Visaizraujošākais Eiropas autokrosa čempionāta posms Bauskā ir noslēdzies (+ foto)

 
25.maijs 2009 10:20

Sporta kompleksā Mūsa 23. un 24. maijā notika FIA Eiropas autokrosa čempionāta 3. posms. Tam bija pieteicies rekordliels dalībnieku skaits, un jau pirmajā sacensību dienā tika piedzīvoti ļoti spilgti sacensību mirkļi, kas pierāda, ka šāda veida sacensības ir vērts apmeklēt ne tikai otrajā sacensību dienā.

Taču daudzajiem tūkstošiem skatītāju, kas ieradās klātienē noskatīties otro sacensību dienu nebija jānožēlo – tiem bija iespēja vērot aizraujošas un ļoti interesantas sacensības ar neprognozējamiem rezultātiem. Diemžēl mājas trases faktors ļoti maz palīdzēja daudzajiem latviešu sportistiem, kas bija ieradušies Mūsā mēroties ar pašiem ātrākajiem un stiprākajiem Eiropas autokrosa meistariem.



Fotogaleriju varat apskatīt www.musa.lv

 

Notikumi kvalifikācijā

Par vissatraucošāko otrās kvalifikācijas notikumu kļuva smagā avārija divīzijā D-1, kuru izraisīja Krievijas sportists Valentīns Koršunovs. Viņš otrajā līkumā pēc starta strauji izmainīja trajektoriju un uztriecās latvieša Jāņa Bogdanoviča sporta automašīnai. Jāņa automašīna no radītā trieciena sāka kūleņot, savukārt Koršunova auto trieciena rezultātā vēlreiz izmainīja braukšanas virzienu un uztriecās čeha Jana Bartoša sporta automašīnai, kas sāka kūleņot paralēli Bogdanoviča auto. Šajā negadījumā braucēji necieta, taču viņu automašīnas būs grūti vai pat neiespējami atjaunot.



Divīzijā D-1 Vadims Makarovs izcīna pirmo uzvaru karjerā

Krievijas sportists Vadims Makarovs ar savu Škoda Fabia sporta abās sacensību dienās bija pārliecinoši ātrs un divīzijas D-1 finālā izcīnīja savā karjerā pirmo uzvaru Eiropas autokrosa čempionāta posmā, tādējādi izcīnot līdera pozīcijas Eiropas čempionāta kopvērtējumā. Otrajā vietā, no Krievijas sportista atpaliekot par 3,181 sekundēm, finišēja otrs šī čempionāta posma ātrākais D-1 braucējs, ungārs Tamas Karai. Par īpaši aizraujošu cīņu divīzijas D-1 finālā parūpējās latviešu sportists Aldis Zēbergs un čehs Vaclavs Fejfārs.



Pēc starta Zēbergam izdevās izcīnīt trešo pozīciju, taču Fejfārs nepārtraukti uzbruka latviešu braucējam, un vienā no līkumiem to apdzina. Taču Aldis Zēbergs veiksmīgi izmantoja to, ka čehu pilots izslīd un atguva dažas sekundes atpakaļ zaudēto pozīciju. Diemžēl Alda Zēberga pilotētā Toyota Corolla jaudas ziņā nav sevišķi konkurētspējīga un tāpēc čeham jau sekojošā apļa laikā izdevās vēlreiz apdzīt latviešu braucēju. Pēc šīs apdzīšanas Zēberga auto uz brīdi kļuva ievērojami lēnāks un viņam bīstami pietuvojās līdzšinējais čempionāta līderis, itālis Džanluka Feretī, taču itālim neizdevās apsteigt latvieti mājas trasē.



Arī Glens Van Rozmalens izcīna pirmo uzvaru

Jaudīgāko bagiju klases D-3 fināla braucienu pavadīja stiprs lietus, kura laikā trase pamazām pārklājās ar ievērojamu dubļu kārtu. Šādiem apstākļiem nebija sagatavojusies lielākā daļa sportistu, un trasē viņu spēkrati ar nepareizi izvēlētām riepām bija krietni lēnāki un grūtāk vadāmi. Šī iemesla dēļ avāriju piedzīvoja vācietis Hermans Hinnenkamps, bet neierasti lēns bija čempionāta līderis, vācietis Deniss Engels. Šo situāciju izmantoja nīderlandietis Glens Van Rozmalens, kuram izdevās izcīnīt karjerā pirmo uzvaru Eiropas autokrosa posmā, kā arī čempionāta kopvērtējumā pakāpties no ceturtās pozīcijas uz pirmo. Viņam konkurenci nespēja sastādīt pat čehs Petrs Bartošs, kurš čempionātā gan pirms sacensībām Mūsā, gan pēc tām, pateicoties izcīnītai sudraba godalgai, ieņem otro vietu. Trešo vietu smagajos trases apstākļos izcīnīja čehs Petrs Tureks.


Juris Kuļikovskis pierāda savu spēku divīzijā D-3A

Visspraigākā cīņa notika divīzijā D-3A, kurai sacensībām Mūsā bija pieteicies vislielākais dalībnieku skaits. Tajā necerēti labus rezultātus uzrādīja latviešu sportists Juris Kuļikovskis, kuram šī ir tikai otrā sezona divīzijā D-3A. Viņš pēc starta A-fināla pirmajā līkumā spēja izvirzīties ceturtajā pozīcijā un visu sacensību laiku to veiksmīgi arī saglabāja, un pat centās pietuvoties priekšā braucošajam, čeham Ladislavam Hanakam, kurš cīnījās par otro pozīciju ar vācieti Mihaelu Budelmeijeru. Pārliecinošu uzvaru D-3A klasē izcīnīja čehs Vits Nosaleks, kuram izdevās no sekotājiem atrauties vairāk par četrām sekundēm. Smieklīgāko kļūdu A-fināla startā pieļāva pagājušā gada vicečempions, čehs Ondrejs Musils, startējot no pirmās rindas atpakaļgaitā. Tikai veiksmīgas sagadīšanās dēļ aiz viņa startējošajiem dalībniekiem starta brīdī izdevās izvairīties no sadursmes ar pretējā virzienā braucošo bagiju.



Latvijas nacionālo kausu izcīna Ģirts Mūrnieks

Bagiju B-600 klases finālbrauciens izcēlās ar falšstartu paraugdemonstrējumiem. Pirmie brīdinājumu par pāragru startu saņēma Renārs Vinokurovs un Liene Ozoliņa, taču atkārtotā starta laikā šo pašu kļūdu pieļāva vienīgais B-600 klasē startējošais igaunis Maido Rūsmans. Pret viņu tika piemēroti jaunie sacensību noteikumi, kas paredz izslēgšanu no sacensībām falšstarta autoram atkārtotā starta laikā. Trešais starts B-600 klasei notika bez pāragra starta fiksēšanas un tikai tad sacensība uzņēma īstos apgriezienus. Jau pēc starta vadībā izrāvās Ģirts Mūrnieks, kurš līdz finišam arī nokļuva pirmais, par teju vai deviņām sekundēm apsteidzot Aldi Egli un Viesturu Tilgasu.

Fotogaleriju varat apskatīt www.musa.lv


Eiropas līmeņa autosporta svētki sporta kompleksā Mūsa notika pateicoties ģenerālsponsoram Latvijas Mobilais Telefons, atbalstītājam Latvijas Dzelzceļš un sadarbības partneriem Aldaris, Biolar, Ford, Veiters, Eden, Lux Auto, SOS, IB Serviss Canon, Merida, Peri, Vides serviss, Uzvara lauks, Latvijas autoceļu uzturētājs un Onyx, kā arī daudzām citām kompānijām, kas rada iespēju atbalstīt šīs sacensības.

Nenovērtējams ir arī informatīvo atbalstītāju TV5, LTV 7, LNT, SWH, SWH+, Ātruma Cilts, Zebra, Draugiem.lv, iAuto.lv, Delfi Autosports, Latvijas Avīze, Bauskas Dzīve, Auto Bild Latvija, Forsāža, Auto Euro, Sports ieguldījums šo sacensību popularizēšanā un sabiedrības informēšanā.
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti