Var būt arī slikti - Skandināvijas un Baltijas pārvades operatori brīdina par mazajām elektroenerģijas jaudu rezervēm 7

 

Foto: iAuto

Nozare.lv | 22.oktobris 2022 8:44

Lai gan kopējās elektroapgādes jaudas gaidāmajai ziemai Skandināvijā un Baltijas valstīs ir pietiekamas, jaudu rezerve ir maza, tāpēc nav izslēdzams, ka galējas nepieciešamības gadījumā varētu noteikt patēriņa ierobežojumus, teikts AS "Augstsprieguma tīkls" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Gatavojoties ziemai, Skandināvijas un Baltijas valstu pārvades sistēmu operatori kopīgi ir veikuši elektroapgādes resursu pietiekamības analīzi reģionā. Pārskatā atzīts, ka nākošā ziema ir viena no izaicinošākajām pēdējo gadu laikā nelabvēlīgo apstākļu Eiropas enerģijas tirgos dēļ. 

Karš Ukrainā ietekmē elektroenerģijas, gāzes un ogļu tirgus, jo Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu uzlikto sankciju dēļ energoresursu imports no Krievijas ir samazināts vai izbeigts, savukārt sausās vasaras rezultātā ūdens uzkrājums Eiropas hidroelektrostaciju rezervuāros ir mazāks nekā parasti pirms ziemas sezonas.

Kopējās elektroapgādes jaudas gaidāmajai ziemai reģionā ir pietiekamas, tomēr jaudu rezerve ir maza un ir daudz nenoteiktību. Analīze neuzrāda nepieciešamību ierobežot patēriņu, tomēr tas nav izslēdzams. Tāpēc pārvades sistēmu operatori informē sabiedrību un gatavo rīcības plānu arī šādam scenārijam. Piegādes ierobežojumi varētu tikt īstenoti galējas nepieciešamības gadījumā, teikts pārvades sistēmu operatoru kopīgi sagatavotajā pārskatā.

Turklāt, neatkarīgi no elektroapgādes jaudu pietiekamības, ziemā gaidāmas augstas elektroenerģijas cenas, joenerģijas piegādes ir ierobežotas un neskaidrība enerģijas tirgos ir augsta. Tāpēc patērētājiem ir lietderīgi analizēt un iespēju robežās mazināt savu patēriņu augstu cenu periodos, kas arī uzlabo elektroapgādes jaudu pietiekamību.

"Augstsprieguma tīkls" ir Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators. Uzņēmums pieder valstij. "Augstsprieguma tīkla" obligācijas kotē "Nasdag Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

 
7 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
WALA 22.oktobris 2022 11:36
4 1 Atbildēt

Pietiks ka nu barot to inflācijas burbuli, visi tik stāsta cik viss būs slikti utt. un tik ceļ cenas uz baiļu rēkina. Patiesībā vajadzētu ieviest miesas sodus un sākot ar "zaļajiem" publiski nopērt, visus gadus vareja sagadat enerģijas rezerves, bet tagad izliekas par "slimām govīm" ...

Teslonis 22.oktobris 2022 10:25
2 0 Atbildēt

Koa, nevar pabarot ar elektrību mājsaimniecības? Neviens jau nerunā par tēraudlietuvēm un smago rūpniecību, kuras te nav.

eidis 23.oktobris 2022 13:27
2 0 Atbildēt

Gan jau ka Euribor +0,75 vienā solī noliksvisu pa vietām - naudas paliks stipri mazāk un izrādīsies, ka daļai preču cenas pieaugums nav nemaz tik obligāts.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Atsaukums 12 tūkstošiem Kia EV9 1

Dienvidkorejas autoražotājs Kia atsauks gandrīz divpadsmit ar pusi tūkstošu elektrisko EV9 krosoveru, lai novērstu problēmas ar attālinātās parkošanās palīgsistēmu. Lasīt vairāk

 

Jauni motori BMW 5. sērijas Touring un versija, kas maksās mazāk par 60 000 eiro 2

BMW papildinājis 5.sērijas Touring universāla motoru klāstu ar jaunām izvēlēm, kas pircējiem kļūs pieejamas no šī gada novembra. Lasīt vairāk

 

Skaņu signālu Audi vadītājs uztver kā vērsis sarkanu lupatu (+ VIDEO) 8

No apraksta noprotams, ka video autors ar skaņu signālu brīdina Audi vadītāju, kurš atpakaļgaitā izbrauc no pagalma. Pēdējais to uztver kā "vērsis sarkanu lupatu" un metas video autoram pakaļ. Lasīt vairāk

 

BYD piesaka 1200 Zs jaudīgo Yangwang U8 Parīzes autoizstādei (+ VIDEO) 2

Ķīnas autobūves koncerns BYD gatavojas Parīzes autoizstādei, kas durvis ver 14. oktobrī. Jaunumu skaitā arī luksuss klases apvidus auto Yangwang U8, kas pirmizrādi Ķīnā svinēja 2023. gada novembrī. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti