Autovadītāji stāsta, kā izraisījuši avārijas 29

 
11.maijs 2007 1:06

Noslēgusies ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) sadarbībā ar Satiksmes ministriju, Iekšlietu ministriju un Valsts policiju organizētā kampaņa Nāvīgs ieradums!.

Kampaņas laikā tika uzrunāti cilvēki, vaicātas viņu domas un pieredze brīžos, kad šoferis vienlaikus ar auto vadīšanu nodarbojas vēl ar ko citu:

1)  Gandrīz visi autovadītāji sarunās atzina, ka viņi auto vadīšanu apvieno ar kādām citām darbībām. Visbiežāk (apmēram 90% autovadītāji) atzina, ka viņi braucot runā pa telefonu un raksta īsziņas. Tieši otro- īsziņu rakstīšanu - paši autovadītāji uzskata par visbīstamāko blakus darbību pie stūres.

2) Ēšana un dzeršana tiek atzīta par riskantu darbību pie auto stūres,  jo izņemot ēdienu no iepakojuma, tas mēdz nokrist uz drēbēm, nākas meklēt salvetes, kas aizņem vēl papildus uzmanību utt. Tomēr cilvēki min, ka bieži vien  tas ir vienīgais laiks, kad viņi dienā var paēst.

3) Kā salīdzinoši "ne tik nāvīgu ieradumu" šoferi min smēķēšanu, jo tā nenovēršot domas un skatienu no ceļa. Tomēr arī smēķējot rodas situācija, kad autovadītājs uz ilgāku laiku novērš skatienu no ceļa - tas ir brīžos, kad degoša cigarete nokrītot uz sēdekļa vai auto grīdas.

4) Lielākā daļa sieviešu nedaudz kautrējoties stāsta, ka viņas sastrēgumos vai gaidot luksoforā zaļo gaismu mēdz krāsoties.

5) Mazu bērnu vecāki apstiprina, ka uzmanību no ceļa novērš runāšanās un strīdēšanās ar bērniem, rotaļlietu, dzērienu un uzkodu padošana atvasēm, kas atrodas blakus vai aizmugurējā sēdeklī.

Autovadītāju stāsti par Nāvīgiem ieradumiem:

Kungs pensijas vecumā: 30 gadu auto vadīšanas pieredze, tajā laikā tikai viena avārija. Tās iemesls -  kūciņas ar pildījumu ēšana pie auto stūres. Pildījums iekritis klēpī. Kamēr vīrietis slaucījis bikses, viņa vadītais auto ietriecies priekšā braucošajā transportlīdzeklī.

Vīrietis, kas Vācijā braucis pa autobāni: Vīrietis smēķējis. Cigareti neveiksmīgi mēģinājis izmest pa logu. Tā iekritusi auto salonā. Tā kā uz ceļa nedrīkst apstāties, vīrietis, braucot lielā ātrumā mēģinājis atrast cigareti. Auto sācis bīstami "staigāt pa joslām". Vēlāk vīrietis šo situāciju atzinis par bīstamāko savā auto braukšanas laikā.

Pasažiera stāsts: Sēžot auto sastrēgumā, šoferis rakstījis īsziņu. Viņš nav laikus noreaģējis, ka priekšā braucošais transportlīdzeklis strauji nobremzē, un ieskrējis tajā. Zīmīgi, ka tieši tajā brīdī  priekšā braucošās mašīnas vadītājai rokās bijusi skropstu tuša.

Rīdzinieka stāsts: Braucot pa Rīgas centru, auto vadītājs dzēris limonādi no stikla pudeles. Brīdī, kad nācies strauji sabremzēt, ar pudeles kakliņu viņš izsitis sev priekšzobu. Par laimi auto sadursme nenotika.

Mazpilsētas autovadītājs: Viņš notriecis luksoforu, brīdī, kad ar sievu strīdējies pa telefonu. Par laimi krustojumā tajā brīdī nav bijusi neviena cita mašīna.

Jaunais satiksmes dalībnieks: Meitenes vadītais auto  noskrējis no ceļa, jo aizmugurē sēdošā draudzene lūgusi nomainīt radio staciju.

Jaunā māmiņa: Kāda jauna māmiņa ietriekusies priekšā braucošajā auto mašīnā brīdī, kad meklējusi salonā bērna nomesto knupīti.

Vīrietis: Tik ilgi skatījies uz meitenes kājām, līdz ietriecās priekšā braucošajā auto.

Cilvēks, kas apgūst svešvalodu: Sastrēguma laikā auto vadītājs austiņās klausījies svešvalodas mācību materiālu un tik ļoti tajā iedziļinājies, ka nav laikus uzsācis kustību, tādējādi aizkavējot satiksmi. Viņš nav dzirdējis arī citu automašīnu signālus. Aizmugurē braucošā auto vadītājs bijis tik nervozs, ka izlēcis no sava transportlīdzekļa un izsitis priekšā stāvošajai automašīnai stiklu.

4 auto sadursme: Sēžot sastrēgumā, cilvēks lasījis laikrakstu un lēnām ripinājis mašīnu uz priekšu. Lasot viņš nav laikus pamanījis, ka priekšējais auto nobremzējis, un ietriecies tajā.  Savukārt viņa auto iebrauca aizmugurē braucošais un tajā ietriecās vēl viens auto. Rezultāts - pamatīgs sastrēgums un Rīgas tilta.

Sievietes stāsts: Sēžot sastrēgumā un ripinot mašīnu lēnām uz priekšu, sieviete ieraudzījusi jaunu apavu veikalu pretējā ielas  pusē. Tas pilnībā izslēdzis apziņā faktu, ka mašīna ir kādā brīdī arī jāapstādina. Tā viņa lēnām, bet mērķtiecīgi "ieripinājusies" priekšējā transporta līdzeklī. Par laimi ātrums bijis minimāls un abi transporta līdzekļi iztikuši bez lieliem bojājumiem.

Kundze ieskrējusi priekšā braucošajā auto mašīnā, jo … pārvilkusi apavus.
 
Visi komentāri
 
233755. viesis 11.maijs 2007 1:21
0 0 Atbildēt

Butu labak pastastijusi, ka izvairities no avarijam. Bet tas jau laikam nevienam nav aktuali :)

233756. viesis 11.maijs 2007 1:32
0 0 Atbildēt

Labs. :)

Nezin, cik tur taisnības, bet izklausās visai reāli, jo arī pašam daži no "grēkiem" ir pazīstami...

Avārijas gan dēļ "nāvīgajiem" ieradumiem nav izdevies izraisīt, bet viena no pašām stulbākajām lietām, kas ir veikta, ir automašīnas vadīšana ar vienu kāju (ar mehānisko ātrumkārbu), kamēr otrai meitene blakussēdeklī veic masāžu. Grūti, bet nav neiespējami.

Nu vairs tādas muļķības nedarītu.

233758. viesis 11.maijs 2007 2:57
0 0 Atbildēt

Tur jau taa lieta.....pilseetaa atslaabt nedriikst,bet seezot propkaas,saak nakt virsuu visaadas nelaagas domas un tad gribaas paknibinaaties gar magi,parunaaties pa telefonu,vai paskatiities uz kaadu jauku zaki....nu vienvaard sakot riktiiga nejauciiba:):):)

233760. viesis 11.maijs 2007 7:57
0 0 Atbildēt

Nu man,no šeit minētā,ir tikai divi paradumi-smēķēt un runāt pa telefonu,BET nu nekādā ziņā drukāt īsziņas vai avīzi lasīt. Lielāku debīlismu grūti iedomāties,tādiem vajadzētu uzreiz pravas nost.

233761. viesis 11.maijs 2007 8:09
0 0 Atbildēt

Par snakiem taisnība - ir trāpījies caurais kebabs :D Cīņā starp kebaba izdalījumu jūru un salvetēm sanāca izbraukt uz galvenā ceļa un gandrīz paņemt purnā vienu opi...labi, ka šamais neko neēda pie stūres! :D :D :D

233767. viesis 11.maijs 2007 8:45
0 0 Atbildēt

es nesmekjeju, needu un uz meitam isos brunchios neskatos pie stures sezhot, bet.... runaju pa mobilo, lasu avizes stavot pie luksofora. apsolu vairaak taa nedariit! tuliit pat pasuutishu sev bljutuz austinjus! par visbistamaako uzskatu stridas ar sievu pa telefonu un beernu dauzishanu aizmugureja sedeklii! kaut vinji vienmeer ir piespradzeeti, bet....

233768. viesis 11.maijs 2007 8:46
0 0 Atbildēt

ha ha ! ko tur apavus! dazhas meitas medz paarmainiit biksiites sezhot pie stures! :D

233769. viesis 11.maijs 2007 8:47
0 0 Atbildēt

Kursabiedram (nejaukt ar blondīni) bija gadījums, kad pēc friziera apmeklēja tik sītīgi aplūkoja sevi spogulī, ka ietriecās priekšā braucošās automašīnas aizmugurē!

233770. viesis 11.maijs 2007 8:47
0 0 Atbildēt

nu vot cigareti pa logu gan nevajadzētu mest ārā... :D :D :D

233771. viesis 11.maijs 2007 8:50
0 0 Atbildēt

Es kaadu gadu atpakalh pa Barona ielu paarbaucu pie sarkanaa Stabu ielu.

Iemesls - biju aizraavies ar sava vaarda izburtoshanu angliski

233772. viesis 11.maijs 2007 8:51
0 0 Atbildēt

laikām vel ilgi atcerešos kretīnu ar 3 golfu, kurš maita gandrīz mani notrieca pie Maritim park hotel.... šim vidi6j li vajadzēja ap 10 no rīta pie mašīnas stūres skūties..... ta arī atceros to m*daku ar viso skuvekli un skūšanas putāmn uz sejas kurš atpakaļ skata spogulī mēģīnāja ieraudzīt savu kaklu......

233774. viesis 11.maijs 2007 8:55
0 0 Atbildēt

R-B

pirāta stāsts: braucot mašīnā urbināju degunu. kad izvilku pirkstu ārā no nās lai apskatītu "kaziņu", priekšā braucoša mašīna strauji bremzēja. bremzēju arī es, un izbakstiju sev aci.

sievietes stasts: braucot uz darbu un stāvot korķīt taisīju sev pedikīru. tā kā tikko kā biju uzlakojusi labās kājas nagus, negribēju spiest bramzes pedāli, kā rezultātā sasitu automašīnu.

motociklista stāsts. Braucot cauri sastrēgumam uz salu tilta, sadomāju apēst brkastīs līdzi paņemto siļķi. Kāda no rpeikšā braucošajām mašīnām, strauji mainija joslu un es biju spiests bremzēt. Parlaimi ne viens necieta, bet žēl, ka kefīrs izlija :(

233775. viesis 11.maijs 2007 8:57
0 0 Atbildēt

Nevajag jau neko no iepriekšminētā,dažreiz,nu pāris reizes ir bijis,aiziet širmis.Stāvi keustā un lūri uz nepareizo luksaforu,kad zaļais maucu pāri tādā pārliecībā ,ka man tas domāts,par laimi veiksmīgi.Nu gadās.:)))

233776. viesis 11.maijs 2007 9:05
0 0 Atbildēt

Par tiem "citiem" krustiem...ir bijis :)

233777. viesis 11.maijs 2007 9:05
0 0 Atbildēt

R-B.

iepriekšējā posta būtība ir kampaņas marasms. Nenoliedzu, ēšana un smēķēšana ir riskants pasākums,taču vajag domāt reālāk. Ja jau daudzi pat zinot, ka smēķēšana būtiski var ietekmēt viņu seksuālo dzīvi, neatturas no kārtējā dūma uzvilkšanas tad, kas liek kam'paņas izstrādātājiem uzskatīt, ka iespēja izrais;it avāriju atturēs kādu no miera pīpes svilināšanas.

otrkārt, ar šo reklāmu vajag vērsties pie auto ražotājiem. jo rādio stacijas nomai;na salīdzinot piem. ar 2006 gada 6ser BMW gear ratio (pārnesumu) manuālo regulēšanu ir pupu mizas! no kampaņas izriet, ka šāds auto vispār ir pats "nāves" iemiesojums.

233786. viesis 11.maijs 2007 10:27
0 0 Atbildēt

Protams arī es "grēkoju", pie stūres darot daudzko, tai skaitā pārģērbjoties un rakstot īsziņas u.t.t.

Tomēr daudz bīstamāk ir izgriešanās uz galvenā ceļa, kas nav kaitīgs ieradums :P Piemēram, griežoties pa labi, paskaties pa kreisi vai nav kāda mašīna. Kad priekšā stāvošais auto sāk kustēties, vēlreiz paskaties pa kreisi, pārliecinoties vai ceļš joprojām ir brīvs, bet tanī brīdī priekšējais auto nobremzē. Nu un rezultātā bums. Šādu bīstamu situāciju ir bijis daudz. Bet ēdot, smēķējot, pārģērbjoties, runājot pa telefonu, rakstot īsziņas utt vienkārši ir jāzin kad var un kad to nevar darīt.

233787. viesis 11.maijs 2007 10:36
0 0 Atbildēt

Vakar pats savas spītības dēļ gandrīz sataisīju negadījumu.

viens "vienādākais" sapuvušā fordiņā pie dzelzceļa tilta spraucās iekšā. Es varbūt esmu pieklājīgs vadītājs, tomēr "vienādākos" ciest nevaru. Šamējais pus korpusu izlīdis, nu nesanāca iespiest, dabūja izgriezties nu un tā mēs abi braucam pa 1 joslu.

Stumdās, stumdās, spoguļi gandīz saķērās 1 brīdi, bet abi kā auni nepiekāpjamies. Nu beigu beigās laikam izdevās šo ķēmu piespiest, bet nu daudz netrūka, lai mēs viens otra autiņus iebukņītu.

Nevaig kaitīgus ieradumus lai sataisītu sūdus uz ceļa !

233788. viesis 11.maijs 2007 10:53
0 0 Atbildēt

Daudzi vadītāji vairs neko nevar pastāstīt :(

233789. viesis 11.maijs 2007 11:02
0 0 Atbildēt

vienreiz es samiegojies braukdams noshkjiilu aparaatu, uz shosejas vienam ieliku aanaa pilnaa klapee. kaa arii paaris reizes esmu pamodies jau pa nomali braukdams. miegoshanaas toch ir biistama. un kautkaa ir tik gruuti apstaaties un kautvai

izstaipiities... btw vakar apstaajot tipa paguleet, jo steigas nebija un braucu viens, kaa apstaajos taa arii miegs uzreiz paargaaja. izkaapu pachuraat un rulleeju taalaak. a pirms tam kaut spichkas plakstos spraud...

233813. viesis 11.maijs 2007 11:57
0 0 Atbildēt

Ir veel viens ljooooti kaitiigs ieradums - nenoraut rokas bremzi staaot ar iedarbinaatu dzineeju (teiksim pie maajas). Vakar kaa reiz paarleicinaajos, cik tas kaitiigi, bet nu situaacija jau arii gana stulba - sieva vakar nolika auto pie maajas tipa pa pusei priekshaa kaapnju telpai ( domaaju nevienam nau nosleepums, ka staavietu truukums pie maajam Riigaa). Tur apmaliite parktiski, un zaaliens aplikc ar akmenjiem. Es aizgaaju paarlikt auto, jo paraadiijaas briivas vietas ( nezoliidi staaveet priekshaa kaapnju telpai). Uzsaaku braukt - kaut kaa auto neiet, nu neko lecu aara skatities WTF - izraadas akmens zem pakaljeeja rata iekjeeries, un tas liels kaa reiz taac , ka rac nevis iet paari bet jauki stumj sev pa priekshu to akmeni. Es protams to bulizhnjiku izvilku nah, bet tad atcereejos - jop es tak roceni neesmu novilcis. Un autinsh leenaa garaa saak ripot, nu neku paskreeju un noravu roceni, jo steigaa pa pedaaljiem traapiit bija gruuti.

233827. viesis 11.maijs 2007 13:43
0 0 Atbildēt

Trakākais ir vasara un tie īsie svārciņi, caurspīdīgie topiņi, skaistās kājas utt. :) Ne viens vien biedrītis ir aizskatījies un iebraucis citam pakaļā... Jāatzīst, ka tam neredzu risinājuma :p

233833. viesis 11.maijs 2007 14:45
0 0 Atbildēt

Dēļ tiem svārciņiem kādreiz agrā jaunībā ar veļļuku gandrīz krūmos iebraucu :D

233838. viesis 11.maijs 2007 15:29
0 0 Atbildēt

faktiski jautājums ir par to, cik lielu uzmanības taimslotu paņem konkrētā operācija. ja piemeram tautiets grauž kautkādu to savu standartsnikersu, kuru var atplēst un notiesāt bezmaz nenoņemot rokas no kontroļiem.. nav nekādu problēmu. protams gadījumā ja tas stuffs nav ne birstošs, ne kautkādu kefīru ™ izdalošs, dēļ kā pīplam atkal var sākties stress. tāpat ar rādžiņiem, ekrāniem etc.

tas ir: tikko pazūd/iztrūkst kādas darbības automātisms un jāsāk sadalīt uzmanība.. viss, lažas varbūtība uzreiz zaškaļivajet sarkanajā zonā.

un sastrēgumos tieši otrādi imo, uzmanība vēl jāsasprindzina nevis jāpūderē knābis vai vel xz kas. es kā melomāns to risinu elemntāri, lietoju audio vainu ar stūres vadību, vai ar zvērā intuitīvu 'aklo' interfeisu.

par gulēšanu gan nezinu.. pšam nesanāk daudz garu gabalu mērot, bet dažas reizes ar gadījies apmales variants. jo liekas, "nu tak 1km līdz pagriezienam, ko nu te stāsies"

par svārciņiem un to saturu gan ir varianti. fiksi jāmet malā, tas zaķis jāķer, jāpaskaidro iemesls un mutiska brīdinājuma vietā jāuztaisa ekpromt fotosessija (vai "kā savādāk") ;]]

233845. viesis 11.maijs 2007 16:51
0 0 Atbildēt

Par gulēšanu: pašam arī ir sanācis pa naktīm vai pēc negulētas nakts braukaties, bet vienmēr liekas, ka es jau neaizmigšu un ar mani viss būs kārtībā.

Vienreiz bez 30 sekundēm biju liecinieks, kad cilvēks (skaidrā) aizmiga pie stūres un iebrauca stabā (aptuveni ap 5iem no rīta), kad līdz stāvvietai bija palikuši mazak kā kādi 100 metri - 25 līdz apgriešanās vietai un vēl mazliet pretēja virzienā. Skumji, bet mašīna diezgan pamatīgi sadauzīta, kāja lauzta un betona stabs nolauzts.

233856. viesis 11.maijs 2007 20:15
0 0 Atbildēt

Njā, bet avārijās mēdz iekļūt pat vispieredzējušākie un uzmanīgākie braucēji, protams, gadījumos, ja bīstami uz ceļa uzvedas citi ceļu satiksmes traucēkļi :D

233859. viesis 11.maijs 2007 20:48
0 0 Atbildēt

Vairaak kaa pusgadu lietoju Blotooth austinju, komplektaa ar telefonu, kuram balss vadiiba. Visiem iesaku un par vienu slikto paradumu buus mazaak. Citreiz gan sanaak SMS uzrakstiit, nu to balss vadiiba veel neprot, bet gan jau driiz buus...tas tiktieshaam ir bistami, lai gan ja rakstu, tad apmeram divus-tris vardus.

Smeekjeeju tikai dzeerumaa, dzeerumaa nebraucu :P

Iiso brunciishu sindromu gan neizskauzt, tur nu maate daba ir bezspeeciiga :D

233875. viesis 12.maijs 2007 11:19
0 0 Atbildēt

No vissiem šiem nāvīgajiem ieradumiem man piemīt vissi:

runāt pa telefonu, ēst, dzert, bakstīt PDA, stūrēt stūri ar kāju .....nu dzīve tāda,....nevienu avāriju šo ļauno ieradumu dēļ gan nēsmu izraisījis jo tā ir ikdiena.

Bet kā jau saka -ne vissus dievs apdāvinājis ar spējām vadīt auto ...

233981. viesis 14.maijs 2007 18:05
0 0 Atbildēt

Es gandrīz iebraucu priekšā stāvošā autiņā pirms krustojuma, jo skatījos uz meitenēm :))) Vasara ir murgs autovadītājam... ;)

233997. viesis 15.maijs 2007 2:40
0 0 Atbildēt

Mjaa,es arii esmu ikdienas propku sturmeetaajs un pie stuure seezot nodarbojos ar daudz ko...kaa vienreiz CP inspektors man miili paskaidroja..."nepietiek,ka tu runaa pa telefonu,eed un skaties Riigas karti,tu veel aatrumu paarsniedz"...tpu,tpu,bet pa siem gadiem neko avaarijas izskataa neesmu sastraadaajis!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti