«Nāvīgi ieradumi pie auto stūres!» 7

 
24.aprīlis 2007 0:00

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sadarbībā ar Satiksmes ministriju, Iekšlietu ministriju un Valsts policiju uzsāk jaunu kampaņu „Nāvīgs ieradums!”.

Tās nolūks ir mainīt sabiedrības ieradumus un pierādīt, ka nevar vienlaikus braukt ar transportlīdzekli un runāt pa mobilo telefonu, rakstīt īsziņu, ēst, dzert, smēķēt, pat lasīt avīzes vai krāsot lūpas.

Diemžēl autovadītāji neapzinās neuzmanīgās braukšanas sekas, kas ne reti beidzas ar lielākām vai mazākām avārijām. Piekopjot neuzmanīgas braukšanas stilu tiek apdraudēts gan pats autovadītājs, gan arī izrādīta necieņa pret pasažieriem un citiem satiksmes dalībniekiem.

Citu valstu pētījumi liecina, ka apmēram 35-40% avāriju iemesls ir neuzmanība. Latvijā pēc negadījuma reti kurš autovadītājs atzīstas, ka viņš ir runājis pa telefonu nevis 100% uzmanību vērsis uz satiksmes drošību.

CSDD apkopotie statistikas dati liecina, ka avārijās, kuras notikušas vadītāja neuzmanības dēļ 2006. gadā bojā gāja 20 cilvēki. Neuzmanīga braukšana raksturojas arī ar ātruma pārsniegšanu un distances neievērošanu. Šādos ceļa satiksmes negadījumos pērn bojā gājuši 89 cilvēki, turklāt visbiežāk šīs avārijas traģiski beidzas ārpus apdzīvotām vietām.

Pirms kampaņas „DATA serviss” veica autovadītāju un pasažieru aptauju, lai noskaidrotu attieksmi par neuzmanīgu braukšanu. Tajā atklājās, ka ¾ autovadītāju lieto mobilo telefonu braucot pie stūres. To apstiprina arī pasažieri - vairāk nekā divas trešdaļas no aptaujātajiem pasažieriem apgalvo, ka pēdējo 2 nedēļu laikā autovadītājs braukšanas laikā lietojis mobilo telefonu. Tikai 10% no pasažieriem mēdz aizrādīt šoferi, ka runāt pa mobilo tālruni pie stūres ir bīstami.

Turpat trešdaļa autovadītāju atzina, ka pēdējo 2 nedēļu laikā pie auto stūres ir ēduši vai dzēruši. Tikmēr pasažieri, tā vietā lai brīdinātu par bīstamību, paši pasniedz autovadītājam ēdienu vai dzērienu. Tikai 10% pasažieru aizrādījuši, ka pie stūres ēst nevajadzētu, bet 8 % pat palīdzējuši vadītājam stūrēt automobili! Novērtējot citas blakus darbības pie stūres, kā bīstamākās tiek vērtētas auto iekārtu regulēšana, strīdi ar pasažieriem un smēķēšana.

„Iepriekš satiksmes drošības kampaņas tika veidotas pret tādiem pārkāpumiem, kurus var uzskatāmi fiksēt un par kuriem autovadītājs, pasažieris vai gājējs saņem sodu. Proti, par drošības jostu nelietošanu, ātruma pārsniegšanu, braukšanu reibumā vai atstarotāju nelietošanu. Kampaņa „Nāvīgi ieradumi!” ir par neuzmanīgu braukšanu – tātad par tādu pārkāpumu, kurš vairumā gadījumu precīzi grūti tiek fiksēts, bet kurš ir par iemeslu ļoti daudzām avārijām,” stāsta CSDD direktors Andris Lukstiņš.

Rīgas Stradiņa universitātes docents Leons Blūmfelds uzsver, ka „cilvēka uzmanība spēj daudz ko, bet tā nav visvarena. Dažādu valstu pētījumi liecina, ka jebkura papildus nodarbošanās pie stūres būtiski paaugstina risku izraisīt ceļu satiksmes negadījumu. Par īpaši bīstamu uzskata runāšanu pa mobilo telefonu auto vadīšanas laikā – risks izraisīt ceļu satiksmes negadījumu pieaug 4 līdz pat 9 (!) reizes. Pie tam paaugstināts risks ir ne tikai runāšanas laikā, bet vēl arī brīdi pēc sarunas, kad cilvēks apdomā teikto un sakārto iegūto informāciju”.

Kampaņa pret bīstamajiem ieradumiem pie auto stūres ilgs no 18.aprīļa līdz 10.maijam. Tās laikā kā pilsētās, tā ārpus tām norisināsies Valsts policijas reidi, kuros tiks pārbaudīts autovadītāju braukšanas stils, proti, vai šoferi nerunā pa telefonu vai nenodarbojas ar ko citu. Sods par mobilā telefona lietošanu patlaban ir brīdinājums vai Ls 10.

Vienlaikus pie lielveikaliem un „Statoil” benzīna uzpildes stacijās strādās kampaņas tēls - „Nāvīte” ar savām brigādēm. Šo aktivitāšu nolūks būs pierādīt, ka cilvēka spējas sadalīt uzmanību uz vairākām darbībām ir ierobežotas.

Kampaņa tiek finansēta no OCTA līdzekļiem. Kampaņas radošo risinājumu izstrādāja aģentūras „Alfa centrs” un „Ideju institūts”.
 
Visi komentāri
 
232690. viesis 24.aprīlis 2007 0:12
0 0 Atbildēt

Gribu redzēt to filmu, varbūt pārstāšu pusdienot pie stūres un vienlaicīgi tarkšķet pa rāciju!

Kur var dabūt redzēt to filmeli???

232702. viesis 24.aprīlis 2007 8:14
0 0 Atbildēt

Vēl vajadzētu aizliegt runāt automašīnā. Tas arī traucē vadīt auto. Bet par strīdu vešanu autovadīšanas laikā sodīt ar 500 LVL naudas sodu. Ja kāds vēl sēž automašīnā ar atvēru muti, tad tam ir sods 10 LVL par to. Jo, iespējams, viņš runā. Un novērš autovadītāja uzmanību. Vēl labāk būtu ieviest obligāto plākstera līmēšanu uz mutes, ja esi automašīnā. Izņemt visus audioavotus no aut salona. Tas novērš uzmanību. Tā taču var aizrunāties līdz pilnīgam absurdam! manuprāt auto vada jau gana pieauguši cilvēki, kas spēj novērtēt ko var un ko nevar darīt, sēžot pie aut stūres. Kad nav ko darīt, tad var nodarboties ar muļķībām. Labāk būtu cīnījušiem pret tiem, kas pļāpā stūrējot un turot telefonu rokā. Pret pagriezienu nerādītājiem. Savādāk šad tad piegriežas piedalīties tajā realitātes šovā "Uzmini kurp es griežos"!!!

232734. viesis 24.aprīlis 2007 9:49
0 0 Atbildēt

"..un „Statoil” benzīna uzpildes stacijās strādās kampaņas tēls - „Nāvīte” .."

Taču tas netraucē Statoilam pārdod kafiju un hotdogus līdzņemšanai :)

232818. viesis 24.aprīlis 2007 15:54
0 0 Atbildēt

šķiet, ka problema tiek nedaudz pārspīlēta. Loģiski, ka mobilais visā ES un citur pasaulē tiek uzskatīts par galveno "traucētāju", par to nebūtu jābrīnās. Bet reti kur pasaulē šis normas vadītāji ievēro. Pat Drēzdenes ātrgaitas tramvajā ievēroju, ka vadītājs nepārtraukti bazarēja pa mobiļņiku un smoļija Cubas cigaru. Uz tramvaja priekšējā paneļa bija novietots arī milzu termoss ar kafiju un termokaste ar ēdamo. Līdzīgi jau rīkojas arī mūsejie sab.transporta vadītāji + vēl brīvajos brīžos pikā un pie sarkanajiem krustojumos lasa avīzes un snauduļo, arī ada zeķes un studē LU konspektus... Hot.doga vai pīrādziņa ēšana,manuprāt, būtu mazākais ļaunums, ko var atļauties pie stūres braucot. Protams, nevajag to darīt intensīvas un aktīvas satiksmes apstākļos. Rīgas pikā, bez īpašām problemām var pie auto stūres launagu notiesāt + ledus tēju uazdzert. Diez vai nu satiksmes drošiba daudz cietīs. Šaubos. Atceros, ka savulaik populārs un vadošs Rīgas CP amatpersona vienā intervijā stāstīja, ka braucot pie auto stūres pa jūrmaleni - reali esot nodarbojies ar seksu....

232827. viesis 24.aprīlis 2007 16:24
0 0 Atbildēt

Bija reiz labais gadijums: Braucaam kolhozaa ar Lazu , bija krieviem taads buss, pa soseju ,te peksnji sofers piecelaas un devas aiztaisit jumta luku kura atradas busa aizmuguree, ta mierigi bez steigas pie atruma ap 70-80 km/h aizvera un devas atpakalj pie stures.A jus te cepaties par mobilajiem.

232845. viesis 24.aprīlis 2007 18:24
0 0 Atbildēt

Vai pīpēt ie stūres nav nāvīgāk, kā runāt pa mobilo?

Agrāk smoļīju, i tad reti pie stūres - tikai garos gabalos, jo -

vienu reizi dabuju acīs pelnus, bet otru - nobira pelni klēpī.

Vot bija jautriba!

232881. viesis 25.aprīlis 2007 9:03
0 0 Atbildēt

Klaunāde, vairāk nekas, visnāvīgākais ieradums īstenībā ir CD vai kasešu atskaņotājs. Vienmēr brīnos kā neavarēju, kad kārtējo reizi jāizņem disks, jāieliek vāciņā un tad jāliecas uz bardačoku ņemt nākamais un tad vēl tas viss ar vienu roku. :) Radio tiešām rada daudz lielāku bīstamību kā mobilie telefoni, taču, to, kas ir "bīstams" izlemj biezie ražotāji un tāpēc šajā jomā ir tāpat kā ar ksenona gaismām: mani personīgi tās žilbina, taču industirja ir pierādījusi, ka nē... Nu nē, tad nē :)

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti