iAuto.lv tests: videoreģistrators Prestigio RoadRunner 585 13

 

Prestigio RoadRunner 585 Foto: iAuto.lv

iAuto.lv | 3.februāris 2018 17:16

Klīst leģendas, ka skatītākie video klipi internetā ir par dažādām mājas kaķu izdarībām, bet šķiet, ka tiem popularitātes daudzveidības ziņā min uz papēžiem ar videoreģistratoriem uzņemtās satiksmes situācijas. Lai gan visbiežāk saskaramies ar Krievijā filmētiem sižetiem, videoreģistratori nav sveši arī autovadītājiem Latvijā. Šīs ierīces plašā klāstā pie mums ir oficiāli nopērkamas. Šoreiz izmēģinām kompakto Prestigio RoadRunner 585, kas maksā sākot no 70 EUR.

TEHINSKIE DATI

Kamera:

  • Sensros: CMOS, 4 Megapikseļi
  • Sensora izmērs: 1/3”
  • Skata leņķis: 160 grādi

Ieraksts:

  • Maksimālā ieraksta izšķirtspēja: 2304x1296 (Super HD) @ 30 fps
  • Ieraksta izšķirtspējas: FHD 1920z1080 @ 30 fps, HD 1280x720 @ 60 fps, UW 2560x1080 @ 30 fps,
  • Maksimālā attēla izšķirtspēja: 16 Megapikseļi
  • Video kodeks: H.264
  • Video formāts: .mov
  • Atmiņa: 128 MB
  • Atmiņas karte: MicroSD līdz 64 GB

Citas funkcijas:

  • Kustību sensors, automātiskā nakts redzamība, G-sensors, cikliskā ierakstīšana, iebūvēts mikrofons un skaļrunis, 180 mAh litija jonu akumulators, miniUSB un mini HDMI savienojumi, 2” TFT 960x240 displejs

Izmēri:

  • Platums: 56 mm
  • Augstums: 65 mm
  • Biezums: 30 mm
  • Svars: 60 g

Neskati Prestigio no cepures

Pirms desmit gadiem Prestigio Latvijā galvenokārt bija pazīstams no tirdzniecības lappusēm žurnālos un avīzēs, kur bija iespējams pasūtīt telefonus un planšetdatorus, kas maksāja ievērojami mazāk, nekā populārāko zīmolu ierīces. Kopš tā laika Prestigio kļuvis daudz biežāk sastopams – plašs un daudzveidīgs elektrotehnikas klāsts atrodams gan mūsu lielveikalos, gan interneta veikalos. Prestigio ierīcēm cena joprojām ir diezgan simpātiska un to veiktspēja atsevišķos rādītājos pat ir līdzvērtīga daudz dārgākām ierīcēm, tomēr bieži ir taupīts uz materiālu izvēli, kas neatstāj augstvērtīgu iespaidu. Arī priekšstati par RoadRunner 585 bija diezgan skeptiski, taču, iepazīstoties ar videoreģistratora tehnisko specifikāciju un izpakojot no kastītes, tas atstāja ļoti labu iespaidu.

Prestigio RoadRunner 585 Foto: iAuto.lv

Kompaktais un lakoniskais dizains ietērpts matētā plastmasā, taustiņi ir stingri un metāla sietiņš skaļrunim ir patīkams akcents. Aizmugurē izvietota plastmasas lēca 15 mm diametrā, tai apkārt divreiz lielāks ietvars. Patiesībā tas formas un izmēru ziņā nedaudz asociējas ar GoPro kompaktajām videokamerām. Labajā pusē ir mircroUSB savienojuma ligzda uzlādei un datu pārnešanai, kā miniHDMI, lai safilmētu uzreiz parādītu uz ekrāna. Starp tām novietota atiestatīšanas slēdzis gadījumiem, ja nu videoreģistrators uzkaras. Izmēģināšanas laikā gan ne reizi šis slēdzis nebija jāizmanto.

Kreisajā pusē ieslēgšanas taustiņš un microSD atmiņas kartes ligzda. Iegādājoties RoadRunner 585 jāieplāno nopirkt atmiņas karti, jo komplektā tās nav. Savukārt bez atmiņas kartes no ierīces nebūs jēgas, jo niecīgajā 128 MB iekšējā atmiņā videoklipi netiek saglabāti.

Prestigio RoadRunner 585 Foto: iAuto.lv

Priekšpusē novietots 2 collu krāsains TFT displejs ar 940x240 pikseļu izšķirtspēju. Pietiekoši spilgts un detalizēts, lai vadītos videoreģistratora uzstādījumos un priekšskatītu uzfilmētos video sižetus. Zem ekrāna ir 4 vadības taustiņi, ar kuriem ieslēgt videoieraksta vai foto režīmu, piekaļūtu safilmētajam materiālam vai iestatījumiem. Ieraksta laikā iespējams ieslēgt un izslēgt mikrofonu, pielāgot ekspozīcijas kompensāciju, kā arī uzstādīt videofragmenta aizsardzību pret pārrakstīšanos, ja jāpiefiksē kāds būtisks notikums. Šeit gan nācās sastapties ar pirmo, iespējams, arī vienīgo nesaprotamo dīvainību šī videoreģistratora darbībā.

Vai tiešām izdosies piefiksēt būtiskākās situācijas?

Ierasts, ka videoreģistratoros uzfilmētie materiāli tiek piefiksēti atpakaļ  – t.i., nospiežot slēdzi, tiek aizsargāts tas, kas safilmēts līdz slēdža nospiešanai. To, cik  ilgs video pirms slēdža nospiešanas tiks piefiksēts, var mainīt atkarībā no ierīces – 15, 30, 60 sekundes vai citā laika nogrieznī. Prestigio RoadRunner 585 ir citādi. Autovadītājam ir jābūt ļoti labai reakcijai, jo piefiksējot videoklipu, ierīce piefiksē to, kas notiek no piefiksēšanas brīža, nevis pirms. Nu labi – bonusā tiek piefiksētas 8 sekundes pirms taustiņa nospiešanas, kas tāpat ir pārāk īss laiks. Līdz ar to kritiskā situācijā ir viegli iespējams palikt bez pierādījumiem. Vienīgi jācer, ka nepieciešamo ierakstu var atrast starp pārrakstīšanai domātajiem video failiem.

Visai iespējams, ka tā ir kļūda konkrētās ierīces programmatūrā, taču šī kļūda RoadRunner 585 padara teju bezjēdzīgu videoreģistratoru.

Mazs kameras sensors, bet ļoti pieņemama attēla kvalitāte

Jāsaprot, ka 2 megapikseļu sensors nesniegs mums modernu filmu kameru cienīgus rezultātus, bet Prestigio RoadRunner 585 sniedz ļoti labu videomateriālu, lai gūtu ieskatu par notiekošo uz ceļa. Uzteicams ir ierīces dinamiskais diapazons un spēja ātri pielāgoties gaismas apstākļiem. Pētot safilmēto materiālu un analizējot pēc gaismas un krāsām,  pārsvarā viss ir redzams tā, kā to redz autovadītājs. Taču platais kameras leņķis palīdz iegūt plašāku kontekstu, tomēr no tā cieš smalkāku detaļu, piemēram, numura zīmju vai ceļa zīmju attēlojums, jo attēla fokuss visur nav vienāds. Platais leņķis arī nesniedz pilnvērtīgu iespaidu par  automobiļa atrašanās vietu – stāvot krustojumā pie luksofora rodas iespaids, ka automobilis no tā atrodas krietni tālāk. Tāpat šķiet, ka automobilis pārvietojas ātrāk, nekā patiesībā. Tā kā ierīcei nav GPS funkcijas, video materiālā nav iespējams piefiksēt automobiļa braukšanas ātrumu. Kā zīmogu iespējams uzlikt datumu, laiku, ierīces nosaukumu un automobiļa numuru.

Asistents sastrēgumos

Prestigio RoadRunner 585 ir pieejamas arī pāris papildfunkcijas, kas nav tieši saistītas ar video ierakstu.  Piemēram, gaismas sensors mums atgādinās par to, lai ieslēdzam tuvās gaismas. Tiesa, lietainās, pelēkās dienās atgādinājumu saņemsim arī tad, ja tuvās gaismas ir ieslēgtas. Otra funkcija, kas šķiet noderīgāka, ir kustību sensors, ar kura palīdzību ierīce mūs brīdinās par to, ka priekšā notiek kustība. Šī funkcija ļoti noderīga, ja atrodoties sastrēgumos esam novērsuši skatu no priekšā notiekošā. Atgādinājumi nav uzbāzīgi, to skaņa drīzāk atgādina tālruņa vibrozvanu nevis audio signālu.

Videoreģistratorā iebūvēts arī G-sensors, kura jūtību var regulēt, ar mērķi automātiski aizsargāt videomateriālu, ja iekļūstam satiksmes negadījumā, vai kā citādi sensors uztver trajektorijas vai ātruma izmaiņas.

Komplektā atrodams arī vienkāršs ierīces turētājs ar piesūcekni. Tas uzteicams ar to, ka ir vienkāršs un ērts lietošanā, kā arī  kopā ar videoreģistratoru aizņem  maz vietas, tādējādi viegli noslēpjams aiz atpakaļskata spoguļa. To viegli pielikt un noņemt, un mazā izmēra dēļ, viegli paņemt līdzi kabatā vai noslēpt kādā mantu novietnē automašīnā, lai pasargātu no garnadžiem. Līdzi arī 3 metrus garš USB kabelis lādēšanai un 12V ligzdā spraužams USB adapteris. Niecīgā akumulatora dēļ jārēķinās, ka Prestigio RoadRunner 585 teju vienmēr būs jātur pie strāvas. Dīvaina arī šķiet ražotāja norādītā darba temperatūra no 0 līdz 45 grādiem pēc Celsija. No vienas puses, automobiļos nodrošināt temperatūru, lai iekļautos šajā amplitūdā, ir sīkums, bet tomēr ražotājs nav paredzējis ierīci lietot saules piekarsētā vai stipra sala atdzesētā auto salonā. Te gan jāsaka, ka ierīce pabijusi kā karstumā, tā salā un joprojām darbojas.

Prestigio RoadRunner 585 Foto: iAuto.lv

PLUSI UN MĪNUSI

Prestigio RoadRunner 585 ir simpātisks un viegli lietojams budžeta klases videoreģistrators, ar kuru iespējams iegūt ļoti pieņemamas kvalitātes video ierakstus. Cerams, ka kļūda, kas būtiski ietekmēja ierīces galveno  funkciju – video piefiksēšanu, ir tikai šī eksemplāra brāķis. Tomē pārliecinieties par to, pirms šo ierīci  iegādājaties!

+ Kompakts ar labu uzbūves kvalitāti

+ Plašs dinamiskais diapazons – ieraksti nav pārgaismoti un noēnoti

+ Sastrēguma funkcija

- Atmiņa jāiegādājas atsevišķi

- Mazas ietilpības akumulators

- Nepraktiska ieraksta aizsardzības funkcija (iespējams konkrētās ierīces brāķis)

ATCERIETIES! Lietojot videoreģistratoru automašīnā, uz to attiecas Fizisko Personu Datu Apstrādes likumā noteiktās prasības par ierīces reģistrāciju.

Latvijas Vēstneša portālā par Likumu un Valsti (lvportals.lv) skaidrota videoreģistratoru izmantošanas kārtība:

Saskaņā ar Fizisko personas datu aizsardzības likumu (FPDAL) personas dati ir jebkāda informācija, kas attiecas uz identificētu vai identificējamu fizisko personu. Šādus datus, tātad arī vizuālu informāciju, valsts aizsargā, un darbības ar tiem regulē likums. Ja privātā automašīnā ir ievietots videoreģistrators - ierīce, ar kuru var tikt veikts personu vizuālais ieraksts publiskā telpā (uz ceļa) - un ar nofilmētā materiāla palīdzību ir iespējams identificēt fiziskas personas, tad ierīces īpašniekam (pārzinim) ir jāveic personas datu apstrādes reģistrācija, jo piepildās FPDAL 21. panta 5. punkts - tiek veikta videonovērošana, un iegūtais materiāls tiek saglabāts veidā, kas ļauj tam piekļūt pilnībā vai atsevišķos fragmentos, skaidro Datu valsts inspekcijā (DVI).

Ņemot vērā, ka vizuāli personas dati var tikt iegūti arī ar mobilo tālruni, to lietojot kā videoreģistratoru, arī šādā gadījumā datu iegūšana būtu jāreģistrē DVI. Neatkarīgi no pielietotās tehnoloģijas veida, ja tiek veikta personas datu apstrāde (jebkuras ar personas datiem veiktas darbības, ieskaitot datu vākšanu, reģistrēšanu, ievadīšanu, glabāšanu, sakārtošanu, pārveidošanu, izmantošanu, nodošanu, pārraidīšanu un izpaušanu, bloķēšanu vai dzēšanu) nolūkiem, kas pārsniedz privātās vajadzības, uz to ir attiecināmas FPDAL prasības.

Videonovērošanas veicējam ir jāiesniedz DVI personas datu apstrādes reģistrācijas iesniegums. Saskaņā ar 2007. gada 27. novembra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 813 "Noteikumi par personas datu apstrādes reģistrācijas un Fizisko personu datu aizsardzības likumā noteikto reģistrējamo izmaiņu reģistrācijas valsts nodevu" par reģistrāciju ir jāsamaksā valsts nodeva. Likme par personas datu apstrādes reģistrāciju DVI ir 56,91 eiro, savukārt, ja pārzinis ir fiziska persona vai sīkais uzņēmums (t.i., nodarbina mazāk nekā 10 darbiniekus un gada apgrozījums nepārsniedz divus miljonus eiro), valsts nodevas likme ir 28,46 eiro, un tas ir vienreizējs maksājums.

 
Visi komentāri
 
M-li 3.februāris 2018 21:23
2 0 Atbildēt

Kas tas par tizlu sarkanu pleķi pa vidu ?

Kanibaals 5.februāris 2018 8:30
0 0 Atbildēt

Atstarojums no stikla, laikam sarkanas apenes uz paneļa žāvējās.

ozis 4.februāris 2018 0:37
1 0 Atbildēt

Rekur daudz labāks analogs par mazliet patīkamāku cenu

www.gearbest.com/car-dvr/pp_281602.html

DALJNOBOJS 4.februāris 2018 16:54
6 0 Atbildēt

bija man 2 gadi atpakaļ Prestigio modeli neatceros maksāja ar atlaidi ap 150 eiro. totāls mēsls - ieraksta kvalitāte sūdīga - īpaši naktī numurus gandrīz nevar salasīt, ieraksta aizsardzība arī strādāja caur d***u, štekeris izjuka pēc mēneša, plus ik palaikam pats slēdzās āra un iekšā, aķis turēja labi ka ap 20 minūtēm.

Bet ko gan var gribēt no Baltkrievu firmas un lētā gala Ķīnas sborkas.

DALJNOBOJS 4.februāris 2018 16:56
2 0 Atbildēt

+ vēl sūdīgs piesūceknis,ziemā pastāvīgi krita nost.

anonimikis 5.februāris 2018 8:24
0 0 Atbildēt

Jaunajā datu apstrādes likumā nebūs reģistrācijas. Bet būs aizliegts publicēt internetā šos video.

Kanibaals 5.februāris 2018 8:29
0 0 Atbildēt

Kur tāda pārliecība, tas likums jau ir pieņemts vai nav.

Vernons 5.februāris 2018 9:08
0 0 Atbildēt
anonimikis 5.februāris 2018 10:09
0 0 Atbildēt

Nav pieņemts. Bet par to punktu neviens neiebilst. Iet jau pēdējā saskaņošanas versija. Nav jau daudz laika palicis.

Vernons 5.februāris 2018 10:27
0 0 Atbildēt

Tik daudz jau nu katrs var izlasīt: "Eiropas Savienības tiesas 2014. gada 11. decembra spriedumu lietā C-212/13,... ."

Kanibaals 5.februāris 2018 8:29
0 0 Atbildēt

Visi tie Prestigio pa lielam ir mēsli. Ja vēl dienā ir ok, tad naktī tā bilde ir nekāda.

> ar nofilmētā materiāla palīdzību ir iespējams identificēt fiziskas personas

Nu re ne vārda par auto numurzīmēm.

Kanibaals 5.februāris 2018 8:53
1 0 Atbildēt

>7.9. Personas datu apstrādes vieta/vietas

Zemāk norādīt visas vietas (adreses), kur tiek glabāti un apstrādāti videoieraksti, ja tiek plānots ierakstus apstrādāt ārpus transportlīdzekļa.

Reģistrācijas iesniegumu nav nepieciešams aizpildīt par katru kameru atrašanās vietu atsevišķi – visas adreses norādīt šajā punktā.

Transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numurs nav jānorāda.

Personas datu apstrāde notiks ceļu satiksmē izmantotajā transportlīdzeklī.

Šeit DVI prasa melot iesniegumā, jo nav iespējams norādīt vietu, kur dati tiks "apstrādāti" un vai vispār tiks apstrādāti nevis tikai ahivēti, tik pat labi tas būs laptops. Un vispār nav iespējams pēc video identificēt ne datu apstrādes "pārzini", ne datu ieguves vai apstrādes "adresi" kā tas ir videonovērošanas gadījumā.Tā kā tā nodevas maksāšana ir maksāšana par neko.

Facebook jau samaksājis nodevu? Kaut kā neredzu sarakstā ne Cukurbergu, ne Facebook - www.dvi.gov.lv/lv/personas-d...ades-registrs/

Kanibaals 5.februāris 2018 14:29
2 0 Atbildēt

Lūk šī jau ir datu apstrāde, pietrūkst tikai vadītāju atpazīšana:

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti