5 svarīgi ceļu satiksmes padomi rudenī 3

 

Foto: iAuto.lv

Olsen+Partners | 27.septembris 2024 13:45

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību mazāk aizsargāto ceļu satiksmes dalībnieku – bērnu, gājēju un velosipēdistu – drošībai un ceļu satiksmes noteikumu ievērošanai, “Radio TEV” septembrī īstenoja informatīvo kampaņu “Satiksmes guru”.

Rudens sezonā, kad pieaug satiksmes intensitāte un laikapstākļi kļūst mainīgi, ceļu satiksmes drošība kļūst īpaši svarīga. Lūk, pieci būtiski padomi, kas palīdzēs ikvienam satiksmes dalībniekam rūpēties gan par savu, gan citu drošību.

1. Lieto atstarotājus un esi redzams

Rudenī, kad dienas kļūst īsākas un redzamība pasliktinās, atstarotāju lietošana ir būtiska gan gājējiem, gan velosipēdistiem. CSDD statistikas dati liecina, ka 25% negadījumu notiek krēslā vai tumsā. Gājējiem jānodrošina, lai atstarojošie elementi ir piestiprināti labi redzamā vietā, un tos var redzēt gan no priekšpuses, gan mugurpuses​. Velosipēdistiem un skrejriteņu vadītājiem ieteicams lietot ķiveres un atstarojošas vestes, īpaši diennakts tumšajā laikā un sliktas redzamības apstākļos. Velosipēdiem jābūt aprīkotiem ar gaismām. Savukārt autovadītājiem šādos apstākļos ir jābūt īpaši modriem, it īpaši pie neregulētām pārejām, kur katrs mirklis var būt izšķirošs. Atceries – drošība sākas ar to, ka mēs visi redzam un esam redzami.

2. Pievērs uzmanību ceļa segumam un laikapstākļiem

Lietainais laiks un izmirkušas lapas var padarīt ceļus slidenus un bīstamus. Tas palielina bremzēšanas ceļa garumu un rada risku avārijas situācijām. Autovadītājiem jāuztur lielāka distance no priekšā braucošā transportlīdzekļa, lai bīstamā situācijā būtu vairāk laika reaģēt un droši apstāties. Ieteicams būt īpaši piesardzīgiem pie gājēju pārejām un vārtrūmēm. Velosipēdistiem un skrejriteņu vadītājiem vērts pārliecināties, vai transportlīdzekļa bremzes darbojas efektīvi arī uz mitra seguma. Esiet piesardzīgi – strauja bremzēšana var pagriezieni var izraisīt slīdēšanu, īpaši uz slapja ceļa seguma. Gājējiem jāņem vērā, ka arī lietainā laikā, tāpat kā ziemā, kad ceļu klāt sniegs un ledus, transportlīdzekļu vadītājiem būs nepieciešams vairāk laika, lai apstātos.

3. Izvairies no austiņu lietošanas uz ceļa

Austiņas ausīs ievērojami samazina spēju uztvert apkārt notiekošo un bieži novērš nepieciešamo uzmanību no satiksmes. Skaļa mūzika vai aizraujošs raidieraksts var radīt ilūziju, ka esi savā pasaulē, taču uz ielas tas kļūst bīstami – iespējams nepamanīt tuvojošos automašīnu, riteņbraucēju vai citu bīstamu situāciju. Dzirde ir viens no būtiskākajiem maņu orgāniem ceļu satiksmē, tā palīdz laicīgi reaģēt uz draudiem, ko ne vienmēr var pamanīt tikai ar redzi. Pārvietojoties pa ceļu vai šķērsojot ielu, izņem austiņas un koncentrējies uz apkārt notiekošo – tava dzirde var būt izšķiroša dzīvības glābšanā.

4. Nelieto mobilo telefonu pārvietošanās laikā

Mobilo telefonu lietošana uz ceļa – neatkarīgi no tā, vai esi gājējs, velosipēdists, skrejriteņa vadītājs vai autovadītājs – ievērojami palielina negadījumu risku. Rakstot īsziņu, veicot zvanu vai pārlūkojot sociālos tīklus, uzmanība no satiksmes tiek novērsta, veicinot bīstamu situāciju iespējamību. Ja nepieciešams lietot telefonu, apstājies drošā vietā. Autovadītājiem īpaši jāatceras, ka pat dažas sekundes, skatoties ekrānā, var būt izšķirošas. Gājējiem un velobraucējiem jāizvairās no telefona lietošanas, šķērsojot ielu vai pārvietojoties pa ceļu, jo tas būtiski samazina spēju pamanīt tuvojošos transportlīdzekļus. Drošība sākas ar koncentrēšanos uz apkārtējo vidi, nevis telefonu.

5. Respektē citu ceļu satiksmes dalībnieku tiesības

Ja pārvietojies ar velosipēdu vai skrejriteni, dod priekšroku velojoslai. Un atceries – braucot pa brauktuvi, arī tev ir jāievēro ceļu satiksmes noteikumi, bet, ja izvēlies ietvi – gājējam vienmēr ir priekšroka! Sargi sevi un citus, lietojot atstarotājus un vienmēr uzliec ķiveri – tā var glābt tavu dzīvību. Visi ceļu satiksmes dalībnieki – autovadītāji, velosipēdisti, skrejriteņu vadītāji un gājēji – ir līdzatbildīgi par kopējo drošību. Rūpējoties cits par citu, mēs varam padarīt ceļu satiksmi drošāku.

Kampaņa tiek finansēta no ceļu satiksmes negadījumu novēršanai un profilaksei paredzētajiem līdzekļiem, kurus veido apdrošinātāju veiktās iemaksas no OCTA polisēm.

 
Visi komentāri
 
0pis 27.septembris 2024 14:08
3 0 Atbildēt

Kārtējais bla-bla-bla. Būtu jāpēta, kas saņem pasūtījumus to kampaņu īstenošanai. Nesen redzēju plakātu ar korķi, nu kuru tas izmainīs un ko tas mainīs? Bet kāds taču saņēma tūkstošus par šo ģeniālo saukli, salīdzinot satiksmes korķi ar cilvēku, kas glups kā korķis. Un tad kāds saņēma tūkstošus par plakātu drukāšanu, izvietošanu...bet policisti vai kameras uz ielām bija, darbu darīja? Vai cerēja uz vārda spēku? Un sākumā bija vārds...pēc tam - korķis.

Sipo 27.septembris 2024 15:34
0 0 Atbildēt

Kurš vainīgs, ka neesi īstajā laikā un īstajā vietā? - par "labiem padomiem" var labu naudiņu nopelnīt - tā bijis vienmēr. Vai jau aizmirsi, kā divi labi pazīstamu teātru vadītāji viens otram sniedza konsultācijas, kā spēlēt kumēdiņus, bet vienā citā labi pazīstamā iestādē "ekspertu" komanda viens otram sniedza padomus, kurā dienā labāk pietupienus taisīt, kurā ričuraču uzspēlēt un kādas krāsas sporta tērpu tajās nodarbēs izmantot.

ZZZZ 27.septembris 2024 16:51
0 0 Atbildēt

Iztīrīt netīrumus no logu un lūku ūdens notekcaurulēm un drenāžas atverēm! 

 Visus bojāgājējus tumšajā laika periodā, ārpus apdzīvotām vietām bez atstarotājiem, lukturīšiem, VESTĒM, sodīt.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Kad zīmes neredzam (+ FOTO) 12

Neredzam, nesaprotam vai ignorējam - iauto.lv lasītājs iesūtījis attēlus, kas uzņemti pie bērnu slimnīcas Rīgā. Lasīt vairāk

 

iAuto piedalās 24 stundu izturības sacensībās. Kā mums gāja? (+ foto) 5

20. un 21. septembrī Lietuvā, Panevežā tika aizvadītas “Enefit” 24 stundu auto sacīkstes elektriskajiem automobiļiem. Tajās piedalījās arī Latvijas auto žurnālistu komanda. Lasīt vairāk

 

Degvielas cenas turpina kristies, Staujupīte dīzelis 1.354, bet Neste 1.397 (+ VIDEO) 14

iAutolv nobrauc gar vairākām degvielas uzpildes stacijām, sākot ar Straujupīti un beidzot ar Neste, parādot video cenas, kādas tās ir 22. septembrī. Lasīt vairāk

 

Šajā ziemas sezonā stājas spēkā jaunās prasības ziemas riepām – no 1.decembra ceļu satiksmē drīkstēs izmantot ziemas riepas tikai ar “kalns un sniegpārsliņa” apzīmējumu 20

Lai uzlabotu satiksmes drošību un samazinātu ceļu satiksmes negadījumu skaitu, transportlīdzekļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5t jeb vieglajiem transportlīdzekļiem ar šā gada 1.decembri jāievēro jauna prasība attiecībā uz ziemas riepām. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti