Jaunajās uzpildes stacijās būs jābūt elektroautomobiļu uzlādes punktam 15

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 28.septembris 2020 12:17

Ekonomikas ministrija (EM) izstrādājusi jaunu Transporta enerģijas likumprojektu, kurā rosināts visās jaunajās degvielas uzpildes stacijās obligāti paredzēt elektroauto uzlādes punktu.

Patlaban apspriešanas stadijā esošā likumprojekta mērķis ir veicināt cilvēku veselībai un apkārtējai videi drošu transporta enerģijas apriti. Ar likumprojektu arī iecerēts nodrošināt alternatīvās degvielas infrastruktūras attīstību un sabiedrības informētību par pieejamiem un izmantojamajiem transporta enerģijas veidiem, lai sekmētu ilgtspējīgu tautsaimniecības attīstību un veicinātu siltumnīcefekta gāzu emisiju un gaisa piesārņojošo vielu emisiju samazināšanu.

Likumprojekts paredz, ka jaunu degvielas uzpildes staciju būvniecības ietvaros un degvielas uzpildes staciju pārbūves vai renovācijas procesā turpmāk būs jāparedz elektrotransportlīdzekļu uzlādes iekārtu ierīkošana vai vismaz viens alternatīvās degvielas uzlādes un/vai uzpildes punkts.

Tāpat ar jauno regulējumu paredzēts noteikt, ka jaunu publisko būvju un daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku stāvlaukumu būvniecības vai renovācijas ietvaros būs jāparedz elektrotransportlīdzekļu uzlādes iespēja.

Likumprojektā paredzēti arī pašvaldību pienākumi. Rosināts vairākām pilsētu pašvaldībām izveidot zemu emisiju zonas un noteikt konkrētus transportlīdzekļu izmantošanas nosacījumus šajās zonās. Šādas zonas būs jāizveido to pilsētu pašvaldībām, kurās trīs kalendāros gadus pēc kārtas ir novēroti gaisa kvalitātes robežlielumu pārsniegumi.

Jaunais regulējums arī paredz pienākumu pilsētām ar iedzīvotāju skaitu virs 20 000 no 2030.gada nodrošināt, ka vismaz 50% transportlīdzekļu tiek izmantota atjaunojamā enerģija.

Likumprojekts arī paredz biodegvielas piejaukuma apmēru degvielā. Plānots, ka 95.markas benzīnam būs jāpievieno biodegviela vai modernā biodegviela ne mazāk kā 9,5 tilpumprocentu apmērā no kopējā maisījuma tilpuma. 98.markas degvielai piejaukuma būs jābūt ne vairāk kā piecu tilpumprocentu apmērā. Savukārt dīzeļdegvielai būs jāpievieno bidegviela ne mazāk kā 6,5 tilpumprocentu apmērā no kopējā maisījuma tilpuma.

 
15 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
eidis 29.septembris 2020 10:47
6 0 Atbildēt

Degviela drusku sadārdzināsies. Jo kādam jau tas būs jāapmaksā.

aha 28.septembris 2020 16:20
4 0 Atbildēt

Formāli būs 1 vieta, ar inimālo jaudu - zinot, cik maksā jaudas palielināšana. Varēs lādēt stundām ilgi, bet prasība būs ievērota.

Es 29.septembris 2020 9:47
4 0 Atbildēt

Atkal tiek lobēts kāda(Eiropā) bizness.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Kā taps jaunais Rail Baltica tilts pār Daugavu Rīgā (+ VIDEO)

Ir sākusies jaunā Rail Baltica tilta pār Daugavu būvniecība. Respektējot galvaspilsētas vēsturi, jaunajā tilta konstrukcijā saglabās esošā dzelzceļa tilta ikonisko izskatu. Lasīt vairāk

 

Traģiska nāve, sajaucot ātrumus - miljardiere iet bojā savā Tesla (+ VIDEO) 29

Amerikāņu miljardiere un uzņēmēja, politiķa Miča Makkonela radiniece Andžela Čao noslīkusi savā Tesla pēc tam, kad viņas vadītā automašīna iebrauca dīķī un nogrima. Lasīt vairāk

 

Mercedes-Benz Vision EQXX iztiek ar 7 kWh vidēji un nobrauc 1000 km ar vienu uzlādi (+ FOTO) 12

Mercedes elektriskais prototips Vision EQXX veicis savu trešo tālās distances pārbraucienu ar vienu uzlādi veicot vairāk par 1000 kilometriem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti