresursu izmantošana, un tas sekmēs arī elektroenerģijas cenas zemāku līmeni tuvējā reģionā.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" pieder valstij, bet uzņēmuma obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Atsaukums 12 tūkstošiem Kia EV9 1

Dienvidkorejas autoražotājs Kia atsauks gandrīz divpadsmit ar pusi tūkstošu elektrisko EV9 krosoveru, lai novērstu problēmas ar attālinātās parkošanās palīgsistēmu. Lasīt vairāk

 

Jauni motori BMW 5. sērijas Touring un versija, kas maksās mazāk par 60 000 eiro 2

BMW papildinājis 5.sērijas Touring universāla motoru klāstu ar jaunām izvēlēm, kas pircējiem kļūs pieejamas no šī gada novembra. Lasīt vairāk

 

Skaņu signālu Audi vadītājs uztver kā vērsis sarkanu lupatu (+ VIDEO) 8

No apraksta noprotams, ka video autors ar skaņu signālu brīdina Audi vadītāju, kurš atpakaļgaitā izbrauc no pagalma. Pēdējais to uztver kā "vērsis sarkanu lupatu" un metas video autoram pakaļ. Lasīt vairāk

 

BYD piesaka 1200 Zs jaudīgo Yangwang U8 Parīzes autoizstādei (+ VIDEO) 2

Ķīnas autobūves koncerns BYD gatavojas Parīzes autoizstādei, kas durvis ver 14. oktobrī. Jaunumu skaitā arī luksuss klases apvidus auto Yangwang U8, kas pirmizrādi Ķīnā svinēja 2023. gada novembrī. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti