Autovadītāji nezin minimālo atļauto riepu protektora dziļumu 20

 
18.oktobris 2011 15:44

Pētījums, ko „Goodyear” uzdevumā kompānija GFK, rāda – lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju nezina, kāds ir minimālais protektora dziļums ziemas un vasaras riepām.

Tikai 11% aptaujāto mūsu valstī ir informēti, ka pēc likuma vasaras riepām tie ir 1,6 mm, diemžēl 86% respondentu ir pārliecināti, ka likuma drošības prasības ir daudz zemākas (skatīt pielikuma 1. tabulu). Attiecībā uz ziemas riepām situācija ir vēl dramatiskāka – veseli 98% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju domā – pat ja protektora dziļums ir mazāks nekā 3 mm, likums joprojām tiek ievērots.

GFK pētījums atklāj – autovadītāju zināšanas Latvijā ir ļoti vājas. „Goodyear” tirdzniecības vadītājs Latvijā Viktors Samusēvičs ir satraukts: „Pētījuma rezultāti ir šokējoši, lai neteiktu vairāk. Riepas ir vienas no pirmajām, kas būtu jāpārbauda katram braucējam, īpaši jau Latvijas klimatiskajos apstākļos. Riepas un ceļa saskares laukums, kas ir tikai plaukstas platumā, ir tieši atkarīgs no protektora dziļuma. Ja jūsu mašīnas riepu protektors neatbilst pat likuma noteiktajām minimālajām prasībām, tad, pat braucot ar jaunākā izlaiduma mašīnu, arī ļoti pieredzējis autovadītājs apdraudēs satiksmes drošību. Nemaz jau nerunājot par to, ka likums nosaka tikai absolūti minimālo protektora dziļumu, respektīvi – tādu, kas garantē vienīgi pamata drošību. Lai nepakļautu briesmām ne sevi, ne citus, autovadītājam ir jābūt atbildīgam, jāzina noteikumi un jārīkojas tālredzīgi,” uzsver Samusēvičs.

Valsts policija gatavojas mērīt protektora dziļumu

Savukārt Valsts policija atgādina – lietot ziemas riepas ar lielu protektora nodilumu ir bīstami, un arī informē – Valsts policija ir iegādājusies jaunas digitālas mērierīces un jau šogad sāks mērīt protektora dziļumu visu veidu autotransportam.

No visiem desmitiem tūkstošiem komponentu, kas veido mašīnu, tikai četras daļas ir saskarē ar ceļu – un tās ir riepas. Kontakta laukums ar ceļu ir tieši atkarīgs no protektora dziļuma, un pat tad tas ir tikai plauksta platumā. Tāpēc ir ļoti svarīgi zināt valstī noteikto minimālo protektora dziļumu un regulāri pārbaudīt riepu stāvokli. Latvijā ar likumu tiek prasīts šāds protektora dziļums: vasaras riepām – 1,6 mm, ziemas – 4 mm.

„Galvenais ir atcerēties: lai ar cik labām ziemas riepām būtu aprīkota automašīna, pārgalvīgus braucējus tas neglābs,” pašu svarīgāko drošas braukšanas pamatprincipu uzsver Valsts policija.

Autovadītāji var pārbaudīt savu gatavību ziemas sezonai

Latvijas vieglo automašīnu vadītājiem no šā gada 18. līdz 25. oktobrim tiek piedāvāta iespēja uzzināt, vai viņi ir pietiekami labi sagatavojušies rudens un ziemas sezonai. Bez maksas pārbaudīt riepu protektora dziļumu, tuvās un tālās gaismas, kā arī savu reakciju un stresa līmeni šonedēļ varēs sešās „Statoil” degvielas uzpildes stacijās Rīgā, Liepājā, Valmierā un Daugavpilī.

Akciju organizē „Latvija Statoil”, Drošas braukšanas skola, „Osram Latvia” un „Goodyear”. Akcijas laikā autovadītāji varēs ne tikai pārbaudīt savu gatavību tumšajam, slapjajam un aukstajam laikam, bet arī tiks informēti par prasībām, lai arī rudenī un ziemā būtu ievēroti visi drošas braukšanas priekšnoteikumi.

Kā atzina „Latvija Statoil”  komunikācijas vadītājs Artūrs Eglītis, drošas braukšanas pamatprincipu ievērošana ir jo īpaši svarīga ziemā, kad pārvietošanās ir apgrūtināta sniega, ledus  un slapjā ceļa seguma dēļ. „„Latvija Statoil”  jau kopš savas darbības sākuma ir iesaistījusies daudzās aktivitātēs, un arī šoreiz, sadarbojoties ar uzticamiem partneriem, vēlamies autovadītājiem atgādināt drošas braukšanas pamatnoteikumus ziema sezonai, lai viņi vienmēr veiksmīgi nonāktu savā gala mērķī,” paskaidro Artūrs Eglītis.

Latvijā akcija notiek:
18. oktobris 13:00 –19.00, Eksporta iela 1c, Rīga
19. oktobris 12:00 – 18:00, Esperanto iela 2/8, Liepāja
20. oktobris 13:00 – 19:00, Vienības gatve 105, Rīga
21. oktobris 13:00 – 19:00, Kārļa Ulmaņa gatve 110, Rīga
22. oktobris 11:00 – 17:00, Krasta iela 101, Rīga
24. oktobris 13:00 – 19:00, Stacijas iela 29, Valmiera
25. oktobris 12:00 – 18:00, Stacijas iela 97a, Daugavpils

Akcijas laikā vieglo automašīnu vadītāji bez maksas varēs izmērīt savas mašīnas riepu protektoru un konsultēties ar attiecīgajiem speciālistiem. Mērījumi notiks „Statoil” degvielas uzpildes stacijās visā Baltijā.

 
20 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
284119. viesis 19.oktobris 2011 13:13
6 2 Atbildēt

tos mm katram ritenim atsevišķi jāskatās vai jāskaita kopā?

284137. viesis 20.oktobris 2011 15:44
5 1 Atbildēt

Ne jau riepas izraisa avārijas...

284129. viesis 20.oktobris 2011 9:44
2 0 Atbildēt

Toties apdrošinātājiem riepu stāvoklis ir pirmais, uz ko šamie skatās pēc negadījuma. Bai ze vei, jaunajā octa likuma variantā būs punkts, ka par avārijas izraisīšanu ar plikām riepām būs regress.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti