Apdraudējums drošībai - gājēju pārejas uz divu joslu ceļa bez luksoforiem (+ VIDEO) 31

 

Labi apzīmēta gājēju pāreja uz 3 joslu ceļa vienā virzienā Rīgā, Lielirbes ielā, bet bez luksofora. Foto: iAuto.lv

Māris Ozoliņš, iAuto redaktors | 9.februāris 2019 8:05

Visas gājēju pārejas uz ceļiem ar 2 un vairāk joslām vienā virzienā būtu jāaprīko ar luksoforiem.

Saprotams, ka luksoforu gaismu signāla maiņa nenotiek automātiski, bet gan gājējiem uzspiežot pogu.

Māris Ozoliņš, iAuto redaktors: "Video materiālā varam redzēt, cik vienkāršā situācijā Rīgā, Lielirbes ielā varēja notikt negadījums. Šādas ar luksoforiem neregulētas gājēju pārejas uz vairāku joslu ceļiem vienā virzienā ir ļoti bīstamas, jo automobiļi viens otram aizsedz pārredzamību".

Intensīvas satiksmes gadījumā, bīstamība vēl vairāk pieaug, jo gājēju ir vēl grūtāk pamanīt un autovadītājiem javadās pēc blakus un priekšā braucošo automobiļu bremzēšanas brīdinājuma uguņiem.

iAuto aicina par šādām bīstamām gājēju pārejām ziņot attiecīgajām pašvaldībām un prasīt, lai tiktu uzstādīti luksofori (ar pogu). Droši var likt klāt saiti uz šo rakstu. Turklāt tagad šādu iesniegumu ir tiešām ērti iesniegt caur e-vidi https://Latvija.lv , tālāk autorizācija ar bankas karti, izvēlamies pašvaldību un sniedzam iekšā.

Ja mēs katrs nepiedalīsimies, tad situācija mainīsies lēnām. To pierāda fakts, ka pat 2019.gadā šādas bīstamas vietas vismaz Rīgā un Jūrmalā ir.

Labprāt lasītu Jūsu viedokli par šo priekšlikumu komentāros!

 

 
Visi komentāri
 
Aivars 9.februāris 2019 9:09
1 0 Atbildēt

Tadas vietas Riga ir daudz ir pat gajeju pareja kas nav iezimeta ar zebru un aprikota ar zimem uz Mukusalas ielas iepretim veikalam Maxxima ar diviem xx tur lai tiktu pari jabut vai nu zirneklcilvekam vai supermenam jo loti reti kad kads palaiz gajeju...

ezis71 9.februāris 2019 9:22
1 4 Atbildēt

Tas tiesa,pie mūsu braukšanas kultūras ir vajadzīgs luksofors, Zviedrijā pie šādas situācijas viņš būtu lieks jo tev dos pāriet ielu ja pat tur nebūtu zebras.Protams tādā pilsētā kā Stokholmā tas nestrādā bet mazajās pilsētās autovadītāji ciena gājējus.Man piemēram nesagādā grūtības apstāties un ļaut gājējam šķērsot ielu un redzu viņus jau labu gabalu pirms pārejas jo esmu sakoncentrējies uz tālākām iespējamām darbībām, pareizāk sakot- Vienmēr gatavs! Toties ir vadītāji kas laikam mākoņos lidinās jeb uz citiem uzspļaut.Eju te vienreiz ar kājām un tuvojos zebrai,redzu autiņu tālumā un saprotu kad viņam būs jāapstājas,ne velna, viņš ber virsū,kad esmu jau pie brauktuves malas viņš aizlido garām.Pats nekad nečammājos uz zebras,redzu ka auto stājas tad fiksi šķērsoju brauktuvi,nevis kā citi,liekas viņš tūlīt nomirs ielas vidū.Pats stulbākais gājēju luksofors ir Sarkandaugavā uz Tilta ielas,kuram idiotam ienāca prātā viņu uzstādīt 20 metrus no dzelzceļa pārbrauktuves,kaut ko tādu laikam tikai Latvijā var dabūt gatavu.Agrāk pāreja bija pārsimts metrus no pārbrauktuves,neregulējama,viss bija štokos,labi, viens auto neapstājas lai palaistu gājēju,tad nākamais jo token apstājās, satiksme praktiski nebija bremzēta.Tur jau tā zapara ar pārbrauktuvi un tagad plus tas luksofors,vāks visam.Ja jums tā patīk tad pie katras gājēju pārejas salieciet luksoforus, būs jums maļina.

iAuto 9.februāris 2019 9:56
0 1 Atbildēt

Pie 2 joslām vienā virzienā Tu taču īsti neredzi, tikai pēc bremžuguņiem un ne visiem tas ir lemts.

ezis71 9.februāris 2019 10:08
1 0 Atbildēt

Protams kad jūs neredzat,viens otram pakaļā ielīduši(distance),viens dročī telefonu,otrs rakņājas Waze/GPS,trešais jau skatās filmas utt.

iAuto 9.februāris 2019 10:45
2 0 Atbildēt

Tāpēc par satiksmes drošību ir jārūpējas atbilstoši mūsdienu iespējām un satiksmes intensitātei!

ezis71 9.februāris 2019 11:02
0 0 Atbildēt

Un ko tu piedāvā darīt lai tanī vietā uzlabotu esošo situāciju?

iAuto 9.februāris 2019 12:16
1 0 Atbildēt

Tas, kas ir video un rakstā teikts - automātiski visās vietās uzstādīt luksoforus, kuros signāls mainās pēc pogu uzspiešanas!

Bradypus 11.februāris 2019 13:21
0 1 Atbildēt

Izcils priekšlikums. Atzīt tupumu un visiem piemēroties nespējīgajiem. Tipisks sabiedrības degradācijas piemērs.

ezis71 9.februāris 2019 9:43
0 0 Atbildēt

Vēl viena nejēdzība,skatamies attēlu:

goo.gl/maps/QDt26EQHSiS2

Kur atrodas stabs troleibusa vadiem?

ezis71 9.februāris 2019 9:49
0 0 Atbildēt

Tilta iela,agrāk neregulēja parēja bija šeit:

goo.gl/maps/soB3UxfytAr

Tagad luksafors šeit:

goo.gl/maps/omRqtouWBoP2

iAuto 9.februāris 2019 10:02
1 0 Atbildēt

Katram gadījumam vēlreiz, šeit mēs analizējam 4+ joslu ceļus. Rakstā izvēlējos apzīmēt virzienu un joslu skaitu, tad sanāk 2 un vairāk joslas VIENĀ VIRZIENĀ.

TAS BŪTISKI!

Par ceļu ar 2 joslām, kur katra viena josla ir savā virzienā, šeit neapskatām.

ezis71 9.februāris 2019 10:25
3 2 Atbildēt

Vienīgais ko mēs varam šinī gadījumā analizēt ir vienaldzīgu attieksmi vadot savu kumeļus un viss.Opelis domāja kad gājējs viņam dos ceļu,viņam tiesības vajag uz pusgadu noņemt,lai pastaigā ar kājām un pārdomā savu dzīvi!

Sigulis 9.februāris 2019 10:57
1 1 Atbildēt

Nevaino opeli, viņš to gājēju neredzēja; tas ir ieraudzīja par vēlu, jo blakus brauca busiņš, portælam pilnīga taisnība šādas pārejas ir mūsu nabadzības aplicinājums, ar šādām pārejām pilna Rīgā, uz Dzelzavas ielas Purvcimā neregulējamā iet pāri pat 3 ! joslām, bez luksofora vēl ir arī risinājums kā uz Biķernieku ielas pirms Mežciema apļa, kad satiksme pāriet viņā joslā, bet tur ir veiksmīga vieta un tur tas risinājums labs, vispār luksofors ar pogu un tikai

P.s. Bet nu tas gājējs arī riktīgs pašnāvnieks, brist pāri nepārliecinoties ka visi gatavi un arī var apstāties...

ezis71 9.februāris 2019 11:14
2 0 Atbildēt

Tam es piekrītu kad viņš viņu neredzēja jo noteikti bija aizņemt ar ko citu,distance starp autiņiem bija pietiekoši liela lai gājēju pamanīt.Viņš itkā sāka bremzēt tad tā kā nē,kāpēc viņš vēl bremzēja aiz pārejas tas arī nav saprotams,varbūt viņš bija ko ieķēris.Žēl kad nebija CP,viņu vajadzēja pārbaudīt.

iAuto 9.februāris 2019 12:17
0 2 Atbildēt

Piekrītu Sigulim!

Bradypus 11.februāris 2019 13:26
0 0 Atbildēt

Gājējs bija visnotaļ labi un savlaicīgi redzams arī opelistam, ja vien pašam vadītājam nebūtu klapes uz acīm un panikā sakoncentrēts redzes leņķis tikai savā joslā. Nu nedrīkst cilvēkiem, kam auto vadīšana rada tik lielas problēmas, dot tiesības. Nedrīkst. Tās klapes uz acīm nevar noņemt, uzliekot ierobežojumus visiem pārējiem - tāpat agrāk vai vēlāk beigsies slikti, jo visas iespējamās negadījumu situācijas nevar ierobežot.

kolumbs 9.februāris 2019 11:18
1 2 Atbildēt

Tas spriedums, ka aprīkosim pārejas ar luksoforiem, un viss būs baigi labi ir tāds virspusējs.

Jādomā kompleksi risinājumi. Luksofors veicinās sastrēgumus, ja intensīva jājēju plūsma. Varbūt tur to pāreju nevajag, jo netālu ir krustojums ar Ventspils ielu, uz otru pusi tilts, kuram var iziet pa apakšu? Varbūt jābūvē gājēju tilts? Nesaku, ka tie ir labākie vai labāki varianti, bet noteikti apsverami....

iAuto 9.februāris 2019 12:26
0 0 Atbildēt

Gājēju tilti ir attaisnojami uz šosejām ar lielu auto un gājēju plūsmu. Katrs tas gājēju tilts uz Rīgas - Jūrmalas šosejas maksa ap miljonu eur un prieks, ka visi 3 tilti ir labi piemēri, proti, analizēta gājēju plūsma.

Luksofori pilsētā neveicina sastrēgumus, tieši otrādi tie nodrošina satiksmes plūsmu. Šo pagaidām neargumentēšu, bet ceru, ka saproti, ja būtu tikai 1 luksofors, piemēram, uz Kr.Valdemāra ielas pie Nacionālā teātra, tad to visa iela būtu viens garš sastrēgums plkst. 17:30 un šķērsot šo posmu pa Dzirnavu ielu vai Kalpaka bulvāri būtu ļoti apgrūtināta.

Nav taisnība, ka luksofori veicina sastrēgumus, par to ir daudz pētījumu.

ezis71 9.februāris 2019 13:51
0 2 Atbildēt

Tev neienāca prātā kāpēc tie gajēju tilti tik dārgi?Ko es no tevis vispār varu prasīt kad tu neko nerubī,ieciklējies ar saviem luksaforiem,aprobežota domāšana.Miljons eur,puse kādam kabatā iekrīt.Pie kārtīga saimnieka tāds tilts no metāla varētu izmaksāt kaut kādas 200 štukas,plus vēl varētu paņemt piemēru no dāņiem,viņi daudz kur atstāj pliku metālu bez aizsardzības,ļauj viņam norūsēt/sarūsēt,uz to varētu ietaupīt daudz piķa.Tiltiņa klājs no freloka režģa, protams ar augstpapēdenēm nepastaigāsi toties ziemā nekas nav jātīra,viss izkrīt cauri.

iAuto 9.februāris 2019 14:03
0 0 Atbildēt

Ezi, es taču par tavām spējām neizsakos... kaut vai šajā jautājumā, gājēju tilti ir izņēmuma situācija, bet luksofori kā reiz ir sistēmiska pieeja.

Mūsdienās satiksmes jautājumus nerisina ar gājēju pabīdīšanu virs vai zem brauktuves līmeņa, kā reiz modernās pilsētās pabīda satiksmi radot viegli pieejamu vidi gājējiem!

ezis71 9.februāris 2019 14:48
0 0 Atbildēt

Piedod bet mēs neesam modernā pilsēta jo mēs neko nebūvejam,visu ko saņēmām no psrs to arī tagad lietojam,plus viss nolaists līdz pēdējam klinķim.Man paziņa strādā pie Salu tilta rekonstrukcijas pār Mūksalas apļa,teica kad viņu vispār vajadzētu nojaukt jo esot ļoti kritiskā stāvoklī,viņš varēja sabrukt tāpat kā tas tilts Krievijā pār dzelzceļu.

spriidiic 9.februāris 2019 11:33
5 0 Atbildēt

Krastmalā pie nodegušā teātra ( Rigas pils ) sešām joslām ejam pāri. Kaskadieri maliņā nervozi pīpē , netur nervi.

anonimikis 9.februāris 2019 15:20
3 2 Atbildēt

Vajadzētu visus jaunos luksoforus pie pārejām uzreiz aprīkot ar sarkanās gaismas pārkāpēju fiksācijas kamerām.

iAuto 9.februāris 2019 15:57
1 0 Atbildēt

iAuto cenšamies padziļināti analizēt vienu vai otru situāciju. Tāpēc cenšamies nāk ar piedāvājumiem vai risinājumiem, kas kaut kā atbildīgajiem dienestiem ir paslidējuši garām.

Kameras īstenībā ir nepareizs risinājums un var panākt pretējo, lūk ASV pieredze Rūpes par drošību vai arī naudas pelnīšana: sarkano gaismu kameras neveicina satiksmes drošību (+ video) iauto.lv/pie-stures/ce...-drosibu-video

Arī par Latviju un kamerām uz luksofora signālu, jau ir pirmā pieredze, drīz būsu video mūsu Youtube kanālā!

PN 9.februāris 2019 16:43
1 0 Atbildēt

iAuto,Kas jauns notiek Jūrmalā? Te uz Lielirbes nofilmētā pāreja (ja mani redze neviļ) ir gandrīz ar 100% saglabājušos balto marķējumu.Turklāt(!) tur tāds daudzmaz moderns apgaismes lukturis karājas.Tāpat kā daudzkur citur Rīgā,nerunājot pat par dažām samērā gādīgi apsaimniekotām ārpusrīgas pilsētām.Atšķirībā no iebraukšanas maksu noteikušās nozēlojamās Jūrmalas ar vienu galveno maģistrāli cauri visai pilsētai- kur gadiem ilgi ziemas tumši-slideni-nepārredzamajā periodā marķējuma stāvoklis ir vnk nožēlojams.

Kā tas varēja gadīties, ka pie Dubultu stacijas gājēju pārejas (kur "Valsts izmaksas" sen jau pārsniedz plaši pazīstamos 600 000 EUR par vienu gadījumu) nav bijis naudas nedz atstarojoša marķējuma atjaunošanai, nedz moderna apgaismes ķermeņa iegādei, nedz CSN paredzēto ceļāzimju uzstādīsanai? Kā varēja ""sagadīties", ka tieši šai pārejai NAV nedz pašas zīmes "gājēju pāreja", nedz brīdinājumu par "tuvošanos" pārejai vai luksoforam?

Kā varēja gadīties, ka pie Asaru pārbrauktuves tieši pie pašas pārejas zīmes nupat tika apzināti sašķūrēta (ar Domes ziņu??) sniegakaudze vairāk nekā metra augstumā? Kā var tā gadīties, ka turpat ir iespēja oficiāli un netraucēti novietot skatu aizsedzošu transpostlīdzekli stāvēšanai paredzētajā kabatā burtiski 2m pirms pārejas? Kurš, atvainojiet, profesionāli/morālais Kroplis to visu tur tā ieplānoja un uzkonstruēja?

Palaidniex 9.februāris 2019 19:08
0 0 Atbildēt

Ulmaņgatve pie Spices, G.Zemgala gatvē aš divas gājēju pārejas pār vairākjoslu brauktuvēm...

Ja cilvēki baksta telefonus, tad neredzēs arī luksoforu, jo nekonfentrējas uz braukšanu.

Un 145. CSN punkts vēljoprojām ir spēkā, tik to izpildi nodrošināt spēj tikai vadītāji...

Vernons 9.februāris 2019 20:20
0 1 Atbildēt

Kustibas drosiba ir ielikta CSN 18. punkta! 1 pret 1 reducejama ari uz auto vaditaju. Viss kas aizliegts gajejam aizliegts ari auto braucejam.

iAuto 9.februāris 2019 20:24
1 0 Atbildēt

Sakarīgāk ir šitā likt:

18. Gājējiem aizliegts:

18.1. šķērsot brauktuvi ārpus gājēju pārejas, ja ceļam ir sadalošā josla, vai vietās, kur uzstādīti nožogojumi gājējiem vai ceļu nožogojumi, izņemot vietas, kur ceļa nožogojumos ierīkoti ceļa šķērsošanai paredzēti pārtraukumi;

18.2. šķērsot brauktuvi ārpus gājēju pārejas, ja ceļam, kur ceļu satiksme notiek divos virzienos, ir četras vai vairākas braukšanas joslas;

18.3. pārvietoties pa ceļu, kas apzīmēts ar 552. ceļa zīmi;

18.4. iziet uz brauktuves, nepārliecinoties par to, vai netuvojas transport­līdzekļi, aiz stāvoša transportlīdzekļa vai cita šķēršļa, kas ierobežo redzamību.

(Grozīts ar MK 22.08.2017. noteikumiem Nr. 496)

iAuto 9.februāris 2019 20:31
3 0 Atbildēt

Vernon, es Tev ieteiktu iedziļināties šajos CSN punktos:

145. Transportlīdzekļa vadītājam, tuvojoties neregulējamai gājēju pārejai, jāsamazina braukšanas ātrums vai jāaptur transportlīdzeklis pirms gājēju pārejas, lai dotu ceļu gājējiem, kas šķērso brauktuvi pa gājēju pāreju vai iziet uz tās, kā arī velosipēdu vadītājiem, kas šķērso brauktuvi pa gājēju pāreju vai izbrauc uz tās, ja tie varētu tikt traucēti vai apdraudēti.

146. Ja pirms neregulējamas gājēju pārejas apturēts transportlīdzeklis vai citi transportlīdzekļi, tuvojoties neregulējamai gājēju pārejai, samazina braukšanas ātrumu, transportlīdzekļa vadītājs var turpināt braukt tikai pēc tam, kad ir pārliecinājies, ka transportlīdzekļu priekšā neatrodas gājēji vai velosipēdu vadītāji.

PN 9.februāris 2019 22:02
0 0 Atbildēt

Csn tika kaut kas muldēts par to, ka apstāties esot atļauts ne tuvāk par 5m no gājēju pārejas.Ja 2m pirms pārejas ir pofigā novietots 2m augsts transportlīdzeklis, kurš traucē redzamību gan uz brauktuves kāpjošajam gājējam,gan braucējam, kurš tuvojas pārejai- kādā veidā te nosaka vainīgo,ja ir izcēlies csng.kurāiesaistīts gājējs un garām braucējs?

Ar ko atšķiras patvaļīga novietošana 2m pirms pārejas no pilnīgi oficiālas novietošanas stāvēšanai paredzētā kabatā, kur kāds (maigi sakot) idiots ir ieprojektējis novietošanas iespēju vēl tuvāk par 2m, aizsedzot tieši precīzi to punktu, kurā gājējs pieņem lēmumu kāpt, bet braucējs apstāties? Kurš būs vainīgs- vai gājēju reāli neredzošais braucējs, vai arī kādu vainas daļu viņš dalīs ar to kretīnu inženieri, kas visu to suudu apzināti uzprojektēja? Vai inženieru un drošības uzraugu uzdevums ir rūpes par reālu drošību, vai tikai bezjēgas burtakalpu vāvuļošana un algas saņemšana par tamlīdzīgu fufeli?

Un kā var gadīties, ka reāli bīstama un reālus cilvēku upurus prasījusi gājēju pāreja (uz 4 joslu brauktuves!!) gadiem ilgi nemaz nav aprīkota ar zīmi "Gajēju Pāreja" (535. un 536.) ? Ja tas tā ir speciāli izdomāts un zinātniski pamatots, ka ar pogu un luksoforu aprīkotai pārejai nav jābūt aprīkotai ar šim zilajām zīmēm un pirms tās nav jābūt uzstādītām itin nekādām brīdinājuma zīmem par "tuvošanos" - kāds diez ir šo zinātniski pamatoto suudu izdomājušā Kropļa uzvārds?

iAuto 9.februāris 2019 22:08
0 0 Atbildēt

Te būs: Gājēju pāreja Asaru prospektā Jūrmalā, ko varētu darīt labāk (+ VIDEO) iauto.lv/pie-stures/ce...it-labak-video via @iAutolv

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Busiņa šoferis zaudē tiesības (+ VIDEO) 4

Busiņa šoferis brauc pa kreiso malējo joslu un bloķē ātrāk braucošos, bet, kas vēl ļaunāk, vienā brīdī viņš apstājas un iet izskaidroties ar Audi vadītāju. Lasīt vairāk

 

Nissan modernizējis krosoveru Qashqai (+ FOTO) 7

Pēc trim gadiem apritē, modernizāciju piedzīvojis viens no Nissan kompaktās klases modeļiem - krosovers Qashqai. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 5

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 21

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti