Autovadītājiem vairs nebūs obligāti jāvadā līdzi reģistrācijas apliecība un vadītāja apliecība 39

 

Foto: Publicitātes attēls

CSDD | 25.aprīlis 2019 16:59

Ceturtdien, 25. aprīlī, Saeima galīgajā lasījumā apstiprināja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas tostarp paredz, ka autovadītājiem vairs nebūs obligāti jāvadā līdzi transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība un vadītāja apliecība.

Tomēr, ja autovadītājs šos abus dokumentus nolems atstāt mājās, būs jāņem vērā svarīgs nosacījums – brauciena laikā būs jābūt līdzi kādam personu apliecinošam dokumentam. Šīs izmaiņas faktiski atrisina jautājumu par reģistrācijas apliecības izmēru, kas neapmierināja daļu autovadītāju. Tomēr autovadītājiem ir jāņem vērā, ka šis jauninājums darbosies attiecībā uz tiem, kam ir Latvijā izsniegta vadītāja apliecība un Latvijā reģistrēts transportlīdzeklis. Un, vadot transportlīdzekli ārzemēs, reģistrācijas un vadītāja apliecība būs jāņem līdzi tāpat kā līdz šim.

Saeimas apstiprinātās izmaiņas pozitīvi ietekmēs arī mopēdu un motociklu vadītājus, kas turpmāk drīkstēs pārvietoties pa sabiedriskā transporta joslu. Lai šīs izmaiņas stātos spēkā, līdz š.g. 31. jūlijam būs jāveic grozījumi arī Ceļu satiksmes noteikumos.

Grozījumi Ceļu satiksmes likumā iekļautas arī izmaiņas tehniskās apskates periodiskumā transportlīdzekļiem, kas veic pasažieru komercpārvadājumus. Turpmāk tehniskās apskates periodiskums šiem transportlīdzekļiem pielīdzināts taksometru apskates periodiskumam, t.i. pirmreizējo tehnisko apskati veic ne vēlāk kā 12 mēnešus pēc tam, kad attiecīgais transportlīdzeklis pirmoreiz reģistrēts Latvijā. Otro un trešo tehnisko apskati minētajiem transportlīdzekļiem veic ne vēlāk kā 12 mēnešus pēc pirmās vai otrās valsts tehniskās apskates, bet turpmākās valsts tehniskās apskates – reizi sešos mēnešos.

 
Visi komentāri
 
viencexperc 25.aprīlis 2019 17:17
5 1 Atbildēt

Normāli cilvēki varēja nevadāt nekad. Jo pārkāpums par to bija simbolisks - muttisks brīdinājums.

Bet visādi zeki, uz kuriem karājas 8 soda punkti, nenomaksāti sodi, un pirms 10 gadiem atņemtas tiesības par braukšanu dzērumā, protams, kā dabūja sodu - 5 eiro.

JanJan 26.aprīlis 2019 8:41
0 0 Atbildēt

Tiesībām, jā, bet tehniskai gan bija jau nopietnāk.

Bradypus 26.aprīlis 2019 9:05
0 1 Atbildēt

Nebija - nav nekāda atsevišķa punkta - viens un tas pats, par to, ka nav līdzi nepieciešamie dokumenti. Bez tehniskās braukāju regulāri - ir vairāki auto, kam man ir otrās atslēgas un lietojami, īpašniekus klātienē nesastopot. Variants atstāt tehnisko mašīnā neliekas pareizs, sods nav maksāts nekad.

JanJan 26.aprīlis 2019 9:08
0 0 Atbildēt

Nu varbūt, neesmu pētījis. Vienmēr likās, ka par tehnisko bij citur rakstīts un sods lielāks. Tiesībām jau sods bij tiešām smieklīgs - 1 lats. Nav pat jēgas papīru smērēt...

jaaanis 26.aprīlis 2019 12:49
0 0 Atbildēt

1 lats tā bija sena vēsture, bet Salaspils policija ('90 beigās) bija izdomājusi veidu kā sodu palielināt. Ja nebija līdzi dokumenti tad atņēma automašīnu, to novietoja maksas stāvietā - viena nakts maksas stāvvietā maksāja 10 Ls. '90 gadu beigās pa to naudu varēja pilnu bāku piepildīt.

Bradypus 26.aprīlis 2019 12:56
0 0 Atbildēt

'90 beigās ne to vien un ne tikai Salaspilī darīja. Bet nu tomēr 20 gadu laikā tehnoloģijas ir mainījušas pietiekami, lai menti nekādi aiz ausīm nevarētu pievilkt nespēju noskaidrot auto piederību. Toreiz jau meklēšanā izsludinātos arī saņēma tikai dežūras sākumā, uz papīra uzrakstītus.

vaaks 25.aprīlis 2019 17:47
0 1 Atbildēt

Šis jaunais pasākums maksās no 14,23 līdz 28,46 eirikiem!

Bradypus 26.aprīlis 2019 7:54
0 0 Atbildēt

Kā tieši?

JanJan 26.aprīlis 2019 8:42
0 0 Atbildēt

Droši vien domājis, ka tagad jāiet obligāti ID karti taisīt.

ZZZZ 26.aprīlis 2019 9:01
0 0 Atbildēt

Par tehnisko ir attiecībā uz savu personisko transporta līdzekli? Vai arī darba, sievas, dēla, meitas, drauga, kaimiņa?

Bradypus 26.aprīlis 2019 9:05
0 0 Atbildēt

Jebkuru, kas reģistrēts LV.

Eriks_Grigis 26.aprīlis 2019 9:06
2 3 Atbildēt

Vispirms par paredzēto sodu šobrīd, pirms ceturtdienas lēmuma! Tad ja nav klāt vadītāja apliecība vai transportlīdzekļa reģistrācijas dokumenti, tad izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam trīs euro apmērā. Tas bija labumu nenesošs pasākums!

Lai nebūtu jāvadā līdzi transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība un vadītāja apliecība, būs nepieciešams iegūt un vest līdzi personu apliecinošu dokumentu - personas apliecību (pasi vai ID karti).

Pēc diviem vai trīs gadiem ID karte LV būs jāizņem visiem, samaksājot par to nodevu! Pase vairs nederēs ...

Pēc noteikta laika, piemēram, pieciem vai desmit gadiem ID karte atkal būs jāatjauno un, protams, jāsamaksā par atjaunošanu!

Un tad nāks projekts tiem, kas dzīvo, mācās vai ilglaicīgi strādā ārpus LV un ir ieguvuši vadītāja apliecību LV.

Ja vadītāja apliecība LV nebūs jāvadā līdzi, tad kā būs ar ārzemēs esošajiem, kas atrodas ES dalībvalstīs vai trešajās valstīs?

Pase kļūs nederīga personas apliecinājumam, ID karti neizsniegs, ja ilgāk par četriem mēnešiem ir projām no LV ...

Bradypus 26.aprīlis 2019 9:35
2 2 Atbildēt

Pirmā pusotra rindkopa pareiza, bet pēc tam murgs. Kāds vēl "iegūt un vest līdzi personu apliecinošu dokumentu"?! Ko iegūt? Šāds dokuments ir jau tagad jebkuram obligāts. Tiek dota iespēja atstāt mājās auto dokumentus tiem, kam ir ērtāk (vai tāpat jau to dara) nēsāt līdzi personu apliecinošu dokumentu.

Nez kā ID izņemšanas nodeva ir sliktāka par pases? ID, ir lētāks, lai gan daudz nepieciešamāks pasākums (es pat īsti nezinu, kur ir mana pase - kaut kur dziļi plauktā).

"Ja vadītāja apliecība LV nebūs jāvadā līdzi, tad kā būs ar ārzemēs esošajiem, kas atrodas ES dalībvalstīs vai trešajās valstīs?" Kas tas par jautājumu? Tāpat, kā līdz šīm - atļauja nevadāt (nevis aizliegums vadāt!) attiecas tikai Latvijas ietvaros, ar Latvijas personu apliecinošu dokumentu, Latvijā reģistrētām tiesībām un transportlīdzekļiem.

Man personīgi šis grozījums palīdzēs pārstāt pārkāpt - šobrīd regulāri braukāju bez tehniskās. Savukārt neko nemainīs paradumos - tiesības un sava auto tehniskā būs līdzi vienmēr - robežas šķersošana gadās bieži un bez lielas plānošanas.

jaaanis 26.aprīlis 2019 12:53
1 0 Atbildēt

ID lētāks?! - nosacīti, jo ID termiņš ir 5 gadi, bet pase 10 gadi.

Bradypus 26.aprīlis 2019 13:03
0 2 Atbildēt

Pases termiņš atkarīgs no vecuma - manam bērnam, piemēram, ir tikai ID - nav bijusi vajadzība izbraukt no ES - tātad viennozīmīgi lētāk. eID iekļauj elektronisko parakstu, par ko būtu jāmaksā atsevišķi, ja man būtu tikai pase.

Bet vispār pajāt - tas cipars ir niecīgs un nav diskusijas vērts uz regulāro maksājumu fona, kas tiek iekasēti no auto īpašnieka. Katrā gadījumā esmu priecīgs par šo iespēju nevazāt līdzi pasi, bet gan kredītkartes formāta plāksnīti.

jaaanis 26.aprīlis 2019 13:22
2 0 Atbildēt

Ceļojot ar bērniem pa ES tikai ar ID nepietiek, nepieciešams vadāt līdzi vēl bērnu dzišanas apliecību -tātad vai nu ID+bērnu dzimšanas apliecības, vai arī tikai pase (kurā ir ierakstīti bērni). ID ārpus Latvijas ir ērti tikai ja ceļo bez bērniem.

Bradypus 26.aprīlis 2019 13:32
0 1 Atbildēt

Mazāk vajag muldēt. Bērna pasē vecākus neraksta - bērnam ar ID pilnīgi pietiek. Formāli vismaz vienam no vecākiem vajag pasi ar šo ierakstu, tālākos ceļojumos mamma ņem savu līdzi, bet nekad un neviens nav prasījis to parādīt.

jaaanis 26.aprīlis 2019 13:50
2 0 Atbildēt

Ka tik kādam "uzbraukt"! Es rakstīju, ka pasē jābūt ierakstītiem bērniem (tātad vecāku pasē), nevis bērnu pasē. Es runāju par savu personīgo komfortu, jo ceļojumu laikā es pie sevis turu visus dokumentus (gan bērnu, gan sievas, gan savus).

Nez kāpēc esi ieciklējies tikai uz bērna ID? Un teksts "ceļojumos mamma ņem savu [pasi] līdzi" liek domāt, ka Tu esi bērns, kuram mamma ceļojumos ņem līdzi savu pasi.

Bradypus 26.aprīlis 2019 14:10
0 0 Atbildēt

Kādēļ bērna? Tādēļ ka pašā sākumā minēju izdevīgumu bērnam gatavot tikai ID, jo derīguma termiņš ir vienāds ar pases, bet tu to apstrīdēji, sākot piesaukt dzimšanas apliecības. Un secinājumi tev interesanti - katrs domā pēc sevis... Vārds "mamma" šeit ir būtisks, jo man, atšķirībā no tevis, acīmredzot ir plašāks skats uz dzīvi - ne visiem sieva ir bērna mamma - un tādā gadījumā ir pie vienas vietas, ko sieva ņem līdzi - tādēļ uzsvars uz to, ka pasi līdzi ņem bērna (kuram pašam ir ID) mamma.

jaaanis 26.aprīlis 2019 14:38
0 0 Atbildēt

Es neapstrīdēju, tikai turpināju diskusiju. Piekrītu, ka bērniem ir lētāk un ceļojot ir ērtāk nēsāt līdzi 3 ID + 1 pase nekā 4 pases. Mani besī tas, ka vecāku ID nevar ierakstīt info par bērniem, jo tad pase (ceļojot pa ES) vispār nebutu vajadzīga.

Bradypus 26.aprīlis 2019 14:58
0 1 Atbildēt

"ID ārpus Latvijas ir ērti tikai ja ceļo bez bērniem." -> "Es neapstrīdēju, tikai turpināju diskusiju. Piekrītu, ka bērniem ir lētāk un ceļojot ir ērtāk nēsāt līdzi 3 ID + 1 pase nekā 4 pases."

Un tu vēl brīnies, par ko uzbrauciens?

jaaanis 26.aprīlis 2019 14:41
0 0 Atbildēt

Starp citu tikko atradi, ka "jaunās ID" būs derīgas 10 gadus, bet tās sāks izdot tikai rudenī un neatrodu info, ka būs iespējams norādīt info par bērniem.

viencexperc 27.aprīlis 2019 0:48
0 0 Atbildēt

uz daudzām valstīm tā sūda karte neder. Arī balsot nevar ar to sūda karti. Arī tajā sūda kartē nav atzīmēti bērni. Tāpēc priekš kam tas sūds domāts?

Lai aizbrauktu uz Īriju tikai ar maku rokā? Es nekad neesmu redzējis nevienu idiņu, kurš ceļotu ar tukšām rokām.

Bradypus 30.aprīlis 2019 8:55
0 0 Atbildēt

Neesi nekad mācīts vai guvis personīgu mācību, ka ceļojot personas dokumenti ir jātur pie sevis, nevis jāatstāj mašīnā vai viesnīcā? Attiecīgi IR starpība, vai +40 grādos minimālā apģērbā un tukšām rokām pastaigājoties ir jādomā, kur glabāt ID vai pasi. Ziemā, kad mugurā biezā jaka ar daudz kabatām, tā, protams, kļūst par problēmu tikai brīdī, kad jaka jāatstāj kādā garderobē.

as 26.aprīlis 2019 10:33
5 1 Atbildēt

No kura datuma stājas spēkā?

p.s.pats arī jau sen nevadāju reģ apliecību, bet nekādi nesaprotu, kāpēc to man jautā csdd pie TA un nelaiž bez tās cauri???

Bradypus 26.aprīlis 2019 12:20
1 0 Atbildēt

Pieļauju, ka tādejādi tiek veikta pašas apliecības kontrole. Tas tomēr ir dokuments, ar kuru tiek apliecināta auto piederība un identitāte tajos gadījumos, kad tas vajadzīgs tiem, kam nav piekļuve sistēmai - ārvalstīs, tirgojot auto u.t.t.

Vernons 26.aprīlis 2019 15:36
0 0 Atbildēt

Ir sala Gērnsija, UK pakļautībā, tur ir aizliegts vadāt līdzi auto tehnisko pasi, izņemot gadījumu. Kad Tu dodies uz kuģi! Kaut kāda loģika šeit ir.

darklight 26.aprīlis 2019 16:27
1 0 Atbildēt

Kā to saprast - aizliegts? Aptur mašīnu, izkrata un, ja atrod tehnisko pasi, bāž aiz restēm?

Vernons 26.aprīlis 2019 17:40
0 0 Atbildēt

Tā arī bija. Aptur izkrata un paziņo divu nedēļu laikā ierasties policijā un parādīt papīrus! Apturēja par piebremzēšana pirms katra līkuma. Meitai pajautāja, dzērusi, vai narkotikas lietojusi! Vis notiek vienā angļu mierā.

Bradypus 26.aprīlis 2019 16:59
0 0 Atbildēt

Ir pavalsts Dieviddakota, US of A pakļautībā, tur ir aizliegts aizmigt siera fabrikā, neizņemot nekādu gadījumu. Kaut kādā loģika ir arī tur.

Tedis 29.aprīlis 2019 21:31
0 0 Atbildēt

Aizliegts?! Visiem automašīnā esošajiem liek izğērbties un pārbauda vai kaut kur nav paslēpta tehniskā pase? Sēdekļus izārda un auto apšuvumu arī ņem nost?

robchix 26.aprīlis 2019 16:25
1 0 Atbildēt

Kopsh kura laika experts Griģis saak staastiit mulkjiibas ka pase nebuus vairs deriiga?

Eriks_Grigis 26.aprīlis 2019 22:34
0 0 Atbildēt

Ē. Griģis to stāsta jau divus gadus!

No 2023. gada paredzēts noteikt, ka eID karte būs obligāta visiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kas sasnieguši 15 gadu vecumu, un pase turpmāk būs kā ceļošanas dokuments uz valstīm, kurās eID karte netiek atzīta par personu apliecinošu un ceļošanas dokumentu.

rodo 26.aprīlis 2019 17:46
1 1 Atbildēt

a ja es braucu ar kaimiņa auto (lasīt - nospēru), mani aptur cp, id karte man ir, bet nav tehniskās. tad sanāk, ka ja kaimiņš vēl gulēs un nebūs paspējis pieteikt auto kā zagtu, cp mani mierīgi palaidīs? kā notiks pārbaude vai auto pieder man, vai man ir tiesības ar to braukt?

darklight 26.aprīlis 2019 22:04
1 1 Atbildēt

Nu bet arī līdz šim mierīgi varēja braukāties ar kaimiņa auto, kamēr viņš nav pieteicis zādzību. Tikai varēja dabūt sodu par tehniskās pases neesamību.

HE 26.aprīlis 2019 19:34
0 0 Atbildēt

Sausais atlikums, tiem kuriem nebūs līdzi vadītāja apliecība nāksies gaidīt kamēr cp pārbaudīs caur datoru kas un kā? Ko darīs ja serveris bremzēs?

Bradypus 28.aprīlis 2019 17:50
1 0 Atbildēt

Vai tad tev kāds liedz vadāt līdzi, ja tevi tas satrauc? Bet varu pateikt priekšā - menti arī tagad paņēma apliecību un devās uz savu auto pārbaudīt sistēmā. Tātad - nekas nemainīsies.

eselixes 27.aprīlis 2019 21:35
0 0 Atbildēt

Atnāca Bradupys un monopolizeja diskusiju.Īsts Vernons!

Bradypus 28.aprīlis 2019 17:48
0 0 Atbildēt

Uztveršu to kā komplimentu - izteikties par manu personu tev likās svarīgāk, nekā par tēmu. Vienīgi nonāc pretrunā ar sevi - ja es būtu izdarījis, to, ko saki, tev savu sakāmo nebūtu iespējams uzrakstīt.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ginetta Akula - jauns superauto no Apvienotās Karalistes (+ FOTO) 4

Lielbritānijā izstrādāts jauns superauto Ginetta Akula, kas būs pieejams ierobežotā skaitā un, jā, - par diezgan lielām naudiņām. Lasīt vairāk

 

Iedzīvotāji vēja turbīnu tuvumā saņems kompensāciju (+ VIDEO) 12

Valdības apstiprinātie noteikumi, kas nosaka vēja parku attīstītājiem maksāt vietējai pašvaldībai un apkārtnes iedzīvotājiem ikgadēju kompensāciju, sākotnēji attieksies tikai uz tiem vēja parkiem, kuri pašlaik vēl ir projekta stadijā un nav nodoti ekspluatācijā. Lasīt vairāk

 

Nākamnedēļ Frankfurtē notiks izstāde auto nozares profesionāļiem “Automechanika Frankfurt”

No 10. līdz 14. septembrim norisināsies “Automechanika Frankfurt”, kas ir pasaulē lielākā auto nozares tehnoloģijām un pēcpārdošanas tematikai veltītā izstāde profesionāļiem. Izstādes tēma šogad ir “Braukšanas transformācija”, ņemot vērā pārmaiņas, kas šobrīd skar autobūves nozari. Lasīt vairāk

 

Latvijas auto žurnālistu komanda startēs “Enefit 24h EV race” elektroauto izturības sacensībās 2

No 20. Līdz 21. septembrim Panevēžas autodromā notiks “Enefit 24h EV race” elektroauto izturības sacensības. Tajās piedalīsies arī auto žurnālistu komanda no Latvijas, sacenšoties gan kopējā ieskaitē, gan arī atsevišķā - Baltijas mediju pārstāvju ieskaitē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti