Tiesa vērtēs vēja parka attīstītāja "Dobele wind" strīdu ar Dobeles novada domi par vēja parka būvniecības pieteikuma noraidīšanu 18

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 30.janvāris 2022 8:58

Administratīvā rajona tiesā Rīgā ir ierosinājusi lietu, kurā vēja parku attīstītāja SIA "Eolus" meitas uzņēmums SIA "Dobele wind" ir vērsies tiesā pret Dobeles novada domi par vēja parka būvniecības pieteikuma noraidīšanu, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Iepriekš "Eolus" valdes loceklis Gatis Galviņš aģentūrai LETA pavēstīja, ka "Eolus" meitas uzņēmums "Dobele wind" ir vērsies tiesā pret Dobeles novada domi par vēja parka būvniecības pieteikuma noraidīšanu.

"Dobele wind" Administratīvā rajona tiesā Rīgas tiesu namā iesniegusi pieteikumu par Dobeles novada domes 2021.gada 28.oktobra lēmuma "Par iesniegumu "Par paredzēto darbību "Vēja elektrostaciju parka "Dobele" būvniecību Dobeles novadā"" atcelšanu un labvēlīga administratīvā akta izdošanu.

Ar 28.oktobra lēmumu Dobeles novada dome noraidīja "Eolus" meitas uzņēmuma "Dobele wind" iesniegto pieteikumu vēja parka būvniecībai. Pēc iepazīšanās ar domes lēmumu uzņēmums secināja, ka deputāti atteikumu pamato ar būvniecības procesa jautājumiem, kas vēja parka attīstībā ir vēl tikai nākamais solis pēc "Ietekme uz vidi" procedūras atzinuma.

Kā norādīja Galviņš, "Eolus" var paust tikai nožēlu par to, ka domnieku lēmums nav bijis balstīts objektīvos faktos, un domnieku vienpusējas informācijas interpretācijas dēļ cieš ne tikai konkrētā novada attīstība, bet visas Latvijas ekonomika un tautsaimniecība kopumā.

"Šobrīd faktiski uz nenoteiktu laiku ir iesaldētas investīcijas vairāku miljonu eiro vērtībā, šim gadījumam kļūstot par kārtējo precedentu jau tā sarežģītajos vēja industrijas attīstības likumdošanas labirintos, kas valda attiecībā uz vējaenerģijas nozari Latvijā," skaidroja Galviņš.

Viņš uzsvēra, ka ir izveidojusies absurda situācija - no vienas puses tiek pausts atbalsts zaļākas enerģijas ražošanai Latvijā, bet no otras puses nav politiskās gribas, arī vietvaru līmenī, no lozungiem pāriet pie reāliem darbiem.

"Tā vietā tiek meklēti iemesli, kāpēc projektus noraidīt, faktiski izvairoties no politiskās atbildības uzņemšanās un nekorektas likumu interpretācijas pašvaldības lēmumu pieņemšanas procesā," pauda Galviņš, uzsverot, ka straujais un rekordlielais elektroenerģijas cenu pieaugums Latvijā ir nopietns signāls tam, cik vitāli svarīgi ir sākt vēja enerģijaspotenciāla izmantošanu valstī.

"Ceru, ka šī krīze daudziem liks atskārst, ka risinājumi vietējo iedzīvotāju un uzņēmēju atbalstam energokrīzē ir acu priekšā. Jau tagad redzam, ka strausa politika ir novedusi pie 450 miljonu eiro zaudējumiem valsts budžetam, kas novirzīti pabalstiem, kaut arī savlaicīga jautājuma risināšana būtu šādu situāciju novērsusi," stāstīja Galviņš.

 
Visi komentāri
 
Pļurkt 30.janvāris 2022 11:21
0 3 Atbildēt

Labs sākums!!! Ar tiesas palīdzību grib uzspiest kaut kādu celtniecību pagasta zemē???

Tas izskatās pēc reiderisma - vismaz metodes ir pilnīgi analogas!

neskaidrība 31.janvāris 2022 8:48
3 0 Atbildēt

Pagastam piederošā vai pagasta teritorijā esošā privātā zemē?

Savējais 30.janvāris 2022 13:51
1 1 Atbildēt

Tad jau šis kungs drīz garantēs, ka sakarā ar dārgo elektrību Latvijā viņa saražotā novadā būs par puscenu...

Vai tad jūrā nav vietas tiem propelleriem? Attīstības plānā LV kaut kas tāds tak ir minēts. Bet nevar taču, jo būs pāris reižu dārgāk uzbūvēt nekā kviešu laukā.

JanJan 31.janvāris 2022 12:43
2 0 Atbildēt

Dobeles pašvaldībā ar laikam kāds gaidīja kukulīti no komersanta, lai būtu labvēlīgs lēmums. Acīmredzot nesagaidīja.

WALA 31.janvāris 2022 15:45
0 0 Atbildēt

Dobeles pašvaldībā (mana kādreizejā dzives vieta) pie jebkuras partijas stūres domāja ko un kapēc dara, un vēja parki, ja vien to nedara paši lauksaimnieki uz saviem laukiem ir pilniga herņa, Zemgalē vispār bus gruti sameklēt neapsaimniekotu lauku ... kāda X pēc tur vajadzētu vēl visādus "lauku izmīdītajus" utt. man pagaidām neviens neko sakarīgi nespēj paskaidrot.

Laflora to darīs - ok ja ar putniem un dabas aizsargiem tiks galā - lai dara, skaidrs ja kūdras bizness sāk tur apsīkt tad ir jātaisa ražošanas diversifikācija ...

param-pam-pam 31.janvāris 2022 21:32
4 0 Atbildēt

Pastāsti kā tieši vēja ģenerators traucē sējumiem un kā tas izmīda lauku.

WALA 31.janvāris 2022 23:01
0 2 Atbildēt

1. Būvniecība

2. nepieciešama piebraukšana, lai apkalpotu

3. nojaukšana

anonimikis 1.februāris 2022 9:55
3 0 Atbildēt

Kas ir interesantākais šajā pasācienā - paši lauksaimnieki uz saviem laukiem to atļauj darīt ;).

WALA 1.februāris 2022 13:48
0 0 Atbildēt

Es neticu, ka viņi to tā par "baltu velti" dara ;)

JanJan 1.februāris 2022 16:48
3 0 Atbildēt

Protams, ka ne par baltu velti, bet, ja zemju īpašnieki ir ar mieru, tad, kur problēma? Šo tiesvedību pamatā jau ir tas, ka vēja parki ir izpildījuši visas likumiskās prasības, ir pozitīvs IVN, bet pašvaldība vnk negrib. Tiesa jau Tukuma gadījumā pateica, ka pašvaldībai nav tiesības atteikt būvniecību, jo "TĀPĒC". Ja ieceres autors ir izpildījis visas prasības un citu šķēršļu, kā vien pašvaldības iestāšanās pozā, tad viņam ir tiesības saņemt būvvaldes akceptu sava projekta īstenošanai.

Šitais vēju parku gadījums labi parāda cilvēkos divkosību. Par vēja parkiem viena daļa bļauj - kas tagad uzņēmēji noteiks, ko pašvaldībā drīkst būvēt utt? Reiderisms, oligarhi! Bet ja runa būtu par privātmāju, tad atkal bļautu, ko tā stulbā pašvaldība tur muld, mana zeme daru un būvēju, ko gribu, dzīvojam brīvā valstī, nolāpītie kafijas dzērāji liekēžī tajā pašvaldībā!

WALA 1.februāris 2022 19:10
0 0 Atbildēt

P.S. vari līst "zaļajam biznesam" pakaļā cik gribi, tāpat tevi apčakarēs ...

WALA 1.februāris 2022 17:07
0 2 Atbildēt

Diezin vai māja rada tādus riskus kā vēja turbīna kādus 100 metrus no tevis, tehniski ja gribēšu uzzināšu kāpēc šitos tieši Dobele pasutija, bet nu es ar lauku mājām netālu no Bērzes ar gribetu lai visi vēja ķerstīrāji nelien manam īpašumam tuvāk par 10 km ...

Tāpat diez vai eksistē korekti (minimums pret sabiedrību) būvnormativi attiecība uz turbīnu būvniecību, tāpat kā neeksistē procedūra to korektai demontāžai un utilizacijai.

Pa lielam pasāciens nevar ko neatškiras no naftas platformu būves jūrā, ir pastāvīgs piesārņojums ( turbinu gadijumā zemfrekvences troksnis) un pēc darīgas izmantošanas beigām "klasiski" to uzlaiž gaisā, jo tā ir lētāk ....

ZZZZ 1.februāris 2022 10:22
1 2 Atbildēt

Tiem, pašiem, lauksaimniekiem dāņiem, vāciešiem ir pilnīgi po par pastalnieku veselību Ja nu vienīgi, ka lēnāk, mazāk strādās

WALA 1.februāris 2022 9:10
0 2 Atbildēt

P.S. te ja nu kadam interese ir LV firma kuras meitasuzņēmums ZiemeļEiropā daudz un dikti cilā "vejdzirnavas", te video no Irbenes radiolokatora celtņa pārvietošanas, un cik daudz vietas vajag lai tadu izvietotu celšanai. Šāds par celtnis (IMO tuvu 400 tonnu celtspēja) , cilā ari lielos vējģeneratorus:

mnde 3.februāris 2022 12:00
0 0 Atbildēt

tākā katru vēja ģneratoru nemitīgi būvē, apkapo un nojauc, proti pie tā nemitīgi (da kaut reizi nedēļā) kāds piebrauc un reizi mēnesi ar mega krāniem un visu uzbraukā... nu, nu...

WALA 1.februāris 2022 9:37
0 1 Atbildēt

Un te vēl "maziņāks" celtnis, ja pareizi saprotu tad stutējot Eiropas lielās vēja turbīnas :

Kanibaals 1.februāris 2022 19:26
0 0 Atbildēt

Kas tā par balto krāsu tur uz zemes izlieta?

WALA 1.februāris 2022 19:36
0 0 Atbildēt

Palika pāri no ģeneratoru krāsošanas, attiecigi lai baigi nelec acis - fonu piekrāsoja

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

Valsts policija pastiprināti kontrolēs atļautā braukšanas ātruma ievērošanu (+ VIDEO) 3

No 15. līdz 21. aprīlim Eiropas Savienības dalībvalstīs organizē Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akciju "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa". Akcijā piedalās arī Latvija, un Valsts policija 19. aprīlī organizē 24 stundu ātruma kontroles maratonu, kura laikā pastiprināti uzrauga atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 12

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti